Kışın Ateş Yakmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kapitan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 156
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,831
Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Yakmayacağı hiç bişey yok ve diğer kimyasallar gibi kısa soluklu yanmıyor zaten yaş ağaçları tutuşturma sebebi de bu
 

Etiketler

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

hiç denemedim ama, eğer koklarsan sanırım ateş yakmaya zaten gerek kalmaz diye düşünuyorum :smiley: :smiley: :smiley:
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Kapitan' Alıntı:
...
Etrafımızdaki ağaşlardan kuru (yani yeşil ve canlı olmayan) ağaç dalları kestik. Yanımızda mangal yakmakta kullanılan çıra-kibritlerden vardı. Fakat dallar çok ıslaktı ve hava aşırı nemliydi. Velhasıl küçük dalları yakmayı başarsak da tatmin edici şöyle gürül gürül bir ateş yakamadık.
...

Durumu daha iyi kavramak için soruyorum:

-- Ortamdaki bitki örtüsü neydi? Çam türü mü yoksa geniş yapraklı ağaçlar mı vardı?

-- Topladığınız odunu yarmak suretiyle incelttiniz mi? Bunun için uygun bir bıçağınız var mıydı?

-- Ateş için bir çukur açtınız mı, zemini bir şekilde hazırladınız mı?

-- Yakacakları bir şekilde kalınlıklarına, yanış kolaylığına göre düzenlemiş miydiniz?


To Build A Fire
Jack London

Bir adamın kış ile mücadelesi hakkındaki, insanı içine çeken, İngilizce bir öykü.
http://www.pagebypagebooks.com/Jack_London/To_Build_a_Fire/To_Build_a_Fire_p1.html
ToBuildAFireYC-03.jpg
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

ormanlar çam ve kayın ormanları tabiki ateşi yakmadan ortamını hazırlıyorsun odun parçalarını hazırlıyorsun baliyi döküyorsun ve ateşi verdin mi iş bitiyor
 



Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Ormanlarda genellikle bol miktarda meşe var hocam. Ama ben işi çözdüm gibi. Bu h.sonu reşo yakıtını deneyeceğim. En az yer kaplayan, kolay taşınabilen ve en efektif çözüm o gibi duruyor.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Meşe dalları hele bir de ıslaksa çama nazaran daha zor oluyorlar. Çam varsa hem yaprakları hem de ince dalları ateşi başlatmayı kolaylaştırıyor.

Meşe dallarını ince ince parçalar elde etmek için yarmanızı öneririm. Yarma yöntemiyle daha kuru, daha kolay yanan bir yakacak elde edebilirsiniz. Her ihtimale karşı bu işi eziyetsizce yapmanıza yarayacak büyükçe bir bıçak kullanmanızı öneririm.

Yedek yakıt almak iyi bir fikir, çünkü kimi zaman ortamda yakacak bir şeyler de bulamayabilirsiniz. Bu yedek yakıtı ayrıca asıl yakıt değil de tutuşturucu olarak da kullanabilirsiniz.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Zaten güzel bi rambo bıçağım var ne olsa keserim :smiley: Yardımlarınız için herkese teşekkür ederim. Meşe dallarını yarıp yüzeylerini arttıracağım. Reşo yakıtını da tutuşturucu olarak kullanacağım.

Sonuçları burada sizlerle paylaşırım. Bir gece yürüyüşünde de ortaçağ meşalesi yapınca tadından yenmez.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Bu yaz yaklaşık aynı malzemelerle bir hafta kadar her gece ateş yakmıştım. En son iki gün malzemeyi doğru biçimde dizince firesteel'in tek çakışı yetmişti, ateş de gayet hızlı parlamıştı. Ondan önceki günlerde, tekniği oturtmadan önce ise ateşi yakmak için debelenip durmuştum.

ince ince kıyılmış (kürdandan az kalın) az miktarda çıra üzerine ince kıyılmış odun parçaları, onun üzerine de nispeten daha kalın kıyılmış odunu hep birbiri üzerine, en altta ve aralarda boşluk kalacak şekilde çattım. En alttaki boşluğa bir iki damla alkolle ıslatılmış bir kağıt mendil parçası koydum. Tek bir çakış ile alkol (hava atıyor olmayayım, dürüstçe söyleyeyim, limon kolonyası bu...) alev aldı ve attan üste her yakacak diğerini ateşledi.


şimdi buldum:
Altta, ateş yakmaya yarayan (sanırım sizin kullanmış olduğunuz) kibritlerin kendisini yakıt olarak kullanan bir kişinin testi var. :smiley: Testte Esbit'in katı tablet yakıt için olan ocağı kullanılmış. Aslında Esbit'in bu ocağı beyaz tutuşturma tabletleri (hexamine tablets - solid fuel tablets) ile kullanılıyor.

http://aktoman.blogspot.com/2008_04_01_archive.html
2388694146_5dba2e0145.jpg


2388694320_308dd3e125_o.jpg


2388694320_308dd3e125_o.jpg
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Evet dostlar dün gece yaptığımız orman yürüyüşü sonrası bir dere yatağında, derenin tam ortasında kalan kalayık, ada gibi bir yerde mola verdik.

Hava kararmaya başlarken güzel bir odun stoğu yaptık. Reşo yakıtının yardımıyla güzel bir ateş yakmayı başardık. Geç saatlere kadar burada harika zaman geçirdik.

Yardımcı olan herkese teşekkürler ;)
 





Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Ateşe bakışımı gören arkadaşlarım satanistmisin nesin, tapıyonmu ateşe diyorlar.
Ateş gibisi yok hele gökte yıldız iki kadehte rakı var ise........... :smiley:
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

bn bu ates yakma konusunda bir sey biliyorum bir televizyon programında gormustum adı =ULTIMATE SURIVAL bu program da adam cakmak tası we metalı bırbırıne surttu we manyak bır ateş ortaya cıktı en iyi yanı ise islakken bile yanıyor olmasıimiş
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,508
Mesajlar
1,519,021
Kayıtlı Üye Sayımız
172,164
Kaydolan Son Üyemiz
erensipahi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst