Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)
Solar enerji güneş panellerinin verimini merak edenler için; bu gün üğle saatlerinde karavandaki solar regülatör 5.1 amp'i gösteriyordu, bunun anlamı 26 nisan gibi baharın başında sayılabileceğimiz bir ayda, 180 watt'lık panelimin, aynı zamanda 5.1 amp göstermesi, panelin %100 tam ve yüksek verim verdiğinin işareti, benim panelimin max verebileceği amp 5.3 amp...Haziran, temmuz gibi yazın ortası aylarda panelin tartışmasız %100 verim vereceğinin işaretini verdi..
Örneğin büro tipi buzdolapları 450watt 3.2 amp akım tüketirler, takılan panellerin watt toplamları 450 watt'a ulaşsa bile amp değeri göstergede 3.2'yi bulamıyorsa buzdolabı çalışmaz, tabiki bu örnek buzdolabının direkt olarak panele bağlandığı düşünülürse, aslında böyle bir bağlantı yapmıyoruz, biz paneller ile aküleri doldurup buzdolaplarına aküden stoklanmış enerji veriyoruz, bir sorun çıkmıyor..Yine örneğe geri dönersek, 3.5 amp'lik paneller kullanıldığında buzdolabına bire bir yetebilmesi için panellerin (küçük watt'lı) %100 verimli çalışması gerekmekte, oysa 5 amp değerinde olan büyük watt'lı paneller 3.2 amp çıkışı %70 verimle çalışırken bile sağlıya biliyor, sonuç küçük küçük çok panel yerine büyük tek veya çift panel en doğru seçim...
40-60-80-90-100-110 watt paneller 3.5 amp gücündedir, 140-160-175 watt paneller 4.5 amp, 180-200-225 watt paneller 5.3 amp gücündedir..8 amp gücünde yeni nesil panellerde vardır ama ben henüz ülkemizde böyle yeni nesil panellere rastlamadım, ayrıca diğerlerine göre oldukcada pahalıdırlar..