Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Citroen Jumper Camper - Arkın Kaplan (dagciark28)
Arkın Bey,
Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi ileteyim. Ama gerek ülkemizde gerekse yurt dışında (bir karavancıdan duymuştum özellikle İtalyada) bu tür olaylar sıkça yaşanıyor.
Benim düşünceme göre aşğıdaki tedbirler alınabilir.
1-Alarm taktırmak,
2-Aracı gerek seyhatlerde gerekse seyhat dışı zamanlarda emniyetli yerlere park etmeye özen göstermek,
3-Araç içinde Tv, bilgisayar vs değerli aletleri mümkünse seyhat dışı zamanlarda daha emniyetli yerlere taşımak, seyhat esnasında da özellikle park halindeyken ve içinde kimsenin olmadığı zamanlarda araç içindeki dolap, çekmece gibi kapalı yerlere veya en azından üzerlerini belli olmayacak şekilde örterek muhafaza edilebilinir. Bu gizleme işlerini park için durduğunuzda veya park esnasında göstere göstere değil mümkünse park etmeden bir kaç km geride dikkati çekmeden yapmak gerekir.
4-Çok değerli eşyalar için özellikle günlük alış veriş ihtiyacı dışındaki para, kredi kartları ile kimlik, pasaport vs. kıymetli evrak için mümkünse gizli bir kasa işlevini görecek, ulaşılması ve açılması, taşınması kolay olmayacak kasa ve bezeri yapılabilir. Örneğin dolap içlerine şaseye kaynaklı veya kolayca sökülmeyecek şekilde montelenmiş metal ve kilitli kutu (mini kasa) olabilir. Bu konu Gezenbilir sitesinde daha önce de işlenmişti ama şu anda yerini hatırlayamadım. Bilen arkadaşlar yazının adresini buraya taşırlarsa bu vesile ile bilgilerimizi yeniden tazelemiş oluruz.
5-Seyhatleri mümkün olduğunca birden fazla araç olarak konvoy halinde yapmak, ve kamp alanında araçların bırakılması durumunda nöbetçi bırakmak.
Ancak nekadar tedbir alırsanız alın zaman zaman böyle nahoş hadiseler bir çoğumuzun başına gelmiştir ve hepimizin başına gelebilir. Bu tür olaylar yaşamımızın maalesef bir parçası.
Önemli olan telafi edilemeyecek zararlardan Allah hepimizi korusun.
Ahmet Arı