Ynt: Lpg Tüpleri
Bizi daha fazla sıkıntıyla okutturtmadan, istersen konuyu sonlandıralım. Yoksa bu gidişle AB'ye girmek isteyenlerin yüzdesinde daha da düşmeye sebep olacağız galiba.
Üstelik, üstü kapalı dikkatimi çekmenle "
yanlış"ı, "
sorunlu" olarak değiştirirsem, umarım böylelikle Vahit beyi (@Destan06) de istemeden kırmamış olurum.
Yine de öyle oldu ise af ola ! :-[
Önce resimde doğru olan nokta.
* Türkiye'de şu anda geçerli mevzuat bizlere, karavanlarımızda piknik tüpünü taşımamızı işaret ediyor.
Bu durum Türkiyede kanun koyucunun karavan olgusuna gözlerinin kapalı olması ya da en iyimser deyişle mahmur bakışı ile ilgili.
Sonuçta bu alanda karavana özel bir düzenleme yok. Aslına bakarsak, piknik ile diğer tüpler arasında da bir fark yok. Yani ikiside ayni derecede tehlikeli yada gerekli düzenlemeler sonucu , ayni derece güvenli !
Yukarıda da dediğim gibi şu andaki asıl resmi sorun, istenmeyen durumlarda sigortaya yada hakime dert anlatmak ...!
Diğer sorunlu noktalara gelince.
* Karavanda gaz tüpleri kayış ve tabanda stoperler yardımı ile savrulmalara karşı sabitlenmeli.
* Tüp üstü bağlantı ve aparatları darbelerden korunmuş yapıya sahip olmalı.
Yani dedantörün resimdeki dikey pozisyonu pek ideal değil gibi ? Kim bilir belki herkez benim gibi hiperaktif değildir ?
2 ay kadar önce Ferhat beye (@fsirin) gönderdiğin emaneti verirken onun işyerinin hemen yanındaki bir dedantör imalatcısından beraberce benim o ara bozulan dedantörümün yenisine baktık. Bana lazım olan dedantörün en önemli özelliği tüpten sadece yatay çıkış yaparak tüp kasasına sığma özelliği idi. Sonuçta Türkiye'de böyle bir olanağın olmadığını öğrendik ve bende Almanya'dan getirttim.
Teorikde ideal olmasa da aşağıdaki linkte görülen dedantörün, piknik tüplerine uyumunu bilen var mı ?
http://www.muratdetantor.com/images/173_gecmeliyeni.jpg
Fakat geçen gün internetde galiba şık bir çözüm buldum. Avrupa'dan getittilebilecek ~15-20 € civarında bu aparat, hem dedantör ve hem de vana ! Yani hem pratik hem de toplamda alçak oluşuyla tüp halkasının içinde kalabilmesi ile de güvenli olmalı ? ( Gerçi bizde dik açılı vanalar var ama bunlara bağlanan dedantör yine güvenlik halkasının üzerine uzanıyor olmalı ya da en azından halka mani oluyordur ? )
Aparatın tek defosu gördüğüm kadarı ile
emniyet sübobunun ya da otomatik gaz kesicisinin olmaması. Tabi konuştuğumuz resimde bu iki unsurun da görülmemesi unuttuğum diğer sorunlu bir nokta. ( "Artık yeter be kardeşim" dediğinizi duyar gibiyim.
)
Ayrıca aparatı sistemimizin 30 yada 50 mbar olduğuna göre ısmarlamak lazım. Aşağıdaki resimlerden sadece 3. sü 30 mbar, diğer ikisi 50 mbar için diye okudum.
Not.
Internetten prospektüsüne veya kullanma şekline ulaşamadım. Umarım karavan içinde de kullanmak mümkündür ? Artık ekimde Almanya'da sorar, ilgilenen olursa sonucunu yazarım.