Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 976
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 395,456

Etiketler

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Yusuf Usta Teşekkürler, Bu ara bol bol tembellik yapıyorum (bu proje açısından)
Bu da bir iş. :smiley:) Yakında canlanacağım yine inşallah.

Bugün önce tavan üzerinde çalışacağım için aşağıda gördüğünüz güvenlik önlemini aldım,
Bu hem karavanın tepesinde biraz daha güvenle dolaşmamı sağladı his olarak hem de merdiven kazasını önlemeye yönelik bir önlemdi..

HPIM4373.jpg

Önceki gün tekrar sanayii'ye giderek üst ve arka için gerekli yat kontraplakları almıştım, Zamansızlıktan yazamadım. Perşembe akşamı tavanı kestim, Cuma günü tavanın tersini ve düzünü pinoteks ile boyadım ve en basit montajını yaptım tavanın, Bugün yine ilk defa tavanın üzerine çıkıp ara desteklere de vidaladım, Sonra vida yerlerini macunladım.

HPIM4363.jpg

HPIM4375.jpg

Bunun için çok uzun süre tavanda durmam, yürümem çömelmem, sürünmem vb gerekti. Karavanın etrafında merdiven dolaştırmaktansa böyle yapmayı tercih ettim. Çok şükür açılabilir olmasına rağmen tavan iskeleti ve daha aşağı bağlantı ve yuva-dişlerinin-kilitlerinin ve her şeyinin yapısına güvenim tam.

Ardından kuruyunca tekrar tavana çıkıp zımpara yaptım ve ardından bütün tavanı tekrar bir kat daha pinoteks ile boyadım. Bütün bunları yapana kadar vakit akşamı buldu neredeyse...

HPIM4380.jpg

HPIM4381.jpg

Gördüğünüz gibi pinoteksi kurumak için bıraktım, Daha sonra arka sol kapının kaplama kontraplağını kesip yerine alıştırdım, Söküp arkasını pinoteksle boyayıp tekrar monte ettim Vida yuvalarını macunladım. Sağ kapı için vakit çok geç oldu, O da öylece kaldı şimdilik...

Karavana dökeceğiniz bir kova su önce tabana yayılır? Peki fazlası nereye gider?
Şüphesiz gideceği yeri önceden düşünmezsek, bir yerlerde toplanır, Ve toplandığı yerdeki koruma ne olursa olsun zaman içinde bela açacaktır.
Teorik olarak Çelebi'de tabana dökülen suyun fazlası önce kenarlara doğru,
Sonra da öne doğru bir yol takip eder, Su kenarlara gittiğinde taban tahtasının uçlarına gelip tahtayı uçtan bozmaması için,
daha önce taban tahtasının sol ve sağında bıraktığım boşlukları mastikle doldurdum. Mastiği biraz çukur şekillendirdim ki kuruyunca arkadan öne değin bir kanal vazifesi de görsün. Böylelikle daha önce taban tahtasının alttan ıslanma olasılığını alttan yaptığım izolasyonla yok ettiğim gibi, İçerden dökülen sıvı yüzünden uçlardan ıslanma riski de artık yok. Bu mastik kanallar en uca kadar giderek en nihayetinde karavanın altına tahliye olacağı noktalara gelip soldan ve sağdan fazla suyun karavan dışına akmasını sağlayacağını umuyorum. Daha sonra taban tahtasını polyester macunla doldurup, epoksi ile kapladığımda drenaj sistemini ayrıca test edeceğim.

HPIM4383.jpg

HPIM4384.jpg

İşte bu günlük yapabildiklerim bunlar..

Yücel kolay gelsin mola bitmiş, çalışmalar başlamış :smiley:

Bugün öğleden itibaren çalışmaya başladım, Önce sol kapıyı zımparalayıp pinoteks ile boyadım, Sonra sağ kapıyı kestim, Yerine alıştırdım, Tersini zımparalayıp boyadım hem altında dayson kullanarak üstünden vidaladım, Vida yerlerini macunla kapattım, Sonrasında tavana çıkıp dolgu verniği attım, Dün zımparalayı tekrar boyadığım ön tarafa da tekrar dolgu verniği attım. Gördüğünüz gibi Çelebi neredeyse kapandı sadece ön dolap kapağı kaldı ki onu da hafta içinde halletmeye çalışacağım. Tabii altta sadece sızdırmaz izolasyon var henüz altı da en alttan fiber veya aliminyum ile kaplanacak sonra ama çok acelesi yok, Önce karavanın ahşap kısımlarını polyester macun ve epoksiyle kaplayacağım, Sonra köşebentler ve sonra aksesuarlar kısmına geçebileceğiz. İşte sıkı çalıştığım bir haftasonu daha böyle geçti,

HPIM4395.jpg

HPIM4396.jpg

Ayrıca bugün 12.6 ya düşen aküleri de şarj ettim,

Yücel bey sizi tekrar çelebi ile ilgilenirken görmek güzel, kolay gelsin.

Yücel, eksiksiz tamamlanacağı an için tahmini bütçen nedir? Daha önce bu konuda bilgi vermiş miydin, hatırlamıyorum?

Senin gibi becerikli biri için "kendin yapıyor olmak" ayrı bir haz ve tatmin konusu olsa gerek. Bu tartışılacak bir konu değil. Hazırından daha pahalıya mal olsa bile "kendi yapmayı" tercih edenler olabilir. Ama arada-derede kalanlar için böyle bir proje hazır satın almaktan ucuza gelir mi?

Araca, aileye ve kullanım amacına göre hazır satın alınamayacak özel bir proje olması da önemli.. Bu da tartışılacak bir konu değil.

Cem,

Şu ana kadar Çelebi projesine toplam harcadığım para 3919 Lira, (Çeki demiri, Araçlar kaynak vb. dahil)
Çelebi'nin kendisine sadece malzeme olarak harcadığım para 2500'e yaklaşmış. Bazı ufak tefek şeyleri de yazmayı unutmuş olabilirim. Buna harcanan elektrik vb giderler dahil değil. İç dizayna geçmeden önce yaklaşık 1000 lira daha dışarda ve altta ve camlarda masrafım var gibi görünüyor. Ama bu bir tahmin...

Yukarıdakini kesin maliyet olarak görmemeli, Bunlar sadece malzemelere ve gerekli diğer ayrıntılara verilen para olarak maliyettir.
Ama bu işin içinde çok yoğun bir emek de var, yağmuru var, kışı var, onu yapmak için yapamadıkların var. Bu yönden bakınca bu hepsinden maliyetli zaten. Bu melamet hırkasını giyecek kişi zaten diğer maliyeti pek önemsemez, Bütün bunları önemsemiyorsa.. En azından ben önemsemiyorum.

Bir üst sınırım veya tahminim yok. Böyle şeyleri düşünmeyi çoktan bıraktım. Çelebi yollara ve kamplara çıkıyor artık. Bizimle birlikte zamanla yavaş yavaş eksikleri tamamlanacak. Elbette müsrifliğe kaçmadan, kendimize uygun şekilde, Ama bizce gerekli olanı da mutlaka yerine getirerek, Maliyeti ne olur herhalde ancak bitince söyleyebilirim. Çünkü maliyeti belirleyecek olan şeylerden bazıları henüz belli değil,

Arada derede kalanlar için ucuza gelir mi? Bunu ben cevaplayamam. Bu kişilerin düşünmesi lazım, benim maliyetlerimi yukarıda bütün açıklığıyla yazdım. Yapılanlar da, henüz yapılmayanlar da ortada...

Ayrıca konu maliyet olduğu için hep verdiklerimi söylemek durumunda kaldım, Oysa bu projeden aldıklarım sadece bir çekme karavan değil. Bunu yapmasam belki asla öğrenemeyeceğim o kadar çok şey öğrendim ki,

Bu kişinin kendisi tarafından bir hobi olarak değerlendirilmeyecekse toplamda hazır olan ikinci el olanı satın almanın bir kişi için her zaman avantajlı olacağını düşünüyorum. Ayrıca hazırından ucuz olsa (veya olmasa) bile bu hobiyi herkese önermek mümkün değil, Kendi teknesini, evini yapmayı ya da banyosunu dekore etmeyi bir uğraş olarak düşünen ve böyle şeylerden hoşlanan ve zevkle yapabilen kişilere ancak önerilebilir.

Yani konuyu sadece sahip olmak boyutunda değerlendirecek kişiler, Doğrudan çıktıyı hedefleyip, Yaşayacakları sürece önem vermeyecek kişiler için böyle bir şeye bulaşmak zulme dönüşebilir. Bu kişiler için ikinci eli tercih etmek en iyisi.

Ama ben kendi karavanımın tasarımcısı, yapımcısı, sürücüsü, kampçısı ve tamircisiyim. :smiley: Bunun bana nasip olmasında harcadığım paranın en önemsiz ayrıntılardan olduğunu düşünüyorum şimdi artık, Bu yüzden bir sınırım yok, Önceden belirlediğim sınırları da bir kenara bıraktım.

Ucuz mu? İşte böyle bu sorunun cevabını ancak herkes kendine göre, kendi içinde ararsa bulabilir. Benim için bile bu sorunun cevabını öylece verebilmek artık kolay değil.

doğru söze ne denir.

Yücel bey yazınızı okurken işte bu demekten kendimi alamdığımı bilmenizi isterim

Her ne olursa olsun çıkılan yol ve alınan mesafe insanın ilgisi, hevesi, hayalleri ve emeğiyle doğru orantılı olduğunu hatırlattınız bu yazdıklarınızla

herşeyin (sedece karavanınız değil gerçekten herşeyin) gönlünüzce olmasını dilerim

tekrar kolay gele

yücel bey dün başladığım konunuzun sonuna, ancak bu gün gelebildim...elinize kolunuza, emeğinize sağlık...tebrikler...konunuzun takipçisi olabilmek için ileti yazdım...bugün ne yapıldı diye bitene kadar izleyeceğimiz bir olay...güle güle kullanırsınız inşallah.

Sn. Reis 35 ve Sn. Mağden Teşekkürler,

Bugün yine işten eve gelip iş kıyafetlerini giyip kendimi karavanın başında buldum. Macun dolguları kuruyan sağ kapıyı önce zımparalayıp sonra ahşap koruyucu ile boyadım. Ön dolaba içeriye toz alamasın diye fitil mote ettim, Ön üst kısımda daha önce kaplanan ahşapta delmediğim üst işaret lambalarının yerlerini delip monte ettim. Yarın sağ kapı kuruyunca arka kısmın selülozik dolgu verniğini yapıp ön dolap kapağı, üst ve altındaki bölümlerin de kaplanması işine geçeceğim.

Malesef bugün fotoğraf yok.

Salı, Ön dolaba toz koruması için conta eklendi
Çarşamba, Ön bagaj kapağı kontrası kesilerek monte edildi, Arkası boyandı Elde kalan azıcık macunla olabildiği kadar delikleri dolduruldu, Dolap kilidi monte edildi. Kilidin dili kaynakla uzatılarak çalışır hale getirildi.
Perşembe, Zımpara ve boya yapıldı üstte kalan ekstra bir açıklığa uygun parça kesildi, Boyanıp monte edildi, Macun yokluğundan malesef delikler kapatılamadı, Yine daha sonra polyester macun ve köşebentle kapanacağı halde birleşme yeri şimdilik koruma amaçlı silikonla dolduruldu, Çünkü ne zaman neye nerede yakalanacağımız belli olmuyor, Çelebi yollarda, kamplarda aniden bastıran şiddetli yağmurla denenebiliyor,

Bu arada bugün korkunç bir fırtına çıkmış ve bahçedeki her şeyle beraber Çelebi'nin koruyucu üst örtüsünü de yere savurmuştu, Fırtınadan sonra gelen yağmuru bildiğim için dedim ki eyvah kesin su almıştır, Ama bağlantıların, dolguların yapılmamasına, Köşebentlerin bantla bile korunmamasına rağmen içeride 1 damlacık su bile yoktu, İşte Çelebi yağmura karşı ikinci büyük sınavını bu şartlarda verdi. İlkini gölmarmara Kampımızdan dönerken yakalandığımız bir yağmurda yaşamıştık, O zaman yoldaydık da birkaç dakika içinde ortalığı sel aldı..

Sonrasında bugün yapılan işleri yaptım ve Kamp için Çelebi'nin içindeki malzemeleri eve alıp Çelebi'yi güzelce süpürüdüm. Çelebi'de kampta gerekmeyecek akü şarj üçlü piriz gibi malzemelerden de arındırıp kamp eşyalarının konulması için hazırladım,
Sonra azı dişime korkunç bir ağrı saplandı hemen internette bir çare araştırırken Ağız diş sağlığı merkezini gördüm. Gittim ve yarın sabah azı dişim çekilecek galiba büyük ihtimal bu kampta sadece çorba içebileceğim :smiley: Her kampta alıştığım güzel yemeklerden mahrum kalacağım bu sefer, Neyse ki yine de kampta olacağım inşallah.

Bu kampın yolculuğu aynı zamanda Çelebi için bir rampa testi olacak, Daha önce Gölmarmara kampında da dönüşte Tekelioğlu'dan göl kenarına inip çıkan toprak yollarda hafif rampa deneyimleri yaşamışım, Bu ufak çaplı bir rampa testi de olmuştu, Çelebi ile şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım oralarda Bağyurdu'dan sonra 13 km lik muhteşem manzaaralarla dolu bir rampalar dizisi var, Bu çekici onu oraya çıkartırsa her yere çıkartacağından emin olacağım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,688
Kayıtlı Üye Sayımız
166,533
Kaydolan Son Üyemiz
Beratin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR