Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,388
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Hüseyin Bey, biraz önce Sakrisoy'daki Müzenin bebeklerini Nermin'e gösterdim. Nermin'in de hoşuna gitti. Ah keşke içine baksaymışız dedi. Macaristan'daki yöresel giysili bebekler de çok ilgisini çekmişti zaten. :smiley:

Kurutulmuş balıkları tüketimi nasıl oluyor acaba? Parça parca kopartılıp doğrudan mı yeniyor?
 

Etiketler
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Ferhat bey, tuzsuz kurutulan balıklar özellikle Norveç´te çiğ olarak da yeniliyormuş (küçük parçalara kesilerek, yemek aralarında- herhalde çerez gibi-) ;D. Bir çok ülkede, özellikle Ispanya, Portekiz ve Brezilya´da 2-3 gün serin bir yerde suda bekletilen -sıkça su değiştirilerek- bu kuru balıklardan 365 çeşit (yılın hergünü için) yemek yapılır- deniyor (atasözü).
Ayrıca Hristiyanlıkta et yenmeyen günlerde (dini nedenle), balık yenildiği için de, eski çağlardaki beslenmede kuru balığın önemli bir yeri varmış.

Amerika´nın keşfinden sonra, oraya gidip gelen gemilerde, uzun süren gemi yolculuğu için kuru balığa artan ihtiyaç nedeniyle, balıklar tuzlanarak da kurutulmaya başlanmış. Avrupa´da o zamanlar kuru balık ticareti yapan şehirler çok zengin olmuşlar.
Bizim Norveç´te gördüklerimiz çoğunlukla tuzsuz kurutulan balıklardı sanıyorum.
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Bu kurutulmuş balık konusu da oldukça derin bir konuymuş. :eek:

Norveç'in kuzeyinde bu kadar yaygın olmasının bir nedeni (benim tahminim) kışın olabilecek kötü hava şartlarında kullanmak için olabilir. ::smiley:

Bilgiler için çok teşekkürler Hüseyin Bey. :smiley:
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Bizde teşekkür ederiz ikinize.Süreci okurken kafamda ki soruların hepsine cevap bulmam çok hoşuma gitti (kurutulmuş balık ile ilgili)
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

çok güzel bilgiler,teşekkür ederiz.
Tuzlanarak kurutulan balık (tabi suda bekletip tuzu biraz gittikten sonra)epey lezzetli bir şey olabilir,merak etmedim değil.:smiley:
Whalesafari 'nin web sitesinden baktığımda bu safarinin bedeli bir yetişkin için 870 kron (1 tl=3 kron ise ) yani yaklaşık 300 tl.(300 NOK -100 tl depozito yazmışlar, gezi sonunda iade ediliyor sanırım ama tam açıklamasını bulamadım)
 



Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Ben de gezi yazısının bu bölümünü yazdıktan sonra merak ederek bakmış ve aynı noktaya takılmıştım. Depozitoyu çözemedim. Depozito herhalde vazgeçme durumunda yanıyordur. Mesela parayı yatırdınız, hava bozuldu iptal oldu ya da balina görülemedi daha sonraki geziye gitmez vazgeçerseniz depozito yanıyor olabilir. Belki de iki panın toplamını alıyorlar balina görülemezse depozito yanıyor. :-\
İki kişi 600TL ve 200TL'de depozito var. Bence çok pahalı. Kıyıdan gel pisi pisi filan desek balinalar gelir mi acaba. ;) ;D

Facebook sayfasında da bir çok şey var.
http://www.facebook.com/whalesafariandenes/map?activecategory=Photos&session_id=1334015197&filter=1
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Haydi Norveç'i bitirmeye çalışalım.

En son dönüşe başlamış ve Lotofen'de Flakstad adasına gelmiştik. :smiley:
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Flakstad
Flakstad adasındayız.

SAM_2271.jpg


SAM_2276.jpg


SAM_2280.jpg


SAM_2286.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Bu köprüler Selfiyordu aşarak Moskenes Adasına geçiyor. Biz şimdi Flakstad adasındayız. E10 karayolundan devam edip, Bo'ya doğru gideceğiz.

SAM_2293_stitch.jpg


SAM_2298.jpg


SAM_2306_stitch.jpg


SAM_2311.jpg
 




Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Meğer Grip Yaygınmış!
Leknes bu bölgedeki büyük yerleşimlerden biri. Lofotsentered adlı bir binada turizm infoya uğradık buroşürler var ama görevli yok. Görevli grip olduğunu yazmış ve gelmemiş. A'dayken de hapşıran insanlar vardı demek ki buralarda bir grip salgını var. Yakınlarda biri hapşırınca kendimizi dışarı attık ve A'dayken ortamı terketmekle doğru bir karar verdiğimizi anladık. Önümüzde bu kadar uzun bir yol varken, hasta hasta nasıl yol alırız!. Neyse ki, gezi boyunca da bel ağrısı dışında bir rahatsızlığımız olmadı. Binanın dışındaki kocaman Lofoten haritasını fotoğrafladık.

SAM_2352.jpg


SAM_2353.jpg


SAM_2354.jpg


SAM_2355.jpg


SAM_2356.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Burada aslında bir alternatif yol da vardı. Bu yol Vestvag adasının güneyinden gidiyor. Zamanımız olsaydı oradan giderdik. Hem hızlı olmak, hem de gelirken gözümüze kestirdiğimiz Viking Müzesine uğramak için yine E10 yolundan gidiyoruz.

SAM_2360.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Viking Müzesi
Bostad'daki Viking Müzesine ulaştık. [GPS126]. Nermin de Ben de çocukluk yıllarımızda izlediğimiz Vikingler çizgi filmini ve akıllı küçük Viki'yi hatırladık. Kaç yaşındaydık o zaman, hatırlayamıyoruz ama beynimize kazınmış. Saat 18'e yaklaşıyor kaça kadar müze açık bilemiyoruz. Kapıya gelince, yine aynı şey, kapı kapalı!. Müze cumartesileri kapalıymış, bugün de cumartesi. Müzenin giriş ücreti ise 100KR. Açık olsaydı da vikingleri tanımak için iki kişi 60TL verirmiydik bilmiyorum. Dışarıdan birkaç fotoğraf çekip devam edeceğiz. Kapıda yazılı olanları özetlemek gerekirse; binlerce yıl önce yaşayan Vikinglerin dönemini yaşatıyorlarmış. Buradaki Norveç ve Avrupadaki en büyük yeniden yapılmış Viking eviymiş. Burası Orijinal olarak 500 yılında yapılmış. 9'uncu yüzyılda Vikinglerin çağı başlamış. Burası 950-975 yıllarındaki durumu gösteriyormuş. Bir tabloya göre de Vikingleri neredeyse taş devrine kadar bağlamışlar. Aşağıda, tablodaki yıllar görülüyor.
MÖ 500-0 Demir çağı
MS 0- 400 Roman Demir Çağı
400-600 Göç Dönemi
600-800 Merovinyan Çağı (Merovingian)
800-1050 Viking Çağı
1050-1536 Medieval Dönemi.

SAM_2367.jpg


SAM_2371.jpg


SAM_2376.jpg


SAM_2377.jpg


SAM_2379.jpg
 

Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Dışarı çıktık birazda dışarıdan fotoğraf çektik. Otoparkta araçlarının yanında oturup birşeyler atıştıran bir gurup genç kız dikkatimizi çekti. Bir arabaya doluşup buraları gezmeye gelmişler belli ki. Güzel bir özgüven örneği oluşturuyorlar. Finlandiya'da rastladığımız ve epeyce sohbet ettiğimiz, karavanıyla iki aydır buraları dolaşan genç de güzel bir örnekti.

SAM_2381.jpg


SAM_2383.jpg


SAM_2366.jpg
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Mesajlar
1,523,086
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst