Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 17m3 "YAK" - Atilla Dinçer(Atiladi)
Teşekkür ederim....İşin başından sonunu 100 üzerinden değerlendirirsek, imalata 50 birim zaman harcanıyorsa, malzeme teminine 30 birim, 20 birimde planlama, araştırma, argeye harcanıyor..50 birim imalatın artık tamamını direkt imalata harcayabiliyorum, buda aynı işlemlerin tekrarlanma tecrübesinden...Ama asıl gözden kaçan fark başka yerde gizli, bilindiği gibi hemen hemen hiç bir konuda % 95 oranına yakın herşeyi kendim yapıyorum, fason destek almıyorum, çünkü geçmiş zaman tecrübeleri çeşitliği kişisel avantajlar sağlıyor...Okul yıllarına bu ders bize gelecekde ne işimize yarayacak diye şikayet ettiğimiz bir çok ders bana göre karavan yapımında bana faydası olduğu düşüncesindeyim...Orta okul yıllarında resim derslerinde okuduğumuz teknik resim perspektif dersleri, üniversitedeki tasarı geometri dersleri, bilgisayar ortamında gördüğümüz sanal proje görüntünün gerçek bir karavan dönüşmesinde büyük rol oynuyor, hatta trigonometrideki sinüs, cosinüs, tanjant, kotanjant eğrilerinin, bir gün aracın iç duvarındaki eğime göre uygun kontraplağın nasıl kesileceği bilgisini içerdiğini okul yıllarında göremiyorduk...Böyle bir sürü açıklama daha yazılabilir...
Gerçekden %95 oranında kendi el becerisi ile karavan yapmak, gerçekden zor ve meşakkatli, daha zoru ise, birde dünya litaratörünü takip etmek, ergonomik çözümler arayışında bulunmak, tasarım anlamında yeni arayışlar peşinde koşarak, birinin yaptığını kopyalamak deyil, kopyalanacak bir karavan yapma arzusu tabiki işi zorlaştırıyor...Bence, ben bir karavanı 45 günde bitirebiliyorum, ama işin içine tasarım girince iş iki misli zamana yayılıyor..
Bu sohbeti klavye başında tek taraflı yapmak zor, bu sohbetleri kamplarda yapmak lazım....