150Ah jel bir akünün sağlıklı olarak %50 ye kadar boşaltılabildiği ve yollarda genellikle ~%80 kadar doldurulabildiği için, elimizdeki ~50Ah akım değeri, 60 Ah kapasiteli LFP akünün boşaltılabilir değeri ile eşitlenebilmekte.
Haklısınız. Fakat %80'e kadar doldurma konusunu bu hesaba katarsak yanlış olur, çünkü yeteri kadar beklerseniz sonuçta %100'e kadar dolacaktır.
Yine de, hesaba katılması gereken önemli bir nokta var, deneyen biri varsa ve bilgiyi paylaşırsa çok memnun olurum. Ben LFE aküyü doldururken ona 810Wh enerji verdiğimde o bana geri 745Wh enerji veriyor. Yani bataryanın verimi %92'dir. Peki jel akülerde bu verim kaçtır?
Sonuçta enerji kaynağınız batarya değil onu doldurduğunuz şeydir (mesela güneş), o yüzden bataryanın verimi de sisteminizin kapasitesini etkiler. Yani örneğin güneş panellerinizle günde 1kWh enerji üretiyorsanız,
-> bunu depolamak için:
--> 1kWh/(%50 * 12V) = 160Ah'lik jel aküye,
--> 1kWh/(%90 * 12.8V) = 86Ah'lik LFE aküye ihtiyacınız var demektir.
Ancak, ürettiğiniz bu enerjinin ne kadarını depolamış sayılırsınız? Örneğin jel akünün verimi %85 ise, ve eğer üreticinin %99 verim beyan ettiği bir LFE aküyü karşılaştırıyorsak;
Jel aküde: 1kWh * %85 = 850Wh
Lityum aküde: 1kWh * %99 = 990Wh depolarsınız.
Lityum aküyü jel akünün size vereceği enerji miktarına göre yeniden hesaplarsak: 850Wh / %99 / %90 / 12.8V = 75Ah yapar.
Fakat burada %85'i tamamen kafadan attım, bu değer belirlenmeden söylenecek her şey yanlış olur.