Meşe'nin Yapımına Başladım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KIPÇAK70 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 186
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 116,228
Ynt: Meşe'nin Yapımına Başladım

Forumda çoğumuz bilgilerimizi internet üzerinden ve deneyerek öğreniyoruz. Bende çok geride kalan fizik öğretmenliğimden aklımda kalan, internetten topladığım ve deneyimlerle edindiğim bilgilerle kendime bir liste yaptım. Bunları akü kuralları diye aklımda tutuyorum. Gerekli bakımi görmeyen akülerin ömürleri azaldığı için sık sık akü satın almak zorunda kalıyoruz. Karavanlarımızda sanıyorum mazottan sonra gelen devamlı bir gider durumundalar. Aklımda tuttuğum bu listeyi şimdi kağıda dökeyim dedim. Düzeltme ve ilavelere her zamanki gibi hoşgeldiniz diyorum.

Akü kuralları:
1.Aküleri mümkün olduğunca dolu tutmak gerekir. Böylece sülfatlanmaları önlenir.
2.Akülerin şarjını nekadar düşük amperle yaparsak, aküler o ölçüde uzun ömürlü olur. Akü şarjında önerilen, akünün onda biri amper sayısı maksimum değerdir.
3.Aküleri 12 voltun altına düşürmemekte fayda var. Böylece akünün ömrü daha uzun olur.
4.Aküde ölçülen gerilim akünün sağlık durumu ve ne kadar dolu olduğu hakkında herzaman doğru bilgi vermez. –
5.Geceleri, akünün şarj olmadığı zamanlardaki gerilim akünün ne kadar dolu olduğu konusunda daha sağlıklı bilgi verir.
6.Sülfatlanmış akülerde gerilim yüksek görünse de kapasitesi düşmüştür. Böyle Akülerden elektrik almaya başlayınca gerilim süratle düşer.
7.Solarpanel kapasitesi ve akü kapasitesi dengeli olmalıdır. Büyük solarpanel küçük aküyü çabuk doldurur. Akü dolduktan sonra üretilen elektrik boşa gider.
8. Küçük panel büyük aküyü gündüz dolduramaz. Böyle bir akü daha çabuk sülfatlanır.
9.Bence 100 wattlık bir solarpanel için 80-120 amper akü denk gelir. Bu aynı zamanda günlük (24 saat) elektrik sarfiyatına da bağlıdır.
10.Akü ve buzdolabı arasındaki gerilim kaybını tespit etmek için, gece (akü şarj olmadığı zaman) ve buzdolabı calışırken, gerilimi aküde ve buzdolabının girişinde ölçerek bulabiliriz.
11.Akü şarj edilmediğinde ve buzdolabı çalışmıyorsa devrenin her yerinde gerilim aynıdır.
12.Akü ile buzdolabı arasındaki cihazlar (voltmetre, solar şarj regülatörü) ve ince kablo gerilimi düşürür.
13.Bu gerilim farkı gündüzleri, solarpanel elektrik üretirken göze batmaz veya gözden kaçar ve önemli de değildir.
14.Gerilim kaybı genellikle geceleri ve bulutlu havalarda sorun olur. Şarj olmayan dolu bir aküden alabilecegimiz elektrik bir volttur, 11.8volt-12.8volt arası. Bu durumda 0.1 volt gerilim kaybı, aküden alabileceğımiz elektriğin yüzde 10 kaybı demektir.

Etiketler

Hüseyin Bey, söyledikleriniz çok doğru. Bilgiler için teşekkür ederim.

Teşekkür ederiz Hüseyin bey . Faydalı bilgiler aldık .

Bu arada bir küçük anekdot eklemek isterim.
Bir tarihte kampanya yaptığını söyleyip ayağa kadar hizmet yaptığını (aracınız nerede ise orada teslim) hatırı sayılır da bir indirim uyguladığını bildiren birinden bir akü almıştım . Aklıma kurt düşmüştü ya ; alışmışım para ödediğim bir şeyi şöyle bir okkalayıp kaldırayım dedim. Sanki biraz hafif gibi geldi . Ve bunu da söyledim ama bir savunma-bir savunma . Hani ya bazı kerreler inatlaşmayıp def'i-bela deyip uzatmayıp sineye çekersiniz.
Sonuç mu?: Bu starter aküyü ancak bir yıl kullanabildim hem de marş motorum da iştahsız çalıştırabilmişti motoru.
Bilmem ne kadar ciddi bir deneyim dir .Amma şunu ögrendim ki kaliteli malzemeyi yerleşik mekanlardan ve referansı olan yerlerden almalıymış. Ha! bilmiyor değil olsak da , her bilinmeyeni öğrenmenin bir bedeli olduğunu unutmayacağım.

Maksadım şu dur ki ; Ola ki bu kişiler acaba daha az veya daha ince kursun plakalar kullanarak imalat yapmış olabilirler. Aklıma böyle geldi . Kim bilir başka ne katakuli ler üretmişlerdir de bizim haberimiz bile yoktur.
Selamlar.

Kampanyalı ve indirimli ürünlerden uzak durmaya çalışyorum. Ancak bazen aynı fabrikanın aynı seri ürünleri satıcıdan satıcıya fiyat farkı olabiliyor. Onun da bir pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum. Bir tanıdığımın beyaz eşya mağazası var. Karavana mini buzdolabı alırken yanına gittim. Hocam sen yabancı değilsin, bana geldiği fiyata sana bırakırım, bundan da para kazanmasam olur. dedi. Söylediklerinde samimi idi. Ama aynı buzdolabı Carrefoursa'da 20 tl kadar daha ucuzdu.

Karavanıma akü düşünürken bazı markaların yan ürünlerinin daha ucuz olduğunu gördüm. Aynı fabrikadan çıkıyorsa kalite adına pek fark yoktur diye düşündüm. İnci akünün garantisi kapsamında olan hugel aküyü ciddi anlamda düşünmeye başladım. Koçtaş'ta ikisi yanyana gidip baktım. Plastiğinin kalitesi bile farklı. Biraz sonra elim yapış yapış oldu. Akü daha kullanılmadan asit sızdırmış. Onun için sattığının arkasında duran, bilinen marka almakta fayda var. Aküde ağırlık önemlidir, tek başına yeterli değildir.

Öncelikle karavanınız hayırlı olsun güle güle kullanın , bu güzel bilgiler için teşekkür ederim

Daha önce akü taşıyıcı yapmıştım. Akü maketiyle yerine takdım. fotolar ektedir.

AKÜ TA?IYICI  BA?LANTI ELEMANLARI.jpg

AKÜ TA?IYICI 2.jpg

AKÜ TA?IYICI 3.jpg

AKÜ TA?IYICI 4.jpg

AKÜ TA?IYICI 5.jpg

Çocuklar televizyon izlemeyi seviyorlar. Aracı almadan önce Saba lcd tv almıştım. Sonra onu iki volta uyarladım. Anten ayağı için bayağı düşündüm. Hem aracın üzerine hem de yerde olacak şekilde ayak yaptım. Yer ayağı katlanabilir. Aynı zamanda taşırken yerden kazanmak adına lnb de katlanıyor. Lnb'nin katlanır mekanizmasını katlanır raf ayağından yaptım. Uydu alıcısı Hometech 1200 modeli flashtan film izleyip, müzik dinlenebiliyor.

KARAVAN ANTEN 1.jpg

KARAVAN ANTEN 2.jpg

KARAVAN ANTEN? 1.jpg

KARAVAN ANTEN? 2.jpg

KARAVAN ANTEN? 3.jpg

Anten açı ayarı kolaylık yapılabilmesi için vidalar kelebek somunla değiştirildi.

Tv anten altının katlanmış şekli, karavanda az yer kaplaması için. Bir de 65 cm çanağı nerede nasıl taşıyabileceğimi bulabilsem tv işi tamam olacak.

KATLANMI? ANTEN AYA?I  1.jpg

KATLANMI? ANTEN AYA?I  2.jpg

KATLANMI? ANTEN AYA?I 3.jpg

Aparatlar çok pratik ve kullanışlı olmuş tebrikler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR