Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 10m3 (Atiladi)
Öncelikle teşekkür ederim...
Buzdolabı konusunda 140lt için olmazsa olmaz demiyorum, 3 sistem ve 12v 60 lt'lik dolaplar(verim ve fiyatları göz önünde tutularak) gözönüne alındığında daha büyük hacim sunduğu için büro tipi dolaplar için olmazsa olmaz diyorum..Çünkü buzdolabı ve soğutulmuş katı ve likit gıdalar benim için herşeyden önemli..
Bir önceki karavan 12m3 ve 4 kişilik idi, bu sebeple yerde müsait olunca 140 lt takmıştım, şu an yapmakda olduğum karavan gerçekde 2 kişilik, 3 kişilik olarakda kullanılabilecek, gerekirse 4 kişide yatabilecek, karavanın projesi gerği eni 48cm olan bir buzdolabı kullanmam gerekiyordu, konunun simfer markası ile bir alakası yok, evaperatör soğutma sistemi olarak ben deneyimlerim doğrultusunda kapalı sistem ( yani buzluk bölümü kapağı soldan sağa doğru açılan ve evaparatörün alüminyumlarının görünmediği, tamamen plastik kaplı olanlar) soğutma evaparatörlü dolapların soğutmasını beğeniyorum...
12v-220v tercih konusu ise, bireysel deneyim ve tutkularla alakalı diye düşünüyorum..Ben 220v'u tercih ediyorum, çünkü bana göre demiyeceğim, soğutma mühendislerine göre 220v ile çalışan motorlara göre 12v ile çalışan motorların veriminin %12-15 düşük olduğu tüm dünyaca kabul edilen bir şey, inverterin belli bir miktar kendi iç enerji harcaması olsada, 12v dolaplar sistemlerinden dolayı daha sık devreye girip çıkarak, daha fazla power durumunda çalıştıkları için aradaki elektrik tüketim farkı eşitleniyor..Geriye kalan ise sadece fiyat farkı, 220v buzdolabı bana daha ekonomik geliyor, bunun için tercih ediyorum..Konu hakkında böyle düşünürken, 12v buzdolaplarını sürekli alıp satıyorum, isteyene bürotipi dolaplara 12v danfos motor takıyorum (çin malı 12v motorlarla ilgilenmiyorum), ama kendim 220v motorlu buzdolabı kullanıyorum..
Neden simferi tercih ettim, büto tipi dolaplar 2 farklı ölçüde üretiliyorlar, eni 54-55 cm olanlar ve eni 48-49 cm olanlar ve 3 farklı teknoloji ile üretiliyorlar, kapalı sistem (dondurucu komple plastik kaplı, kapağı soldan sağa doğru açılanlar), açık sistem ( evaparatörü görünen, buzluk kapakları yukarıdan aşağıya doğru veya aşağıdan yukarı doğru açılanlar), dikey arka duvar soğutma sistemi (evaparatörü dikey olarak buzlukdan sebzeliğe kadar uzanan kapağıda aşağıdan yukarı açılanlar)...Piyasada onlarca marka ve onlarında bir sürü tipi var ama eni "48 cm, kapalı sistem" arayınca bana tercihimi yapmakiçin 2-3 model buzdolabı kaldığı için seçdim...
Verdiğin buzdolabı markaları için ise şunu söyliyebilirim, yukarıdada yazmıştım, benim tercihim, dondurucu bölümü komple plastik kaplı olan, kapalı sistem olanlar..kapalı sistem bana göre daha verimli bir sistem, ayrıca konu hakkında yazışmalar hep kışın yapılıyor ama ydolaplar yazın kullanılıyor, tatillerde karavanın içi 45 dereyi gören sıcaklıklara ulaşıyor, özellikle geniş hacimli alkovenli karavanlara göre panelvan içine yapılmış camperlerde araç içi hacim oldukca sıkışık ve küçük olduğu için kapak açılım miktarına ilişkili olarak buzdolabında hafif erimeler oluyor, açık sistem dolaplarda evaparatörün altı buzlanıyor, hafif erimeler yapıncada eriyen sular dolabın içine akıyor, kapalı sistemlerde böyle bir durum söz konusu deyil...Açık sistem ve kapalı sistem soğutma farkı tabiki üretici firmalar için bir maliyet farkı...Buzdolapları konusunda benim düşünce ve tercihlerim böyle...