Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,897
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

gezmen' Alıntı:
Fotoğraflar, kartpostallık; ne çok duvar kağıdı çıkar bunlardan.
Teşekkürler Cavid Hocam. Ben de daha az fotoğraf yayınlayayım diye bakıyorum ama kıyamıyorum. Daha sırada Lofoten adaları var. ;D

Etiketler

Finlandiya
Akşam saat 20:15'de kilometremiz 6161'i gösteriyorken. Finlandiya'ya girdik. Gümrük noktasında durup içerideki görevliye fotoğraf makinesi için tax-free olayını nerede yapabileceğimizi sorduk. Burada olmuyormuş ama bize işlemin yapılabildiği gümrük noktalarının listesini verdi.

SAM_0588.jpg

Burada ağaçlar kısaldı. Maki gibi oldu. Ama her yer çimenlik ve yemyeşil yayla gibi. Burası Finlandiya'nın en kuzeybatı ucu.

Kampa Girdik

Kilpisjarven adındaki bir kamp yerine girdik. [GPS107]. İki kişi ve karavan için 24€, çamaşır yıkama ve kurutma için 6€ olmak üzere 30 avro'ya anlaştık. Wi-fi internet ücretsiz, elektrik ise 4€. Burası göl manzaralı bir kamp alanı. Kampta bungalolar da var. Bir ara kampta geyikler de dolaşıyordu. Buraya kadar hep geyiklerin peşinde dolaşmıştık bu sefer ayağımıza geldiler. Bende birkaç fotoğrafını çektim. Ama, fazla samimi olunca kaçıyor. Sanki hayvanın boynuzunu dilek ağacı yapmışlar gibi her iki boynuzunun ucunda da bir şeyler asılı.

SAM_0614.jpg

SAM_0592_stitch.jpg

SAM_0603.jpg

SAM_0604.jpg

Akşam saat 21'de kamp alanına girmiş olduk. Manzaralı bir yere parkettik ama manzarayla pek işimiz yok. Zaten hava karardı. Önce son toplanan çilekler reçel yapıldı. Nermin onlarla uğraşırken ben de internete girdim. Bulunduğumuz yerden biraz daha güç çekiyor. Bağlanırken zorlanıyor ama bağlandımı devam ediyor. Kamp alanı oldukça sakin pek fazla müşterisi yok. Bu dönem buraların sezon sonu. Burada gezi boyu biriken çamaşırları yıkayacağız. Çamaşırhaneyi bulmak da öyle pek kolay olmadı, yaklaşık bir saat kadar aradık. Resepsiyondan tarif ettiler, bir de anahtar verdiler ama tesisi dört dolandık çamaşırhaneyi bulamıyoruz. Tesisi iyice keşfettik her tarafta bol bol saunalar var. Bulduğumuz her kapalı kapıya anahtarı deniyoruz olmuyor. En son bayanlar tuvaletine bakmak üzere Nermin'i görevlendirdik. Sonunda bulduk. Meğerse bayanlar duş-tuvaletinin içinden geçilip arka tarafındaki odaya giriliyormuş. Kolay bulamayız tabi. Ara sıra uyuduk uyandık ama sabaha kadar çamaşırlarla uğraştık. Çamaşırhane küçük bir oda içinde bir çamaşır makinesi ve bir de kurutma makinesi var. Kumbara jeton filan yok, çamaşır yıkayacağım dediğimiz zaman anahtarı veriyorlar işiniz bitince resepsiyondaki kutuya bırakıyorsunuz. Bir işlem sonuçta saatler sürüyor. Çamaşır yıkamak tamam sorun yok da kurutucudan çamaşırlar kuru çıkmıyor. Tekrar koysakda sonuç aynı. Çamaşırhaneyi ararken içinde radyatör boyler filan olan sıcak bir oda bulmuştuk, herhalde kurutma odası, içeride çamaşır ipi de vardı. Çamaşırları önce oraya koyduk. İyi kurumayanları gündüz kamp alanında kurutmaya çalıştık. Çamaşırlarla uğraşırken neredeyse akşam oldu. Saat 16:55'de kamptan ayrıldık. Geç ayrılmaya neyse bir şey demediler. Gerçi daha 24 saat bile geçmedi.

SAM_0620.jpg

SAM_0628.jpg

SAM_0633.jpg

Ekli dosyalar

• SAM_0599.jpg
    SAM_0599.jpg
    167.8 KB · Görüntüleme: 92

Sınıra yaklaşırken bir tabela görünce önemli bir yer diye durduk. İkinci dünya savaşında yapılmış bir köprü varmış. Bu köprü “Barbaros” planı dahilinde yapılmış. Bizim “Barbaros Hayrettin” ile bir isim benzerliğidir herhalde sadece. Adı “Ahdaskuru” köprüsüymüş Lapland bölgesinin tek taş köprüsüymüş ve 1943 yılında Alman askeri taşımacılığı için yapılmış.

SAM_0636.jpg

SAM_0637.jpg

SAM_0639.jpg

Yeniden ve Son Defa Norveç'teyiz.
Saat 18:20'de kilometremiz 6190'ı gösteriyorken yeniden Norveç'e geçtik. Bu kısa Finlandiya gezisi de 29Km oldu. Epeydir kampta kalmıyorduk, kampta kalmış olduk.
Bunca koşuşturma arasında öğlen yemek de yiyememiştik. Saat 19 civarında sınırdaki Sameleir park alanında öğlen akşam karışım zamanlamalı yemeğimizi yedik. [GPS106]. Yine lezzetli “Orret” balığımızı ve yanında da salatalık turşusu yedik. Ama turşu tatlı. Şimdi bu turşu da nereden çıktı demeyin. Sürekli reçel yaptık ya o reçelleri koymak için kavanoz lazım. Boş kavanozlar turşulardan pahalı satılıyor. Onun yerine turşu alıp turşuları saklama kabına boşalttık ve kavanozlarını da yıkayıp reçele kullandık. Bir süre sonra bu tatlı turşulara da alışmaya başladık. En güzelleri salatalık ve pancar turşusu.

SAM_0644.jpg

SAM_0642.jpg

SAM_0653.jpg

SAM_0661.jpg

Yine Norveç'te kaldığımız yerden devam edeceğiz. Navigasyonumuz Zeynep, Skibothn yakınlarındaki buraya saptığımız yol kavağına 30Km var diyor. Yolumuz Skibotndalen adındaki bir doğal rezerv alanından geçiyor. Buraya artık sonbahar gelmiş ağaçlar büyük oranda sararmış durumda.
Yolumuzun solundaki şelaleye de uğramadan geçemezdik. [GPS109]. Finlandiya'ya doğru giderken Zeynep'e işaretlemiştim. Dönüşte bulmam kolay oldu. Şelalenin adı “Rovvejokfossenfalls”, 30 metre kadar yüksekten dökülüyor ve ormanın içine doğru dalıyor sonra da ileride onlarca kilometre sonra fiyorda dökülüyor. Hava sıcaklığı 13°C bu sıcaklıklara çok alıştık nede olsa dünyanın yaylasındayız.

SAM_0674.jpg

SAM_0679.jpg

SAM_0688_stitch.jpg

SAM_0702_stitch.jpg

Yabani Geyik Gördük.
Narvik-Skibotn kavşağı yakınlarında yol kenarında bir anda yabani geyik gördüm. Gezi boyu gözlerim aslında hep bunları aramıştı. Nermin'e hemen hadi çek dedim ama o da neyi çekeyim dedi. Kopilotumuz farkedememiş. Ben geyik geyik dedim başka bir şey diyemedim, o da nerede dedi. Bu arada frene asıldım. Hemen yok kenarına çekip makinayı kaptım ve fotoğraflamaya çalıştım ama ne yazık çok iyi fotoğraf alamadan geyik yolu geçti gitti. Bu tür geyiklere fazla rastlanmıyor. Bunlar ren geyiklerine göre çok daha iriler ama onlar gibi dallı budaklı boynuzları yok. Biraz daha at gibi görünüyorlar. Sadece erkeklerin yassı ve geniş boynuzları oluyor. Dişilerde ise yok. Finlandiya'da bunlara “Hirvi” diyorlarmış, ingilizcesi de “Moose”. Bir dişi geyikle tanışmış olduk.

SAM_0741.jpg

SAM_0742.jpg

IMG_1502.jpg

Ekli dosyalar

• SAM_0740.jpg
    SAM_0740.jpg
    102.1 KB · Görüntüleme: 250

Storfiyort
6230. kilometrede yeniden ana yola ulaştık. Buradan Finlandiya sadece 40Km idi, gidip gelmiş olduk. Lyngen fiyordunun buradan itibaren güney kesimine Storfiyort adı verilmiş. Saat 20:30 oldu, artık güneş dağların arasından bir batıyor, bir etrafı aydınlatıyor. Güneş kaybolduğunda bulutlar güzel şekiller oluşturuyorlar.

SAM_0745.jpg

SAM_0748.jpg

SAM_0762.jpg

SAM_0766.jpg

Ekli dosyalar

• SAM_0743.jpg
    SAM_0743.jpg
    108.1 KB · Görüntüleme: 98

Güzel Bir Park Yeri.
Hatteng'e gelmeden karşımıza çıkan park yerini pek beğendik. Tromso-Omrades levhası var. Tuvalette sıcak su akıyor. Buraya kadar birçok tesiste bırakın sıcak suyu su bile yoktu. Burası Storfiyordun sonunda bir park yeri. [GPS110]. Karavanlar için destek sistemleri var. Atıksu olan yerde duş da var. Burada Lyngen fiyordunun 2. dünya savaşındaki önemini anlatan bilgi levhası da vardı. Konaklayan karavan yoktu. Bizim için de henüz erken, yola devam edeceğiz.

SAM_0781.jpg

SAM_0782.jpg

SAM_0786.jpg

SAM_0789_stitch.jpg

SAM_0792.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR