Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 976
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 395,472
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Sn Freediver,
Teşekkürler, Bulabildiğim bütün boş zamanlarımda olabildiğince hızlı çalışmaya gayret ediyorum. Daha yapılacak çok şeyler var, Ama şu an kamp yapılabilir duruma geliyor neredeyse...

Etiketler

evet haklısınız OSB 3 çeşit OSB1 OSB2 OSB3
sizinki OSB 2 olsa gerek diye düşünüyorum çünkü türkiyede OSB3 bulmak pek mümkün değil
eğer bulduysanız ne ala
altan kapatacak olmanız iyi
içiniz rahat ise sorun yok ben bu konuda yanılmayı tecih ederim isterimki siz haklı çıkın
neyse kampa hazır hale yaklaşmış
yakında bi yamanlar karagöl kampımız olacak nisan ayı gibi
sizi aramızda görmek isteriz

kolay gele

Temel ALÇIK

Ürüne standart veren APA'ya göre ürün kenarları koruyacak plyclips kullanımıyla doğrudan dışarda kullanılmaya uygun, Oysa benim kullandığım yer oldukça içeride kalıyor.

Oriented Strand Board,

Genel bilgiler,
http://www.apawood.org/level_b.cfm?content=prd_osb_main

Ayrıntılı Teknik bilgiler,
http://www.apawood.org/pdfs/managed/W410.pdf?CFID=25127605&CFTOKEN=89837916

Kampa uğrayabilmeyi ben de istiyorum, Kısmet.

HPIM3925.jpg

Bugün önce sanayiiye giderek yine eksik gedik biazı malzemeleri aldım. Sonrasında dün kestiğim ön bölümün en büyük parçasını güzelce zımparalayıp iki yüzünü de tahta koruyucu ile boyadım ve sonrasında kurumasını beklerken Çelebi'nin alt izolasyonuna başladım. Bunun için altıma bir osb parçası alıp karavanın altına yatmam gerekti, Önce gereken parçaları ölçüp dışarıda uygun ölçüde XPS lerden kestim ve geri dönüp yerine monte edip aynı tavan izolasyonunda olduğu gibi dört kenarından silikonyalarak izole ettim. Kapattığım noktalarda suyun taban tahtasına hiçbir yolu kalmamış oluyor böylece. Tekerleklerin arkasındaki kısımları akşam oluyor olması nedeniyle yapmadım. Bu işi bırakıp geçen saatlerde iyice kurumuş olan ön üst kaplamayı güzelce yerine monte ettim. Bu işi bitirdiğimde neredeyse alacakaranlık olmuştu. Sonra Çelebi'nin içine girip önce dağınıklığı toparladım. Sonrasında taban tahtasına güzel bir zımpara yaptım. Vida deliklerini akrilik ahşap macunu ile kapattım. Ve saat 20:30 gibi bıraktım. Bugün çok fazla iş hallettim gerçekten, Dinlenmeyi hakettiğimi düşünüyorum.

Bugün sabahtan alt izolasyonu bitirmeye ve ön kısımın kalan parçalarını kesip monte etmeye odaklanmıştım ama malesef hava izin vermedi, Yine de yapabildiğim kadar alt izolasyonu ilerlettim, Artık açık tek aralık kalmıştı ki yağmur ciddileşti ben de saat 2 den sonra içerde ikinci bir mesai yapıp ön dolap üstüne ikinci içerden ulaşılacak raf hazırlıklarını yaptım. Sonrasdında Çelebi'nin ilk elektrik sistemini ön dolap üst rafındaki yerine sigorta paneli ve altına şimdilik 7 Amperlik idare aküsünü yerleştirdim ve sigorta kutusundan ilk enerjiyi yukarı giden aydınlatma hattına verdim. Karavanın enerji sorunu olmayan durumlarda kullanılacak 18Watt'lık floresan lambayı yerine monte ettim ve tavandan geçen ana enerji hattına bağlantısını yaptım. Çelebi ilk defa kendi gücüyle aydınlandı bugün.

Çelebi'nin ana yaşam aküsü arabada olacak, İyi durumda olduğu için 50 Amperlik yaşam aküsünü bir süre daha arabada kullanacağım. Sistemin çalışabilmesi için arabanın yaşam aküsünden alttan iki adet 5 mm lik kablo çekeceğim bunları romork fiş gurubundan ayrı ayrı geçirip karavandaki kullanıcılara ayrı ayrı dağıtacağım. Bu düşünce yüzünden tesisatta kalın kablo kullanmak zorundayım ama bu aynı motokaravanlardaki gibi akünün motordan şarj olabilmesini sağlayacak. Karavandaki şu an 7 amper olan akü sadece karavanın arabadan ayrı kullanıldığı istisnai durumlarda ve enerjinin bittiği durumlarda yedek enerji olarak kullanmak için de hazır bekleyecek, İlerde bu kapasiteyi arttırabilirim de, Şu anda tek tüketicisi olan floresan lambayı 4-5 saat kadar yakabilir. Arabanın tesisatının yetişmeyeceği durumlar için şimdilik aracın bagaj hattından elektrik alacağım. Bagaj hattı bitmiş karavanın bütün enerji ihtiyacını temin etmek için yetersiz. Arabaya altından boylu boyunaca tesisat çekmek gerekiyor, Bunun hazırlıklarını yapsam da uzun iş, ayrıca fiş gurubunun 7'li ile değişmesi gerekiyor. 7li fiş gurubunu ve gereken malzemeleri aldım ama bu işi ne zaman yapabilirim bilmiyorum. Bu yüzden Çelebi ile ilk kampımda arabanın yaşam aküsüne bağlı bagaj hattından seyyar enerji alacağım artık. Aracın 50 Ah yaşam aküsü lambayı yaklaşık 33 saat yakabilir, Bu da biterse bir de 72 amperlik aracın kendi aküsü de var.

Çelebi'de ledli ışık da kullanacağım ama bunu daha sonra floresan lambanın içine özel olarak montajını yapıp, enerji durumuna göre seçmeli olarak kullanmayı düşündüm. Ayrıca mutfak bölümünde 8 watlık ikinci bir floresan daha olacak, iki tane dış çevre aydınlatma lambası da ledli olacak.

İşte şimdilik elektrik konusundaki gelişmeler böyle, yapım ilerledikçe yeni yeni tüketiciler de kullanılmaya başladıkça elektrik sistemi dallanıp budaklanacak, Şimdilik bir akü, sigorta kutusu hat ve lambadan oluşan ilk tohumu çimlettik bugün.

Bu arada gün boyu yağmurlu olan hem de zaman zaman iyi yağmur yağan bu günün yarısında Çelebi'nin içinde çalışarak ayrıca Sızdırmazlığı da test etmiş oldum. Üst kısımda sorun yok ama muşambayla kapattığım camlarda sorun yaşadım, Biraz uğraşmam gerekti ama kesin çözümü bulamadım, Ben de boydan sadece camlar hizasına muşamba örterek şimdilik sorunu çözdüm. Önümüzdeki günlerde ya geçici camları sağlamlaştırmam veya da cam konusuna nihayi bir çözüm getirmem gerekmekte.

Çok iş var çok, Yap yap bitmiyor doğrusu,

Bu günlük de yapabildiklerim bu kadar... Bir haftasonu daha böyle geride kalıyor...

Yücel bey, iyi gidiyor, iyi günlerde yapacağın gezileri düşünüp çalışmaya devam, ayaza karşı teselli bul. (Laf aramızda bana bazı bazı bezginlik geliyor ise de kendimi ileriki günlerde gezilerimi düşünerek öyle teselli buluyorum.(

Bugün geldiğim gibi işe başladım, Öğle arasında çarşıdan alış veriş yapıp azalan bağlantı pinleri yanısıra bir adet daha 7Ah akü ve Arabanın yaşam aküsünden gelecek elektrikle, Karavanın yaşam akülerinden gelecek elektriği kesinlikle ayıracak (Yani iki hattın beraber açılmasını engelleyecek) Aynı zamanda sistemi tamamen kapatacak olan pako şalteri aldım. Akşamüstü eve geldiğimde çok basit de olsa bu şaltere karışıklıkları kesin olarak önleyecek ve böylece daha kullanışlı olmasını sağlayacak, Aynı zamanda görünümüne de ayrı bir güzellik katan aşağıdaki simgeli etiket tasarımlarını yaptım:

elebiGkaynaseicicopy.jpg

GSECYAZISI.jpg

Basit ve kullanışlı olduğu kanaatindeyim, Normalde bunların üzerinde 1 ve 2 yazıyor ama bunu ben karıştırmasam bile eşim veya başkaları karıştırabilirdi 1 mi arabaydı iki mi veya tersi mi diye, Böylelikle bu karışıklığın da önüne geçmiş oluyoruz.
Sonra bunu yazıcıdan alarak yerine monte edip Çelebi'ye geçtim. Karavanın içinde ana panonun ve elektrik sisteminin montajının yapılacağı yeri tekrar ayarladım Dikey bir pano oluşturup arkasına da iki aküyü, monte ettim, Bağlantıları yaptım, Pako şalterin yerini delerek montajını yaptım, Malesef biraz büyük delmişim kenarlardan hafif boşluk verdi ama buna bir çözüm bulacağım ilerde, Şimdilik en basit şekilde çalışır hale gelmesi iyi, Sonra pako şalterin araba seçkisine, arabanın bagajındaki çakmak girişinden elektrik alacak bağlantıyı da yaptım. Bu tamamen geçici dün de söylediğim gibi buraya arabadan iki kalın hat çekilip fiş gurubundan geçirilecek. Ama şimdilik bir lamba için ilk kampta bagajdan alabilmek için bu çakmak fişli bağlantıyı yaptım. Şu anda karavan yaşam aküleri 14, Araba yaşam aküsü 50 ve normal akü 72 amper ve hepsi dolu, Harcayan tek şey ise 1,5 amperlik bir floresan. Bu dengede herhalde bir hafta idare ederim hiç elektrik bulamadan. Evet elektrik sisteminin bel kemiği tamam şimdilik. Bugün sessiz çalıştığım için 21'e kadar çalışıp bütün bu işleri bitirdim.

Yücel bey iyi gidiyo
kolay gele

Temel

Bugün saat 6 da geldiğim için çalışmaya başladığımda hava kararıyordu, Dışarda inanılmaz bir soğuk, fırtına gibi bir rüzgar vardı, Bu nedenle bugün sessiz küçük elektrik işlerine devam ederek Çelebi'ye ilk 12v çakmak çıkışını ana panele monte edeyim diye düşündüm. Uzun süredir kamp yaptığımız için pek çok 12v çakmak girişiyle çalışan zımbırtıya sahibiz, Bu nedenle şimdilik karavan içinde bir çıkışa sahip olmak iyi olacak. Ana panele montajı yaptım. Dışarsı çok soğuk olsa da çelebi küçük sobayla çok rahat ısındı, Ama bir süre sonra rüzgar iyice şiddetlenip çevrede bir şeyleri sürüklemeye başlayınca bu durum rahatsız edici oldu.
Sonrasında ben de bıraktım. Sigorta panelinin bağlantısını da güncelleyince prizim çalışıyor olacak.

HPIM3934.jpg
İşte ana DC güç şalterim, Sol konum gücü sadece araba yaşam aküsünden, Sağ konum sadece karavan akülerinden almayı sağlıyor, 0 konumu tüm gücü kapatıyor. İki seçimin aynı anda yapılma tehlikesi ise yok.

HPIM3937.jpg

HPIM3936.jpg

Bu günlük de bunları yapabildim.

Elektrik Sistemi şeması. Basit bir sistem olsa da tüm elemanlarıyla tamamlanması uzun zaman alacak. Ama şimdilik yapılan başlangıçlar bu plana uygun olarak yapılıyor ki ilerde bozulup tekrar yapılması gerekmesin, Zamanla her şey yavaş yavaş yerini bulacak. Bu şemada bundan sonra yer alacak hiçbir şeyin acelesi yok. Şimdilik önemli olan karavanın dışını tam olarak tamamlamak. Şimdiye kadar tamamlanmış elektrik sistemi, Bu arada yapılacak kamplarda en basit ihtiyaçları karşılamak için yapıldı.

HPIM3939.jpg

Çelebi'nin custom imal edilecek panellerinin ilk eskizleri. Zamanım dışarda çalışmaya müsait olmadığı ve bugün canım karavana girmek istemediği için bunlarla oynadım biraz. Bunlar henüz sadece eskiz hepsinin düzgün çizilmesi gerekiyor. Sonrasında uygun zamanlarda düzgün çizilip, imal edilip montajı yapılacak.

Güç dağılım paneli ve enerji çevrim paneli: (Ana Pano üzerine konumlanacaklar)

HPIM3941.jpg

Okuma lambaları paneli ve Dış led aydınlatma paneli (Sol&Sağ&Arka) Ana pano dışında özel yerlerine konumlanacaklar.
HPIM3942.jpg

Bugün işten geldiğimde önce birkaç işimi halledip hemen karavana geçtim. Önceki gün yarım bıraktığım sigorta panelinin bağlantısını yaptım. Bütün ana sigorta yuvalarına ana sigortadan elektrik verecek bağlantıyı yaptım. Böylelikle 12 v pirizim çalışmaya başladı. Elektrik sistemi de yeniden devreye girmiş oldu.

HPIM3943.jpg

HPIM3944.jpg

HPIM3946.jpg

Bir de çamurluk üstlerini eski kamp matlarımdan birini keserk onunla izole ettim. Böylece çamurluklardan gelen soğuk da kesilmiş oldu. Şimdi hava şarlarının elverdiği en kısa zamanda alt izolasyonu tamamlayıp Çelebi'yi kampa hazırlamak için son hazırlıkları yapmam gerekiyor. Bu Çelebi'nin ilk kampından önceki son haftasonumuz olacak.

Bu arada evde de boş durmuyorum, Bu panellerin acelesi yok bu yüzden keyfi olarak evde işleniyorum. Asıl çalışma zamanlarında karavandaki işleri yapıp aradaki zamanlarda da bunları yapacağım. Bu günlük kesim aşamasındayız. Bir kısmını kestim ama, Saat 10'u geçtiği için bırakıyorum artık. Dremel boştayken ses yapmıyor ama saca temas ettiğinde tiz bir gürültü çıkarıyor.

HPIM3949.jpg

Çok iyi bir yol gösterici öğretici olmuş ellerinize sağlık, geç de olsa takip...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,691
Kayıtlı Üye Sayımız
166,537
Kaydolan Son Üyemiz
emrecnblat

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR