Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan JantarMantar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 410
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 135,090

Çok güzel soru. Orbus’u da merak ediyorum.
Bununla birlikte aynı konu ile başlayan, bugün OutDo markasının üreticisi ile yazışmalarım aşağıdadır.

Türkçe özet geçmek gerekirse Outdo ürünlerde 0 derece altında şarj koruması mevcutmuş. Farklı renkta kapaklı versiyonları olabilirmiş.
incitaş Türkiye distribütörleriymiş.

 

Orbus'un ürün açıklamasında "Charge Temperature -4 to 113 º F (-20 to 45 º C)" şeklinde bir ifade görülüyor. Bu ifadeye göre -20 dereceye kadar sorun yokmuş gibi duruyor. Bunu acaba şarjı engelleyerek mi yapıyor? Tam emin olamadım. Soğuk bir kış sabahında marşa bastıktan sonra, şarj için enerji ulaştığında, ortam ve akü ısınana kadar akü yokmuş gibi mi davranıyor? Yoksa ne olur ne olmaz sıcak hava veya başka bir yolla önce aküyü ısıtıp sonra mı marşa basılmalı. Kafamda deli sorular.
 

Ekli dosyalar

  • 12 V 100 AH Lityum battery data.pdf
    899.6 KB · Görüntüleme: 197


Bu linki açınca altta sağ tarafta „ yardım istermisiniz“ yazan yere 0 derecede şarj durumunu sordum ve „ 0 derecede şarj ve deşarj da %25 performans düşüşü olur „ cevabını aldım (resimde görüldüğü gibi). Cevap beni tatmin etmedi.
Orbus Lithium LifePo4 Akü 100 Amper 12 Volt
 

Hangi ürün satıcısı sattığı ürün hakkında yeterli bilgiye sahip ben pek rastlamadım. Genelde ilgili ve meraklı müşteriler çok daha fazlasına hakimler.
Ortam ısısı tabi ki kimyasal bir reaksiyonu etkiler. Bence kapalı bir ortamda çok da dramatik bir şekilde bu etki ortaya çıkmaz. Ayazda ve açıkta tedirgin olmak yanlış olmaz. Bu tüm akü çeşitleri için geçerlidir. Bende 60Ah olanı var fakat uzak olunca bu kış gününde nasıl bir perfomans gösteriyor bilmiyorum. Soğuklar düşmeden bir sorun hissetmedim. Fakat 190Wh tek paneli konumu eğilen güneşe çevirsem de biraz da sabah akşam gölge düşmesinin etkisiyle 20Ah akım bile üretemeyince ikinci bir panel daha ilave ettim. Doğrusu halen kısa kış günlerinde 60Ah'ı dolduracaklarından emin değilim. Şu sıralar hedefi tutturacaklarını düşünüyorum.
 




Geçen haftalarda karavanımın durduğu yer bazı günler güneşliydi ama hava sıcaklığı eksi 6-10 derece civarındaydı. Solar panel AGM aküleri devamlı şarj etti. Hava soğuk aküler bozulabilir diye hiç düşünmedim. Aracımda Lifepo4 akü olsaydı bukadar kaygısız olamazdım. Belki de Lifepo4 aküyü solarpanelden ayırmam gerekebilirdi. Nadirende olsa kış aylarında da gezdiğim olur. Karavanda aküler hava sıcaklığı ne olursa olsun solar panel tarafından şarj olur. Lifepo4 akü olduğunda, karavanın içinde sıcaklığın hep sıfırın üzerinde olmasına dikkat etmem lazım. Bu her zaman kolay değil. Bazen saatlerce karavanı yalnız bıraktığım olur. Eksi 10 derecede araç çok çabuk soğuyabilir. O zaman ısıtıcıyı devamlı çalışır halde tutmam gerekebilir. Netice olarak şunu söylemek mümkün. Agm veya Jel aküler Lifepo4 kadar verimli değil ama bakımları kolay.
 

Lifepo4 bataryaların yapısı gereği (bir çok cihaz ve ekipman olarak sıcaklık değerleri) önemli olmasına karşın bu tip bataryanın özel koşulları nedeniyle , entegre veya dışarıdan BMS kontrol modülü olmadan devreye alınmaması gerekir.
Önemli bir kaç husus;
*Ortam sıcaklığı; özellikle BMS set ayarı 5 derece ve altı kritik eşik kabul edilir,bu değerin altında bazı üreticiler 0 derece değer belirtir. - 20 derecede şarj yapılan çalışma ve geri dönüşlerde ürünün
tamamen geri dönüşüme ( kimyasal olarak tam hasarlı) olduğu belirtilir.
*Aşırı şarj; belirten değerden fazla 4.2 volt üzerinde devrenin açılmaması da, sıkıntı var demektir.
Hafifliği,uzun kullanım ömrü, daha fazla deşarj zamanında stabilitenin korunması gibi avantajları karşısında , teknik olarak dikkat edilmesi gereken noktalar vardır vede önemli sayılmalıdır.

Akıllı batarya yönetimi sistemi yeterince akıllı değilse , harcanan para ve zaman boşuna uğraşma olur ( batarya konusunda kendini kanıtlamış firmaların, kaliteli BMS sistemleri ve teknik değerleri dikkate alınmalıdır)



 

.
Muhterem burada sizce ne anlatıyor ?
Pes yani..



Amerika´da portakal sularının üzerine "No Cholesterol" yazdıkları aklıma geldi..

Oksijen ancak eski Lityum akülerinde (LiCoO2) termik kaosa yol açabiliyordu. Onun için konulan valflardan duyulan ekşimsi bir koku da artık geri dönülmez tahribatı bildirmekteydi.
LiFePo4 denince bunların hiçbirinin olmadığı yeni bir akü cinsi anlaşılmalıydı ki zaten VRLA terimi ile başka aküler kast edilmekte..
Akünün içersinde ne asit ve ne de jel tarzı bir elektrolit var.
Kalsiyum alaşımlı ızgaralar sadece sulu akülerde kullanılan bir yöntem..
Nanopartikül kelimesi de olsa olsa ancak grafit anot ve katotlar üzerine sürülen karbon partiküllerinin boyutları için söylenebilirdi.
Galiba ne sattıklarını bilmiyorlar ?

Hem de akünün adı Lithium LifePo4 değil, LiFePo4.
LiFe, Life=Ömür sanılıyor galiba ?

Bu fırsatla konuya genel açıdan üç ilave yapayım.
* Sadece Yttrium ile dopinge uğramış LiFeYPo4 aküler eksi derecelerde doldurulabilmekte.. "Y" harfine dikkat !
* Nasıl olsa sulu akü ayarı ile doldurulabilirmiş diyerek LFP aküleri kendi özel dolum aletleri bulunmadığı zaman, çok fazlı ama bundan daha önemlisi, sülfat çözücü özelliği de olan dolum aletleri ile doldurmamak lazım.
Gerekçe: Puls karakterli dolum bu aküleri tahrip etmekte !
Bu aküler biliyorsunuz doğrusal (linear) doluyor..(En fazla IU, yani iki fazlı)
* Çoğu üretici ve satıcı artık ayakları yere bastığından olacak, akü ömrünü ortalama 10 sene olarak vermekte.
Yani iyi bakımlı VRLA aküler gibi..
Çok soğuklarda kullanılmadığı müddetçe, devamlı yollarda olanlar için yüksek çevirim sayısı ile yine de avantajlı sayılmalılar..

Bir ilave de Ferhat bey için yapayım.
LFP akü ile enerji kaynağı arasına konulan ekstra manuel bir anahtar dolumun istediğimiz zaman başlamasını sağlanabilirdi ?
Sosyal medya ve webde böyle öneren ve kullananlara rastlanıyor..
Zaten düşünmüşsünüzdür sanırım.
Tereciye tere satıyoruz, benimki işgüzarlık olsun..
 
Son düzenleme:

-20 +60 sıcaklık değerleri verilmiş test ve ARGE çalışmalarında performansları görmek gerekir.
5 derece altı ve 20 derece üzeri tavsiye edilmiyor.

 

Akünün içinde mecburen bir BMS devresi var. Normalde akünün içinde bir sıcklık sensörü de olduğunu düşünüyorum. 80 derece aküyü ayırıp 50 derecede tekrar devreye alıyormuş. Yani bir yüksek sıcaklık koruması var. Aynı sensör düşük sıcaklıkta şarj akımını engellemek için de kullanılmış olabillir. Kullanılmadıysa bu durumda soğuk havalarda akünün şarj olmasını engellemek için ayırmak gerekecektir.
B planı olarak soğuk ortamlarda sıkça bulunuluyorsa ve karavanda yaşanmıyorsa bir ısıtma sistemi düşünmek gerekiyor. En basiti 12V elektrikli battaniye ile sarılabilir. Tabiki 5 derece gibi bir sıcaklığa ayarlanmış bir termostat ile kullanmak lazım ki gereksiz güç tüketimine neden olmasın.
 



Ekim 2019 tarihinden beri (yaklaşık 16 aydır) Orbus 100Ah LiFePO4 aküyü sürekli kullanıyoruz.

2x140 Wp polikristal panel ve 60A PWM şarj kontrol ünitesi bağlı.

Araç aküsü ile LFP akü, bir anahtara sahip devre ile doğrudan birbirine bağlanabiliyor yani istendiği zaman LFP araçtan şarj edilebiliyor.

Genellikle Kasım-Aralık İstanbul, Ocak-Şubat Eskişehir gibi periyodik yerdeğişikliği yapıyoruz.
Yani soğuklarda Eskişehir'deyiz kışın çok fazla gezme imkanımız olmuyor, araç otoparkta yatıyor.

2019 kışında Eskişehir'de aracın içerisinde bıraktığım 5 litrelik 2 bidon su taş gibi dondu ve LFP aküyü şarj konrolden ayırmamıştım,
2020-2021 kışında da durum aynıydı, LFP akü çalışmaya devam ediyor, ben de BMS üzerinde Sıcaklık kontrol ünitesi bulunuyor herhalde diye düşünüyorum.

2021 Ocak 15 tarihinde Eskişehir'e doğru giderken öğle vakti Kocaeli-İzmit'te NCity yanındaki otoparkta, deniz kenarında, 18 Ocak sabahına kadar konakladık.Ctesi-Pazar kar yağışı vardı ve hava çok bulutlu idi, panellerden enerji gelmiyordu,
Eberspacher Airtronic D2 kabin ısıtıcısı, 90 litre 220 Volt ile çalışan Vestfrost buzdolabı, su pompası, düşük güçte led aydınlatma ve telefon şarj cihazı kullanımı sonucu 100 Ah LFP akümüz 2 gün- 2 gece sonunda korumaya geçti.

Sonuç olarak fiyat/performans olarak son derece uygun gördüğümüz, kalite konusunda soru işaretleri olan, LFP akümüzü şimdiye kadar her durumda kullandık, olumsuzluk yaşamadık, bilemiyoruz belki bizim şansımıza.

Polemik yaratmak için değil sadece sahadan bir bilgi olsun diye yazdım, aman yanlış anlaşılmasın )

Herkesin işi, gücü rast gelsin, hep iyilikler, güzellikler, mutluluklar olsun.
 

.
@geziyoM ,
Ben yukarıdaki iletimi, dikkat ederseniz akünün kendisi için değil, verilen bilgilerin aküye olan uyumsuzluğuna dikkat çekmek için yazmıştım.
Tecrübem olmadan ön yargıda bulunmam da zaten yersiz olurdu.
Yani benim açımdan polemik söz konusu değil.

Yazmış olduğunuz tecrübeler çok değerli. Umarım başka katılımcılar da tecrübelerinden bahsederlerse, bu akü için sıhhatli bilgi sahibi olabilirdik..


Şebeke dolumu da yapıyorsanız aletinizin bilgilerini yazabilir miydiniz ?
15 kg, don beklentisinde kolayca eve taşınabilecek bir ağırlık olmalı ?
 
Son düzenleme:

Deneyim bilgileri için çok teşekkürler. Eskişehir ciddi soğuk oluyor. Orada bir şey olmadıysa İstanbul'un soğuğunda bir şey olmaz diyebiliriz. Don yapan gecelerde de zaten ne olur ne olmaz ısıtmayı minimumda çalıştırıyorum. Su sistemi de donmasın diye.