Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)
Cem,
Şu ana kadar Çelebi projesine toplam harcadığım para 3919 Lira, (Çeki demiri, Araçlar kaynak vb. dahil)
Çelebi'nin kendisine sadece malzeme olarak harcadığım para 2500'e yaklaşmış. Bazı ufak tefek şeyleri de yazmayı unutmuş olabilirim. Buna harcanan elektrik vb giderler dahil değil. İç dizayna geçmeden önce yaklaşık 1000 lira daha dışarda ve altta ve camlarda masrafım var gibi görünüyor. Ama bu bir tahmin...
Yukarıdakini kesin maliyet olarak görmemeli, Bunlar sadece malzemelere ve gerekli diğer ayrıntılara verilen para olarak maliyettir.
Ama bu işin içinde çok yoğun bir emek de var, yağmuru var, kışı var, onu yapmak için yapamadıkların var. Bu yönden bakınca bu hepsinden maliyetli zaten. Bu melamet hırkasını giyecek kişi zaten diğer maliyeti pek önemsemez, Bütün bunları önemsemiyorsa.. En azından ben önemsemiyorum.
Bir üst sınırım veya tahminim yok. Böyle şeyleri düşünmeyi çoktan bıraktım. Çelebi yollara ve kamplara çıkıyor artık. Bizimle birlikte zamanla yavaş yavaş eksikleri tamamlanacak. Elbette müsrifliğe kaçmadan, kendimize uygun şekilde, Ama bizce gerekli olanı da mutlaka yerine getirerek, Maliyeti ne olur herhalde ancak bitince söyleyebilirim. Çünkü maliyeti belirleyecek olan şeylerden bazıları henüz belli değil,
Arada derede kalanlar için ucuza gelir mi? Bunu ben cevaplayamam. Bu kişilerin düşünmesi lazım, benim maliyetlerimi yukarıda bütün açıklığıyla yazdım. Yapılanlar da, henüz yapılmayanlar da ortada...
Ayrıca konu maliyet olduğu için hep verdiklerimi söylemek durumunda kaldım, Oysa bu projeden aldıklarım sadece bir çekme karavan değil. Bunu yapmasam belki asla öğrenemeyeceğim o kadar çok şey öğrendim ki,
Bu kişinin kendisi tarafından bir hobi olarak değerlendirilmeyecekse toplamda hazır olan ikinci el olanı satın almanın bir kişi için her zaman avantajlı olacağını düşünüyorum. Ayrıca hazırından ucuz olsa (veya olmasa) bile bu hobiyi herkese önermek mümkün değil, Kendi teknesini, evini yapmayı ya da banyosunu dekore etmeyi bir uğraş olarak düşünen ve böyle şeylerden hoşlanan ve zevkle yapabilen kişilere ancak önerilebilir.
Yani konuyu sadece sahip olmak boyutunda değerlendirecek kişiler, Doğrudan çıktıyı hedefleyip, Yaşayacakları sürece önem vermeyecek kişiler için böyle bir şeye bulaşmak zulme dönüşebilir. Bu kişiler için ikinci eli tercih etmek en iyisi.
Ama ben kendi karavanımın tasarımcısı, yapımcısı, sürücüsü, kampçısı ve tamircisiyim.
Bunun bana nasip olmasında harcadığım paranın en önemsiz ayrıntılardan olduğunu düşünüyorum şimdi artık, Bu yüzden bir sınırım yok, Önceden belirlediğim sınırları da bir kenara bıraktım.
Ucuz mu? İşte böyle bu sorunun cevabını ancak herkes kendine göre, kendi içinde ararsa bulabilir. Benim için bile bu sorunun cevabını öylece verebilmek artık kolay değil.