Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"
Ferhat bey, tuzsuz kurutulan balıklar özellikle Norveç´te çiğ olarak da yeniliyormuş (küçük parçalara kesilerek, yemek aralarında- herhalde çerez gibi-) ;D. Bir çok ülkede, özellikle Ispanya, Portekiz ve Brezilya´da 2-3 gün serin bir yerde suda bekletilen -sıkça su değiştirilerek- bu kuru balıklardan 365 çeşit (yılın hergünü için) yemek yapılır- deniyor (atasözü).
Ayrıca Hristiyanlıkta et yenmeyen günlerde (dini nedenle), balık yenildiği için de, eski çağlardaki beslenmede kuru balığın önemli bir yeri varmış.
Amerika´nın keşfinden sonra, oraya gidip gelen gemilerde, uzun süren gemi yolculuğu için kuru balığa artan ihtiyaç nedeniyle, balıklar tuzlanarak da kurutulmaya başlanmış. Avrupa´da o zamanlar kuru balık ticareti yapan şehirler çok zengin olmuşlar.
Bizim Norveç´te gördüklerimiz çoğunlukla tuzsuz kurutulan balıklardı sanıyorum.