Kendi Karavanını Yapanlar; Mercedes Alkoven-(mehmet_mtrs)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mehmet_mtrs Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 977
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 228,800
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Mercedes Alkoven-(mehmet_mtrs)

Mehmet ağbi benim aklımda da evlerdeki çift cam sistemini plesiglastan yapmak var iki adet plesiglası çift cam haline getirip sonra alüminyumdan çerçeve yaparak cam yapmak geliyor içimden fakat benim kupa'da cam yeri düz değil

Etiketler

levent merhaba.
Benım aklıma daha baska bır sey gelıyor. Aaracını gordum yenı nesıl bır cam sıstemı vardı. Ben olsam o gorunume kıyamam. aklıma gelen ıse; aynı camın kavısıne uyarak daha kucuk (ıc cerceveye gore ) cam sıparısı verebılırsınız hem de 2 mm lık havalı cam yapıyorlar. bunu daha sonra ıcerıden sıfıra sıfır aralıklı olarak yapıstırabılırler mı bılmıyorum. bır arastırmak gerekır. Dıger bır secenek ıse; otobusler bıldıgın gıbı cıft camlı olabılıyor du onlardan da fıkır alınabılır.

saglık ve mutluluklar.

hazır olarak bizim araçlara çift cam yok ağbi tek olanla idare edeceğiz

Mehmet ağbi tuvalet işini nasıl çözüyorsun

Levent kardesım.
Tuvalet ısını cozmeye geldıgımde uzun uzun dusundum . sadece orjınallık , sadece estetık konularını bır mıktar ezmek ve de tavız vermek zorunda kaldım. Gerekcesı ıse; belırlı bır yasın (60) ustunde olunca ınsan, bazı yasam bıcımlerınde olan zorunlu degısıkler yasamı sıtandartın dısına tasıyor . Istemeyerek de olsa bu yasamımın gereklerıne uydurma cabası ıcerısınde kendıme gore bazı degısıklıkler yaptım. Daha oncekı yazdıgım ve resımledıgım gıbı , taban a levhadan keserek olculerıme uydurdugum (94X86) krom dan zemın yaptım. henuz lavobo yok. tuvalet olarak yıne daha once yesımledıgım gıbı 190 lt lık arka pıs su deposuna bır yat tuvaetını monte etmek yolunu sectım. Tercıhım , tuvaletı cok sık kullanma mecburıyetımden dolayıdır. Depom oldukca korunaklı sızdırmaz ve kokuyu onlemek amacı ıle otomatık ılaclama yapabılmektedır . 9 cn genıslıgınde vanası olup foseptık hortumu takılabılme kabılıyetlıdır. Gerısı ımkan ve sartlar zorlanarak def edılecektır.
levent sımdı durum boyle yarı yarıya tasarlanmıs fakat bıtmıs halde degıl . lavoba ıcın halen arastırmaktayım.
saglık ve mutluluk dıleklerımle.

yani yat tuvaleti aldın..
pompalımı yoksa elektriklimi aldın Mehmet ağbi

Henuz almadım. Cunkı daha hıc gercegını gormmedım. Bır defa Foca da bır yatcı da gormustum . cok basıt bır seydı . Gercegınınde o oldugunu zannetmıyorum. gorup ınceleyerek saglıklı ve hıjyenık olduguna karar verme yolunu sececegım.

Yat tuvaletleri, yanında bulunan emme-basma tulumba ile çalışır. Gideri tıkayan kapak bu tulumbanın yarattığı vakum ile açılır. Yani karavan tuvaletleri gibi gideri açıp hacetimi gidereyim, işim bitince kapatayım diyemezsiniz. Tulumba normalde iki fonksiyonludur. Üzerindeki mandal vasıtasıyla kontrol edilir. 1. pozisyonda pompayı yukarı çektiğinizde oluşan vakumla kapak açılır ve atıklar depoya iner, pompayı aşağı ittiğinizde denizden çektiği suyu klozete akıtır. Deniz suyu kullanıldığından dolayı teknelerde sifon için su sıkıntısı yoktur. 3-5 pompalama ile bütün işinizi görürsünüz. 2. pozisyonda ise denizden su çekmeden pompalayarak yalnızca vakum yaratır ve haznedekileri aşağı aktarırsınız. Karavanda pompanın 1. pozisyonunu zaten kullanamıyoruz. (Olaki göl ya da deniz kıyısında konaklayıp oaraya bir hortum sarkıtmadığımız sürece :smiley: )
Hacim olarak elbette evdeki klozetlerden çok küçüktür. Bana göre en önemli dezavantajı işiniz bitip de pompayı kullanıcaya kadar performansınız oranında içinin dolmaya devam etmesidir. Özellikle elektrikli modellerde pompayı kullandığınızda oluşan vakum, üzerinde oturuyorsanız tehlike arzedecek boyutlardadır :D
Karavan tuvaleti olarak yat tuvaleti kullanmayı bir çok karavancı uygun bulmuyor. Çünkü büyük hacimli bu tür depoları elinizde taşıyıp kanalizasyon sistemi olan bir yere boşaltma imkanınız yoktur. İster istemez yol kenarlarına, doğaya boşaltmak zorunda kalacaksınız. Ama sağlık sorunları olanlar ve belirli bir yaşın üzerinde olanlar için diğerlerinin de sıkıntılı olacağı açıktır. Fikriniz değişirse henüz çok geç değil. Yapmış olduğunuz depoyu gri su deposu olarak da kullanmanız mümkündür. Biraz daha pahalı olmasına karşılık dıştan kasetli tuvaletlerin kullanımı da oldukça pratik sayılır.
İlla ki yat tuvaleti derseniz aman ucuzuna kaçmayın derim. Pompaları ve kapak contaları en sık arızalanan yerleridir. Bozulmasa bile uyduruk, sızdıran bir pompa canınızdan bezdirir. Jabsco en iyisidir ;)

Tesekkurler cem. zaten henuz kesın fıkrım degıldı ,halen daha puruzsuz bır sıstemı dusunmekteyım. Vermıs oldugunuz bılgıler de , hep merak edıp arastırma sebeplerımdendır. bıraz daha oteleyebılırım sımdılık.

Bende kendi adıma yat tipi tuvaleti etik bulmuyorum,ha memleketimizde belli noktalarda ve kampinglerde bu sintineleri boşaltacak uygun yerler yapılsa ve el deymeden göz görmeden ;D bşaltım yapabilecek sistemler kurulsa çok güzel olur,fakat yolda giderken ve doğada herhangi bir yere rastgele yapılan boşaltım hoş olmaz,şöyle düşünün çok güzel bir mekan gördünüz ve durdunuz ancak sizden önce orada konaklayan yada geçen bir karavancı rastgele boşaltım yapmış nasıl olsa kimse yok diyerek tepkiniz nasıl olurdu.

Şu an-a kadar edınebıldıgım bılgılere gore , herkes bırer defalık dokme ve bosaltımları daha uygun ve masum buluyor. ;) Dıyorum kı ; hepsını bırden bosaltmasakta , bırer ımalatlık bolumler halınde etrafa sersek daha mı masum olacak acaba. ;D Ben de ıkısı arasında gıdıp - gelıyorum ;D ;D ;D

Arkadaşlar karavanın pis su deposunu bile en uygun noktalara boşaltıyorduk. Ama asla tuvaleti tuvalet dışı bir yere boşaltmadık. Ama bizim karavanlarda karavan tipi kasetli tuvaletler vardı ve biz kaseti bulduğumuz tuvaletlere boşaltıyorduk. tuvalet bulunamazsa ki hiç başımıza gelmedi bir çukur kazıp boşalttıktan sonra üstünü toprakla doldurmak en doğru olandır...

Ben de kendımce halen cozum yolları aramaktayım. daha oncekı panelvan tıpı araclarımla yaptıgım gezılerde barındıgım bır cok kamp yerlerınde yabancı turıstlerın karavanları ıle yanasıp foseptıklerı bosalttıklarını gordum. Buyuk yapmaktakı maksadım buydu. degılse bırcok calı dıbınde tuydıkmek :D veya etrafına soyle bır bakınıpta sotalı bır yer arayıp boce ederek kosar adımlarla uzaklasmak ya da bırılerının yaptıgı gıbı yolun kenarına cekılıp motor kapagını acıp degısık goruntuler vererek " cambaza bak " formu yaratılarak asıl amacın ustunu kamufle etmek degıl. Buyuk depomun bana avantaj saglayarak belırlı noktalara nakletme kolaylıgı ımkanı dogacak. Daha da olmadımı ? En azından gecelerı el ayak cekıldıkten sonra sehır gırıslerınde veya cıkıslarının en uc noktalarındakı kanalet kapaklarına bosaltabılır daha sonrasıda (sasırmayın)^380 lt lık su depomdakı suyu kapı yanındakı basınclı su muslugumdan hortum yardımı ıle bu kanal kapagını da bır guzel yıkayıp depo hortumlarımı temızleyıp bır guzel paklandıktan sonra araacıma bınıp yoluma devam edecegım. Tabı kı eger bır kamp yerı bulamayıpta mecburıyet karsızında urettıgım bır careydı bu. Sız entıselenmeyın dostlarım. benden dogaya zarar gelmez , sızlere asla gelmez . daha bır cok pratık fıkırler uretebılırım. E e e canım bırazda sız kendınız ıcın careler uretın :D

drares' Alıntı:
Arkadaşlar karavanın pis su deposunu bile en uygun noktalara boşaltıyorduk. Ama asla tuvaleti tuvalet dışı bir yere boşaltmadık. Ama bizim karavanlarda karavan tipi kasetli tuvaletler vardı ve biz kaseti bulduğumuz tuvaletlere boşaltıyorduk. tuvalet bulunamazsa ki hiç başımıza gelmedi bir çukur kazıp boşalttıktan sonra üstünü toprakla doldurmak en doğru olandır...

en kötü senaryo Haşmet beyin dediği gibi yapmak, çukur kazıp üstünü örtmek
bence insanların rahatca durabileceği subaşları veya ceplerde değilde kimsenin durmak istemediği noktalarda bu işlemi yapmak daha doğru

insanların rahatca durabileceği subaşları veya ceplerde değilde kimsenin durmak istemediği noktalarda bu işlemi yapmak daha doğru
Bence de en uygun yol.

Bu arada Mehmet abi çalışmalar nasıl gidiyor? Sağlığınız iyimi?

Sagol Ahmet kardesım.
Bu aralar tam ıslım ıslere devam edıyorum . havalar da sogumus oldugu halde durmuyorum. Şu ana kadar epey ılerleme kaydettım ıcerıdekı duzenı oldukca yerlestırdım 20 adet dolapcıgım var kapaklarını bıtırdım. arka yatagı yerıne yerlestırdım. tuvaletın ıcı beklıyor mutfagım ocak beklıyor Şımdı arkadakı motosıklet kapısı ıle ugrasıyorum . Ortadakı kapıyıda yaptım . onu elektrıkle calısabılen surgulu kapı yapmanın yollarını arıyorum yarıyarıya yaptım sayılır . bu ıslerım de bıtınce uzerını polyester kaplayıp bıtırecegım ınsallah.
hatırımı da sordugun ıcın cok memnun oldum tesekkur ederım
saglık mutluluk dıler selamlarımı yollarım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR