Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 10m3 (Atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 471
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 105,135
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 10m3 (Atiladi)

Bu gün yorucu ve pis işlerin halledildiği bir gün oldu, sabah tavanda güneş panelleri ve tentenin ikisini birden taşıyacak bar sisteminin profillerinin yapılması günü idi, önce tentenin münkün olduğu kadar araç tavanına yapışacak şekilde olması gerekiyordu, taşıyıcı ayakların planlarında son revizeler yapıldı, daha sonra tente alümiyum kutu içine alınacağı için bunun hesaplarıda yapılarak, barların imalatı yapıldı, profiller kesildi, lamalar cakada kıvrıldı sonra gaz altı kaynak ile kaynatılıp, sellozik boya ile üç kat boyandı, sırada montajı var...
Montaja başlayamadım çünkü ilk planlamamda barlar tek yatak civatası ile tutturulacaktı son anda barları çift civataya çıkarınca bu özel yatak civataları yarı yarıya eksik kaldı, heryerde satılan civatalar olmadığı için temin edince montajlanacak..
Detay merak edenler için bir bilgi vereyim, tentenin kutusu, dikeyde 14 cm yatayda 10 cm olacak, yani 14x10 cm..Aracın tavan sacınada uzaklığı 2 cm, bukadarına mecburum çünkü civata kafaları tavan sacına yapıştırılmasına engel oluyor...Resimlere dikkat ederseniz, eğimli lamanın görüntüsünden kutuyu görebilirsiniz...

20120404_180840.gif

20120404_180909.gif

20120404_180758.gif

20120404_180748.gif

Etiketler

Atilla,aracın hayırlı olsun.Çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.

Teşekkür ederim Rifat, biraz geç başladım ama bahara yetiştirmeye çalışıyorum...

[ **Buzdolabınıda aldım, Simfer BZ 2501 96 litre, 220v, ben her zamanki gibi dolabı inverter üzerinden çalıştıracağım, benim için önemli olan buzdolabının buzluğunun kapalı sistem olması idi, bu dolapda sistem böyle, programım gereği dolap enininde 48 cm olanını almam gerekiyordu buda oldu...

Artık montaj zamanı...
Atila Bey Öncelikle hayırlı olsun ve kolay gelsin..
Yaptığınız karavanların sıkı takipçisiyim.İnşallah sizden öğrendiklerimi uygulama fırsatı bulurum.bundan önceki 13 mt.küplük karavanınız da yanılmıyorsam 140 litrelik buzdolabı olmazsa olmazlarınızdandı. yanlış okumuyorsam 96 litrelik buzdolabı kullanacaksız.tabiki inverterle.
Kafam çok karıştı.Formda 12 volt buzdolabı tavsiye edenler ve buzdolabı performansı açısından 220+inverter tavsiye eden sizler varsınız.
Çekme karavanımda 3 sistem buzdolabı var.5 kişilik bir aileye yetersiz olduğu muhakkak.geçen yaz gittiğim kampingde buzdolabı kiralamak zorunda kalmıştım.bu sene hem motokaravana hazırlık hem buzdolabı kiralamak zorunda kalmamak için buzdolabı arayışına girdim.
Tam bu arada yazınız okudum.neden simfer neden 96 litre.
şu an beko arçelik bayilerinde 90 litre A+ buzdolapları kampanyadayken yetersiz hacim korkusuyla karar verememiştim.
marka ve model tavsiyesinde bulunursanız sevinirim..(Arçelik-Beko 90 litre 299 lira)

Öncelikle teşekkür ederim...
Buzdolabı konusunda 140lt için olmazsa olmaz demiyorum, 3 sistem ve 12v 60 lt'lik dolaplar(verim ve fiyatları göz önünde tutularak) gözönüne alındığında daha büyük hacim sunduğu için büro tipi dolaplar için olmazsa olmaz diyorum..Çünkü buzdolabı ve soğutulmuş katı ve likit gıdalar benim için herşeyden önemli..
Bir önceki karavan 12m3 ve 4 kişilik idi, bu sebeple yerde müsait olunca 140 lt takmıştım, şu an yapmakda olduğum karavan gerçekde 2 kişilik, 3 kişilik olarakda kullanılabilecek, gerekirse 4 kişide yatabilecek, karavanın projesi gerği eni 48cm olan bir buzdolabı kullanmam gerekiyordu, konunun simfer markası ile bir alakası yok, evaperatör soğutma sistemi olarak ben deneyimlerim doğrultusunda kapalı sistem ( yani buzluk bölümü kapağı soldan sağa doğru açılan ve evaparatörün alüminyumlarının görünmediği, tamamen plastik kaplı olanlar) soğutma evaparatörlü dolapların soğutmasını beğeniyorum...
12v-220v tercih konusu ise, bireysel deneyim ve tutkularla alakalı diye düşünüyorum..Ben 220v'u tercih ediyorum, çünkü bana göre demiyeceğim, soğutma mühendislerine göre 220v ile çalışan motorlara göre 12v ile çalışan motorların veriminin %12-15 düşük olduğu tüm dünyaca kabul edilen bir şey, inverterin belli bir miktar kendi iç enerji harcaması olsada, 12v dolaplar sistemlerinden dolayı daha sık devreye girip çıkarak, daha fazla power durumunda çalıştıkları için aradaki elektrik tüketim farkı eşitleniyor..Geriye kalan ise sadece fiyat farkı, 220v buzdolabı bana daha ekonomik geliyor, bunun için tercih ediyorum..Konu hakkında böyle düşünürken, 12v buzdolaplarını sürekli alıp satıyorum, isteyene bürotipi dolaplara 12v danfos motor takıyorum (çin malı 12v motorlarla ilgilenmiyorum), ama kendim 220v motorlu buzdolabı kullanıyorum..
Neden simferi tercih ettim, büto tipi dolaplar 2 farklı ölçüde üretiliyorlar, eni 54-55 cm olanlar ve eni 48-49 cm olanlar ve 3 farklı teknoloji ile üretiliyorlar, kapalı sistem (dondurucu komple plastik kaplı, kapağı soldan sağa doğru açılanlar), açık sistem ( evaparatörü görünen, buzluk kapakları yukarıdan aşağıya doğru veya aşağıdan yukarı doğru açılanlar), dikey arka duvar soğutma sistemi (evaparatörü dikey olarak buzlukdan sebzeliğe kadar uzanan kapağıda aşağıdan yukarı açılanlar)...Piyasada onlarca marka ve onlarında bir sürü tipi var ama eni "48 cm, kapalı sistem" arayınca bana tercihimi yapmakiçin 2-3 model buzdolabı kaldığı için seçdim...
Verdiğin buzdolabı markaları için ise şunu söyliyebilirim, yukarıdada yazmıştım, benim tercihim, dondurucu bölümü komple plastik kaplı olan, kapalı sistem olanlar..kapalı sistem bana göre daha verimli bir sistem, ayrıca konu hakkında yazışmalar hep kışın yapılıyor ama ydolaplar yazın kullanılıyor, tatillerde karavanın içi 45 dereyi gören sıcaklıklara ulaşıyor, özellikle geniş hacimli alkovenli karavanlara göre panelvan içine yapılmış camperlerde araç içi hacim oldukca sıkışık ve küçük olduğu için kapak açılım miktarına ilişkili olarak buzdolabında hafif erimeler oluyor, açık sistem dolaplarda evaparatörün altı buzlanıyor, hafif erimeler yapıncada eriyen sular dolabın içine akıyor, kapalı sistemlerde böyle bir durum söz konusu deyil...Açık sistem ve kapalı sistem soğutma farkı tabiki üretici firmalar için bir maliyet farkı...Buzdolapları konusunda benim düşünce ve tercihlerim böyle...

Bu gün, tavan barlarının montajını yaptım, eski karavandaki bar montajına göre, misli misli dayanıklı olduğunu montaj bitince anladım..Sonra tentenin montajına geçtim, hiç bir aksilik çıkmadı, kağıt üzerinde çalıştığım bar ucuna tente montajı projesinde tente ilk denemede tık diye yerine oturdu, eski karavana göre tente 5 cm daha araç tavanına yakınlaştırıldı, 3mt'lik tente 280 cm lik 10m3 araca bir uçdan diğer uca tam olarak oturdu...Önümüzdeki günlerde, ölçülerini alıp cakada alüminyum plaka kıvırtarak tenteyi komple kapalı kutu içine alacağım...Bitmiş hali kutunun ölçüsü 14x10 cm olacak...
Sıra yarın güneş panellerinin montajında....

20120406_171528.gif

20120406_171546.gif

20120406_171604.gif

20120406_171620.gif

20120406_191422.gif

Üstadım selamlar, çalışmalarınızı hem buradan hem facebook'tan ilgi ile takip ediyorum.
Karavancılığa uzak kalsakta yaptığınız uygulamalar kesinlikle özendiriyor. Yakın oturmaktayız bir gün ziyaretinize gelip bilgi edinmek isterim. Kolay gelsin...

Teşekkür ederim kemal bey, istediğiniz zaman ziyarete gelebilirsiniz, Dr.sadık Ahmet cad. üzerindeyim, zaten karvanı cadde üzerinde göreceksiniz...

Teşekkürler yusuf, sağlamlık tamam, birde kutulamayı becerebilirsem, tadından yenmeyek gibi...

Atilla Bey çalışmalarınız çok güzel gidiyor , tavana tutturduğunuz alüminyum profillerin kaynağı nedir, bu iş için özel mi? yoksa başka bir amaçlamı üretilmiş.

profil.jpg

atilla abi çok güzel olmuş eline sağlık abi cıvataları keşke paslanmaz kullansaydın arada çok az fark var değiştirmessende en azından gresle hem gres pası önler sonra sökmek çok zor olur saygılar

Araca bağlamak için kullanılanlar krom, diğerleri paslanmaz gibi geldi bana. Benim bildiğim Atila bey bu tür ayrıntıları asla atlamaz.

TA2RX' Alıntı:
Araca bağlamak için kullanılanlar krom, diğerleri paslanmaz gibi geldi bana. Benim bildiğim Atila bey bu tür ayrıntıları asla atlamaz.
bekir abi emin değilim ama yeşilimsi bir renk galvano kaplama normal cıvata sanki krom kaplama olsa parlar paslanmaz olsa mat olur neyse ya nasılsa cevap verir ilk foto bir an savaş topları varya fatih sultan mehmedin döktürdükleri bir an ona benzettim ;D saygılar

Öncelikle teşekkür ederim...Barları tavana tutturan bir daha müdahale imkanı olmayan civatalar, yağlı paslanmaz çelik civata, üst sistemi bağlayan civatalar normal civata ama iş bitiminde tüm civata kafaları sprey boya ile boyanacak..
tavan bar bağlama profili olarak kullandığım alüminyum profiller, vip minibüs koltuk bağlama alüminyum profilleri, normal olarak piyasada satılmıyor, ama vıp dönüşüm yapan firmalardan temin edebilirsiniz...

Bu gün eksik kalan banyo havalandırma ve aydınlık camı yerine montajlandı...Sonra 3 x 100 watt güneş panelleri montajlanarak gün bitti....
Solar paneller, gezenbilir karavan grubunu ellerinden geldiğince güneş enerji panelleri konusunda destekleyen B-HET Mühendislikten (konderk) temin edildi....
Tavanda sadece TV anteni takacak yer kaldı full doldu, hesaplarım doğru çıkarsa karavanın tüm enerji ihtiyacı Haz,Tem,Ağus. ayları için sonsuz döngüyü yakalayacağımı sanıyorum......Arada Ahmet (Tatar) ziyarete geldi, onun sayesinde sohbet ederken dinlenip bir nefes alma fırsatı buldum...bu gün çiğ börek yoktu ama hamur işi günü idi gelen yakaladı gelmeyen kaçırdı..

20120407_143228.gif

20120407_144524.gif

20120407_144541.gif

20120407_194637.gif

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,751
Kayıtlı Üye Sayımız
166,565
Kaydolan Son Üyemiz
ömer sarıhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri