Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,576
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Balaton'un güney yakasında göl görülmüyor. Ya sık ağaçlar var ya da evlerden görülmüyor. Arazi de düz olduğu tepe filan yer almadığı için gölü göremeden yol alıyoruz. Kıyaslamak gerekirse, 2008 yılında gördüğümüz kuzey kıyıları daha keyifliydi.

SAM_5690.jpg


SAM_5692.jpg


SAM_5694.jpg
 

Etiketler
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Otomatik makinadan mazot aldık. Otomatik makinada kredi kartıyla ödeme yapılıyor. [GPS198]. 363.9HUF fiyattan aldık.

SAM_5703.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Balatonrszöd'ü geçince, Balaton gölünü arkamızda bırakıp 67 nolu karayoluyla Zigetvar yönüne doğru yöneldik.

SAM_5705.jpg


SAM_5709.jpg
 


Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Ferhat Zigetvara kadar geldikten sonra İstanbula birşey kalmadı.Çok keyifle okuduğum gezin.Tüm görseller için teşekkür ederim.Elinize sağlık.
 




Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Türk-Macar Dostluk Parkı

Akşam saat 20:45'de Szgetvar Türk Macar Dostluk Parkındayız. Osmanlı Padişahı Kanuni'nin temsili mezarı ile Macar Kralı Zrinyi'nin büstleri yanyana duruyor. Parktaki şadırvandan sularımızı doldurduk. Burası Kanuni Sultan Süleyman'ın 1566 yılında vefat ettiği yermiş. Bu parkın açılışını TC Başbakanı olarak 1994 yılında Süleyman Demirel yapmış. Yani bir Süleyman buraları fethetmiş bir başka Süleyman ise dostluk parkını açmış.[GPS199]. Geceyi de yine bu parkta geçirdik.

Dostluk parkının kapısında Türkçe, Macarca, İngilizce ve Almanca olarak hazırlanmış bir kitabe de vardı. Kitabede; bu Macar_Türk Dostluk Parkı'nın Türkiye Cumhuriyetinin girişimi ve maddi desteğiyle, Sultan 1. Süleyman'ın 500. doğum yıldönümünde kurulduğu yazıyordu. Kitabede aynen şöyle devam ediyor; “Osmanlı İmparartorluğu'nun en büyük hükümdarlarından Kanuni, 1566'da Szigetvar (Zigetvar) kalesini kuşattığı sırada otağı buranın yakınında bulunuyordu. Bu yiğitçe savaşta, Sultan'ın 60000 kişilik ordusuna karşı Miklos Zrinyi 2500 askeriyle direniyordu. Bir ay süren kuşatma sırasında bir avuç kadar kalan müdafiler kahramanca direnerek kaleyi teslim etmediler ve ölümü göze alarak son güçleriyle muazzam düşman ordusuna hücuma geçerek ölümü yeğlediler. 1. Süleyman, ordusunun zaferini göremedi. Zira kalenin alınmasından iki gün önce, Eylül'ün 5'ini 6'sına bağlayan gece sabaha karşı hayata gözlerini yumdu. Naaşı tahnit edilerek İstanbul'a götürüldü, fakat yüreği ile iç organları otağının bir kilometre kadar doğusundaki Turbék'te toprağa verildi. Oğlu II. Selim sonraları mezarı üstüne bir mermer türbe yaptırdı. Pek çoklarının hayranlığını uyandıran bu türbeyi yüz yılı aşkın bir süre yıkıcı savaşlar sırasında da kolladılar, fakat Zigetvar'ın geri alınmasından sonra kentin Habsburg'lu iktisadi yetkilisi emri 1693'te türbeyi yıktırdı ve yerine geleneklere uygun olarak, buradan da görülebilen bir katolik kilisesi kuruldu. Parkın açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Macar Eğitim ve Kültür Bakanı Gábor Fodor yaptılar. Türkiye 1997'de soylu hasmın, Miklos Zrínyi'nin de büstünü diktidi. Böylece, dört yüz yıl sonra iki seçkin başkumandan, kahramanca cenklerin geçtiği meydanı birlikte seyrediyor. Her iki büsüt de Türk Heykeltraşı Metin Yurdanur yapmıştır.

Bu gece de 8 Eylül tarihindeyiz. Yani tam da Zigetvar'ın fethedildiği tarihte 445. yıldönümünde buradayız. Tarihsel bir planlama yapmamıştık ama böyle denk geldi. Yani tam 445 yıl önce burada çok çetin bir savaş olmuş. Buralarda nice şehitler de toprağa düştü, kaleyi savunan Macarlar da.

SAM_5751.jpg


SAM_5752.jpg


SAM_5753.jpg


SAM_5754.jpg
 



Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömüldüğü yer de bulunduğumuz yerin bir kilometre kadar doğusundaymış ama gezi esnasında yerini tam bilemediğimizden bakamadık. Kanuni'nin oğlu Sultan Selim burada görkemli bir türbe yaptırmış ama Osmanlı buralardan çekilince, Habsburglar tarafından türbe yıktırılıp yerine Kilise yapılmış. Sultan Süleyman Türbesinin yerinde yapılan bu Katolik kilisesini görmeye de gidebilirmişiz. Bulunduğumuz yere çok yakınmış. [GPS200]. Türbenin olduğu yere yapılan kilise de zaten adındaki “Türbe” ifadesini görebileceğiniz gibi, Túrbéki Templom olarak anılıyor. Kilisenin fotoğrafını için internetten bulduğum bir tanesini yayınlıyorum. Artık o tarafa yolu düşenler görebilirler.

23278978.jpg


Clipboard02.jpg
 



Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Sabah biz son fotoğrafları çekerken parkta tadilat yapmaya Macar işçiler de geldi. Buradan Zigetvar'a hareket ediyoruz.

SAM_5773.jpg


SAM_5775.jpg


SAM_5776.jpg
 


Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Önce kalenin oraya gidiyoruz. [GPS201]. Macarca'da var, kale demek. Yani Macarlar buraya Szigeth kalesi dediklerinden Zigetvar denmiş olsa gerek. Bu arada Szigeth de “ada” demek. Yani Adakale oluyor. Kalenin etrafında su ve bataklık bir arazi varmış. Aynen ada gibi duruyormuş. Eski minyatürlerde bu durum açıkça görülüyor. Minyatürde kuşatma anlatılıyor. Günümüzde ise kalenin çevresi tamamen yeşil alan.

PC286208.jpg


Kale_Havadan.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Zigetvar, öyle çok büyük bir kale de değil ama Zrinyi ve askerleri 33 gün boyunca direnmişler. Kale zorlukla alınabilmiş. Hatta hasta yatağında yatan Sultan Süleyman kalenin bir türlü alınamaması nedeniyle, “Bu ocağı yanacak, dahi alunmadu mu? Bu kal’a benüm yüreğüm yakmışdur. Dilerüm Hakk’dan ateşlere yana” demiş. Padişah kalenin alındığını da görememiş. Vezir Sokollu Mehmet Paşa, Osmanlı ordusundan da Padişahın öldüğü 43 gün saklamış. Padişahın öldüğü, ordu Belgrad'a geldiğinde açıklanmış.

SAM_5779.jpg


SAM_5781.jpg


SAM_5785.jpg


SAM_5786.jpg


SAM_5787.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Kalenin içindeki Sultan Süleyman Cami, kale alındıktan sonra inşa edilmiş. Minarenin 18. yüzyılda yıldırım düşmesi sonucu yıkılmış olduğu düşünülüyor. Minarenin sadece alt kısmı duruyor. Minarenin yıkılmadan önce, 110 basamaklı olduğunu okumuştum. Sultan Süleyman Cami, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Biz gezerken henüz açılmamıştı.

SAM_5783.jpg


Sultan_Suleyman_Cami.jpg
 



Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Kalede bir de Osmanlı otağ çadırı kurmuşlar. Eski günleri halen yaşatıyorlar. Çocuklar için ok atış sahası düzenlenmiş. Zrinyi Okçuluk, burada atış yaptırıyor tabiki hedefte kaleyi kuşatan Türkler var. Herhalde ok atarak kaleyi Türklere karşı koruyorlar.

SAM_5789.jpg


SAM_5794.jpg


SAM_5795.jpg


SAM_5799.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Mesajlar
1,523,370
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst