Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,436
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

fsirin' Alıntı:
Sizinkinde API CC olarak alt sınırı belirlemişler. Benimkinde de API CD olarak yazıyordu. Günümüzde artık bu sınıflar üretilmiyor. Yağ alırken API-CH4 veya API-CI4 olmasına dikkat ediyorum. Bizim araçlar için 15W-40 güzel bir tercih.

Kısaca şunu yazsam doğru mudur?

*15W40 yağ kullanacağım.
*API-CH4 ya da API-CI4 olmasına özen göstereceğim. (Yağ teneke/kutusunun üzerinde mi yazıyor bunlar?)

Cavid Sezen

Etiketler

gezmen' Alıntı:
Kısaca şunu yazsam doğru mudur?

*15W40 yağ kullanacağım.
*API-CH4 ya da API-CI4 olmasına özen göstereceğim. (Yağ teneke/kutusunun üzerinde mi yazıyor bunlar?)

Cavid Sezen
Ambalajın üzerinde yazıyor. :smiley:

Benim deneyimlerime göre motora ilave edilen yag miktari büyük ölcüde araci nasil kullandigimiza bagli. Ben arac sollama disinda hic tam gaz arac kullanmam ve motorun devir sayisini da, özellikle düz yollarda hep ayni düzeyde tutmaya calisir ve belirli bir hizla giderim. Böylece motor, tasarruflu, uzun ömürlü oluyor ve cok az yag ilave etmek gerekiyor.

Lastiklere gelince. Iki defa lastik patlamasi nedeniyle tehlikeli durumlarla karsilastim. Lastik aldigim firma bana genis lastik kullanirsam tehlikenin azalacagini söyledi. 9 yildir genis lasitik kullaniyorum. Cok bozuk yollardan gectim ve hic bir sorunla karsilasmadim.

Ferhat Bey sizin burayı teknik foruma dönüştürdük. Küheylanda dalgıç pompa kullanıyorsunuz biliyorum. Her yer kapalı iken dalgiç pompayı çalılştırırsanız kendi kendine boşa mı dönüyor yoksa bir yerleri patlatmaya mı çalışıyor? bu durumlar için bir önlem aldınız mı? Bir T ile tekrar su deposuna geri dönmesi için?

Bütün musluklar kapalı iken dalgıç pompayı niye çalıştırıyorsunki, platin tetiklemeli musluk kullan, normalde pompa çalışmıyor, sadece musluk açılınca çalışıyor, kapatılınca pompada duruyor...

Elektrikli musluk.jpg

bartek' Alıntı:
Ferhat Bey sizin burayı teknik foruma dönüştürdük. Küheylanda dalgıç pompa kullanıyorsunuz biliyorum. Her yer kapalı iken dalgiç pompayı çalılştırırsanız kendi kendine boşa mı dönüyor yoksa bir yerleri patlatmaya mı çalışıyor? bu durumlar için bir önlem aldınız mı? Bir T ile tekrar su deposuna geri dönmesi için?
atiladi' Alıntı:
Bütün musluklar kapalı iken dalgıç pompayı niye çalıştırıyorsunki, platin tetiklemeli musluk kullan, normalde pompa çalışmıyor, sadece musluk açılınca çalışıyor, kapatılınca pompada duruyor...
Bendeki de Atilla'nın fotoğrafını koyduğuna çok benziyor sadece musluk borusu borusu düz geliyor. bu musluklarda bir mikro anahtar var. Musluğu açmaya başladığınız an anahtar kısa devre oluyor ve dalgıç pompa devreye giriyor. Bundan sonra aynı evimizdeki musluk gibi açıklığını ayarlayarak debisini kontrol ediyoruz. Açmaya devam ettikçe daha çok su akıyor. Yani istersek ip gibi akıyor istersek tam kapasite. :smiley:

Atilla Bey, musluğun platini bozlursa beni sinir etmesin diye tekli krom musluk koydum. Anahtarla çalıştıracağım. Bir de T ile dışarıya duş bağlantısı yaptım. Duş başlığı basılınca açılacak tipten. Sadece duş alırken arada su boşa gitmesin diye kapatınca her yer kapalı lacak. Neyse deneme yanılma yapacağım .

Bu arada piyasada satılan giriş çıkışı olan TMC su pompası sadece emme hattında su olursa bir işe yarıyor, yoksa çalışmıyor. Onu kullanamadım bile.

Sevgili Moderatörüm;

Ferhat'ın motor yağından girdik, lastik, su...derken buraya getirdik... ;D Teknik başlıklarda yer alması gereken birçok bilgi burada kalacak. Forum düzeni açısından iyi değil. ;) Senin de işin çok; biz de zorlaştırmış olduk bu arada... :-[

Cavid Sezen

atiladi' Alıntı:
Atilla fotoğrafını koyduğun musluğun ayar mandalı nerede? Altta kaldığı için mi görülmüyor? Göremedim. :-\
Aşağıdaki gibi bir mandalı mı var.? Bendekinin musluğu farklı ama mandalı ve gövdesi aynı böyle.
[attachment=1]

musluk.jpg

gezmen' Alıntı:
Sevgili Moderatörüm;

Ferhat'ın motor yağından girdik, lastik, su...derken buraya getirdik... ;D Teknik başlıklarda yer alması gereken birçok bilgi burada kalacak. Forum düzeni açısından iyi değil. ;) Senin de işin çok; biz de zorlaştırmış olduk bu arada... :-[

Cavid Sezen
Haklısın Cavid Hocam, artık teknik konuya mı taşınır "Kalk Gidelim Küheylan" a mı olur bilemiyorum. Bir de http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25953.0 vardı. ::smiley:
Kolay gelsin moderatörüm. ;D

fsirin' Alıntı:
Yola çıktığınızda, yola çıkana kadarki tereddütlerinizin birçoğundan sıyrılıyorsunuz. Hatta sınırı geçtikten sonra işler biraz daha rahatlıyor. İşinizi kolaylaştıran güven veren bir navigasyonunuz da varsa kaybolma sorunu da yok. Sınırlar geçildikçe cep telefonunuza mesajlarla konsolosluk ve görüşme bilgileri de geliyor. Bir sorun durumunda konsoloslukla görüşülebilir. Sadece 2008 yılındaki sayahatimizde konsolosluğu aramıştık. Yardımcı oldular.

Dil konusuna gelince çat-pat bir ingilizceniz varsa yeterli. Kaldı ki balkanlarda Türkçe İngilizce'den daha çok işe yarıyor. :smiley:

Akçalı duruma gelince, Gezgör'ün de dediği gibi en önemli harcama akaryakıt. O da yurt dışında genel olarak daha hesaplı. Alışverişleri marketten yapıp kendi yemeğinizi yaparsanız harcama Türkiye'den çok farklı değil. Kampingler ise ülkemizden çok daha pahalı. Tabii ki Ülkeden ülkeye de farklılıklar görülüyor. Bu seneki gezideki gezi masraf kalemlerini henüz toplamadım ama büyük ihtimalle, turla gidilecek iki kişilik bir haftalık iskandinavya fiyortlar gezisinden daha uygun olmuştur. ;D
Hayran olunacak ,özenilecek bir gezi olmuş maşallah .İnşallah daha nicelerini yaparsınız bizde sayenizde görür bilgi ediniriz .Eşimle çocuklar büyüsün diye dört gözle beklemekteyiz .Onlar artık bizi sıkıcı bulup kendi tatil planlarını yapmaya başladıklarında bizde daha az şeyi düşünüp daha az endişe ve muhakkak daha az masrafla uzun geziler gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum .Dil konusunda ise çocuklarda olunca ben kendimi geliştirme ihtiyacı hissettim ve 3 yıl boyunca özel ders ve ardından kurs ile seviyemi yükselttim .Bu da cidden endişeleri azaltan bir durum oldu

gezmen' Alıntı:
Sevgili Moderatörüm;

Cavid Sezen

Cavid hocam,
Bugün mesaj yazmak istedim sonra vazgeçmiştim,öyle güzel muhabbet vardıki. Başlık ve içerik uyum
içinde devam edip gidiyor :D

Polonya'ya torpil geçilmiş; Polonya'yı çok beğendiğinizi duymuştum ikinizden de, yazıya yansımış. :smiley:

Bu ülke, çevresindeki birçok ülkeden yüzölçümü olarak epeyce büyük. Burada daha çok zaman geçirmeniz olağan aslında; hele bir de beğenilmişse... ;)

Bu gezi, 43 değil de, 90 gün olabilseydi değil mi? Hem daha çok yer görmek, hem de daha az yorgunluk olurdu. Şöyle arada bir de ayakları uzatıp tembellik yapabilmek...

Kampinglerden para bozdurmaya, akaryakıt ederlerinden marketlere, müzelerden GPS koordinatlarına... değin o denli ayrıntılı bilgiler veriyorsunuz ki (böyle sürsün!.. :smiley: ) sizden sonra gidecekler için müthiş bir başvuru kaynağı olacak/oluyor.

Konusu geçtiği için yazıyorum; Wisla, bizde Vistül olarak bilinen, Polonya'nın en uzun ırmağı.

Üç sistem buzdolabı kullanıyorsun; artı Truma E2400 ısıtıcı ve ocak. LPG kullanımınız, 12v buzdolabı kullananlara göre çok çok yüksek. LPG, enerji konusunda kişiyi daha özgür kılıyorsa da tedarik konusu sorun. Sahi bu 12 kg.lık tüp sorunu nasıl çözülecek Ferhat? Her zaman 43 günde geri dönüp yırtmak(!) olamayacağına göre... ;D

Emeğiniz için teşekkürler Şirinler!..

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Polonya'ya torpil geçilmiş; Polonya'yı çok beğendiğinizi duymuştum ikinizden de, yazıya yansımış. :smiley:
Cavid Hocam, sevdiğimiz yerlere biraz torpil geçeceğiz tabi. ;)
gezmen' Alıntı:
Bu ülke, çevresindeki birçok ülkeden yüzölçümü olarak epeyce büyük. Burada daha çok zaman geçirmeniz olağan aslında; hele bir de beğenilmişse... ;)
Polonya 843Km'lik bir geçiş oldu. Krakow bölgesinde biraz zaman geçirip dinlenmek iyi olurdu. Ama gözümüz kuzeyde olunca fazla da zaman harcamadık. Nermin beni frenlemese belki uğradığımız birçok yere de uğramamış olacaktık. ;D Ben hızlı bir şekilde kuzeye çıkmak niyetindeydim. Malum mevsim kısa. Planlanan rotamız kuzeye çıkış Polonya ve baltık ülkeleri üzerinden, dönüş ise Danimarka ve Almanya üzerinden düşünmüştüm. Macaristan detayını dönüşe bıraktım ama Polonya'nın ve baltık ülkelerinin tekrarı olmayacağı için biraz gezdik. :smiley:
gezmen' Alıntı:
Bu gezi, 43 değil de, 90 gün olabilseydi değil mi? Hem daha çok yer görmek, hem de daha az yorgunluk olurdu. Şöyle arada bir de ayakları uzatıp tembellik yapabilmek...
Kesinlikle zaman lazım. Emekli arkadaşlardan bu gezinin daha rahat bir tempolusunu bekliyoruz. Aslında bizim de 90 günlük vize süremiz vardı. 2 aylık da sigorta işlemi yaptırdık ama iş güç en fazla bu kadar uzatabildik. Buna da şükür. Bu bizim en uzun soluklu gezimiz oldu.
gezmen' Alıntı:
Konusu geçtiği için yazıyorum; Wisla, bizde Vistül olarak bilinen, Polonya'nın en uzun ırmağı.
Ben bu ırmağın adını ilk defa orada haritanın üzerinde gördüm. ;D
Bu Wisla yazısında "l" harfi üzerinde "t" harfi gibi ama eğik olarak bir çizgi koyuyorlar. O konuda bilgisi olan varmı, okumayı nasıl değiştiriyor acaba.
gezmen' Alıntı:
Üç sistem buzdolabı kullanıyorsun; artı Truma E2400 ısıtıcı ve ocak. LPG kullanımınız, 12v buzdolabı kullananlara göre çok çok yüksek. LPG, enerji konusunda kişiyi daha özgür kılıyorsa da tedarik konusu sorun. Sahi bu 12 kg.lık tüp sorunu nasıl çözülecek Ferhat? Her zaman 43 günde geri dönüp yırtmak(!) olamayacağına göre... ;D
En iyi çözüm Otogaz ile doldurmak. Ülkemizde bu şekilde dolum yapmak yasak ama yurt dışında dolum istasyonları var ve tüplere dolum yapıyorlar. Otogaz satıcılarında da tüp dolum istasyonlarında da dolum yapılabilir. Tüp dolum istasyonunda kullandıkları birkaç çeşit dolum adaptörleri vardı. Ellerindeki dolum ağzı bizim tüpe uysaydı tüpümüzü doldurabilecektik. Son çare zaten yazıda da bahsettiğim gibi oradan tüp yuvamıza uyan dedantörüyle birlikte bir tüp almak.
Dönüşte Polonya'daki bir yapı marketteki tüp fiyatlarını yazayım. 10.3Kg 88Zt, Fotoğraftan tam okuyamadım ama 5-6Kg civarında olanı 90Zt, 3Kg 75Zt, 2kg olanı bile var. Dedantör ise, 17Zt yani tüpü 10Kg tüple yenilemek 88+17=105Zt tutuyor. Yani 65TL, Türkiye'de bu paraya ancak tüpü yenisiyle değiştirebilirsiniz. Ama elemanlara sorgulama yapmadık yani ilave bir bedeli depozito filan çıkarmı bilmiyorum. Tahminimce yoktur. Boş yerim olsaydı alacaktım. Ekte birkaç fotoğraflarını koyuyorum.

SAM_5239.jpg

SAM_5245.jpg

SAM_5246.jpg

SAM_5241.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,752
Kayıtlı Üye Sayımız
166,565
Kaydolan Son Üyemiz
ömer sarıhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR