.
Walla Janberk bey, formüldeki L (Lidl) faktörünü yazdığımı çoktan unutmuşum. Laf aramızda benim bile hoşuma gitti..
Eh yaşlılığın da böyle tatlı tarafları oluyor. Benim hanım okuyup unuttuğu romanları tekrar tekrar okuyor, ben de hatırı sayılır tasarrufa geçiyorum..
Bu arada gerçi farketmiyor ama söyleyeyim, aküm jel. Dokuzuncu senesine girmesinin sebebi beni sevmesi değil, benim onu her ay iki gün boyunca şebeke kuruna yatırarak benim onu sevdiğimi göstermem.
Karavanda solar ve akü değerleri için cetvel yapan biri için tuhaf kaçacak ama enerji için hep hesap makinasına bakmak, bence karavancı ruhuna pek uygun olmamalı ? Tamam ilk planlamada ölçmek biçmek gayet önemli ama benim karavanımda PWM reğülatörünün belki ayda bir baktığım LED lambası ile Westfalia'nın önüme koyduğu, akünün gerçek doluluğunu ölçtüğünü sanan kıytırık bir voltmetresi dışında hiçbir göstergem yok.
Bir kere araç çalışmayınca aracın aküsünün bittiğini anlamış, bir de reğülatörün ışığından bir kablonun çıktığını fark etmiştim.
Hepsi bu. Ben bir tek güneşe bakıyorum. İnanın hiç yanıldığım olmadı..
Zaten bazı kuralları es geçerseniz, sisteminizi ne kadar rakamlarla planlasanız da pek işe yaramıyabiliyor.
Örneğin bence hangi kurallar mı dersiniz ?
* En kolay uygulanabilir, ucuz ve yararlı enerji çözümü, sistemden gereksinimi şüpheli birimleri çıkartarak, tüketimi baştan küçültmekten geçmeli ?
Örn. LED aydınlatma. Bulaşık elde, çamaşır dışarda yıkatılabilir.
* Sistemler karmaşık kurularak eklem noktaları (İnterface) artırılmamalı.
Bu özellikle Murfy’nin çok sevdiği üstelik tüketimi bol ve pahalı bir yöntem.
Örn. İnverter.
* Basit sistemler çoğunlukla fazla bilgiye ve de ilgiye gerek göstermiyor.
Örn. Hidrafor yerine dalgıç pompa.
* Ayni işlevi daha az enerjiyle halledebilen çözümlere öncelik verilmeli.
Örn. TV yerine tablet.
* Desentral enerji kaynakları hat ve koordinasyon düzeninden kazandırdığı gibi, onarılmaları da sistemi toptan etkilememekte.
Örn. Yatak üstü pilli aydınlanma, Powerbank
* Çözümler ne kadar inovatif olsalar da kazanımları gerçek gereksinimlerini aşmamalı.
Örn. LiFePo4 aküler, MPPT düzenleyici.
Örneklere nitelikden çok nicelik açısından bakmaya çalışırsak umarım gereksiz polemiğe girmemiş oluruz.
Korkarım zaten başlıktan yeterince saptık.
Evde her şey ayağımıza kadar geliyor güzel de,
karavana zaten evde oturmamak için çıkmıyor muyduk ?
Çözüm burda değilse belki hemen az ilerdedir ?
Çoğu kez de candan ve ustruplu bir soru, uygun cevabını kendi hazırlıyor olmalı ?
Fakat Cem bey ben size Melengeç’ten, hemen yanınızdaki Deniz Yıldızı’na geçin diyecektim ama orada da hatunlar taifesi üç sene kadar evvel serpe kahvaltının ikinci küçük çayından bile tekrar para alıyorlardı. Yoksa otoparkları gece çok sakin oluyor.
Bu durumda daha ilerdeki Altınköy diğer bir çözüm olmalı ?
Gerçi toptan oralarda deniz, rüzgar Sığacık’tan eserse çivi gibi oluyor ama bu benim gibi çoğu kimsenin de minnetine olmalı ?
.