Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Nihat Zaloğlu
Nihat bey başlığınızı azcık kirletiyoruz kusura bakmayın konu burada açıldığı için buraya koyayım dedim.
Devre aslında oldukça basit, her yerde bulunan MOSFET IRFZ44 , 10K ntc, 10k potansiyometre ( radyo ses düğmesi yani ) , 2 adet 1.5k direnç ( resimdeki renkleri doğrudur , yani kahve, yaşil, kırmızı, ve 2 adet led.
Resimde görüldüğü gibi monte edilirse devre çalışır, 2 adet led var, yeşil olan devrede voltaj olduğunu, yani açık olduğunu, mavi ise fanın devreye girdiğii gösterir,
Montaj şekli, NTC nin kablosu az uzun tutukarak, NTC dolabın çalışma anında ısınan bölgesine yapıştırılır, ben üst sacına tamir bandı ile yapıştırdım, ntc nin bağlantı kabloları saca değmemeli, zaten orjinal halinde değmesi imkansızdır,
Kalibre işi ise, dolap çalışmazken potansiyometreden mavi ledin tam söndüğü noktada bırakılır, yani ortam ısısına ayarlanır, dolap çalışıpta ntc ısıyı gördüğünde fan çalışacaktır.
Bu fotoyu, elektronikten az anlayan ama meraklı kişilerin denemesi amaçlı yayınladım,
Bodrum'da bazı malzemeleri bulamamaktayım, herşey var fakat istediğim değerde ntc buralarda yok o sebepten İstanbuldan sipariş ediyorum malum buda zaman alıyor. Fakat 3-5 devre yapıp sizlere göndereceğim.
Gene bilmeyenler için söyleyim, led'lerin tersi düzü vardır, ters bağlanırsa yanmaz.
Ayrıca potansiyometre anahtarlı tip seçilirse devreyi açık kapatmak için ayrı bir anahtar bağlamayada gerek kalmaz.