Merhaba,
Ben de başta bu yaşam alanı aküleri konusunda seçim yapmakta çok zorlandım. Bendeniz elektrik elektronik mühendisiyim ve lityum teknolojisiyle birçok nedenle uzun zamandır ilgileniyorum, işin teorisiyle ilgili de bir malumatım vardır.
Hesabımı yaptım ve LiFePO4 akü almamın daha avantajlı olacağına kanaat getirdim. Önce BMS'i ve hücreleri ayrı ayrı alıp kendim yapmaya niyetlendim fakat Orbus'un fiyatları çok iyiydi, ben de 60Ah Orbus LiFePO4 aldım.
İlk etapta hesapladığım başarıyı göremedim. Firmayı aradığımda (Teksan, Orbus markasının sahibi) önce uzlaşamadık, ölçüm hatam olabileceğini söylediler. Bunun üzerine bir enerjimetre aldım ve net bir şekilde ölçüm yaptım.
768Wh enerji vermesi gereken akü 450Wh veriyordu. BMS de yanlış noktada enerjiyi kesiyordu. Durumu kısa bir maille kendilerine bildirdim, hemen değişim yaptılar, yeni aldığım aküyü test ettim, 755Wh civarı veriyordu, benim ölçüm hatam da olabileceği için (müthiş kalibre edilmiş bir enerjimetre kullanmıyorum sonuçta) ürünü kabul ederek kullanmaya başladım. Kendileriyle bizzat tanış oldum, kendilerini de severim, fakat maalesef teknik konuda kendini tamamlaması gereken bir firmadır. O yüzden benzer sorun yaşayan birinin durumu bir bilirkişi aracılığıyla bildirmesinde fayda var.
Yaklaşık 6 aydır şıkır şıkır kullanıyorum, hiçbir problem yok. Daha geçen gün tamamen doldurup tamamen boşalttım ve verdiği enerjiye baktım, sıcaklığın da etkisiyle (biraz daha ılıman sıcaklıklarda daha iyi performans gösteriyorlar) kapasitesi şu an halen %100. Şarj aletini kendim yaptım çünkü piyasadakiler ya hiç çalışmadı, ya bozuldu ya da bana çok pahalıydı:
How to hack to limit output power of a regular SMPS?. Bu şarj aleti ile %97'ye kadar dolduruyorum.
Aldığım Lityum bataryadan çok memnunum, başka karavancılara da tavsiye ediyorum. Bence yaptığım en akıllıca yatırım oldu, bana anlam ifade eden çok çeşitli avantajları var (hızlı şarj olması, taşınabilir bir çanta haline gelmiş olması vs.).
Öncelikle Lityum bataryaların içinde (cep telefonu bataryası dahil) mutlaka BMS olur, olmak zorundadır. Tek tek hücreleri almıyorsanız aldığınız bataryanın içinde BMS vardır. (Önceki sayfalardaki bir mesaja ithafen bunu belirteyim dedim)
Hiçbir doldurulabilir bataryayı dengeleme sistemi olmadan seri bağlayarak doldurmamalısınız (boşaltabilirsiniz, ama doldurmamalısınız). Çünkü seri bağladığınızda, ancak ve ancak bataryalar çok özdeş ise gerilimi eşit bölüşürler, ki pratikte bu pek olmaz, ya da başta olsa da zamanla dengeler şaşar. Bu nedenle sisteminiz 24V ise ya 24V'luk bir akü almalısınız, ya da bataryaları dengeleyen bir düzenek de kullanarak iki özdeş 12V'luk aküyü seri bağlamalısınız.
Dengeleme sistemi olmadan dolum yaparsanız ne olur? Sizin durumunuzda (Lityum bataryada), örneğin gerçek kapasiteleri birbirinden bir miktar farklıysa, mesela biri 50Ah biri 60Ah ise, kapasitesi 50Ah olan dolduğunda BMS'i kendini kapatacak, akımı kesecek, dolayısıyla gerçek kapasitesi 60Ah olan da sadece 50Ah kadar dolacaktır.
Şarj için kullandığınız cihaz kaç V veriyor bilmiyorum (gönderileri biraz atlayarak okudum, afedersiniz) ama eğer bataryalardan biri tamamen boşken diğeri dolu olmaya yakınsa ve siz 30V ile beslerseniz dolu olmaya yakın olanın BMS'ini yakabilirsiniz (geçen gün sordum, bunların BMS'leri için maksimum dayanma gerilimi 15.5V dediler). Eğer bataryalar şu an bir şekilde çalışıyorsa siz BMS'e hasar vermiş olamazsınız.
Sonuç itibariyle probleminiz belki ayıplı ürün olabilir, onun dışında da dengeleyici kullanmadan seri bağlayarak bir miktar hatalı bir uygulama yapmışsınız.