Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 977
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 396,130
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Yücel bey kafama yatmayan bir durumu sizinle paylaşayım, sabitleme ayaklarında ayar yapmak için bir sistem yok, artı önlerede sabitlemek için ayak takacakmısınız, bence takmalısınız ve bir şekilde yükseklik ayarı yapabilmelisiniz, sabit yükseklikte ayaklıklarla karavanı bulunduğu yerde teraziye almak çok zor olacaktır yapılmaz değil ama uğraştırır bu da zaman geçtikçe canınızı sıkmaya başlar, hazır işin başındayken dikkatinizi çekmek istedim, kolay gelsin

Etiketler

Levent Bey,
Sabitleme ayaklarında ayarlanabilir uzatmalar yapabiliriz ileride,
Bu sahradaki kullanımda bakacağımız bir şey, Yapamayacağımız bir şey de değil.
Buradaki kolların amacı karavanı teraziye oturtmak değil arkadan kapılı karavana çıkarken arkaya devrilmesini önlemek,
Kaldı ki kısa ve hızlı kamplarda arabadan karavanı ayırmadığım sürece ben bunları açmam bile.
Öte yandan ille de tam olarak düzde yatacağım diye kendimi kasacak olsam, birkaç dereceli takozla da bunu yapabilirim.Topu topu 500 kg ağırlığındaki karavanın şasesini (Tekerlekler yerden kesilmeden önce) tek elinizle ve zorlanmadan 15 cm kadar kaldırmanız mümkün torsiyon sistemindeki yaylar sağlıyor bunu
Ben bunu arabamdan biliyorum, İnanmazsanız bir broadwayi kaldırmayı deneyin, 1000 kglık araba Yayların sağladığı yardımcı kuvvet nedeniyle tek elle çok rahat 8-10 cm cm kalkar. İlk cmlerde çok hafiftir gittikçe ağırlaşır. Belli bir noktaya geldiğinizde artık kaldıramazsınız o nokta tekerleği yerden kesme noktasıdır. Çünkü tekerleğin yerden kesme noktasına yakın yaylar size destek veremez ve özel bir gücünüz yoksa iki elle bile kaldıramazsınız. İşte ben bu tolerans aralığını kullanarak rahatça istediğim cisimleri bu ayakların altına koyabilirim. Yükseltmek istediğim tarafı hafif kaldırır altına bir takoz koyuveririm.
Hiç zor olmaz, Karavan bittiğinde bunu yapmanın aksine ne kadar kolay olduğunu gösteririm.

Yücel kardeş bunlar basit meseleler ve kolayca çözülecek işler ama bu konuda benimde kafama takılan araç düz yerde ise zaten problem yok ama şöyleki arka yüksek bir yere denk geldiğinde kaldırırsan bu sefer aracın terazisi bozulacak önlere takoz koyarsın ama arkayı düşürmen gerekecek bu durumda zorluk olacak,bence çözümü kolay senin aşağı inen o profilin yarısını kesip içine bir küçük kalınlıktaki profili koyup teleskobik şekilde ve bu profilleri belli aralıklarla eşit delersen pim yardımıyla istediğin kadar uzatıp kısaltabilirsin bu da doğadaki engebeli yerlerde arabayı sabitlemede bayağı kolaylık sağlayacaktır.
Neyse bu sonrada hallolacak bir iş aracın dışında nasıl olsa her türlü çözülür önemli olan dış kasa kasayı yaparken dışını nasıl yapacaksın bilmiyorum ama aslında sağlam karkaslarla iskeletini yapıp sonrasında 4mm lik kavak kontrayla dışını tamamıyle kapatıp kapı ve cam yerlerini acıp dışına güzel 2-3 kat cam elyafı ve polyester ile yapıp sonrasındada macun ve boya ile dışını hiç su almayacak sağlamlıkta sonlandırabilirsin,benimki bir fikir bu tarz işler yapanlarada faydası olur ümidiyle.

Yusuf Usta,
Son zamanlarda ben de bu şekilde polyester kaplamayı düşünüyorum.
Teknelerin gövde işleriyle ilgili araştırmalar yapıyorum.
Büyük ihtimalle dediğin gibi polyester kaplayacağım.
Diğer bir seçenek epoksi.
Diğer bir seçenekte kontraplağın üzerini komple o,5 mm aliminyum sacla kaplamak.
Bir de kamyonlara yapılan aliminyum kasaların yanlarında kullanılan lambri tarzı ama daha geniş kaplama malzemeleri var aliminyum
ama bunlarda bulamadım. İskeleti bitirdikten sonra profesyonel bir aliminyum kasa yapımcısına da danışacağım malzeme için.

Yücel aliminyum gofrajlı sac diye arat google de çıkar birçok alkovenlide bu malzeme kullanılıyor biz indigo'da kullandık metre hesabı satılıyor ama ben olsam polyester uygulardım.

Yucel bey merhaba,

Bugun sabah bu platforma biraktigim iki mesajdan biri ile ilgili bir gelisme uzerine uzun zamandir ilk kez girdim ve kendi mesajimi bir turlu bulamazken sizin konunuz dikkatimi cekti. Oncelikle girisiminiz icin sizi kutlamak istiyorum. Umarim karavaniniz planladiginiz gibi ayaga kalkacaktir.

Treylerinizde dikkatimi ceken cok onemli bir nokta oldu. Bunu sizinle paylasmak istiyorum: A-frame olarak tabir edilen, kaplini ve treyler sasesini birlestiren hafif konstruksiyon, treyler dizaynindaki cok onemli noktalardan birisidir. Sizin treylerinizde, a-frame ile ana sasenin birlestigi kisim (fotografta isaretledim), hareket halindeyken, -yol sartlarina ve treylerin agirlik merkezinin degisimine bagli olarak- dinamik yuk altinda kopma egilimi gosterebilecek ilk -kaynakli- baglanti. Bu hayati sonuclar dogurabilir. Siz de bunu dikkate almissinizdir eminim, calismanizda bazi degisiklikler yapmayi planladiginizi okumustum az once.

th_hpim1632mrkd.jpg
th__assyVULCAN-AFrameBaglantisimrkd.jpg

A-Frame icin kullanilacak profil ebatlari ve et kalinligi, ana sase konstruksiyonunda kullanilandan daha kalin olmali ve ana saseyi tasimalidir (ikinci imaj uzerinde isaretledigim sekilde).

Calismanizda kolayliklar dilerim.

yaybek' Alıntı:
Metin bey yazınız aşağıdaki linkte

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=32722.msg378101#msg378101

Tesekkur ederim. Aradigim konu o degildi.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=37948

Sn. Metinelbeyli, Teşekkür Ederim,
Bu konulara vakıf olan ve uğraşan dostların çoğalması sevindirici.
Ön birleşme noktalarıyla ilgili çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Bu konu ilk andan beri düşündüğüm ve konunun uzmanı her kişinin şaseyi gödüğünde söylediği bir durumdur.
Çelebi'de bahsettiğiniz birleşme noktalarına binen yükün sorun oluşturabilme ihtimali yapım aşamaları itibariyle şu an geldiği durumda (Eğer üzerinde ağır yük taşınırsa ve sıradışı zorlamalara -kaza gibi- maruz kalırsa) var.
Ancak bu kısmı destekleyecek yapının yapımına henüz başlayamadık. Planımıza göre daha sonra bu noktada (şu an son fotoğraflarda gördüğünüz, ön çeki kolunda sacla kaplanmamış bölümde alet kutusu olacak) yapılacak alet kutusunun iskeletinin bazı parçalarıyla bahsettiğiniz noktalara destek oluşturulacak ve gerilimin fazlası dikey olarak üst şase (4x4 lük) ve ön üst iskelete aktarılacak. Yani buraya bir çeşit yukarıya doğru köprü atılmış olacak. Bu köprü sizin işaret ettiğiniz çok noktalı desteği de sağlayacaktır.
Bu durum tamamen planda öngördüğümüz bir durum. Ama dediğim gibi alet kutusu aşamasına daha gelemedik.
Öte yandan çeki kolunun birleşme noktalardaki kaynak o kadar sağlam yapıldı ki, şu durumda boş olarak oraya buraya çekilirken bahsettiğiniz sorunun oluşabileceğini düşünmüyorum.
Kaldı ki şu ana kadar boş olarak (200 kglık kendi ağırlığıyla) değişik zamanlarda en az 10 kere, 90 km den 0'a, panik fren denemesi yapmış durumdayım. Bu denemelerde hiçbir şey olmadı. Bu yüzden yapım esnasında bahsettiğim yapılar tamamlanana dek, buralarda ve yüksüz olarak böyle de bir şey olmayacağını düşünüyorum.
Ayrıca şaseyi boydan boya geçen 8x4lerimiz 3mm kalınlığında.

yugun' Alıntı:
Sn. Metinelbeyli, Teşekkür Ederim,
Bu konulara vakıf olan ve uğraşan dostların çoğalması sevindirici.
Ön birleşme noktalarıyla ilgili çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
...

Rica ederim Yucel bey. Umarim planladiginiz gibi yukselir araciniz. Onemli olan saglikli olmasi, sizin de dusundugunuz gibi.
Firsat buldukca calismanizi izlemeye calisacagim buradan. Kolaylar gelsin.

Ön alet dolabı kısmı için üst şasenin öne uzatılması.
Bugünlerde işlemleri gerçekleştireceğim kısmet olursa.

ndolapaseuzatma.png

Önce kestim,
hpim2983.jpg

Sonra tutturdum.
hpim2984.jpg

Sonre yerine monte edip kendi içindeki kaynakları da sağlamlaştırdım.

hpim2985.jpg

hpim2986.jpg

Saatler geriye alındıktan sonra gerçekten hava çok çabuk kararmaya başladı. Bu iş bugün bitmedi...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR