Kendi Karavanını Yapanlar; 2008 15m3 Jumper (atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 477
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,694

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; 2008 15m3 Jumper (atiladi)

atiladi' Alıntı:
Arka kapıların kapatılması, görsellik adına güzel oluyor ama iş sadece burada bitmiyor veya tek sebep sadece bu olmuyor..Bazı araçlar kullanımdan kaynaklanan sorunlar yaşayabiliyor örneğin, araç arkadan kazalı olabiliyor kapılar yuvalara düzgün oturmayabiliyor, kapı menteşelerinin bağlı olduğu direklerde çatlaklar olabiyor bunlar yollarda ses yapabiliyor, kapılar kötü durumda olabiyor boya kaporta masrafı gerektirebiliyor, bunlar arka kapıların kapatılmasına zaruri sebepler, kapıların tanesi boyasız 1250 tl olunca kapatma masrafı daha mantıklı olabiliyor...İşin başka bir boyutuda kapatma şekli, üst taraf düz kapatılıyor ama alt kısım yani bagaj kapağı olacak kısımda ince detaylar var, burada amaç arkada motorsiklet veya bisiklet takılı iken bagaj kapağının açılabilir konumda hizmet verebilmesi, maliyet adına menteşeli kapak ile kapatılması kadar abesle iştigal bir şey yok, arkada motorsiklet takılı iken bagajın açılma şansı olmuyor..Kapatma maraton kapak dediğimiz önce biraz dışarı sonra yukarı doğru kalkan tipte olmalıki arkada motorsiklet veya bisiklet takılı iken kapak açılabilsin, burada da bazı sorunlar var, maraton kapaklar hand made küçük atölye üretimi olduğu için tasarımlarıda atölye kafası ile yapılıyor, yine maliyet adına veya yetenek adına veya karavan kullanımı düşünülmediği için kapak açılırken dışa doğru fazla çıkıyor ve arkada takılı olan motor veya bisiklete çarpabiliyor, iş amacından sapma yapmış oluyor...Bu güne kadar malesef arka kapakları maraton kapağa çevrilmiş ve arkasında motorsiklet takılı iken kapağın açılabileceğine dair bir deneyim paylaşılmadı, acaba sorunmu var sorusu ortada kalıyor...
Sonuç olarak görsellikmi , işlevsellikmi, karar vermek lazım, birde arka kapıları sapa sağlam bir araçta 5000 tl'lik bu masraf gereklimi gereksizmi...Bende şahsen arka kapıların iptalini beğeniyorum, ama bu soruların cevaplanması şartı ile, önümüzdeki projelerde yaparmıyım, uygun gereklilikler hasıl olursa gerekli ön çalışmaları yaptım karavana hizmet edecekse bende yaparım, ama sadece görsellik ve karavanın maliyeti artsın diye yapılması ilginç, bence çok gereklilik deyil...Üniversitede resim dersinde insan figür çizimleri yaparken surat çizmemiz yasaktı, burada amaç figürü doğru çizmekti, bunu meslek olarak seçenler suratları çizerdi yani kaş,göz, dudak ,burun, kulak...Bizde durum şu an bu, karavanda sanki herşey gerçek anlamda yeterlilik sunacak teknolojik sistem kurulmuşta bir tek görsellik için arkanın kapatılması kalmış gibi örnekler bulunmakta....
Yaklaşık 3 yıldır son karavanımı kullanıyorum, bu masrafa girmeye kesinlikle gerek olmadığını düşünüyorum. Orjinal kapaklara uygun imal edilen bisiklet taşıyıcımı rahatlıkla kullanıyorum. Sizlere de öneririm.

Bu gün, dün montaj için ön çalışmasını yaptığım tavan TV'sinin kablo bağlantılarını yapıp kesin sabitledim, TV çalışır duruma geldi....
Sonra sabah teslim aldığım VİP perdelerin korniş montajlarını yapıp perdeleride taktım..

20150404_150602.jpg

20150404_191609.jpg

20150404_191746.jpg

20150404_191942.jpg

Bu gün, karavanın mutfak tezgahı altı klima üstündeki küçük boşluğa bir dolapcık daha yaptım, bu dolapcığı tezgahın görüntüsüne uydurdum...Banyoya aynalı bir banyo dolabı montajladım...Zodiaç bot motoru taşıyıcısının dıştan takma bot motorunun bağlanacağı motor bareketinin imalatını yaptım...Gün sonunda karavanın içindeki tüm imalat malzemelerini boşalttım, hafta içinde ciddi bir temizlik sonrası döşemeliklerin gelmesini bekleyeceğim...

20150405_185851.jpg

20150405_182600.jpg

20150405_182612.jpg

20150405_185800.jpg

20150405_185742.jpg

Karavan ciddi bir temizlikten geçti, şimdi koltuk ve arka yatak döşemeleri ile evye-ocak kombinasyonunun gümrükten gelmesini bekleme başladım...

20150407_162009.jpg

20150407_162056.jpg

20150407_162113.jpg

Tek kelime ile harika olmus. Sizi tebrik ediyorum. Dünya paralar verip nasil yapildigini dahi bilmediginiz karavanlari almaktansa sizin gibi bu konuda bilgili ve yetenegi olan insanlarin kendi karavanlarini yapmis olmalari taktire şayan. Ilgi ile takip ettigimi belirtmek istiyorum. Güle güle kullanin.

Eline sağlık abi .. Harika bir çalışma daha diğerini bekliyoruz.
Saygılar..

Bu gün, karavanın 7 inch navigazsyon cihazının ön cama montajını yaptım...Bu karavanda navigasyon ve geri vites kamerasını için iki ayrı 7 inch'lik ekran kullandım... Arka kamera görüntüsü için aracın dikiz aynasını komple kaldırıp yerine 7 inch bir multimedya ayna-monitör montajladım, ve kamera görüntüsü startını geri vitese bağlamadım kamera görüntüsü için ön göğüse extra bir düğme koydum, böylece düğme vasıtası ile seyehat halinde bile arka tarafı ve arkaya bağlanmış nesnelerin durumu istenildiği anda kontrol edilebilecek, kamera monitörü iki adet kamerayı seçerek ekrana getirebiliyor, şu an için ben bir adet kamera bağladım istenildiği zaman ikinci bir kamera aracın herhangi bir yerine takılarak onunda görüntüleri ayna-monitöre yansıtılabilecek....7 inch'lik navigasyon cihazınında ayrıca kamera girişi bulunmakta, karavana üçüncü bir kamera takılması gerekirse, bu kameranın görüntülerinide takip edebilecek ekran hazır durumda...
Kamera ve navigasyon cihazlarını ayrı ayrı kullanmaktaki amacım, aslında hırsızlıklara engel olmak için, navigasyon cihazı ön camdaki aparatına takılı deyilse kamera görüntüsü almak için navigasyon cihazını cama takmak ve çalıştırmak gerekiyor, acil ihtiyaçlarda bu sıkıntı yaratıyor, navigasyon cihazının ön camda sürekli takılı kalması ise, 7 inch'lik büyük ekranı hırsızları cezbediyor, bunu bir şey zannedip, kelebek camını kırarak navigasyona ulaşmalarına teşfik ediyor, navigasyon ile kamera monitörünü ayrı ayrı kullanarak, navigasyonu sadece gerektiği hallerde kullanılmasını sağlamış oldum...Ayna monitör, kamera çalışmadığı zamanlar dikiz aynası konumunda olduğu ve aracın gerçek dikiz aynası yerinde takılı olduğu için pek dikkat çekmiyor...
Bu gün ayrıca, banyonun duş teknesi su izolasyonu için banyo içinde mastikleme yaptım...Banyodaki mastikleme ihtiyacı su izolasyonu bakımından karavandaki diğer yerlere göre biraz daha güçlü ve bol olması gerekmekte, fakat mastiğin kalın sürülmesi, dışa yakın kısımların donarak kaymak bağlayıp içinin donmamasına sebep oluyor, bu yüzden kalın sürülen yerlerde mastiklemenin değişik zamanlarda ince katlar halinde yapılması mastiğin gerektiği kadar kurumasında avantaj sağlıyor...

20150408_111421.jpg

20150408_111426.jpg

Bu gün karavanın mutfak evye-ocak kombinasyonu geldi, hemen mutfak tezgahının kesimini yapıp ocağın montajını yaptım, LPG ve sıcak-soğuk su bağlantılarını yaptom, temiz su deposunada bir miktar su doldurup, kontrolleri yaptım, artık tüm musluklardan sıcak-soğuk su akıyor, ocakta artık yanıyor...
Mutfak tezgahına, ocak kombinasyonunu asimetrik olarak, sola yaklaşyırarak montajladı, burada amaç, sağ tarafta 30 cm'lik boş tezgah yaratarak, bu boşluğa küçük bir bir bulaşıklık koyabilmek içindi...

20150411_185340.jpg

20150411_185356.jpg

20150411_185320.jpg

atiladi' Alıntı:
Bu gün karavanın mutfak evye-ocak kombinasyonu geldi, hemen mutfak tezgahının kesimini yapıp ocağın montajını yaptım, LPG ve sıcak-soğuk su bağlantılarını yaptom, temiz su deposunada bir miktar su doldurup, kontrolleri yaptım, artık tüm musluklardan sıcak-soğuk su akıyor, ocakta artık yanıyor...
Mutfak tezgahına, ocak kombinasyonunu asimetrik olarak, sola yaklaşyırarak montajladı, burada amaç, sağ tarafta 30 cm'lik boş tezgah yaratarak, bu boşluğa küçük bir bir bulaşıklık koyabilmek içindi...

Abi merhaba.

Mutfak tezgahının altındaki sanırım mobil klima. Nereden buldun kaça aldın öğrenebilir miyiz?
Bir de klima akülerle çalışır mı_? (sanırım akülerin anasını ağlayacaktır= :smiley:

Teşekkürler

Mobil klima yeni model Airfel, 9000 btu 980 watt...
Derece seçimine göre **** 50-75 amp saatte harcama yapar, gündüz güneş panellerinin desteği ile 12-15 saatleri arasında 400 amp'lik akü grubuna sahip karavanlarda yaz günlerinin bu en sıkıntılı sattlerinde çalıştırılabilir, tabiki belli bir saatte kapatılarak günün son ışıklarından faydalanarak akülerin tekrar tam dolu hale getirilek geceye girebilecek deklemi anlayabilmiş olmak gerekli, geceleyin ise sadece akü desteği kalacağı için 2 saat kadar çalıştırmak mümkün...Doğrusu kampinlere girildiği zamanlarda şebeke ceryanı alındığı şartlarda sorunsuzca çalıştırmak, veya herkesten biraz uzakta park ederek Honda EU20İ model bir jeneratör desteği ile sorunsuzca çalıştırmak olabilir..Airfell için en az 2500 watt inverter kullanmak gerekiyor..
Bu karavanda mobil klimayı sadece kamplarda enerji alındı durumlarda veya jeneratör desteği ile çalıştırılacak şekilde programladım...
Pop-up II, karavanım da 500 amp akü grubu var, pop-up II'de kullandığım mobil klima blyss 9000 btu 830 watt, bu markayı 1700 watt inverter ile akülerden çalıştırabiliyorum (airfell 1700 watt ile çalışmıyor)...Mobil klimanın gündüz çalıştırılması tercih ise en az 600 watt güneş paneli takılması gece kullanımı tercih ise 400-600 amp akü grubu takmak lazım...Pop-up II'de 400 wat güneş paneli 480 amp akü grubu var, gerektiği hallerde 1-2-3 saat kadar çalıştırmak mümkün oluyor...

****( klima 24-25 dereceye ayarlanıp kullanılması gerekir ama tanıdığım herkes 18-20 derecede çalıştırmaya çalışıyor, böyle olunca klima hiç bir zaman termostatı atıp stanby'a geçemediği için gereksiz bir enerji harcaması ortaya çıkıyor.. Sağlıklı bir soğutma ortam sıcaklığını 7 derece düşürebilmektir, 35 derecelik karavan ortamını 25-27 derece düşürebilirse bu karavanda konfordur, fazlasını arayanlara uygun deyildir..... )

Bu gün sabah önce karavanı kolmpe chek-up tan geçirdim, 7-8 maddelik ufak eksiklikleri listeledim, sonra hazırladığım listeyi uygulamaya geçip, tümüne müdehale ettim..Vip perdelerin aracın eğimli yan duvarlarına iyice yapışabilmesi için kuş gözü denilen metal kabaralarından yan duvarlara sabitledim..Buzdolabının yolculuklarda kapak açılması yapmaması için buzdolabı kapağına bir kilit sistemi montajladım...Tavan dolaplarının tas menteşelerini stabil hale getirmek için tas menteşe göbeklerine pullu vida attım...Su dalmatan wc taharet sisteminin su damlatmasını tamir ettim, yine su damlatan dış musluğun karavan bagajında kalan gizli vanasının teflonlarına ilave yapıp sıktım...
Chek-up sonrası karavanın sihirbaz dış musluğuna su verdim, takmatik musluğu yuvaya takarak su akışını kontrol ettim, bu musluğun iyi bir kolaylık ürünü olduğunu gördüm, iyiyki yapmışım, karavanın içine girmeden karavanda su kullanımı kolaylığı sağladı...
Karavanların ikiside yaza hazır duruma geldi sayılır...

20150412_124830.jpg

20150412_175135.jpg

20150412_175148.jpg

Maşallah. ... icimiz gidiyor walla seyrederken. Imreniyorum ve kiskaniyorum abi ama Maşallah demeyi de unutmuyorum. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR

Geri