Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 17m3 " Tahtakuş " (atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 313
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 169,148
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 17m3 " Tahtakuş " (atiladi)

atiladi' Alıntı:
Bu gün Tahtakuş'un sıcak su şofbeninin montajını yaptım, çalıştırdım, musluklardan 50 derece sıcak su akmaya başladı..Şofben konusunda gecikdim, çünkü şofbenler fabrikadan doğalgaz enjektörlü çıkıyor, LPG dönüşümü için fabrikadan yeni enjektör takımı beklemem gerekti, şofbende 10 adet enjektör var, enjektörler bizim oradaki servise ancak dün geldi hemen değiştirip getirdiler, bende hemen montajı bitirdim...

Şofbeni banyoya koymakla (bence) hiç iyi yapmamışsınız. Banyodaki şofben zehirlenmelerinden bu ülkede yeterince insan öldü. Yenilerine ihtiyaç yoktu. :(

Etiketler

Bekir bey, senin bahsettiğin şofbenler, 1970'li, 80'li yıllarda kaldı, şimdi hermetik yeni nesil şofbenler var, pilot alevi bile yok, elektronik selenoit gaz valfli tıpki oto gaz sistemleri gibi gaz kapalı sistem içinde enjektörlere gidiyor, artık eskiler gibi ön yanma pilolu, çubuk brolürlü de deyil, musluk açılınca önce otomatik pilotu ateşliyor sonra enjektörleri, tam 10 adet enjektör var, çift cidarlı borulu, kalın boru gerekli oksijeni dışarıdan alıyor, kalın borunun ortasındaki ince borudan da elektrikli fan ile atık gaz dışarı atılıyor..

atiladi' Alıntı:
Bekir bey, senin bahsettiğin şofbenler, 1970'li, 80'li yıllarda kaldı, şimdi hermetik yeni nesil şofbenler var, pilot alevi bile yok, elektronik selenoit gaz valfli tıpki oto gaz sistemleri gibi gaz kapalı sistem içinde enjektörlere gidiyor, artık eskiler gibi ön yanma pilolu, çubuk brolürlü de deyil, musluk açılınca önce otomatik pilotu ateşliyor sonra enjektörleri, tam 10 adet enjektör var, çift cidarlı borulu, kalın boru gerekli oksijeni dışarıdan alıyor, kalın borunun ortasındaki ince borudan da elektrikli fan ile atık gaz dışarı atılıyor..

Dilerim öyledir. Ben banyolara hala şofben takılmasına izin verilmemesinden hareket ediyorum. Belki mevzuat dediğiniz türden cihazlara göre eski kalmıştır. Belki benim mevzuat bilgim eski kalmıştır. Bilemiyorum. İşin içine gaz girdi mi ben hep ekstra güvenlik yanlısıyımdır.

Bekir bey, yeni nesil hermetik şofbenlerden korkma, ben 6.ıncı hermetik şofbeni takdım, 7.incisinide kendi karavanıma takacağım, bu gün aldım, aslında yeni nesil demem kafa karıştırabilir, beni takip ediyorsanız, sürekli aynı markayı Daxom elektronik modelini takdığımı görürsünüz, benzer ucuz Termodinamik gibi modelleri takmadığımıda farketmişsinizdir, daxom 650 TL, teremodinamik 390 TL, fiyatta bu kadar fark varsa kalitede de fark vardır diye düşünüyorum, ben sürekli daxom takıyorum.....

atiladi' Alıntı:
Bekir bey, yeni nesil hermetik şofbenlerden korkma, ben 6.ıncı hermetik şofbeni takdım, 7.incisinide kendi karavanıma takacağım, bu gün aldım, aslında yeni nesil demem kafa karıştırabilir, beni takip ediyorsanız, sürekli aynı markayı Daxom elektronik modelini takdığımı görürsünüz, benzer ucuz Termodinamik gibi modelleri takmadığımıda farketmişsinizdir, daxom 650 TL, teremodinamik 390 TL, fiyatta bu kadar fark varsa kalitede de fark vardır diye düşünüyorum, ben sürekli daxom takıyorum.....

Ben almayayım. Malum, ben hayat kurtarmaya fazlasıyla önem veren ve insan hayatını riske atma ihtimali olan her şeyden uzak durulmasından yana olan bir insanım. En küçük risk dahi bence önemlidir.

Orta okulda kimya öğretmenimizin üzerine basa basa bize öğrettiği şey şuydu: LPG yandıktan sonra su buharı ile karışırsa bir kaç dakika içinde öldürebilir. Benim için belirleyici faktör bu.

Aynı sorun doğalgazda yok örneğin. Çünkü doğalgaz yandığı zaman zaten su buharına dönüşüyor. Buna rağmen banyolara doğal gazlı şofben takılmasına izin verilmiyor. Çünkü o da ortamdaki oksijeni tüketiyor. Bu tür sorunlar için oksijeni dış ortamdan alan hermetik şofbenler işe yarayabilir. (Doğalgaz tesisatlarında neden hala izin verilmediğini ben bilemiyorum.) Ama LPG için benim açımdan belirleyici faktör, dediğim gibi oksijen yetersizliğinden ziyade zehirleyici etkisi.

Bildiğim kadarıyla bu şofben hermetic yani oksijeni dış havadan alıyor atık gazı dışarıya veriyor iç ortamdan kullandığı hava yok.
Bu yüzden bence kullanılmasında bir sakınca yok, kaldıki banyoda bir havalandırma pencereside var bu pencerede banyo sırasında her zaman açık olmalı.

Hakan Yaşgül

Benim fikrim şofben çalışırken camın açık olmaması yönünde,
Bacadan çıkan yanmış gaz buharı içeri girebilir...
Tabi hermetik sistemler için

Bir sakıncası olmaz,eğer çok şiddetli bir ters rüzgar almıyorsa atık sıcak gaz yukarı doğru hareket edip ortamı terkedecektir.
Bu karavanda baca ile pencere arası bir hayli fazla.

Hakan Yaşgül

Bekir Bey bence sizin su buharı patlaması gaz ile alakalı değil.
Şofbenin suyu bitip ısıtmaya devam eder orada bir damla su kalırsa hidrojen bombası gibi patlar. Bu tehlike gazlı veya elektrikli her tür şofbende, evlerin altındaki kalorifer kazanlarında her yerde var.
Bu olay su pompalarının çarklarında da olur. Küçük su damlacıkları ısı değil de basınc nedeni ile patlar., kanatları yer....kavitasyon denen olay oluşur. ,

bartek' Alıntı:
Bekir Bey bence sizin su buharı patlaması gaz ile alakalı değil.
Şofbenin suyu bitip ısıtmaya devam eder orada bir damla su kalırsa hidrojen bombası gibi patlar. Bu tehlike gazlı veya elektrikli her tür şofbende, evlerin altındaki kalorifer kazanlarında her yerde var.
Bu olay su pompalarının çarklarında da olur. Küçük su damlacıkları ısı değil de basınc nedeni ile patlar., kanatları yer....kavitasyon denen olay oluşur. ,

Patlama???

Ben patlamadan HİÇ söz etmedim ki! :eek:

Bartek'in bahsettiği mevzu, iç kazanı olan elektrikli şefbenler ile alakalı bir konu...Hermetik kombi su ısıtıcılarında iç depo yok, akansu yanma odasında eşenjörün içinden geçerken ısıtılıyor, kombi içinde su deposu yok...Birde kaliteli hermetik kombilerde kullanılan iç bakır borular oksijeni alınmış bakır borulardır, bu yüzden sorunsuzdur...ikinci kalite kombilerde oksijenli bakır boru kullanılır, borularda delinmeyi geciktirmek içinde bakır boruların üzeri kalay ile kaplanır, tabi bunu anlamak için kombinin kapağını sökmek gerekir...

Bu gün Tahtakuş'a Webasto airtronik AT 2000, mazotlu kabin ısıtıcısı taktırdım, tahtakuş kış gezilerine hazır....

20130925_121339.jpg

20130925_144042.jpg

20130925_144030.jpg

20130925_180754.jpg

20130925_144109.jpg

Webasto'nun egzot çıkışını ve temiz hava girişini, çıkış noktasından, aracın arkasına doğru uzanır (dönük) olarak montajlatanlar tabiki araç hareket halinde ikende kullanabilir, bu şekilde montajlanırsa aracın hareket halinde olmasından kaynaklanan rüzgar basıncı, egzostun geri tepmesine neden olmaz, gidiş yönünün aksine aracın gerisine doğru rahat bir şekilde çıkışına devam eder, temiz hava girişi içinde geriye doğru olduğu için webastoya fazla hava girerek zengin karışıma (yanma odasındaki yakıt hava karışım oranı) neden olmayacağı için çalışmasında sorun çıkartmaz..
Ben Tatankada da bu şekilde montajlattığım için kış günlerinde sabah biryere giderken webastoyu çalıştırıp yola çıkıyordum, 2 dakika sonra webasto sıcak hava üflemeye başlıyor, oysa aracın motor suyunun ısınıp kaloriferden aracın içinin ısınması için en az 15 km yol gitmek gerekiyodu, bazen gideceğim yere geldiğim halde daha radyatör suyu ısınmamış bile oluyordu, başka bir gerçekde, araç kaloriferlerinin bölünmüş şöför mahallini (1,5-2 mt3) ısıtacak kapasitede imal edilmiş olması, karavana dönüşmüş araçlarda orta bölüm söküldüğü için mekan büyüyünce (15-17mt3) araç kaloriferi verimi düşüyor...
Webastonun karavanda yolculuk sırasında çalıştırılmasında, doğru montaj yapılmışsa sorun yok, bu zaten yıllardır kullandığımız bir yöntem...

Atilla bey çok ses yapıyor mu?
Bu arada sizsiz forumun bir tadı yok. Bir an önce pop up tavanlı 12 m3 aracı bekliyoruz.
Land Rover safari tavanlar gibi cift tavan düşüncem vardı. 2. ci bir tavan yazın aşırı ısınmanın önüne geçebilir diye düşünüyorum.

Hasan

Webastoların tabi olarak bir üfleme fan sesi var ama bu ses alışık olduğumuz için beni hiç rahatsız etmiyor ...
Yeni karavana başlama startı kısmetse bayramdan sonra..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,772
Kayıtlı Üye Sayımız
166,592
Kaydolan Son Üyemiz
Ömer Deniz Önder

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR