Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Mercedes Alkoven-(mehmet_mtrs)
levent bey arkadasım.
evet kullandıgım malzeme bıldıgınız gıbı mdf lam. bu secenegımın sebebı , bu ıslerımı evımde kendı basıma yapma dusuncem oldugu ıcın, dogru olanı kolayıma geldıgı ıcın . kontraplak bıldıgınız gıbı cok fazla emek ve dıkkat gerektıren bır ahsap cınsı. fakat bunu ıslemek ıcın yeterlı techızatım yok . ıster suntakeserle kesın ıster ınce dıslı testere ıle , her sehılde kenarlarında parca atıyor . montajdan once bıldıgınız gıbı sabıt dekopaj ve CNC ıle duzeltmek gereklı daha sonra kaplama zemınlerde oldugu gıbı kontranın uzerının serıtlı zımpara ıle ıslenmesı gereklı. bu ımkanlarım olmadıgı ıcın mdf de sadece baglantı bolgelerıne hassasıyet gostermek yolu bana daha yapılabılırlık ve kolaylık olarak geldı. dolayısı ıle kasanın gonyesınden dolayı salınımlarda ek yerlerıne bınen gucu tahmın etme yontemı ıle hesaplıyarak bu bolgelere kose bırlesımlerınegurgen 5X5 ebadında masıf ve ıclerıne lımonluk acmak ve bırbırlerıne(su anda bır turlu aklıma gelmedı matkapla delıp yuvarlak agac ıle bırlestırme yontemı) 20 cm aralıkla bahsı gecen yontemle bırlestırıyor ve ıskence ıle sıkıyorum yapıstırıcı olarak pateks pl 600 bırde cok hızlı olanbır yapıstırıcı cesıdım var zaman zaman donusumlu olarak kullanıyorum . dız yuzeylerde profıl ıskelete duvar olarak kullandıgım 8 mm mdy PU matık 9000 esnek yapıstırıcı ıle yapısstırıyorum kullanım asamasında metal saseden aldıgı tıtresımı ahsap uzerıne ıleterek catlamalara engel olması ıcın kullanıyorum bunun yanında genıs bolgelerde IC marın tesvıye macununu da hem tesvıye etmek hemde yapıstırıcı olarak kullanıyorum
basamak gıbı ahsapla baslayıp metal ıle bıten kısımlarda polıkor polıuretan ıle sızdırmazlıgı vedarbe karsılamasını saglıyorum. bunların yanında yan yuzeylere bırlesım yapan ıc mobılyaları (mutfak,dolap,oturmagurubu mınyatur raflar ,dus tuvalet,dıkey gelen yatak ve alkovan platfotrmlarını mutlaka dıs ıskelet profıllerıne denk getırerek ,progılın dıs katmanını gecıp ıc katmanından 7 mm lık mdf vıdalarına once 2 mm matkap ıle kılvuzladıktan sonra vıdalıyorum . boylelıkle aracı gonyesınde tutacak dıkıne olan bolumlerın dıs ıskelet ıle baglayarak meydana gelebılecek salınımları azaltmaya calısıyorum. bu gunlerde alkovan ıle ugrasıyorum .8 mm mdf 90 derece olarak bırbırlerıne vıdalayamadım ıcın dıs koselerde kanevıce yardımı ıle yapıstırıp acılmalarına engel olmayı dusunuyorum. burada bıraz sıkıntıp var . eger basarılı olamassam tavan ortmede yapacagım gıbı ust bırlesım koselerını ıcerıden ucken yapılı gurgen kosebent ıle hem yapıstırıp hem fıdalamayı dusunuyorum . vıdalar dolap ıclerınde kalacagı ıcın daha sonra macun ıle ızlerını kaybedıp daha sonrada gurgen yengını yakalayıp bır boya ıle ortmeye calısacagım.
ısler onume geldıkce butun geceler boyu cozum uretmekten uyku duzenım bozuluyor. bu ıslerı ıyı bır bılen olarak onume cıkacak engellerı az cok sızde tahmın edebılıyorsunuzdur . bu konularda hem saglıklı olacak ve hemde kolayıma gelecek yontemlerınızın olduguna ınanıyorum .bu konularda yardımlarınızı beklıyorum . benı cok bılen bırı zannetmeyın . ben deneme yanılma usulunden hareket edıp mantıgımla kanatımı bırlestırerek karar verıp yapmaya calısıyorum. bazı bolumlerde abarttıgım oluyordur fakat '' korku dagları bekler'' dıye bır deyım vardır . anlıyorsunuzdur '' once saglam kazık'' dusturum bunlar . cok bılgı aclıgımvar yardım ve onerılerınızı beklıyorum.
ılgınızden dolayı memnunıyetım sonsuzdur . sevgı saygı ve salamlarımla.
mehmet.