Lpg Tüpleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan a.adalioglu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 63
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 78,303
Ynt: Lpg Tüpleri

Ben de ilginize teşekkür ederim Melih bey,
Fakat bu arada galiba istemiyerek karavandaşlarımın kalbini kırmış olmalıyım ki, ses seda çıkmıyor. :-\
Halbuki benimki interneti kullanarak bir nevi elçilikdi.
 

Etiketler
Ynt: Lpg Tüpleri

Mesut bey herkesin hemfikir olduğu bilginin doğruluğudur.

Siz ve sizin gibi dostlarımızın bilgi paylaşımıdır forumu aranan ve takip edilen mecra yapan. Elçiye zeval olmaz.
Koleksiyonunuza bir ''tık'' daha. selamlar
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Bu kadar ayrıntılı incelemenin üzerine söylenecek fazla bir şey kalmıyor Mesut Bey. Sonrasında bir yanıt gelmemesi o yüzdendir. Bilgiler için teşekkürler. Kolleksiyonunuza bir tık ilave yapılmıştır. :smiley:

Birkaç küçük saptama yaparsak;
Lehimlemekten kastınız sanırım sabit olarak bağlantı yapmak anlamında.
Ülkemizdeki küçük tüplerde normalde dedantör yoktur. Standart küçük tüpün üzerindeki ocak da sönme korumasına sahip değil. Küçük tüpe, farklı uygulamalar için üretilmiş bir dedantörü sökerek monte edildiğinde, mevcut karavan ocaklarında kullanabiliriz. Bu durumda dedantör basınç değerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Karavanda küçük tüpü, sadece ocak için kullanıyorsak, ömrü de oldukça uzun olacaktır. Ancak gaz tüketimi daha fazla olan, yani karavanında buzdolabı, ısıtma ve/veya boyler sisteminde LPG kullanan karavancılar için küçük tüp kullanımı çok yetersiz kalacaktır. ::smiley:
 


Ynt: Lpg Tüpleri

Forumun yeni konu sıkıntısı çekip gittikçe yeknesaklaştığı bilinen bir sır. Bu yüzden ortamı canlandırma babında, aşağıda resimdeki 1 doğru, 7 yanlışı buldunuz mu ?

http://goo.gl/1eu9sU
 



Ynt: Lpg Tüpleri

Yanlış ve doğruları doğru olarak cevaplandırabilmek için bir sorum var. Tüp devamlı olarak böylemi duracak yoksa geçici olarak mı orada duruyor?

Ama bir yanlışı hemen buldum diyebilirim. Tüpe bu kadar yakın bir elektrik prizinin olmaması gerekir. Bir gaz kontrolunda, tüpün bulunduğu kutudaki elektrik kablo bağlantısını (12v) kutu dışına almak zorunda kalmıştım. Tüp yakınında kıvılcım oluşabilecek bir durmunun olmamasında fayda var.

Sevgili Mesut, beni ilgilendiren bir diğer konu, bu resmi bir linkle nasıl gönderdin?
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Önce senin sorunu cevaplayayım.
Resmi kullanmak için Vahit beyden ( @Destan06 ) izin aldıktan sonra, tablet için resmi tıklamış halde tutarak (ya da bilgisayardan girilmiş ise farenin sağ düğmesi ile tıklıyarak) açılan olanaklardan en altdaki "resmin adresi"ni hafızaya kaydedip ve daha sonra https://goo.gl adresinden kısaltarak gördüğün yeni adresi elde ettim. Zaten Google'ın bu hizmetini de senden öğrenmişdim.
Boşuna "boynuz kulağı geçer" dememişler. ;D

Vahit beyin ne düşündüğünü bilmiyorum ama, cevaplarını tüpün devamlı yer ve pozisyonu olarak verebilirsin. Çünkü benim sorumun çıkış nedeni o resim.

Bulduğun yanlış doğru.
*Gaz tüpünün bulunduğu alanda elektrik tesisatı, hele priz olmamalı !
Ama diğer 6 yanlış ve 1 doğrudan ne haber ? ;)

Not.
Belki aşağıdaki resim bazı noktalar için daha faydalı olabilir ?
http://goo.gl/RvEl69
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Linkle resim göndermek önemli bir bilgi. Teşekkür kolleksiyonuna hakettiğin bir ilaveyi dün yaptım.
Eğer yine mi sen :D demezsen tahmin ettiğim bir diğer hata, hortum gereğinden fazla uzun ve yolda giderken sallanabilir, sürtünerek aşınabilir, bağlantı yerleri gevşeyebilir.
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Tevekkül sınırı düşük iki katılımcı olarak sohbete devam... :D

Enfes ! Tek cümle ile 3 yanlışı birden buldun.

"hortum gereğinden fazla uzun "
* Dedantörden çıkan hortum en fazla 150 cm. olmalı. (Tabiatiyle gaz hortumu kullanılmalı)

"ve yolda giderken sallanabilir, sürtünerek aşınabilir, "
* Gaz tüpünün bulunduğu bölümden diğer bölümlere geçişde, sarsıntı dolayısıyle zedelenmeye karşı kontrol gerektirmeyen eklemsiz tek parça metal boru kullanılmalı. (Bunu da senden öğrenmişdim)

"bağlantı yerleri gevşeyebilir."
* Hortum bağlantısında vidalı kelepçe yerine, karavanlar için fabrikasyon montaj contalı metal bağlantılı hortum kullanılmalı.

http://aktemurgaz.com/?portfolio=tup-gaz-hortumlari

3 yanlış 1 doğru kaldı !
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Mesut ikimiz içinde çıkış noktası Almanya‘ daki gaz tesisatı yönetmeliği. Şu anda Türkiye‘ deki uygulama belki 10 belki 20 yıl sonra Almanya‘ dakine benzeyecek diye düşünüyorum. Karavanda gaz sistemi güvence bakımından dikkat edilmesi gereken hayati bir konu olduğu için bazı noktaları tekrarlamakta sakınca olmasa gerek.
Almanya‘ daki yönetmeliğe göre karavanda gaz tüpünü koyduğumuz kapalı kutuda bile hortumun boyunun 45 sm‘ i geçmemesi gerekiyor. Bu kutunun dışında hortum kullanımına izin yok. Linkte ayrıca bakır boru geçiyor. Almanya‘ da nadiren bakır boru kullanılıyor. Genellikle kullanılanlar artık çelik borular.
Linkteki bilgilerin sabit yerler için (ev, işyeri gibi) olduğunu sanıyorum. Karavanda, gaz sistemi de bizimle hareket halinde. Bu nedenle evdekinden fazla özen göstermek gerekir diye düşünüyorum.

Sanıyorum bu defa yanlışların sayısını azaltamadım. :D
 



Ynt: Lpg Tüpleri

Dediğin gibi çıkış noktamız ağırlıklı olarak Almanya, fakat gazın milliyeti yok ki. Emniyet kemerlerini takma zorunluğu da bize ~25 sene sonra geldi. Teçrübeli ülkelerin doğrularını tanımakdan bilmem zarar geleceğini düşünen var mı ? Tabi uygulamasının sıkıntı verebileceğinin de farkındayım.

Yanlışları yine azalttın.
* Karavanda gaz tüpleri altdan dışarıya havalandırmalı kapalı kasalarda bulundurulmalı. Bizim piknik tüpleri için bu havalandırma açıklığı baş parmak kalınlığı kadar.
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Bizi daha fazla sıkıntıyla okutturtmadan, istersen konuyu sonlandıralım. Yoksa bu gidişle AB'ye girmek isteyenlerin yüzdesinde daha da düşmeye sebep olacağız galiba. ;) :D

Üstelik, üstü kapalı dikkatimi çekmenle "yanlış"ı, "sorunlu" olarak değiştirirsem, umarım böylelikle Vahit beyi (@Destan06) de istemeden kırmamış olurum.
Yine de öyle oldu ise af ola ! :-[

Önce resimde doğru olan nokta.
* Türkiye'de şu anda geçerli mevzuat bizlere, karavanlarımızda piknik tüpünü taşımamızı işaret ediyor.
Bu durum Türkiyede kanun koyucunun karavan olgusuna gözlerinin kapalı olması ya da en iyimser deyişle mahmur bakışı ile ilgili. ;) Sonuçta bu alanda karavana özel bir düzenleme yok. Aslına bakarsak, piknik ile diğer tüpler arasında da bir fark yok. Yani ikiside ayni derecede tehlikeli yada gerekli düzenlemeler sonucu , ayni derece güvenli !
Yukarıda da dediğim gibi şu andaki asıl resmi sorun, istenmeyen durumlarda sigortaya yada hakime dert anlatmak ...!

Diğer sorunlu noktalara gelince.

* Karavanda gaz tüpleri kayış ve tabanda stoperler yardımı ile savrulmalara karşı sabitlenmeli.

* Tüp üstü bağlantı ve aparatları darbelerden korunmuş yapıya sahip olmalı.

Yani dedantörün resimdeki dikey pozisyonu pek ideal değil gibi ? Kim bilir belki herkez benim gibi hiperaktif değildir ? :D

2 ay kadar önce Ferhat beye (@fsirin) gönderdiğin emaneti verirken onun işyerinin hemen yanındaki bir dedantör imalatcısından beraberce benim o ara bozulan dedantörümün yenisine baktık. Bana lazım olan dedantörün en önemli özelliği tüpten sadece yatay çıkış yaparak tüp kasasına sığma özelliği idi. Sonuçta Türkiye'de böyle bir olanağın olmadığını öğrendik ve bende Almanya'dan getirttim.

Teorikde ideal olmasa da aşağıdaki linkte görülen dedantörün, piknik tüplerine uyumunu bilen var mı ?
http://www.muratdetantor.com/images/173_gecmeliyeni.jpg

Fakat geçen gün internetde galiba şık bir çözüm buldum. Avrupa'dan getittilebilecek ~15-20 € civarında bu aparat, hem dedantör ve hem de vana ! Yani hem pratik hem de toplamda alçak oluşuyla tüp halkasının içinde kalabilmesi ile de güvenli olmalı ? ( Gerçi bizde dik açılı vanalar var ama bunlara bağlanan dedantör yine güvenlik halkasının üzerine uzanıyor olmalı ya da en azından halka mani oluyordur ? )
Aparatın tek defosu gördüğüm kadarı ile emniyet sübobunun ya da otomatik gaz kesicisinin olmaması. Tabi konuştuğumuz resimde bu iki unsurun da görülmemesi unuttuğum diğer sorunlu bir nokta. ( "Artık yeter be kardeşim" dediğinizi duyar gibiyim. :D )
Ayrıca aparatı sistemimizin 30 yada 50 mbar olduğuna göre ısmarlamak lazım. Aşağıdaki resimlerden sadece 3. sü 30 mbar, diğer ikisi 50 mbar için diye okudum.

Not.
Internetten prospektüsüne veya kullanma şekline ulaşamadım. Umarım karavan içinde de kullanmak mümkündür ? Artık ekimde Almanya'da sorar, ilgilenen olursa sonucunu yazarım.

75126L_popup.jpg


25986.jpg


77ffeac73ef4744109fb3b64c6ee96ba984d5bd4201b47f2dc4ecf2e505690e5.jpg
 


Ynt: Lpg Tüpleri

berkcantp' Alıntı:
Emmi, elektrikli veya bahçe ocaklarına mı dönsem

Yok yahu İlhan emmi, eğer işaret parmağını sallıyarak konuşan başöğretmen edası ile yazdığım izlenimi veriyorsam özür dilerim. Benimkisi vakti bol bir emeklinin, bildikleri ve duyduklarını aktarmasından ibaret.

Yeniliğin en zor tarafı, alışılandan vaz geçmek. Benim şansım aracımı fabrika çıkışı almak. Belki onun için tuzu kuru konuşup duruyorum ?

Ama konunun şakaya gelmediğini hergün gazetelerde okuduğumuzdan özellikle karavanlarda biraz daha dikkatli olmak faydalı olur diye düşünmek de yanlış olmamalı ?

Üstelik adı üzerinde kaza, ne yapsan beklemediğin zamanda geliyor. Az evvel Kayaköy'de kampingde üstelik bu satırları yazarken çay yapmak için dışarıda kullandığım tüpü kapatayım derken ısınmış metale altdan değerek elimi yaktım. :D

Sakın forumdan birileri büyü yaptırmış olmasın ...? :D

Ama, en azından kına yaktıran olur artık. ;D
Eh, hakları da hani...

P_20150622_125643.jpg
 

Ynt: Lpg Tüpleri

Emmi, senin gibi emekliye can kurban, seni tanıyan boş olmadığını, ayrıca forum için ne kadar faydalı/fedakar olduğunu bilir. Yukarıda titizlikle hazırladığın emniyet detaylarının çoğuna uygun hareket etmiyoruz. Kendisi veya detaylara az takılan imalatçılara yaptıran karavancılar.Bir şeyleri akışına bırakıp ''Saldım çayıra mevlam kayıra'' deyimi gibi hareket ediyor.

Bilenler/araştıranlar ısrarla yazacak ki yazıda, kulakda kalanlar ile daha iyi karavanlarla güvenli, huzurlu geze bilelim.
Konu ciddiyetinin farkındayım, su götürecek yeri yok, içinde emniyetimiz, canımız, malımız huzurumuz var.

Emmi, ufaktan geçmiş olun, çalı çırpı bahçe ocağı da işe yarar.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst