özgür özcan
Yeni Üye
- Mesajlar
- 16
- Tepkime Puanı
- 17
Elektrik olmadığı için biraz karanlik çıktılar:
Son düzenleme:
İki akünün birbirine yakın olan + ve - kutupları bir kablo ile birbirine bağlı, gri ve mavi renk akıllı invertorun +sına, kahverengi ve siyah da invertorun - sine bağlı. Aslında sistemi jel akü ile, aynı kablolarla 3 yıldır kullanıyorum. Sadece fazla güneş olmadığı için biten eski jel akuleri lifepo akülerle değiştirdikten sonra bu durum oluştu.İlk resimde Akünün bir kutup başında mavi ve gri kablo var diğerinde kahverengi ve siyah var bu kablonun yanında bir siyah kablo daha var sanki sağdaki akünün artı kutup başına bağlı gibi bu durum nedir
yukarıdan gelen kablo demeti içinden çıkan Sağdaki akünun artı ucuna uzanan koyu gri renkli kablo nedir?
ayrıca seri baglı akünun artı ucuna YEŞİL RENKLİ BİR KABLO BAGLI DEĞİL Kİ
Yanlış yazmışım, gri ve mavi olarak düzelttim. Fotoğrafta ortada kalan gri renkli kablo olmayan bir ip var onu dikkate almayın.yukarıdan gelen kablo demeti içinden çıkan Sağdaki akünun artı ucuna uzanan koyu gri renkli kablo nedir?
ayrıca seri baglı akünun artı ucuna YEŞİL RENKLİ BİR KABLO BAGLI DEĞİL Kİ
Peki.durum böyle olunca şöyle diyebilirim:Aküler ayrı ayrı normal gözüktüklerine göre seri baglı iken voltaj okuma işleminde bir hata yapıyorsun
Sistemim 24 v derken güneş panellerini degil, akıllı invertorü kastetmistim. Evet haklısınız, güneş panellerim 2 adet ve 18 v, seri bağlı. Ayrı ayrı cihazlar kullanmak yerine tek elden tüm işi çözdüğü için akıllı invertor aldım ve uzun zamandır kullanıyorum. Açıkçası kurulu sistemi revize etmek yerine bu sistem ile kullanmaya uygun bir akü araştıracağım sanırım. Yine de önerileriniz için teşekkürler.24V güneş paneli olmaz ki, ya 18V, ya da 36V dur .
Size sadece mppt şarj regülatörü gerekir. Güneş panellerinden gelen 36V (sanırım), 12V ta çok az kayıpla aküleri doldurur.
Pmw şarj regülatörunde çok kayıp olur 36V dan 12V a düşerse.
İki aküyü de paralel baglarsiniz.
Merhaba, aküleri bağlı değilken tek tek ölçtüm, degerler normal görünüyordu, iki aküyü birlikte ölçmedim, bugün geri gönderdim.Merhaba,
gri-mavi ve siyah-kahve kablolar akü kutup başlarına bağlı değilken ölçüm yaptınız mı ? bu şekilde ölçüm yaptığınızda ayrı ayrı ve toplam gerilim değerlerini okuyabiliyorsanız, sistem kablolarınız bağlı iken sıfır -0- okuduğunuz akünün sorunlu olduğunu düşünebilirsiniz. Bu aküye yük testi uygularsanız boşta gördüğünüz değerin yüklenme esnasında sıfır a düştüğünü görebilirsiniz.
Selamlar...
Aküyü aldığım firmanın teknik elemanı akünün seri bağlantı için uygun olmadığını söyledi ama nedenini söylemedi. Yaşadığım sorunun en mantıklı açıklaması sanırım bahsettiğiniz kontrol devreleri. Firmanın yetkilisi uygun olmadığını söyleyince ben de lifepo4 kullanmaktan vazgeçip bugün aküleri geri gönderdim. Umarım ücretini geri ödeme konusunda çok üzmezler. Tekrar forumdaki akü tür ve marka tavsiyelerini okumaya geri dönüyorum. Yardımlar için çok teşekkürler, hepinize sağlıklı günler diliyorum.LiFePO4 akülerde BMS (Batery Management System) isimli bir kontrol ünitesi bulunur, kısaca; 12 V bir LiFePO4, seri bağlı 4 adet hücreden oluşur ve BMS her bir hücrenin gerilimini ayrı ayrı kontrol ederek, tam ihtiyacı kadar gerilim değerine ulaştığında sadece o hücrenin şarjını keser ama diğer hücreler dolmamış ise onların şarjı devam eder.
2 adet bataryayı seri bağladığınızda işler karışır, bu iki bataryayı sanki bir bataryanın içinde seri bağlı 2 hücre gibi kontrol edecek bir BMS gerekir ki ben böyle bir uygulama yapıldığını görmedim ama youtube'de 2 LiFePO4 bataryayı seri bağlayıp 24 Voltluk sistemde invertör ile kullanıldığını gördüm fakat sistemde fazladan 3-4 tane modül vardı.
Sonuç olarak istenilen bağlantının LiFePO4 ile zor olduğunu düşünüyorum, çözüm bulursanız yazın lütfen.