Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Yusuf.. Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,763
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 347,062
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)

fsirin' Alıntı:
Çay da demlendiğine göre bu iş tamamdır. Açılış yapılmıştır. ;) :D

Artık gezi planları yapılabilir. ::smiley:

Yapım esnasında ziyaret fırsatı bulamadım. Artık herhalde gezilerde görüşeceğiz. :smiley:
Buzdolabının tüketimini ben de merak ediyorum.

Ferhat abi daha çok iş var ama hani gazı bağlayınca bir çay demleyeyim dedim atık su deposu su tesisatı ve yatak ve çekyatın minderleri duruyor bu hafta kısmetse hallederim onları sonrası zaten arada halledilir yavaş yavaş.
arı' Alıntı:
Arkadaşlar TOPUK Yayla gezi listesinde bu fouma katılanların adını göremedim.
Gelen yokmu, yaksa daha sonra mı karar verceksiniz.
Ben listeye yazdım adımı. Gelen arkadaşlarla tanışırız orada. Tabi kalabalıkta birbirimizi bulablirsek:smiley:))

Ahmet Arı

Ahmet abi gezi ile ilgili çok bilgim yok zaten bu aralar yoğunluk var biraz önümüdeki hafta muayeneye tesbite gideceğim ruhsat işini halledersem sonra gezi planları yapacağım o zamana kadar riske etmek istemiyorum,başka gezilerde buluşmak dileğiyle.

Etiketler

Gezi 19-21 haziranda daha 1 ay var o zamana kadar bitiririz inşallah
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=32814.new;topicseen#new

Ahmet Arı

bu kadar kısa sürede bu kadar yol alındı bu karavanın yapımında (maşallah) daha 25 gün var Gezenbilir Festivaline. Bence yetişirsiniz Allah bir aksilik vermezse :smiley: yakından görmüş oluruz. İlk konaklamalı gezi açılışını da festivalimizde yapmış olursunuz :smiley:

Yusuf merhaba.
Benim acil işlerim bitti, yapacağım birşeyler varsa yardıma gelebilirim. hergün 3-4 saat sana ayırabilirim.

eftaLYa' Alıntı:
bu kadar kısa sürede bu kadar yol alındı bu karavanın yapımında (maşallah) daha 25 gün var Gezenbilir Festivaline. Bence yetişirsiniz Allah bir aksilik vermezse :smiley: yakından görmüş oluruz. İlk konaklamalı gezi açılışını da festivalimizde yapmış olursunuz :smiley:

Sayın Eftalya iyi dilekleriniz ve gezi davetiniz için teşekkürler daha yapılacak ufak tefek fakat uğraştırıcı işler var tamamlamaya çalışıyorum yayından artan zamanımda,biz televizyoncuların her istediğinde izinleri olmuyor malesef herkes tatil yaparken biz çalışıyor oluyoruz bakalım ayarlamaya çalışacağım kısmet bende isterim benimle birlikte olup destek veren fikirlerini tavsiyelerini eksik etmeyen dostların ortak emeğini görmesini.
arı' Alıntı:
Yusuf merhaba.
Benim acil işlerim bitti, yapacağım birşeyler varsa yardıma gelebilirim. hergün 3-4 saat sana ayırabilirim.
Ahmet abi teklifiniz için çok teşekkürler sizin durum nedir acil işler derken karavanın kabasındanmı bahsediyorsunuz,benim şimdi günlerim çoğunlukla malzeme aramakla geçiyor nereye tam olarak ne lazım net bilmediğim için toptan alışveriş yapamıyorum sırası geldikce ihtiyaca göre gidip malzeme alıyorum bu bazen bütün öğleden sonramı alıyor bakalım su tesisatı ve atıksu tesiatı kaldı onlarıda bu hafta sonu halletmiş olabilecekmiyiz yardıma ihtiyacım olursa sizi rahatsız ederim tekrar teşekkürler.

Dün buzdolabını aldığım Manisa'daki Uzman soğutmayı aradım ilk kalkışta motorda titreme vardı bayağı ses çıkarıyordu sebebini sordum hem kargo ile taşımada yan yatırmışlardır yağı kanallara dağılmıştır zamanla düzelir endişelenecek birşey yok dediler,birde asıl önemlisi bilmediğim bir konuymuş anladım dolabın üzerinde çekilecek kablo 10mm olmalı 25 amperde sigorta olmalı diyordu ben ise ne gerek var 6mm kabloyu çektim hesapta jest yaptım ;D zira aynı kalınlıktaki bir kablo 4 katlı bir binanın kofrasında kullanılıyor bir buzdolabınımı çalıştırmayacak diye düşündüm :-[ oysaki firma yetkilisi bana kaçlık kablo çektiğimi sordu bende 6 mm dedim bana üzerinde ne yazıyor dedi :-[ sonra doğru akımda enerjinin kaynağından ne kadar uzaklaşılırsa o kadar kablonun kalınlaşması gerektiğini yoksa amperin düşeceğini söyledi amper düşüncede cihaz kendini korumaya alacak ve duracaktır ve öylede oldu 1 dakika çalışıp duruyordu bir dahada çalışmıyordu bu arada akünün enerjiside düşükmüş biraz şarj ettim şimdi dolap sorunsuz çalışıyor bir iki saat çalıştı buzluk kısmı kar yaptı nerdeyse eğer bu şekilde çalışıp dedikleri gibi az enerji harcarsa 4x4 lük bir makina ,hatta akünün zayıflama ihtimaline karşılık dolabın kablosuna ekstra olarak 6mm lik kabloyu ekleyeceğim daha uzun süre çalışsın diye,dolap çok güzel sessiz çalışıyor bakalım zaman içerisinde kalitesini belli edecek.

Bu arada zeminin altına döşediğim kablo kanalını 40x25mm lik koymuştum çok işe yaradı düşünün öndeki yatay olandan 3 adet 16mm 1 adet 220 elektirik kablosu içi 3 lü olandan 1 adet 6mm 1 adet 2.5mm kablo geçirdim biraz zorladı ama iyi oldu keşke daha geniş bir kanal koysaydım.

Yusuf lütfen bunları detaylı kaydet sen şimdi yana yana yapıyorsun(hangi malzemeleri alman gerektiğini bilmemen) ya nasip olurda biz de başlarsak biz yanmayalım :smiley: .. tekrar kolay gelsin.

mayıstosböce' Alıntı:
Yusuf lütfen bunları detaylı kaydet sen şimdi yana yana yapıyorsun(hangi malzemeleri alman gerektiğini bilmemen) ya nasip olurda biz de başlarsak biz yanmayalım :smiley: .. tekrar kolay gelsin.

Bülent bey bende bu sebeple detaylı olarak yazdım benden sonraki arkadaşlar zorluk yaşamasın.

bir püf noktası daha yakaladık, buzdolabının kablosu ne kadar önemliymiş, bende olsam çok dikkat etmezdim ama değilmiş, saol yusuf kardeş

Evde kullandığınız voltaj 220 Volt, arabada 12 Volt. 220/12 = 18 kat çıkar ki araçta kullanılan kablolar aynı cihaz için 18 kat kalın olması gibi bir durum ortaya çıkar.(bağlantılar tam doğrusal değil ama yaklaşık ) Bizi kurtaran kablo mesafesinin araçlarda daha kısa olması ve mümkün olduğu kadar küçük güçte cihaz kullanılmasıdır. Elektrikten tam anlamıyorum diyorsanız su borusu ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Su borusundaki basınç, elektrikte voltaj, su borusundaki debi, elektrikte amper demektir. Basınç ile debi çarpımı güç demektir. Aynı şekilde amper ile voltaj çarpımı güç demektir. Şimdi aynı güçte bir cihazı düşünelim. Voltaj yüksek ise amper düşük olacaktır. Evlerde voltaj yüksek olduğu için çekilen amper azdır. Araçta ise voltaj düşük amper yüksektir. Yani su borundaki debi yüksektir. Dar çaplı borudan debisi çok suyu geçirmeye çalışırsanız dirençle karşılaşırsınız ve su borusunun basıncı düşer, yani elektrikte voltaj düşer. Köylüler tarlalarında uzun mesafeye su taşıyacak ise boru çapını büyük seçerler , tam sulayacakları yerlerde boru çapını küçültürler.
Aynı şekilde ince kablodan geçmeye çalışan amper dirençle karşılaşır, ısı ortaya çıkar ve voltajı düşürür. Amaç 12 Volt voltajın % 3 düşümünü izin verecek kablo kalınlığı kullanmaktır. Çeşitli kablo kesit tablolar vardır ama ben size şu formülü veriyim; 12 Volt, % 3 voltaj düşümüne izin veren DC kablo için kablo kalınlığı kesit alanı (mm2) = çekilecek amper * uzunluk(metre) * 0,17
Örnek: 10 amper çekilecek. 6 metre kablo uzunluğu olacak. Tavsiye edilen kablo kalınlığı = 10*6*0,17 =10 mm2 . Piyasada 10 mm2 lik kablo 10 luk kablo olarak anılır.
Tabii bu formül kullanılan kablo cinsine göre değişir ama en azından kabaca bir fikir verebilir. Bir de kablo tip var, evlerde mesela tek damarlı kablo kullanılr. Araçlarda ise çok damarlı kablo kullanmak gerekir. Esneklik ve kopmalara karşı dirençli olsun diye.
Son olarak insana basınçlı su çarparsa sersemletir, debi o kadar etkili olmaz. Elektriktede insanı yüksek voltaj öldürür. 220 öldürür, 12 Volt öldürmez. (12 volt sadece yangın çıkartır )

açıklamalı anlatımınızdan dolayı teşekkür ederim, bu bilgiler çok işimize yarayacak

Sayın bartek,

Konu ancak bu denli güzel açıklanabilir; teşekkürler. Sahi mesleğiniz, öğretmenlik mi?

Cavid Sezen

Sayın Bartek çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için konuyu çok güzel öztlemişsiniz artık araçların cihazlarında mümkün mertebe kalın kablo kullanacağız.

Sağolun, esas elektrik üstadımız Ferhat Bey'dir. Ben makinacıyım. Onun için elekriğin içine su borusu, basınç vs karıştırmadan anlamıyorum :smiley:

Sn Bartek, değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederiz.
Karavanda elektrik konusuda bayağı önemli, hatta herşeyden önemli.
Bu konuyu da Sn. Buralpdi gibi ayrı bir sayfada daha detaylı bir şekilde anlatsanızda sadece Sn Yaybekin sayfasını inceleyenler değil tüm Gezenbilir üyeleri izler diye düşünüyorum.
Böyle bir düşünceniz olursa ben de sorularımı orada sorar konuyu derinleştiririz. Ama buradan devam etmek isterseniz burada sorularımızı soralım.
Ahmet Arı

Ahmet Bey, esasında karavan teknik kısmını alt bölümlere ayırabilirsek çok iyi olurdu. Mobilya, elektrik, proje-sigorta, iç dizayn örnekleri, izalasyon, plastik ile çalışma, su tesisatı , havalandırma, ısıtma.... benim ilk aklıma gelen alt bölümler. Elektrik kısmı için de başlatalım ama ben 10 gün internetten uzak olacağım. Yine de siz sorunuzu sorun, yardımcı olacaklar arkadaşlar olur.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,741
Kayıtlı Üye Sayımız
166,558
Kaydolan Son Üyemiz
yldrmsvs58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri