Kışın Ateş Yakmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Kapitan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 156
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 67,906

Etiketler
Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Arkadaşlar Kış şartlarında kampcılık yaparak hayati idame mi yapacaksınız,yoksa kış şartlarında mangal keyfimi yapacaksınız. Öncelikle bunu ayırt etmemiz lazım. Mangal keyfi ise aracınızda yanıcı ve yakıcı hertürden malzemeyi beraberinizde götürebilirsiniz.Nasıl yakacağım sorunuda kalmaz. Yok ben hayati idame ve kış şartlarında doğal yollardan ateş yakmak istiyorum diyorsanız, o zaman benzin,bali,gibi tutuşturuculara yer yok demeliyiz.(Tehlikeli tutuşturucular) Kamp yerinizde öncelikle, güzel bir ateş çukuru açın. Etrafınızda bulabildiğiniz her tür incelikte ve kalınlıkta yanıcı malzemeleri (Çalı,çırpı ve odun parçaları) toplayın. ince olan çalı,çırpıları bir türlü silkeleyip kurulayın. Daha sonra ateş çukurunda bu ince malzemeleri yakın. Kalın malzemeleride çukurun 3 tarafına dizip yanan küçük ateşte kurumalarını sağlayın. Kuruyan ağaç parçalarını yakarken çukur etrafına diğer yakacaklarınızı koyarak kurutmayı ihmal etmeyin. Kolay gelsin.İyi kamplar.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

İyi çiğere sahip olmak gerekir. En ince çalı çırpı ve yapraklarla başlayın ateş yakmaya ve sabırlı olun. Üflemeye ara vermeden ince ince beslemeye devam edin belli bir ısıya yükseldiğinde ufak ateşiniz yaşta olsa çalı çırpı yanmaya başlayacaktır.

Ateş yakmak ve izlemek için her hafta sonunu iple çekenlerdenim. Köyde ocağımı hazır halde bırakıyorum. İnce tahta parçaları ve yazdan sakladığım koli parçaları ile hiç zorlanmam ateşi yakmakta. Evde kolay tabii ama doğada da çok zor değildir, yeterki nefes iyi olsun.
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Benzin demiş biri yahu :D yuh diyorum .

Yokmu şu konuda doyurucu bilgi verebilecek olan ? Kış günü nasıl ateş yakılır ? Nasıl en kısa sürede yakılır ? Islak dalların çalı çırpıların yanma şansını nasıl artırılabilir ?
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

sevgili btb_wild doğada benim çocukluğum ve gençliğim karadeniz yaylarında geçti ve her fırsatta yine oralardayım. sana ateş işini şöyle özetleyeyim. çoğu arkadaşın yazdığı doğru bikaç bilgi hariç. arkadaşlar en önemlisi o an çantanda veya yanında hangi malzemelerin olduğu ve bulunduğun doğa şartları. genel olarak aşağıda ki gibi özetleyebilirim. hangi şartta olursak olalım doğada mutlaka hafif , gevşek ve kuru ağaç kabukları,kuru otlardan ince ve küçük parçalar,kuru yosunlar,küçük kuş yuvalarındaki tüyler ve çeşitli kuru bitki lifleri, çalı çırpı bulunur. hadi bulamadık diyelim kuru pamuklu giysilerimizi ince liflere ayırarak elde edeceğimiz pamuk yığını da işimizi görür. bunları tutuşturmak için yanımızda çakmak varsa çakmak yoksa çakmak taşı genellikle doğada bulunur( taşı kokladığında gaz kokusu gibi farklı bi koku alırsın)yoksa fotoğraf makinası veya bir dürbünden sökebileceğimiz ince kenarlı bir mercek veya cam kırıkları ile güneş ışınlarını yoksa ağaçtan imal ettiğimiz yay ve matkap kullanarak yoksa pet şişeleri ağzına kadar su doldur merçek görevi yapacaktır. şimdi geldi nasıl ateş yakabileceğimize;
Tepe Ateşi
1. Yerdeki otların bir kısmını sökün ve bir kenara koyun. Açtığınız çukurun içine yaş sopalardan bir sıra dizin.
2. Sopaları birbirine dayayarak bir tepecik şeklinde dizin. Tepeciğin çok büyük olması gerekmez.
3. Yaptığınız tepeciği büyütün ve mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Tepeciğin içinde kav konulacak kadar yer olmasına dikkat edin. Ayrıca bir kenarda kava ulaşmak için açıklık olsun.
4. Tepecik bittikten sonra kavı içine yerleştirin, üzerine kuru yaprak ve küçük dal parçaları ekleyin. Tepeciğin içindeki çalı çırpıyı tutuşturun. Isı arttıkça tepeciği oluşturan dallar da tutuşup alev alır. Tepeciği kendi üzerine yıkarak besleyebilir ya da köz ocağı olarak kullanabilirsiniz. Ateşin dibine dizdiğiniz dallar da yanarak daha korlu ve canlı bir ateş oluşturur.
Hendek ateşi
Çok rüzgârlı ortamlarda otuz santim kadar derinlikte bir hendek kazın. Bu ateş, yemek pişirmek için çok kullanışlıdır ve yakacağı ekonomik olarak tüketir. Rüzgârdan etkilenmediği için çok şiddetli yanmaz, ancak hendeğin içinde yine de yeterli oksijen bulunur.
Taş duvar ateşi
Yapacağınız taş duvar hem ateşi rüzgârdan korur ve sağa sola sıçramasını engeller, hem de yakacak tasarrufu sağlar. Kuru ve gözeneksiz taşlar seçin ve ısınınca patlayan arduvaz taşından uzak durun. Bulabileceğiniz en büyük ve en sağlam taşları kullanmalısınız. Duvardaki boşlukları çamur ya da kille sıvarsanız yemek pişirebileceğiniz kullanışlı bir alanınız olur.
Yıldız ateş
Devamlı olarak odun toplamak zorunda kalmamak için ateş iyice kor haline geldikten sonra dört tane kalınca ve uzun odunu birbirlerine dik gelecek şekilde ateşin içine yatırın. Odunlar yandıkça, ateşin dışında kalan kısmı içeri doğru itebilirsiniz. Bu ateşi sadece uzun süre kalacağınız yerlerde yakmalısınız. Böylece kampı temizlerken odunların tam olarak yandığından emin olabilirsiniz.
Uzun süreli ateş
Ateşin bütün gün ya da gece yanmasını istiyorsanız derince bir kor örtüsünün üzerine üç tane büyük kütük yerleştirin. Daha çok ısınmak istiyorsanız, ateşin arkasına ısıyı yansıtacak bir duvar yapabilirsiniz. Ateşin uyku tulumunuza sıçramaması için yatarken ateşe fazla yaklaşmayın.

yani aslında biz doğayı değil doğa bizi yönlediriyor. herkese mutlu neşeli sağlıklı doğa maceraları diliyorum...
 



Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Sağlam bir bıçağınız varsa "batoning" denilen olay işe yarayabilir....

Kalın bir dal (tercihen 20cm ya da fazla çapta) dik şekilde tutulur ve bıçakla dal ortadan ikiye, sonra dörde sonra sekize vs bölünür.
Ortam ne kadar ıslak olursa olsun dalın iç kısmı nispeten kuru olacaktır.



how-to-make-a-feather-stick-image-1.jpg

how-to-make-a-feather-stick-image-2.jpg




Bu orta kısımdan resimdeki gibi ince kesitler keserseniz (ecnebilerin "feather stick" dediği) işiniz kolaylaşır. İç kısım yanarken dış kısım kurur ve ateşiniz büyür...



how-to-make-a-feather-stick-image-3.jpg

how-to-make-a-feather-stick-image-4.jpg




Yerde kar varsa ya da yer çok ıslaksa boşluk kalmayacak şekilde bir-iki sıra kalın dal sererseniz eriyen kar ya da yerdeki su ateşi söndürmemiş olur.


Not: Resimler http://naturalpathways.wordpress.com sitesinden alıntıdır....
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Arkadaşlar da yazmış ormanın içinde ormanlar (sık çalılık, ertutanlar, domuzyatakları) kuru çalı çırpı bulunacak yerlerdir ( ne kadar çok yağış olursa olsun).
Onların içine girip toplanacak çalı çırpı ile ateşi başlatmak lazımdır. Yanınızda kibrit veya çakmak olması yeterlidir ama bir parça da kağıt çer çöp yaratabilirseniz işiniz kolaylaşır. Çantanın bir kenarına sıkıştırılacak 2 parmak eninde çıra da büyük destektir. İlk tutuşma başarıldımı gerisi sadece sabırla ateşi büyütmeye bakar. Orda da nefes devreye girmelidir.
 


Ynt: Kışın Ateş Yakmak

Merhabalar,
Yaz olsun kız olsun, ateş yakmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
ilk olarak ateşi yakacağınız yer ve rüzgarın geldiği yön. ateş yakmadan önce ateşi çevreleyecek taşların bulunması ve bir ateş yeri yapılması ateşin kontrolsüz bir şekilde sağ sola sıçramasına engel olacaktır ve ateşte oluşan ısının sağ sola gitmesi yerine üzerinde konulan tencere tavaya gitmesini sağlayacaktır. ateş yerine rüzgarın yangi yönden geldiğini tespit edip, rüzgardan faydalanmak için hava kanalı açılması sizi dakikalarca ateşi yellemekten kurtaracaktır. Bir diğer şey ise alüminyum foliyo. ateşi yakacağınız yerin zeminine 3-4 kat alu. folyo sermeniz ateş ısısını yansıtacaktır ve bu şekilde toprak yerine yemeğiniz ısınacaktır.
Taş yerine odun da kullanabilirsiniz. iki karış uzunluğunda odunlar ile bir ateş yeri yapıp zemine iki parmak kalınlığında aralıklı bir şekilde dallar yerleştırırseniz, ateş alttan da hava alacaktır ve daha kolay tutuşacaktır. ateşin bir süre yanması ile ateşin etrafına dizilen odunlar da kuruyacaktır ve zamanla tutuşacaktır.
Yaş odun konusuna gelecek olursak. ağaçların dış kısmı en sağlam kısımdır ve genelde en ıslak kısım. 10 15 cm kalınlığındaki bir kütüğü 4 e bölerseniz odunun hangi tarafının ıslak hangi tarafının kuru olduğunu görebilirsiniz. kuru olan bölümü ince ince kıyarak ateşinizi başlatabilirsiniz. ıslak olan parçaları da ateşin yakına dizip kurumaları sağlanabilir. 3-4cm den kalın herşeyi en azında bir kere ortadan bölerek ateşe atmanız tutuşmasını kolaylaştıracaktır.
Kozalaklar! ateş başlatıcı olarak süperlerdir. 3-4 kozalak ateş yakmanızı kat kat kolaylaştıracaktır. eğer kuru kuzalak yok ise 1-2 tanesini montunuzun içi cebine koyarak vucut ısınız ile kozalakları kurutabilirsiniz. yürüyüş yapanlar bunu yapabilir.
Avcılar için..
Aranızda av yapan var ise (ben sevmiyorum), hayvanların yağlarını ateş yakmak için kullanablirsiniz. Gaz yağı kadar hızlı tutuşmuyor ama yakıt olarak kullanılabiliyor.

Yukarıda doğada bulunmayan bir alu. foliy kullandım sanırım. ama o da şart değil zaten :smiley:
Doğada doğayı kullanmak önemlidir. yoksa piknik tübü ile de yemek yapılır, taşımak isten olur mu o ayrı..
Yanınızda götürdüğünüz malzeme yerine aklınıza güvenin ;)

CAN
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

restoranların kullandığı jel yakıt var şeffaf, jöle kıvamında biz genelde bununla yakıyoruz dallar ıslak dahi olsa üzerine döküp çakmakla tutuşturunca yanmaya başlıyor hiç uğraşmadan ıslak dalları bile tutuşturuyor, bir kutu alıp çantanıza yetecek miktar bir kaba koymanız rahatlıkla ateş yakmanızı sağlayacaktır. restoran mutfaklarına malzeme satan yerlerde bulunuyor
 



Ynt: Kışın Ateş Yakmak

nacizane yazılanlara ilave olarak biz de sürekli avda başımıza gelen bi olay olarak ıslanmak soğuk kar ve yanmayan calı cırpı odun için engüzel çözüm yanınızda bulunduracağnız bisiklet iç şamyeli ince olduğu için kolay tutuşması ve iyi bir tutuşturucu olarak kullanmaktayız ve başarılıda..
 

Ynt: Kışın Ateş Yakmak

ma10blk' Alıntı:
restoranların kullandığı jel yakıt var şeffaf, jöle kıvamında biz genelde bununla yakıyoruz dallar ıslak dahi olsa üzerine döküp çakmakla tutuşturunca yanmaya başlıyor hiç uğraşmadan ıslak dalları bile tutuşturuyor, bir kutu alıp çantanıza yetecek miktar bir kaba koymanız rahatlıkla ateş yakmanızı sağlayacaktır. restoran mutfaklarına malzeme satan yerlerde bulunuyor

söylediğin yakıtın ismi reşo yakıtı olması lazım bende teneke kutuda yanıma alıyorum
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,516
Mesajlar
1,519,159
Kayıtlı Üye Sayımız
172,175
Kaydolan Son Üyemiz
disciyolda

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst