Ynt: Kışın Ateş Yakmak
Merhabalar,
Yaz olsun kız olsun, ateş yakmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
ilk olarak ateşi yakacağınız yer ve rüzgarın geldiği yön. ateş yakmadan önce ateşi çevreleyecek taşların bulunması ve bir ateş yeri yapılması ateşin kontrolsüz bir şekilde sağ sola sıçramasına engel olacaktır ve ateşte oluşan ısının sağ sola gitmesi yerine üzerinde konulan tencere tavaya gitmesini sağlayacaktır. ateş yerine rüzgarın yangi yönden geldiğini tespit edip, rüzgardan faydalanmak için hava kanalı açılması sizi dakikalarca ateşi yellemekten kurtaracaktır. Bir diğer şey ise alüminyum foliyo. ateşi yakacağınız yerin zeminine 3-4 kat alu. folyo sermeniz ateş ısısını yansıtacaktır ve bu şekilde toprak yerine yemeğiniz ısınacaktır.
Taş yerine odun da kullanabilirsiniz. iki karış uzunluğunda odunlar ile bir ateş yeri yapıp zemine iki parmak kalınlığında aralıklı bir şekilde dallar yerleştırırseniz, ateş alttan da hava alacaktır ve daha kolay tutuşacaktır. ateşin bir süre yanması ile ateşin etrafına dizilen odunlar da kuruyacaktır ve zamanla tutuşacaktır.
Yaş odun konusuna gelecek olursak. ağaçların dış kısmı en sağlam kısımdır ve genelde en ıslak kısım. 10 15 cm kalınlığındaki bir kütüğü 4 e bölerseniz odunun hangi tarafının ıslak hangi tarafının kuru olduğunu görebilirsiniz. kuru olan bölümü ince ince kıyarak ateşinizi başlatabilirsiniz. ıslak olan parçaları da ateşin yakına dizip kurumaları sağlanabilir. 3-4cm den kalın herşeyi en azında bir kere ortadan bölerek ateşe atmanız tutuşmasını kolaylaştıracaktır.
Kozalaklar! ateş başlatıcı olarak süperlerdir. 3-4 kozalak ateş yakmanızı kat kat kolaylaştıracaktır. eğer kuru kuzalak yok ise 1-2 tanesini montunuzun içi cebine koyarak vucut ısınız ile kozalakları kurutabilirsiniz. yürüyüş yapanlar bunu yapabilir.
Avcılar için..
Aranızda av yapan var ise (ben sevmiyorum), hayvanların yağlarını ateş yakmak için kullanablirsiniz. Gaz yağı kadar hızlı tutuşmuyor ama yakıt olarak kullanılabiliyor.
Yukarıda doğada bulunmayan bir alu. foliy kullandım sanırım. ama o da şart değil zaten
Doğada doğayı kullanmak önemlidir. yoksa piknik tübü ile de yemek yapılır, taşımak isten olur mu o ayrı..
Yanınızda götürdüğünüz malzeme yerine aklınıza güvenin
CAN