Ynt: Kışın Ateş Yakmak
Arkadaslar öncelikle selamlar,
Forumda ilk mesajımı buraya yazmak nasip oluyor
Başlığın önemine binayen bende nacizane tecrubelerimi paylaşmak istedim musadenizle.
Başlığı acan arkadasın yasamış olduğu zorluğu inanın çok iyi anlıyorum. Henüz acemi bir Gezgin iken basıma çok benzer bir olay gelmişti.
Arkadaşlarımızla uzunbir tura çıkmıştık ve dönmeyi planladığımız aksam sis/yağış etkenleriyle kaybolduk. Zaten 3 gundur gezip dürüyor, felaket sayılabilecek hava sartlariyla bogusup duruyor haritasız GPS'siz hatta cep telefonsuz (cep telefonları daha icat edilmemişti) 1700 m. Civarında kaybolduk. Yon duygumuz hep çok iyi olmuştur, ne yone gideceğimizi bilmemize rağmen çıktığımız tepeden sis yüzünden uygun inilecek yer bulanıyordum, zaten yorgun olduğumuz için sabahı beklemeye kararverdik. Ateş yakmamız gerekiyordu çünkü sirilsiklam birhaldeydik. O zamanlar gore-tex malzeme Turkiye'de pek yoktu
Bir arkadasım aldı eline gaz yağını çeşitli varyasyonlarla yakmaya çalıştı, diğer arkadasım da jel ile yardım etmeye çalıştı. Ama görülen harlamalar en fazla 2-3 dk yanıyor sonrasında kaybolup gidiyordu. Sen be yapıyordun o arada diye soracak olursanız, bende soğuktan titreyen ve önlemeye baslayan köpeğimize sarılmış biraz ısıtmaya çalışıyordum.
Bulunduğumuz tepe kıs aylarında çok yogun yağış alan ve geceleri genelde yogun sisin olduğu bir tepeymiş, etrafta ne kadar kuru görünümlü ağaç parçası vs bulduysak hepside nemden suya atıldığında batacak duruma gelmişlerdi. Nitekim o gece yedek iç çamaşırlarımızın bile ateş yakmak için kullanmış olsakta başarılı olamadık. Bizim sözde tedbirli yonumuz bu yenilgiyi bir turlu hazmedemedi
Hayatımda kendimi bildim bilesi hep ateş yakmisimdir, böyle birşeyi kabul etmek çok zor oldu ama azmettim ilerleyen günlerde ateş yakmayı öğrendim
Aslında çok zor birsey değilmiş, önemli olan ateşi yakacak malzemeyi arayacağın yeri düzgün sececeksin. Bu nevi şartlarda en uygun yer büyük ağaçların gövde kısımlarının yerden 1 metreden biraz yukardaki kabuk kısımları. Ağaç eğer seyrek dalli ise biraz daha zor olur istediğimiz malzemeyi toplamak. Keskin birbicakla ağacın gövdesinden çok ince katlar alırız, bu katlar lif gibi olmalı, cam ağacında lif olmaz ama ince ince kesersiniz. Bu elde ettiklerimiz ilk tutusturucular olacaktır. Az bir miktar olmasın eğer yanınızda jel vs yoksa (benzini asla tavsiye etmiyorum, çok yanıci bir madde olması sebebi ile birçok kazaya sebebiyet verebilir, hem kendinize hem arkadaslarınıza hemde malzemelerinize zarar gelebilir. Sıkı kontrol altında tutuyorum derken bile bir kivilcimla o muhafaza ettiginiz kap el bombası etkisi gösterebilir.)
ikinci kat icinde, az kalın sopalar toplamak lazım bildiginiz gibi. Onlarida yine o civardaki ağaçların en alt dallarından tedarik edeceksiniz, cogu ağacın yere yakın kisimlarindaki dallarindan bazıları kurumuş olur, bunlarında uç kısımlarını koparıp atmanız lazım, zira o kısımlarda nemlidir. Kuru dalı gece seçmenin en kolay yolu, dalı ucundan tutup ağacın gövdesine doğru çekersiniz, zor esneyen ve cat diye tek seferde kırılan dallar genelde kuru olanlardır. Zamanla bu kırılma sesinden anlarsınız kırdığınız dalın kurumu yas mı olduğunu.
Cesitli kalınlıklarda dallar kırdıktan sonra ateş yakma esaslariyla ateşi yakma girişimine başlarsınız.
Burada dikkat edilecek hususlar, ateş yakılacak yerin secimi, yeri seçerken rüzgar ve zemin etkenlerini dikkate almamız gerektiğini zaten herkes biliyordur. Kaliteli bir bıçakla elinizdeki dalları inceden kalına olacak sekilde parçalarız, aman keskin bicaginizla gece karanlığında elinizi kesmeyin
Ana tutusturuculari korunakli uygun bir yerde tutusturup hazırladığınız diğer parçaları üzerine sırayla koymanız gerekiyor. Bir anda hepsini atmıyoruz doğal olarak. Kademeli olarak ateşin şiddetini büyütüyoruz. Unutmamamız gereken, ateşin icinde en az iki kalın odun olmalı, bunlar ateşin devamını sağlayacak ana parcalardir. Ateş takıldıktan sonra atese yeterince yakın olacak sekilde diğer kırdığınız parçaları siralamak yerleştirmek lazım ki, onlarda uzerlerindeki nemleri sira kendilerine gelinceye kadar atsınlar. Kırdığınız odunlar çok ince olmamalı ( ateşin devaminda kullanacaklarınız) yoksa bir anlık dalginlikla (yeni parça atmayı unutma) ateş elinizden gidebilir.
Böylesine nemli bir ortamda asla yerde bulacağınız kuru görünümlü odunları yakmaya çalışarak vakit ve enerji harcamayın, çünkü yakamaxsiniz.
Basta dediğim gibi, zor birsey değil sadece yakılacak odunları nerden nasıl tedarik edeceğinizi bileceksiniz.
Yurt dısında bu isin egitimini almış biri olarak orada da bu yöntemden farklı bir yol gösterilmedi.
Ama akıl akıldan ustundur ve herzaman herkesin şartları aynı olmayabilir. Ateş yakmanın ana esaslarını bildikten sonra heryerde her şartta ateş yakilabilir.
İlk mesajım inşallah faydalı olur bazı arkadaslara. Tasinabilir bir aletle nete bağlandığım için imla hatalarım oluyor, lütfen kusuruma bakmayın.
Saygılarımla...