Kusura bakmayın ama burası okul degil
"Kusura bakmayın ama burası okul değil" diyerek 8 kg mazot almaya çalışıyor musunuz?
Tamam, burası okul değil, ama birimleri düzgün kullanırsak daha doğru anlaşırız.
Biz sıradan kullanıcılar için ilk ve en önemli özelliği akümüzün kaç amper saat kapasitesinde olduğudur
Değildir. Kaç Ah olduğu sizi "gerçekte" hiç ilgilendirmez, bir akünün tek başına kaç Ah olduğu bilgisinin zerre kadar bir önemi yoktur, ona bakarak neyi ne kadar çalıştıracağını hesaplayamazsınız. Sizi kaç Wh olduğu ilgilendirir.
Kusura bakmayın ama siz enerji nin biriminin (amper) tanımı ile bu enerjinin belirli sürede kullanılma miktarının birimini (amper saat)bir birim kabul ediyorsunuz
Valla ben öyle bir şey demedim
Burada birden fazla hatalı ifade aynı cümlede kullanılmış, cümleyi anlayamadım bile.
Eski köye yeni adetin ne gereği var
Size "eski köy"ü anlatayım: Herhangi bir bataryanın üzerinde voltajı yazar: 1.5V, 3.6V, 12V, 12.8V, laptoplarda 10.8V, 11.1V, vs... Bu voltajlar nedir? Nasıl belirlenir? Elinize bir voltmetre alıp ölçseniz farklı değerler bulursunuz. Mesela üzerinde 3.6V yazan bir lityum bataryayı ölçerseniz 4.2V görürsünüz. Neden? Biraz kullandığınızda 3.5V da okursunuz, 3V da okursunuz.
Peki 3.6V nereden gelir, hiç düşündünüz mü?
Batarya imal edildikten sonra doldurulur. Mesela lityumlarda bu gerilim 4.2V'tur. Sonra sonuna kadar kullanılır. "Sonu"ndan kastım, lityumlar belli bir voltajın altına indiklerinde bozulduğu için bu sınır 3V'tur. 3V'ta gelince kullanım kesilir. Bu süreçte kaç Wh enerji verdiğine bakılır.
Sonra batarya tekrar doldurulur ve tekrar yüke bağlanarak boşaltılmaya başlanır. Az önceki Wh cinsinden kapasitesinin yarısına geldiğinde gerilimi ölçülür. Mesela çoğu lityum batarya için bu 3.6V'tur. Sonra, Wh cinsinden enerjisi, 3.6V'a bölünerek Ah (ya da mAh) değeri hesaplanır ve pilin üzerine yapıştırılır.
Yani o "adet", sandığınızdan daha eskidir. Bataryaların üzerine Ah değeri yazmalarının nedeni, doldururken ve boşaltırken o değerin (o rakamın aslında) bir katıyla doldurup boşaltabileceğinizi göstermesi bakımından farklı bir kullanım alanına sahip olmasıdır. Yani 123Wh'lik bir bataryayı kaç A ile doldurup boşaltabileceğinizi Wh değerine bakarak anlayamazsınız, ama 20Ah'lik bir lityum bataryayı 10A ile (0.5C ile) doldurabileceğinizi bilirsiniz.
Bu bakımdan, bizim ilgilendiğimiz şey "kapasite" ise mutlaka Wh ile konuşmamız gerekir. 20Ah'lik bir jel akü ile 20Ah'lik bir lityum akü, ikisi de sonuna kadar boşaltılsa (20Ah verseler) dahi aynı enerjiyi vermiş olmazlar, çünkü jel akü 12V'tur, lityum akü 12.8V'tur, jel olan buzdolabınızı 10 saat çalıştırıyorsa öteki 10.7 saat çalıştıracaktır.