Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan JantarMantar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 410
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 134,126
Arkadaşlar merhaba,
Konuya farklı bir bakış açısı getirmesi için bir iki cümle ilave etmek istedim. Karavanımda 2x80 W lık güneş paneli ve Yiğit marka premium model 2 adet kamyon aküsü var. Kamyon aküleri araç aküsü ile paralel bağlı ve motor çalışırken de şarj ediyorlar. 50 Litrelik, 48 W kompresör gücü bulunan 12 V DC buzdolabı, tavanda, tabanda ve pencere pervaz altlarında led aydınlatma kullanıyorum. Araç içinde 4 kolonlu bir müzik tesisatı var. Ayrıca AC güç için 1000 W lik modifiye sinüs invertör kullanıyorum.
Bahsettiğim bu araç 4 yılı aşkın zamandır bende, 2 yıl hiç çalışmadan yattı, ikinci yılın sonunda marş aküsü değişti.
Bir yıl önce tatil dönüşü akşam hava karardığında invertörün düşük gerilim alarmı vermesi ile yolda problem başladı, buzdolabını devreden çıkardığımda 1 saatlik feribot kuyruğu dahil, 160 km civarı yol yaparak Eceabat'a geçtim, 10 km sonra tüm akülerin gerilimi 8 küsur volt civarına düştü ve araç stop etti. Stop ettiği yerde konakladım, sabah gün ışıdığında voltaj 11.4 ü geçtiğinde marşa bastım, çalıştı. Eceabat'dan Kırklareli'ne şarj dinamosundan şarj almadan sadece güneş paneli beslemesi ile geldim. Aracı park ederken gerilim 12.4 V du. Akşam kontrol ettiğimde 13.6V du.
Aracın arızası giderildikten sonra sistemde hiç bir değişiklik yapmadan hala aracı aktif olarak kullanıyorum. Buzdolabının enerjisini 3 günden fazla evde kalacaksam kesiyorum, diğer zamanlarda sürekli çalışıyor. Hidrofor, ses sistemi, ışıklar, buz dolabı, telefon, pil şarjı ve kabin ısıtıcısı bir arada çalıştığı gecelerde dahi gerilim sabah güneş paneli şarjı başlamadın 12.6 V un altına düşmedi.
Sözün özü bahsettiğiniz akülerin çok güçlü oldukları açık bir gerçek, aracımdaki akülerden çok daha uzun ömürlü olduğu da belli. Ancak bahsi geçen parayı vermeye değer mi bence tekrar düşünülmeli.
Konuyu dağıttıysam hepinizden özür dilerim.
Selam ve saygılarımla.
 




Sevgili gezen ve bilen forum sakinleri,
DMR solar ve Orbus lifepo4 akü maceram bugün itibariyle sonuçlandı, kısa bir özet yazmak istedim. Gönderiler ve fotoğraflar biraz dağınık olduğu için konuyu kısaca özetleyerek başlamak istiyorum.
24 v olan güneş enerjisi sistemime (güneş panellerim değil, akıllı inventörüm 24 v) bağlamak üzere 2 adet orbus marka 60 ah lifepo4 tipi akü almıştım. Orbus markasının satış için beni yönlendirdiği DMR solar firmasından aldığım aküler ilk şarj sonrası sisteme bağlandığında normal bir şekilde çalıştı, fakat sonraki gün güneş panelleri devreye girip şarj ettiklerinde arıza verdi, sisteme bağlı iken akülerden biri voltaj değeri göstermezken diğer akü normal gösteriyordu. Bu durumun en mantıklı açıklaması olarak "geziyoM" rumuzlu açıklamadaki gibi BMS kontrol devresi sebebiyle akülerin seri bağlanmaya uygun olmadıkları durumunu satın aldığım firma da kabul etti. Firma ile görüşüp aküleri iade ettim, ellerine ulaştığının teyidini de aldıktan sonra telefon görüşmeleri süreci başladı.
ilk zamanlar günde 1 defa arayıp, "ilgili kişiye ilettim" açıklamasını dinleyip kapattım. 5. günden sonra ilgili kişi olan Mustafa Bey ile görüşüp önce "bankaya talimat verildiği, bankanın işlemi henüz yapamadığını" sonraki gün de "bankaya talimat verecek kişinin şehir dışında olduğu" açıklaması ile birkaç gün daha geçirdikten sonra aküleri geri göndermemin 9. gününde "bugün içinde para iadesini yapmazsanız biraz başınızı ağrıtabilirim" şeklinde bir mesaj yazdım. Mesaja karşılık böyle mesajlar yazarsam iade alamayacağımı, bu yoğunluk arasında bir de "müşteri tribi çekemeyeceklerini belirten" mesajlar alınca açıkçası bir miktar sinirlendim.
Hazır salgın sebebi ile vaktim de varken yazabileceğim her yere tüm yazışmaları, gereken belgeleri vs düzenleyip şikayet etmeye, durumu duyurabileceğim hem resmi hem de resmi olmayan tüm kanalları kullanmaya hazırlanıyordum ki, araştırırken firma sahibinin iletişim bilgileri ile kendisine ulaşıp durumu anlattım. Birkaç saat içinde iade ödemesi yapıldı. Bir çalışanın davranışı sebebiyle tüm firmayı karalamak ve haksızlık etmek istemem. Bu nedenle konuyu sizlere iletirken olabildiğince tarafsız kalmaya, hakkımı aramak için sakin ve sabırlı davranmaya özen gösterdiğimi düşünüyorum. Benzer durumlar yaşayabilecek karavancılara belki yardımı olur diye paylaşmak istedim.
hepinize sağlıklı günler dilerim.
 






Merhaba arkadaşlar,

Paylaşılan değerli bilgiler ve değerli tecrübeler için teşekkürler.
Benim de yeni akü almam gerekiyor ve gönlüm LiFePo4'ten yana.

Yalnız şöyle bir problem var ki, 0 derecenin altında şarj ederseniz bu aküler neredeyse anında bozuluyor. O nedenle Solar ve DC-DC şarj cihazlarınızın aküyü kontrol edip 0 derece üzerindeyse sadece dolum yapıyor olması gerekiyor. Yurtdışında bunu kontrol eden ürünler varken yurtiçinde ben bulamadım. Sizler de dikkat edin derim. Gözünüzden kaçmasın.

O nedenle istemeye istemeye bir AGM aküye geçebilirim. Yine de gönlüm daha hafif ve daha küçük olan LiFePo4'ten yana. 100-150 AH tüm sorunlarımı çözecek.

NOT: 3 yıldır kullandığım Optima Yellow TOP Deep Cycle akümün de ömrünün sonunu görmüş oldum.
 





Kabul edersiniz ki Optima’nın günahını almadan bazı şeyleri bilmek yerinde olurdu ?
Günlük toplam tüketiminiz ne kadardı ?
Gün olarak kullanım ya da tahmini devinim sayısı ? Bu biraz zor bir soru..
Hangi sıklıkla şebekeye bağlandı ?
En alçak hangi gerilimi gördü ?
Tekrar dolum genelde en geç ne kadar zaman sonra yapıldı ?
Hangi dolum aleti kullandınız ? Aletiniz çok fazlı dolum yapabiliyor muydu ?
Sistemde kaçak olmadığından emin misiniz ?
Umarım sizi fizikten imtihan ediyorum duygusuna kapılmamışsınızdır ?:p

Spiral yapılı Optima en kaliteli AGM aküsü kabul edilmekte.
Ben bunları yazarken siz de cevap vermişsiniz.
Aslında ayda iki gün olan periyodik şebeke dolumlarına daha az gereksinim duyulduğu söylense de belki bu yüzden, belki de yukarıda değindiğim derin boşalma ve geç tam dolum yüzünden vakti dolmuş olabilir ?
Üç sene gerçekten bu akü için duyduğun en alçak zaman birimi. Benim Exide jel aküm bu yıl 9. senesine girdi. Toplamda 500 gün üzeri kullanmışlığım var. Optima ise benimkinden daha kaliteli.

Optima’nın 75Ah değerinde olduğunu düşünürsek bahsettiğiniz LFP nin 2-3 misli kullanılabilir kapasitesi olacak demektir. Tüketicileriniz şimdi arttı mı, yoksa Optimayı kullanırken devamlı zorlamış olmayasınız ?

Her neyse konu bir sonuca varmaya değer bulunmasa da, hiç olmazsa yazılanlar akülerin nasıl çabuk bitebileceği üzerine belki küçük bir açıklama olarak fayda sağlayabilir ?.. :yum:
 
Son düzenleme:

Optimayı ben sonuna kadar zorladım. Hakkını verdiğini düşünüyorum. Başka akü olsa 1 yıl dayanmazdı.
Kamp ve offroad maceralarında şebeke görmedi diyebilirim. Sadece yılda 1-2 evde Nocco Genius 3500 ile bakım şarjı yapıldı.
Bence parasını sonuna kadar hak ediyor.

Sizin Exide’in bekleme voltajı kaç görünüyor?
 

Optima güncellemesi.
Optimayı bozamamışım. 3 yılın ardından hala üzerinde yazandan(975) daha fazla CCA veriyor(1250).
Tank gibi kullanmaya devam :smiley:
 

İnanın çok sevindim.:yum:

Ben de tam size maval atmaya devam edecektim..:p
Beni bundan kurtardınız bir de LFP (LiFePo4) almayacağınıza sevindim.
3. sevindiğim nokta da, Teoman beye tavsiye ettiğim akü olmasıydı. Kim yalancı çıkmak ister ki ?

Durumu nasıl keşfettiniz yahu ?:yum:
 
Son düzenleme:



İnanın çok sevindim.:yum:

Ben de tam size maval atmaya devam edecektim..:p
Beni bundan kurtardınız bir de LFP (LiFePo4) almayacağınıza sevindim.
3. sevindiğim nokta da, Teoman beye tavsiye ettiğim akü olmasıydı. Kim yalancı çıkmak ister ki ?

Durumu nasıl keşfettiniz yahu ?:yum:

Aküyü aldığım yer çok yakın. Hızlı bir ziyaret ile iki farklı cihazdan hem CCA testi hem de yük testi yaptılar tamamdır.

Aslında elimde Solar Panel, PWM regulatör ve bu tank gibi aküm var. Eski kamp aracımdan çıkardım, yenisine takıyorum. Takarken de değiştirmem gereken komponentler var mı onları araştırıyorum. Bakalım şimdilik mevcutla devam. Sırada MPPT'ye geçsem mi, 190W Panel'in yanına bir tane daha ekleyip devam etsem mi, overkill olur mu gibi sorular var. :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,961
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst