Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan JantarMantar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 410
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 144,496

Orbus 100A lityum akülerden 4 adet alarak Seri ve Paralel bağlantılarla 24V 200A bir akü sistemi kurmak bunuda 3kW MPPT(80A) akıllı inverter ile kullanmak istiyorum. Uygun olur mu?
 

Orbus 100A lityum akülerden 4 adet alarak Seri ve Paralel bağlantılarla 24V 200A bir akü sistemi kurmak bunuda 3kW MPPT(80A) akıllı inverter ile kullanmak istiyorum. Uygun olur mu?
Uygun olur. Yüksek akımlar kullandığınız için kabloların bağlantı doğrultusuna ve uzunluklarına mutlaka dikkat edin, her akü kutup başı aynı uzunlukta kaboloyla muhattap olmalıdır. , aksi halde dengesiz şarj olur.

Şu yanlış bağlantıdır:

1601885818959.png



Doğrusu şu şekilde olmalıdır:

1601886238712.png


Sizin durumunuzda 2S2P bağlantı tam olarak şöyle yapılmalıdır:

1601885893941.png



Ayrıca akü dengeleyici almanız gerekir. Piyasada jel akü için satılan dengeleyicilerin tam algoritmalarını bilmiyorum, ancak lityum için sadece 12V'un altında ve 14V'un üzerinde dengeleme yapması gerekir. Lityumlarda 12V ile 14V aralığında dengeleme yapmaya kalkan bir akü dengeleyici dengeleme hamleleri yaparken bütün enerjinizi çöpe atabilir.

Seçeceğiniz akü dengeleyicinin özelliğine göre değişmekle birlikte tek bir dengeleyici kullanmak adına 2 seri grubu paralel bağlamak yerine 2 paralel grubu seri bağlamak da uygun olabilir.
 

OUTDO firmasının LifePO4 ürünü benzer fiyatlar ile piyasa da. 15 Ekim tarihinden bugüne Huawei farklı akü tanıtımları ile online olarak Çin de bir fuardan canlı yayın yapıyor.

www.huawei-battery.com
sayfasından markanın farklı akülerinin bilgileri değerlendirilebilir.
Konunun uzmanları ve deneyimi olanlar bilgilendirirse seçim kararlarına yardımcı olabilir

Google Türkçe çeviri bilgilerinide aşağıya ekliyorum.

Dijital Ekran Intellingent Depolama

Lityum pil

1.Akıllı ürün - pil durumunu gerçek zamanlı olarak izler, pil anormalliği durumunda otomatik olarak alarm
verir 2. LiFePO4 hücresinin benimsenmesi - Çevre dostu özellikler, Uzun hizmet ömrü, derin deşarj, hafiflik, yüksek güvenlik.
3. Hızlı şarj ve büyük akım deşarjı - 50A şarj, 120A sürekli deşarj, 180A tepe deşarj.
4. IP66'nın üzerinde olan yüksek su geçirmez tasarım zorlu ortamlarda kullanıma uygundur.
5. Kullanımı ve bakımı kolaydır - herhangi bir yöne monte edilebilir, bakım gerektirmez.

Son derece su geçirmez tasarıma sahip pil
, IP66 standartlarını karşılar. Pil ekranında
voltaj görüntüleme ve gün gösterimi için iki arayüz bulunur
ve her ikisi
de PUSH
düğmesine dokunarak değiştirilebilir . Pil
,
ilk etkinleştirildiğinde kullanılan pili otomatik olarak kaydeder .

Kullanılan pil günlerinin kaydı, pil ilk kez kullanıldığında
otomatik olarak başlayacaktır


Pilin iki durumu vardır: etkinleştirme veya etkinleştirmeme.
a) fabrikadan teslim edildiğinde piller etkinleştirilmez.
Yasak durumdaki gün kaydı için “000” görüntülenir . Voltaj, güç
ve sesli alarmın görüntüleme işlevleri normaldir.
b) Genellikle pil ilk kullanıldığında etkinleştirilebilir. Ancak,
farklı uygulama durumları nedeniyle pillerde aktivasyon gecikmesi olabilir . Bu
pilin kullanılan günlerde% 2 sapma göstermesi normaldir .
c) Kaydedilen günler, batarya etkinleştirildikten sonra birikmeye başlar ve batarya
anormal olduğunda, sesli uyarı, kullanıcıların bataryayı zamanında muhafaza etmesini isteyecek şekilde bir alarm verecektir.

Gerilim, Kapasite ve Kullanılan Günleri Gerçek Zamanlı Olarak İzleyin



Anormallik Alarmı

Voltaj anormal olduğunda veya pilin kapasitesi yetersiz olduğunda pil ekranı "sürdür" ifadesini gösterir
ve sesli uyarı, kullanıcıların zamanında bakım yapmasını isteyebilecek bir alarm verir.



LiFePO4 hücresi ile pil
performansı daha üstündür.

· Çevre dostu, aşındırıcı olmayan sıvı, zararlı ağır metaller içermez.
· Kurşun-asit aküye göre iki kat daha uzun hizmet ömrü.
· Derin deşarj,% 100 derin deşarj.
· Daha hafif, kurşun asitli akünün sadece yarısı.
· Yüksek güvenlik, LiFePO4 hücre malzemesi son derece kararlıdır.

Güvenli Kullanım Önlemleri

Güvenli Önlemler

1. Onarım veya tadilat için parçalarına ayırmayın; bu, pilin kullanılamaz hale gelmesine neden olan sistem arızasına neden olabilir.
2. Sistemin veya sistem gruplarının pozitif ve negatif kutuplarına kısa devre yaptırmayın, aksi takdirde elektrik çarpmasına, yangına veya arızaya neden olur.
3. Lütfen terminalin cıvata kısmına, eğer gevşekse ve yangına neden olabilecek şekilde sıkıca bağlayın 4. Pilin yağ, su veya diğer kimyasallarla kirlenmesine izin vermeyin, aksi takdirde elektrik çarpması, yangın meydana gelebilir. veya arıza. 5. Bağlantıyı kurarken ana gücü kestiğinizden emin olun, aksi takdirde elektrik çarpma riski vardır.
6. Nominal voltaj dışında bir güç kaynağına bağlamayın, aksi takdirde yangın veya arıza meydana gelebilir.
7. Sistemi doğrudan AC gücü olarak kullanmayın, aksi takdirde yangına, arızaya veya hasara neden olabilir.
8. Patlamaya neden olmamak için sistemi ateş veya ısı yakınına yerleştirmeyin. 9. Şarj işlemi izleme gazı üretecektir, pili kullanırken lütfen havalandırma ve ısı dağılımına dikkat edin ve havalandırma koşullarında koruyun.

Kullanım Önlemleri
1. Pili aşağıdaki durumlarda saklamayın ve kullanmayın, aksi takdirde arızaya, kabuk çatlamasına, sızıntıya vb. Neden olur. 1.1. -40 ° C'nin altındaki veya + 50 ° C'nin üzerindeki yerler. 1.2. Doğrudan yağmur veya güneş ışığına maruz kalan açık hava ve diğer yerler. 1.3. Sisli veya buzlu yerler 1.4. Korozif gazların bulunduğu yerler. 1.5. Nispeten nemli veya tozlu yerler 1.6. Şok veya darbe meydana gelmesi. 1.7. Serin, kuru, temiz bir ortamda depolanmalıdır. 2. LCD ekran bakımı 2.1. Sert nesnelerin kontrol paneline baskı yapmasını önleyin. 2.2. Ekranı temiz ve kuru tutun. 2.3. Sistem ekranını sık sık kontrol edin. 2.4. Sesli alarmın farkında olun. 2.5 Sesli alarm çaldığında zamanında hareket edin.

Ekli dosyayı görüntüle 302150061-00001.PDF
cc9ae8c1.jpg
01-_03.jpg
Monitor_Voltage.jpg
01-pc_15.jpg
xcv.jpg


SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Merhabalar, adım Recep, karavancı değilim, çok da merakım yok açıkçası. Akü için ortak bir noktamız var; karavancı değilim ama konteynerciyim. :wink: Dolaysıyla arama motorları LiFePO4 (Lityum Demir Fosfat-LFP) akü aramasında ikidir beni buraya yönlendirdi ve bu konu başlığı altında bir çok sayfayı üşenmeden okudum, az önce de üye oldum.

Kağıt üstündeki özelliklerine göre benim de kurşun temelli bir aküye göre tercih ettiğim bu LFP aküyü henüz tam olarak deneyimleme verilerim yok. 12.8V 60Ah (768Wh) bir aküm var. Kocaeli/Kandıra bölgesinde imarlı tarlamda inşaat ruhsatına istinaden şebeke elektriği başvurum mevcut fakat bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen ilgili firma (SEDAŞ) bağlantıyı yapmadı. Ben de bu kadar süre uzayacağını düşünmesem bile, köy yerinde kışta, yağışta kesintilerin daha sıklıkla olma olasılığına tedbiren, tesis ettiğim güvenlik kamera kayıt sitemini ve ışıklandırma için tahmini 120-150Ah bir jel akü yerine (zaten onda bir oranında şarjı ve etkili kullanımı ile ancak yarısı sağlıklı kullanılabiliyorken) LFP akü tercih ettim.

Yıllık güneşlenme süresi Türkiye ortalaması 5 saat diye hatırlıyorum. Kurşun esaslı akülerde bazı teknolojik gelişmeler olsa da kapasitelerinin onda bir (1/10 ya da 0.1C) akımla şarj olmalarından dolayı günlük şarj oranları ortalama yarı kapasiteleri kadardır. Bu sebeple 120Ah'lık bir akünün etkili kapasitesi 60Ah'dır. 60Ah bir LFP akünün de tabiri caizse Allah ne verdiyse şarj olabiliyor olması ve çok daha yüksek oranda depolanan enerjiyi kullanıma sunması tercihimde beni LFP'ye yönlendirdi. Bu şekilde yetersiz şarj durumlarında elimdeki manuel 650Watt jenertör ile de yarım saat ya da bir saatlik sürelerde takviye şarj edebilme seçeneğim var. Diğer lityum akülere oranla fiyatının daha uygun olması açıkçası benim de kafamda soru işaretleri ve satıcılardan tatmin edici olmayan cevaplar almam sonrasında dahi kararımı bu yönde verdim.

Malum tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde satın almış olduğum akü, panel ve şarj cihazı maalesef bir süre evde salonun bir köşesinde yatmak zorunda kaldı. Nihayet Mayıs ortalarında şehirler arası seyahat serbest olunca Kandıra'ya varıp bir kaç gün içinde kurulumu gerçekleştirdim. Paneli güneye bakan çatıya monte etmeden önce bir kaç kez yerde sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınlarının (radyasyon) eğik geldiği durumlarda açık devre ve şarj akımlarını ölçtüğümde, örneğin sabit halde, güneye bakarken 2Ah üretimlerden, tamamen güneşe yönlendirince 6Ah üretimlere çıktığını gördüm. Aslında hedefim arduino ile hareketli bir panel sistemi yapmak. Bu arada panelim 12V 190Wh.

Tecrübelerime gelince; kamera kayıt cihazını bağlamadan (ki 5 adet gece görüşlü kamera ve cihaz ile gece görüşler aktifken multimetre/ampermetre (yukarıda bahsedilen dc güç ölçer de var, ac220 wattmetre de fakat dc güç ölçerin kazara kısa devre olması sonucu 2miliohm'luk şönt direnci yanınca devre dışı kaldı) ile 2.3Ah akım ölçtüm, kayıplarla 3Ah alınabilir. Sadece led ampullerle ışıklandırma için kullandığımda herhangi bir sorun olmadan gece boyu DC12V 9Wh E27 duylu ampuller ve birkaç DC12V 100-200mA akım çeken şerit led ile sorunsuz 3-5 saat kullanabiliyordum. Şerit ledler sabaha kadar yanıyordu. Tabi toplam güç (watt) hesaplanınca kapasiteye göre çok sayılmazdı. Fakat kayıt cihazı ve kameraları bağlayınca, teorik olarak özellikle yaz aylarında yetmesi gereken güç sabaha yakın tükeniyordu. Çünkü üzerinde hiç emin olamasam da MPPT yazan şarj cihazımla ilgili bir sorun vardı gibi düşündüm. Çünkü akü dolunca voltajı 16-18 voltlara kadar çıkartıyordu. Emin olmamakla beraber sebebini sonradan şöyle tahmin ettim; akü üzerindeki BMS devresi akü dolunca şarj cihazıyla irtibatı/şarjı kesiyor, bu arada panelden 18-22 volt'a kadar yükselen akımı doğrudan solar şarj cihazının çıkışına veriyor. Hatta akü bağlantılarında da aynı voltajı ölçtüm. Burada BMS devresinden dolayı gerek olmasa da deşarj kontrolu olması açısından, belli voltajlarda yükü kapatabilmek için çıkışı şarj cihazı çıkışından alıyorum. Bu çıkışı doğrudan aküden alırsam sonuç değişir mi, voltaj yükselmesini önler mi emin değilim. Sonuçta BMS devresi akü dolduğunda yine bağlantıyı kesecek ve bağlı cihazlar yüksek voltaja muhatap olacak. Bu sebeple araya basit bir fazla verim kaybı olmayan 12 volt regülatör devresi yapmak istiyorum. Aslında küçük ev aletleri için (traş makinesi, küçük tv vesair) gerektiğinde kullandığım 300 Watt tam sinüs invertörüm var fakat kayıplardan dolayı kısa süreli kullanım dışında kapalı tutuyorum. Yaz boyunca emanet bir bar tipi 90-110watt güç çeken buzdolabı vardı, yaklaşık on kat demerajdan dolayı çalıştıramadım. Bendeki invertör kısa süreli 600 watt'a kadar destekliyordu. Kondansatör, yumuşak/soft starter vesair tadilatlarla çalıştırmak mümkün olabilirdi, emanet olunca o işe de yeltenmedim. Dolaysıyla yaz sıcağında gıdalar yönünden biraz sıkıntılı geçti.

Şebeke elektriğinden haber olmayınca, bir adet akü ve bir adet eş panel daha alıp 24 volt bir sisteme terfi etmeyi düşünmüyor değilim. Şebeke gelirse çok masraf, çünkü böyle bir sistemde 3KW bir akıllı invertör de gerekiyor ki mevcut tam boy buzdolabını da besleyebilsin.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın!
 



Akü ile ilgili bir şeyi atladım sanırım. Solar şarj cihazının aküyü tam doldurmasından sonra 16-18 volt'lara çıkmasını önleme amaçlı cihazın panel akımını kesme voltajını 13.7 volt olarak ayarladım. Tabi bu defa da akü tam dolmamaya başladı. Zaten içinden çıkan kağıtta da evde dc 15 volt ile şarj edilebileceği yazıyordu. Dolaysıyla ayarladığım volt yeterli dolum sağlamıyordu. Sonrasında ayarlanabilen en yüksek kademeye 14.4 volt'a aldım (ayrıca cihazın batarya tipi seçimlerinde (b1, b2, b3) lityum tabanlı aküler için bir şarj profili belirtilmemiş, bu sebeple düzgün şarj etmiyor olabilir). Bu noktada aşırı şarj durumunda sistemdeki yükler için yüksek voltlara çıkılması sağlıklı değil dc 12 volt bir regülatöre ihtiyacım var. Bu işi en azından bendeki solar şarj cihazı yapmıyor. Şu an LFP aküden halen yeterli kapasite alamıyorum. Solar şarj cihazı yükü kesmeden kendi BMS'i akımı kesiyor. Kesin sonucu 24 saat şarj ve deşarj akım/güçlerini ölçerek/saydırarak bulabilirim.

Amacım, LFP akülerle ilgili deneyimlerin ve verilerin artmasına katkı sağlamak.
 

.
Recep bey, son günlerde cevap vermeye değer yazılardan biri olan iletinizi zevkle okudum.

* 60 Ah LFP akünüze (sahada %90 dan fazla boşaltılmadıklarından) gerçekte gerekli değer olan ~50Ah akımı bile , 650W (Çin malı ?) jeneratörünüzle tahmin ettiğiniz gibi yarım yada bir saatlik zamanda doldurabilmeniz maalesef mümkün değil.

Çünkü güç olarak okuduğunuz değer akım çıkışını değil, jeneratörün motor gücünü işaret etmekte !

Örneğin; Honda 10i’nin 1 KW motoru bile sonuçta ~950W/h gücü ile ancak 8,3Ah akım üretebiliyor. Kablo kayıpları ile bu değerin ~8Ah olmasından yola çıkarak sizin jeneratörünüzden elde edebileceğiniz en fazla 5Ah akımın akünüzü teorikte bile ancak 10 saatte doldurabileceğini bekleme durumundasınız.
Fakat diğer önemli bir handikap da; kalitesiyle tanınan Honda’nın bile 8 saatten fazla devamlı olarak kullanılamaması !

Forumda seneler önce bazı Çin malı jeneratörlerin devamlı kullanımda birkaç saat sonra bile pert olabildiklerinden bahsedilmekteydi. Umarım tecrübesi olanlar yazar..

* Üzerindeki harflerden başka MPPT ile ilişkisi şüpheli solar regülatörünüzün ~20$ satış fiyatı için ~5$ dan fazla materyal kullanılmadığı varsayımından yola çıkarsak, kalitesinden işkillenmeniz aslında çoktan yerinde olmalıydı ?
Hadi bir de ciddi bir PWM olduğundan bile şüpheliyim diyerek konuya daha fazla çomak sokmayayım. :yum:
 
Son düzenleme:

Rüzgar durumu nasıl? Kandıranın hangi mevkisi bilmiyorum ama kışın oralar sağlam kuzeyli rüzgarlar alır. jeneratör yerine rüzgar paneli düşünebilirsiniz. yaz için ise arduino temelli hareketli sistem yerine güney yönlü solar panel sayınızı arttırmak daha ekonomik olacaktır.
 

.
Recep bey, son günlerde cevap vermeye değer yazılardan biri olan iletinizi zevkle okudum.

* 60 Ah LFP akünüze (sahada %90 dan fazla boşaltılmadıklarından) gerçekte gerekli değer olan ~50Ah akımı bile , 650W (Çin malı ?) jeneratörünüzle tahmin ettiğiniz gibi yarım yada bir saatlik zamanda doldurabilmeniz maalesef mümkün değil.

Çünkü güç olarak okuduğunuz değer akım çıkışını değil, jeneratörün motor gücünü işaret etmekte !

Örneğin; Honda 10i’nin 1 KW motoru bile sonuçta ~950W/h gücü ile ancak 8,3Ah akım üretebiliyor. Kablo kayıpları ile bu değerin ~8Ah olmasından yola çıkarak sizin jeneratörünüzden elde edebileceğiniz en fazla 5Ah akımın akünüzü teorikte bile ancak 10 saatte doldurabileceğini bekleme durumundasınız.
Fakat diğer önemli bir handikap da; kalitesiyle tanınan Honda’nın bile 8 saatten fazla devamlı olarak kullanılamaması !

Forumda seneler önce bazı Çin malı jeneratörlerin devamlı kullanımda birkaç saat sonra bile pert olabildiklerinden bahsedilmekteydi. Umarım tecrübesi olanlar yazar..

* Üzerindeki harflerden başka MPPT ile ilişkisi şüpheli solar regülatörünüzün ~20$ satış fiyatı için ~5$ dan fazla materyal kullanılmadığı varsayımından yola çıkarsak, kalitesinden işkillenmeniz aslında çoktan yerinde olmalıydı ?
Hadi bir de ciddi bir PWM olduğundan bile şüpheliyim diyerek konuya daha fazla çomak sokmayayım. :yum:
@Doğrucu Davut Davut bey, öncelikle teşekkür ediyorum.

Jeneratör konusuna gelince, diğer akülere nispetle LFP akülerin şarjlanma oranlarının yüksek olması hasebiyle zor zamanlarda böyle bir ek takviye gücü de devreye sokulabilir düşüncesindeyim. Üzerinde DC12V çıkış var fakat 14-15 volt'lara kadar çıkmadığında işe yaramayacaktır. O sebeple AC220V çıkışına takılacak uygun amperli bir şarj cihazıyla sanırım tam dolum olmasa da dişe dokunur bir kapasite şarj edilebilir. 650Wh güçün kayıpları düşersek DC12.8V karşılığı yaklaşık 400Wh 30Ah'ye denk gelmektedir. Tabi bu B planı değil C hatta D planı olabilir. Onun yerine (aklın yolu bir ya;)) sayın @theodor_malinovski'nin bahsettiği, karavancıların da kullanabileceği uygun kapasite bir rüzgar gülü takviyesi yapmayı düşündüm. Şu anki fiyatı 1500-2000 TL. olan 400 watt bir türbin geceleyin çok işe yarayabilir. İşin garibi @theodor_malinovski'ın bahsettiği rüzgar tam da kuzey veya kuzey doğu yönünden esiyor. Fakat ne hikmetse bulunulan konumda maalesef akşam hava kararana kadar esen rüzgar, hava karardıktan sonra kesiliyor. Gecenin bir saatinde de özellikle ne durumda diye kalkıp kontrol etmedim doğrusu. Ama gündüz yerine gece eseydi, akü kapasitesine bile gerek olmadan gece süper bir takviye güç oluşacaktı. Bazen çok şiddetli estiği olsa da düzenli bir rejimde rüzgar yok maalesef. Uygun cihazlarla ölçerek istatistik yapacak zamanım ve tertibatım da yok.

Rüzgar durumu nasıl? Kandıranın hangi mevkisi bilmiyorum ama kışın oralar sağlam kuzeyli rüzgarlar alır. jeneratör yerine rüzgar paneli düşünebilirsiniz. yaz için ise arduino temelli hareketli sistem yerine güney yönlü solar panel sayınızı arttırmak daha ekonomik olacaktır.
Arıklar göletine batı yönden kuş uçuşu 2 km kadar mesafedeyim. Karadenize 25 km kadar, konum olarak zirve bir yer fakat yukarıda da bahsettiğim gibi rüzgarın saatini tutturamadım.
Hareketli sistemi elimde arduino kiti de olduğundan sadece redüktörlü iki adet motor, zaman modülu ve gerekli direk ve mekanizmayı yaparak/yaptırarak oluşturabileceğimi düşünüyorum. Aslında kolayından solar panel almak daha ekonomik ve kolay olabilir, mesele olmayan ya da nadir olan bir mekanizmaya hayat vermek, kullanılabilir hale getirmek. Şu an güneşli günlerde 60Ah akü ucu ucuna yetiyor sayarsak, şebekenin bağlanması uzarsa önümüzdeki yaz sitemi baştan kurgulamak zorunda kalabilirim. Aslında 5-6 bin TL masrafla sistemi yenilemeye ve şebeke gelse de akıllı inverter ile önceliği yenilenebilir enerjilere verip gerektiğinde şebekeyi kullanarak belli bir sürede sistem kendini amorti edebilir. Bu düşüncem de şimdilik bir yanda durmaktadır.
Sağlıklı, keyifli ve aydınlık günlere diyelim.:yum:
 

güneye bakarken 2Ah üretimlerden, tamamen güneşe yönlendirince 6Ah üretimlere çıktığını gördüm.

Yine birim hatası var :smiley: 2A/6A mi demek istediniz? Öyle demiş olsanız bile biraz şüphe etmek lazım, hepi topu sinüs(delta_w) kadar fark olur, yani 45° ile almasıyla 90° ile (dik) alması arasında sin(90)/sin(45) = 1/0.707 = 1.4 kat fark olur. Yani güneşe çevrilmemiş hali 2A ise çevrilmiş halinin 2.8A olması lazım. Bir hata var gibi buralarda.

Panel 190W'tır, 12V değildir, 18V'tur (Vpp ya da Vmax diye yazılan değer esas alınır).
Bu çıkışı doğrudan aküden alırsam sonuç değişir mi, voltaj yükselmesini önler mi emin değilim.
Önlemez.

Sonuçta BMS devresi akü dolduğunda yine bağlantıyı kesecek ve bağlı cihazlar yüksek voltaja muhatap olacak. Bu sebeple araya basit bir fazla verim kaybı olmayan 12 volt regülatör devresi yapmak istiyorum.

Eğer o cihaz MPPT olsaydı buna ihtiyaç kalmazdı. O cihaz MPPT olmadığı gibi PWM bile değil, doğrudan girişi çıkışına bağlanmış gibi davranıyor.

300 Watt tam sinüs invertörüm var fakat kayıplardan dolayı kısa süreli kullanım dışında kapalı tutuyorum.
Doğru hareket. Çok fark ediyor. İnanılmaz fark ediyor. Aşırı fark ediyor. Öyle böyle fark etmiyor.
çünkü böyle bir sistemde 3KW bir akıllı invertör de gerekiyor ki mevcut tam boy buzdolabını da besleyebilsin.
Gerek yok. 12V'luk kompresöre geçerseniz her açıdan tasarruf edersiniz, 12V ya da 24V sistem olması fark etmeksizin sisteminiz çalışır.
(ayrıca cihazın batarya tipi seçimlerinde (b1, b2, b3) lityum tabanlı aküler için bir şarj profili belirtilmemiş, bu sebeple düzgün şarj etmiyor olabilir)
Jel modunda gayet başarılı şarj edersiniz (teorik konuşuyorum).
Bu noktada aşırı şarj durumunda sistemdeki yükler için yüksek voltlara çıkılması sağlıklı değil dc 12 volt bir regülatöre ihtiyacım var.
Evet. 12V regülatörün girişindeki gerilimi de hesaba katanına MPPT deniyor. MPPT alın :smiley:

Üzerinde DC12V çıkış var fakat 14-15 volt'lara kadar çıkmadığında işe yaramayacaktır.
Mutlaka bir ayar yeri olduğunu düşünüyorum. Eğer aküsü varsa, hiçbir şey yoksa bile akü çıkışından paralel çekilebilir. 13.8V dahi gayet başarılı dolduruyor. Eski mesajlarımdan birinde saat saat kayıt almıştım, bulabilirsiniz.

O sebeple AC220V çıkışına takılacak uygun amperli bir şarj cihazıyla sanırım tam dolum olmasa da dişe dokunur bir kapasite şarj edilebilir. 650Wh güçün kayıpları düşersek DC12.8V karşılığı yaklaşık 400Wh 30Ah'ye denk gelmektedir

Önceki mesajları çok ayrıntılı okuyamadığınızı varsayıyorum (çok mesaj var sonuçta). Bu konuyu da belirttim. Her ne kadar içinden çıkan kılavuzda 15V ile doldurabileceğimiz yazıyorsa da ben 14.4V'tan daha fazlasını verme taraftarı değilim. Orada bir gariplik olduğunu düşünüyorum hala. Bkz. What is the charger voltage graph while charging Lithium battery with CC/CV approach?

Sonuç olarak çoğunlukla bu aküyü 30A'den daha hızlı doldurma şansınız yok (=deneyim). Hesaplarınızı maksimum 14.4V altında 30A'e göre yapmanızı tavsiye ederim.

Şarj aletini de kendiniz yapabilirsiniz, bkz: How to hack to limit output power of a regular SMPS?
 



OUTDO firmasının LifePO4 ürünü benzer fiyatlar ile piyasa da. 15 Ekim tarihinden bugüne Huawei farklı akü tanıtımları ile online olarak Çin de bir fuardan canlı yayın yapıyor.

www.huawei-battery.com
sayfasından markanın farklı akülerinin bilgileri değerlendirilebilir.
Konunun uzmanları ve deneyimi olanlar bilgilendirirse seçim kararlarına yardımcı olabilir

Google Türkçe çeviri bilgilerinide aşağıya ekliyorum.

Dijital Ekran Intellingent Depolama

Lityum pil

1.Akıllı ürün - pil durumunu gerçek zamanlı olarak izler, pil anormalliği durumunda otomatik olarak alarm
verir 2. LiFePO4 hücresinin benimsenmesi - Çevre dostu özellikler, Uzun hizmet ömrü, derin deşarj, hafiflik, yüksek güvenlik.
3. Hızlı şarj ve büyük akım deşarjı - 50A şarj, 120A sürekli deşarj, 180A tepe deşarj.
4. IP66'nın üzerinde olan yüksek su geçirmez tasarım zorlu ortamlarda kullanıma uygundur.
5. Kullanımı ve bakımı kolaydır - herhangi bir yöne monte edilebilir, bakım gerektirmez.

Son derece su geçirmez tasarıma sahip pil
, IP66 standartlarını karşılar. Pil ekranında
voltaj görüntüleme ve gün gösterimi için iki arayüz bulunur
ve her ikisi
de PUSH
düğmesine dokunarak değiştirilebilir . Pil
,
ilk etkinleştirildiğinde kullanılan pili otomatik olarak kaydeder .

Kullanılan pil günlerinin kaydı, pil ilk kez kullanıldığında
otomatik olarak başlayacaktır


Pilin iki durumu vardır: etkinleştirme veya etkinleştirmeme.
a) fabrikadan teslim edildiğinde piller etkinleştirilmez.
Yasak durumdaki gün kaydı için “000” görüntülenir . Voltaj, güç
ve sesli alarmın görüntüleme işlevleri normaldir.
b) Genellikle pil ilk kullanıldığında etkinleştirilebilir. Ancak,
farklı uygulama durumları nedeniyle pillerde aktivasyon gecikmesi olabilir . Bu
pilin kullanılan günlerde% 2 sapma göstermesi normaldir .
c) Kaydedilen günler, batarya etkinleştirildikten sonra birikmeye başlar ve batarya
anormal olduğunda, sesli uyarı, kullanıcıların bataryayı zamanında muhafaza etmesini isteyecek şekilde bir alarm verecektir.

Gerilim, Kapasite ve Kullanılan Günleri Gerçek Zamanlı Olarak İzleyin



Anormallik Alarmı

Voltaj anormal olduğunda veya pilin kapasitesi yetersiz olduğunda pil ekranı "sürdür" ifadesini gösterir
ve sesli uyarı, kullanıcıların zamanında bakım yapmasını isteyebilecek bir alarm verir.



LiFePO4 hücresi ile pil
performansı daha üstündür.

· Çevre dostu, aşındırıcı olmayan sıvı, zararlı ağır metaller içermez.
· Kurşun-asit aküye göre iki kat daha uzun hizmet ömrü.
· Derin deşarj,% 100 derin deşarj.
· Daha hafif, kurşun asitli akünün sadece yarısı.
· Yüksek güvenlik, LiFePO4 hücre malzemesi son derece kararlıdır.

Güvenli Kullanım Önlemleri

Güvenli Önlemler

1. Onarım veya tadilat için parçalarına ayırmayın; bu, pilin kullanılamaz hale gelmesine neden olan sistem arızasına neden olabilir.
2. Sistemin veya sistem gruplarının pozitif ve negatif kutuplarına kısa devre yaptırmayın, aksi takdirde elektrik çarpmasına, yangına veya arızaya neden olur.
3. Lütfen terminalin cıvata kısmına, eğer gevşekse ve yangına neden olabilecek şekilde sıkıca bağlayın 4. Pilin yağ, su veya diğer kimyasallarla kirlenmesine izin vermeyin, aksi takdirde elektrik çarpması, yangın meydana gelebilir. veya arıza. 5. Bağlantıyı kurarken ana gücü kestiğinizden emin olun, aksi takdirde elektrik çarpma riski vardır.
6. Nominal voltaj dışında bir güç kaynağına bağlamayın, aksi takdirde yangın veya arıza meydana gelebilir.
7. Sistemi doğrudan AC gücü olarak kullanmayın, aksi takdirde yangına, arızaya veya hasara neden olabilir.
8. Patlamaya neden olmamak için sistemi ateş veya ısı yakınına yerleştirmeyin. 9. Şarj işlemi izleme gazı üretecektir, pili kullanırken lütfen havalandırma ve ısı dağılımına dikkat edin ve havalandırma koşullarında koruyun.

Kullanım Önlemleri
1. Pili aşağıdaki durumlarda saklamayın ve kullanmayın, aksi takdirde arızaya, kabuk çatlamasına, sızıntıya vb. Neden olur. 1.1. -40 ° C'nin altındaki veya + 50 ° C'nin üzerindeki yerler. 1.2. Doğrudan yağmur veya güneş ışığına maruz kalan açık hava ve diğer yerler. 1.3. Sisli veya buzlu yerler 1.4. Korozif gazların bulunduğu yerler. 1.5. Nispeten nemli veya tozlu yerler 1.6. Şok veya darbe meydana gelmesi. 1.7. Serin, kuru, temiz bir ortamda depolanmalıdır. 2. LCD ekran bakımı 2.1. Sert nesnelerin kontrol paneline baskı yapmasını önleyin. 2.2. Ekranı temiz ve kuru tutun. 2.3. Sistem ekranını sık sık kontrol edin. 2.4. Sesli alarmın farkında olun. 2.5 Sesli alarm çaldığında zamanında hareket edin.

Ekli dosyayı görüntüle 521332Ekli dosyayı görüntüle 521333Ekli dosyayı görüntüle 521334Ekli dosyayı görüntüle 521335Ekli dosyayı görüntüle 521336Ekli dosyayı görüntüle 521337

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sonradan konuyu okuyanlar için müthiş bir zorluk. Gereksiz bir yığın bilgiyi boşu boşuna okuyacaklar.
 

Merhabalar, adım Recep, karavancı değilim, çok da merakım yok açıkçası. Akü için ortak bir noktamız var; karavancı değilim ama konteynerciyim. :wink: Dolaysıyla arama motorları LiFePO4 (Lityum Demir Fosfat-LFP) akü aramasında ikidir beni buraya yönlendirdi ve bu konu başlığı altında bir çok sayfayı üşenmeden okudum, az önce de üye oldum.

Pardon yahu, "hoşgeldiniz" :smiley:
 

Pardon yahu, "hoşgeldiniz" :smiley:
@ceremcem2 - Cem bey (umarım yanlış hitap etmiyorum), hoşbulduk!

Dantela gibi irdeleyerek verdiğiniz açıklamalara ben de cevaplar vermeye çalışayım;

rsimsek' Alıntı:
güneye bakarken 2Ah üretimlerden, tamamen güneşe yönlendirince 6Ah üretimlere çıktığını gördüm.

Yine birim hatası var :smiley: 2A/6A mi demek istediniz? Öyle demiş olsanız bile biraz şüphe etmek lazım, hepi topu sinüs(delta_w) kadar fark olur, yani 45° ile almasıyla 90° ile (dik) alması arasında sin(90)/sin(45) = 1/0.707 = 1.4 kat fark olur. Yani güneşe çevrilmemiş hali 2A ise çevrilmiş halinin 2.8A olması lazım. Bir hata var gibi buralarda.
Birim hatası yok, akım ve güç birimleri saat esası ile belirtilir. Yani 2 amper/2A aslında tek başına bir şey ifade etmez. 12V 60Ah akü teorik olarak bir saatte 60 amper akım ya da 12x60=720 watt güç verebilir demektir. Siz belki meslektensiniz benim elektrik elektronik hobim (yandan) ve işin kimya tarafındayım.;)

Doğrusu güneş takip sistemlerinde ben de yüzde 30-40 oranında daha fazla enerji elde edilebiliyor diye okumuştum. Sizin trigonometrik-teorik çözümünüzle aynı çıkıyor. Fakat bu sanırım anlık değil de günlük üretilen toplam güç üzerinden yüzde kırka kadar verim artışı anlamındaydı. Ölçtüğüm saatteki bir kaç kat olması gün boyu o kadar fark olacak anlamına gelmez. Öğle vakitlerindeki dik saatlerde bu fark oldukça az olacaktır!

Panel 190W'tır, 12V değildir, 18V'tur (Vpp ya da Vmax diye yazılan değer esas alınır).
Doğrudur panel 12V değil, 18V da değildir çünkü 23 volt'a kadar açık devre gerilimi okudum. Mesele bu değil, panelin 12V bir sisteme uygun panel olmasıdır. 24V sistem olan 190Wh'ın üzeri paneller de 40V civarı açık devre gerilimine sahipler.

rsimsek' Alıntı:
Sonuçta BMS devresi akü dolduğunda yine bağlantıyı kesecek ve bağlı cihazlar yüksek voltaja muhatap olacak. Bu sebeple araya basit bir fazla verim kaybı olmayan 12 volt regülatör devresi yapmak istiyorum.

Eğer o cihaz MPPT olsaydı buna ihtiyaç kalmazdı. O cihaz MPPT olmadığı gibi PWM bile değil, doğrudan girişi çıkışına bağlanmış gibi davranıyor.
Yani ne kadar para o kadar köfte misali, yurt içinden de alsak sonuçta uzak doğu özellikle Çin menşeli cihazlar. Bu vatandaşlar mesela 18650 lityum pillerin üzerine 4000, 5000mAh de yazıyorlar. Sanki yazınca o kapasitede oluyormuş gibi. Belki algı olarak etkili de oluyordur.
Yani cihaz tamam emin olunacak bir cihaz değil. Fakat mantık olarak bakınca mppt bir cihaz doğrudan 12V çıkış mı veriyor? Yani akü zaten tam şarj durumunda 13.5V veya üzerinde gerilim verebildiği bir noktada şarj cihazı, yük çıkışına 12 volt'a regüle ettiği halde mi güç veriyor? Bu da bilmediğim bir nokta.


rsimsek' Alıntı:
300 Watt tam sinüs invertörüm var fakat kayıplardan dolayı kısa süreli kullanım dışında kapalı tutuyorum.

Doğru hareket. Çok fark ediyor. İnanılmaz fark ediyor. Aşırı fark ediyor. Öyle böyle fark etmiyor.
Elimde sayısal veriler olmasa da inverter açıkken akünün çok daha hızlı sömürüldüğünü fark ediyorum. Özellikle az kapasitede sürekli kullanılması mümkün görünmüyor. 200-300Ah kapasiteli bir sistem için çekilen güç durumuna göre kullanılması daha az sakıncalı olur diye düşünüyorum.

Gerek yok. 12V'luk kompresöre geçerseniz her açıdan tasarruf edersiniz, 12V ya da 24V sistem olması fark etmeksizin sisteminiz çalışır.
Bu aslında daha masraflı DC12V/24V kompresör veya komple buzdolapları fiyat olarak çok yüksek. Henüz bir defa emanet bir 200Ah akü ve 1700watt modifiye sinüs inverterle deneme amaçlı çalıştırdığım yeni normal boy buzdolabı için öyle bir maceraya girmem söz konusu değil. Bir şekilde AC220V ile yaz başına kadar onu devreye almayı düşünüyorum. Bu arada hiç çalışmadan bir yıllık garantisi geçmiş olacak!

Demeraj akımını geçmek için otomatik devreye girip bir kaç saniye sonra devreden çıkacak soft starter gibi yol verici bir dimmer devresi ile denemek istiyorum doğrusu.

rsimsek' Alıntı:
(ayrıca cihazın batarya tipi seçimlerinde (b1, b2, b3) lityum tabanlı aküler için bir şarj profili belirtilmemiş, bu sebeple düzgün şarj etmiyor olabilir)

Jel modunda gayet başarılı şarj edersiniz (teorik konuşuyorum).

Evet. 12V regülatörün girişindeki gerilimi de hesaba katanına MPPT deniyor. MPPT alın :smiley:

rsimsek' Alıntı:
Üzerinde DC12V çıkış var fakat 14-15 volt'lara kadar çıkmadığında işe yaramayacaktır.

Mutlaka bir ayar yeri olduğunu düşünüyorum. Eğer aküsü varsa, hiçbir şey yoksa bile akü çıkışından paralel çekilebilir. 13.8V dahi gayet başarılı dolduruyor. Eski mesajlarımdan birinde saat saat kayıt almıştım, bulabilirsiniz.
Solar şarj cihazında lityum batarya tipi olmayınca ben de mecburen jel tipini seçtim. Sonuçta aküyü tam dolduruyor.

Önceki mesajları çok ayrıntılı okuyamadığınızı varsayıyorum (çok mesaj var sonuçta). Bu konuyu da belirttim. Her ne kadar içinden çıkan kılavuzda 15V ile doldurabileceğimiz yazıyorsa da ben 14.4V'tan daha fazlasını verme taraftarı değilim. Orada bir gariplik olduğunu düşünüyorum hala. Bkz. What is the charger voltage graph while charging Lithium battery with CC/CV approach?

Sonuç olarak çoğunlukla bu aküyü 30A'den daha hızlı doldurma şansınız yok (=deneyim). Hesaplarınızı maksimum 14.4V altında 30A'e göre yapmanızı tavsiye ederim.

Şarj aletini de kendiniz yapabilirsiniz, bkz: How to hack to limit output power of a regular SMPS?
Bir çok mesajınızı okudum. Pek ayrıştığımız nokta yok. Belki siz de kurşun akülerin 14.4V volta kadar şarj olmalarının etkisiyle böyle düşünüyor olabilirsiniz. Ben satıcıya sorduğumda aslında şarj cihazına da gerek olmadığını doğrudan panele bağlanabileceğini söylemişti. O da çok emin olamayınca arada şarj cihazı olursa daha iyi olur demişti. Ben de BMS devresini ve özelliklerini bilemediğimden ve de DC15V adaptör ile şarj edilebilir ibaresini okuyunca bir sorun olmayacağını düşünüyorum.

Şarj aletini işin içinde riske atacağımız onca fiyata aldığımız aküler olmasa yapmak zor değil doğrusu.;)
 
Son düzenleme:

.
* Yukarıda yazmıştım, 650 Watt (~0,88 BG) motor güçlü jeneratör, 30
Amper akım üretemez !.. Sizin için önemli olmayabilir ama fiziğe karşı ayıp oluyor. :yum:

* Koruma amaçlı kurulan bir sistemde göze çarpan yapısıyla motor+mikrocip+mafsallı solar panellerin ve rüzgar türbinlerinin asıl kendilerinin hırsızların veya vandalların iştahını kabartacak olması çelişki değil mi ? ;)
Belki konteynerinizin içinde bile daha kıymetli şeyleriniz yoktur ?

Gel de şimdi projenin uygunluğunu irdelemeden başlanılan hesaplar için yukarıdaki #251. cevaba aslında burda hak verme ? :yum:

.


Aşağıdaki yazıyı işlerim dolayısıyla tamamlayıp hemen gönderememiştim.
Artık dolaylı da olsa bu yarım hali belki başkalarının ilgisini çekebilir ?



* İletinizden günlük toplam tüketiminize tam ulaşılamıyor. (60-70Ah?)
Bu veri, sistem üzerinde sağlıklı konuşmak için bilinmesi gerekli bir ön değer.

Konumunuzu İstanbul ile özdeşleştirirsek, panelinizden bekleyebileceğiz aylık ortalama değerler, tabi güneşin günlük kaprisleri dışında, aşağıdaki tablodaki gibi olmalı.
Sonuçlar panelin yatay konumuna göre hesaplanmış durumda.

2576D316-57D0-4E06-ACF0-CD70D81EDEF9.jpeg


Mafsallı çözüm yerine konteyner üzeri yatay konumlu ve gördüğünüz gereksinime göre de kapasite artımı ile sisteminizi kurmanızın daha kolay olacağını ve en önemlisi de göze batmayacağını düşünüyorum.


* Tüketicilerinizi sadece aküden besleyin derim. Bu tema üzerine yabancı forumlarda heyecanla konuşulanlar ve ciddi yaklaşımlar hep ayni noktaya çıkıyor.
Kısaca; akü olduğu müddetçe akımın onun üzerinden alınması en doğru yol.

Bence de örneğin, Afrika Sahra bölgesinde aşı dolaplarının aküsüz kullanım için solar regületörlerinin yük çıkışını kullanmaları bir derece anlamlı olsa da ancak bu buzdolapları gece saatlerini “Ötektik” ısı aküleri ile atlatmaktalar. Farklı tüketici karakterlerinin bağlantıyı daha da çetrefilli yaptığı düşünülmeli..

* LFP akünüz ve onunla yaptığınız tecrübeleri yazmanız önemli ve piyasa davranışımız açısından beklenir olsa da bu tekil ve öznel verilerden genel akü bilgilerine varmak yeterli ve güvenli sayılmamalı ?
Bereket bu açıdan internet bilimsel yazılara ulaşmakta sağlıklı olanaklar sunmakta.

* ....
 
Son düzenleme:

Fakat mantık olarak bakınca mppt bir cihaz doğrudan 12V çıkış mı veriyor? Yani akü zaten tam şarj durumunda 13.5V veya üzerinde gerilim verebildiği bir noktada şarj cihazı, yük çıkışına 12 volt'a regüle ettiği halde mi güç veriyor?
Şöyle: 12V diye alıp araçta kullandığınız cihazlar aracın şarj seviyesi olan 13.8V'ta da, düşük akü seviyesi olan 11V'ta da çalışacak şekilde tasarlanırlar. MPPT'nin çıkışı, akünün doluluk oranına ve güneş panellerinin o an verdiği enerjiye göre değişmekle birlikte 11V ile 14.4V arasında değişir (değişmek zorundadır). 11V ile 14.4V aralığına "12V" diyebiliriz, cihazlar açısından problem teşkil etmez, etmemelidir. Genellikle araçlarda kullanılan cihazlar 15V'a kadar dayanırlar.

Belki siz de kurşun akülerin 14.4V volta kadar şarj olmalarının etkisiyle böyle düşünüyor olabilirsiniz.
Hayır. Lityum Demir Fosfat teknolojisi üzerindeki araştırmama dayanıyor. Bkz. Types of Lithium-ion Batteries – Battery University

Şarj aletini işin içinde riske atacağımız onca fiyata aldığımız aküler olmasa yapmak zor değil doğrusu.;)

Ben 6 aydır falan kendi yaptığım şarj aletini şıkır şıkır kullanıyorum. Piyasadan almaya çalıştıklarım bu kadar düzgün çalışmadı.

Aküyü bozacak nesi var, onu da hayal edemiyorum.
650Wh motor güçlü jeneratör, 30Ah akım
Sondaki "h"leri koymasak olabilir mi acaba? :smiley:
 



.
* Yukarıda yazmıştım, 650 Wh (~0,88 BG) motor güçlü jeneratör, 30Ah akım üretemez !.. Sizin için önemli olmayabilir ama fiziğe karşı ayıp oluyor. :yum:

* Koruma amaçlı kurulan bir sistemde göze çarpan yapısıyla motor+mikrocip+mafsallı solar panellerin ve rüzgar türbinlerinin asıl kendilerinin hırsızların veya vandalların iştahını kabartacak olması çelişki değil mi ? ;)
Belki konteynerinizin içinde bile daha kıymetli şeyleriniz yoktur ?

Gel de şimdi projenin uygunluğunu irdelemeden başlanılan hesaplar için yukarıdaki #251. cevaba aslında burda hak verme ? :yum:

.


Aşağıdaki yazıyı işlerim dolayısıyla tamamlayıp hemen gönderememiştim.
Artık dolaylı da olsa bu yarım hali belki başkalarının ilgisini çekebilir ?



* İletinizden günlük toplam tüketiminize tam ulaşılamıyor. (60-70Ah?)
Bu veri, sistem üzerinde sağlıklı konuşmak için bilinmesi gerekli bir ön değer.

Konumunuzu İstanbul ile özdeşleştirirsek, panelinizden bekleyebileceğiz aylık ortalama değerler, tabi güneşin günlük kaprisleri dışında, aşağıdaki tablodaki gibi olmalı.
Sonuçlar panelin yatay konumuna göre hesaplanmış durumda.

Ekli dosyayı görüntüle 580021

Mafsallı çözüm yerine konteyner üzeri yatay konumlu ve gördüğünüz gereksinime göre de kapasite artımı ile sisteminizi kurmanızın daha kolay olacağını ve en önemlisi de göze batmayacağını düşünüyorum.


* Tüketicilerinizi sadece aküden besleyin derim. Bu tema üzerine yabancı forumlarda heyecanla konuşulanlar ve ciddi yaklaşımlar hep ayni noktaya çıkıyor.
Kısaca; akü olduğu müddetçe akımın onun üzerinden alınması en doğru yol.

Bence de örneğin, Afrika Sahra bölgesinde aşı dolaplarının aküsüz kullanım için solar regületörlerinin yük çıkışını kullanmaları bir derece anlamlı olsa da ancak bu buzdolapları gece saatlerini “Ötektik” ısı aküleri ile atlatmaktalar. Farklı tüketici karakterlerinin bağlantıyı daha da çetrefilli yaptığı düşünülmeli..

* LFP akünüz ve onunla yaptığınız tecrübeleri yazmanız önemli ve piyasa davranışımız açısından beklenir olsa da bu tekil ve öznel verilerden genel akü bilgilerine varmak yeterli ve güvenli sayılmamalı ?
Bereket bu açıdan internet bilimsel yazılara ulaşmakta sağlıklı olanaklar sunmakta.

* ....

Davut bey, bilgiler için teşekkürler.

* Yukarıda yazmıştım, 650 Wh (~0,88 BG) motor güçlü jeneratör, 30Ah akım üretemez !.. Sizin için önemli olmayabilir ama fiziğe karşı ayıp oluyor. :yum:
3Ah olmasa da ben bu ümidimi, P(güç)=I(akım)xV(gerilim) formülüne istinaden düşünmüştüm.

Yani güç 650Wh (ev tipi darbeli matkabı, 115'lik spiral/jet motorunu rahatça çalıştırıyor) kayıplarla 400Wh alınırsa, gerilim AC220V'den DC12V'ye çevrildiğinde, akım; I=400/12.8 =>I=31.25Ah hesaplanıyor. Bu güç 10Ah olsa bile bahsettiğim çapta bir sisteme şerbet gibi gelir. Mesele geceyi çıkartıp sabaha ulaşmak.

Jeneratör işi dediğim gibi acil durum senaryosu diyelim. Yani yenilebilir enerjiye göre mecburiyet dahilinde başvurulabilecek bir kaynak. Ben her ihtimale karşı bir seçenek olarak belirtmek istemiştim.

Toplam tüketimi tek bir ölçümle hesapladım. 3Ah saatlik, güneşlenme harici saatlerle çarpınca yeterli görünüyor fakat yetmiyor.

Görünüşe göre geceleyin bir miktar rüzgardan yararlanabilsem, ne ek panel ne de ek akü gerekmeyecek kanaatindeyim.

Güneş takip sistemi dediğiniz gibi hırsızlık için ilgi çekebilir. Zaten konteyner içinde değerli bir şey bırakmıyoruz. Ama hırsızın bundan haberi var mı bilemeyiz, camı, pencereyi kırıp bakmak için hasar vermesi bile zarar-ziyan ve bir hırsızlık sayılır!

Yine dediğiniz gibi, "aklın yolu bir" demiştik ya; ben de sınırlı kaynaklardan dolayı ışıklandırma, kamera kayıt cihazı, telefon şarjlarını DC12V'a göre seçtim. Şarj cihazı üzerindeki 2Ah akım sağlayabilen usb yuvaları pek kullanışlı olmadı. O yüzden hızlı şarj destekli çakmaklık şarj cihazını kullandım. Bazen de gündüz vakti, enerjinin bol saatinde inverteri açıp telefonun hızlı şarj aletiyle şarj ettim.

Buradaki amaç dediğim gibi LFP olayını irdelememiz, kafamızdaki soru işaretlerinin giderilmesine katkıda bulunmak. Ben biraz olayı resmin tam anlaşılması için detaylandırınca konu biraz dağıldı sanki.;)
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,776
Mesajlar
1,523,702
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

SON KONULAR



Geri
Üst