Kendi Karavanını Yapanlar; 2008 15m3 Jumper (atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 477
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 194,201
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; 2008 15m3 Jumper (atiladi)

Doğrudur, tek motorlular dik yokuşta kapıyı kapatamıyor, kapıya içeriden veya dışarıdan birinin elle yardım etmesı gerekiyor..Tabiki farkı fıyatı, tek motorlular 350-500 tl, çift motolular 600-1000 tl...
Geçen gün bir caps'te gördüm, taksinin peşinden koşmak, otobüsün peşinde koşmaktan karlıymış..Umarım bi çift çıkarda boşuna yazmış ulmayız..

Etiketler

Atilla hocam arka ranza olsa verdiğin ölçülerde bir yatak daha ,karavanda yolda 4 kişi olsa(ortalama 300-350 desek) yaptığın proje ağırlık hesaplarından şaşarmı.192 cm toplam yükseklik olan 15 m3 ranzalı olursa aralıklar dar gelirmi yani zorunlu bir 17 m3 217 cm e mi geçilmesi gerekir.

Bülent, projede koltuk masa grubunu karşılıklı yaptığım için boy dolabından vazgeçmiş oldum, arka yatağa ranza olursa, arka tavan dolaplarının hiç biri olamayacak demektir, böylece dolap eksiği ortaya çıkacak, ayrıca, ranza için arka yatağı mümkün olduğunca yere yakın yapmak lazım, oysa dolum ağzı gibi şeylerin giriş delikleri bu yatağa göre açıldığı için projede ranzaya dönebilmem için yeni iç delikler açmak lazım..
Ranza yapılsa alt üst yatak arası 70cm, üst yatak tavan arası 60 cm olur, yani 40+70+15+60=185, yükseklik dediğin gibi 192 cm deyil taban ve tavan izolasyonu sonrası 185cm gelir...
Sorun, ranzanın ağırlığa etkisi ise, arka yatak bölümündeki tavan dolapları yok olup yerine ranza ve teçizatının geleceğini düşünürsek, planlamada en fazla 3o-40 kg artar, buda rahatsız etmez...
Karavan şu anda zaten 2+2 dört kişi yatak kapasitesinde..

Bu gün, tentenin karavan eteğine montajlanan, ön ayak sabitlemelerinin aparatını, karavanın eteğine montajladım..Aparat bendeki şanssızlık sebebi ile gitti, aracın kaporta kırtığına rastladı, bende mecburen, aparatın yarısını alttan destekleyecek, kama gibi bir parça imal edip, aparatlara montaj için düzlem yarattım...

Camla hazır olmadığı için hala ıvır zıvır işlerle uğraşıyorum...Geçen gün, camların bombeli camları gelmişti sonra çerçeveler ve düz alt pleksileri cnc-Lazer kesimden gelmişti, bu günde yeni camların sineklik-kalın stor perde'leri geldi, artık cam montajlarını yapıp, karavana da taktıktan sonra mobilyalar ile devam edeceğim...

20150131_131010.jpg

20150131_131024.jpg

20150131_131039.jpg

20150131_111241.jpg

20150131_111307.jpg

Bu gün, camların ilk montajlarına başladık..Değerli olan malzemeleri ziyan etmemek için önce, ölçüler tekrar tekrar kontrol edildi, iyi bir montaj sıralaması yaptık ve montaja başladık..Çerçeveler ve alt pleksiglaslar standart cnc-lazer ile üretilmiş olsa bile, bombeli üst pleksigalas ve alüminyum menteşelerin önce ebatlanması gerekiyordu, ölçüler, ebetlar ve gönyeler ayarlanınca, ilk olarak banyo camının montajına başladık ve ilk cam montajı tamamlandı..Banyo camları çift versiyonlu olacak, aynı ölçü cam dik veya yatay olarak montajlanabilecek, tabiki iş sadece camın dik veya yatay montajı ile olmuyor, çerçeve hariç diğer tüm ürünleri dik veya yatay tercihi için ayrı ayrı farklı iç ölçülerde üretiliyor...
İlk camın montajı bitince, diğer camların montajları için gerekli prosedürde belirlenmiş oldu, kaldırma kollarının cam boylarına göre ölçülendirilmeleri yapıldı, bombe camların temizliklerini yaparak pazar günü mesaisini bitirdik..
Kısmet olursa yarın öncelikle banyo camının karavana montajını yapacağım, montajda olası çıkabilecek sorunlarının olup olmadığı kontrolünden sonra, diğer ölçülerinde montajlarını tamlayacağız...

20150201_174513.jpg

20150201_174205.jpg

20150201_174229.jpg

Bu gün, yeni banyo camının montaj hazırlıklarını yaptım, bu hazırlık benim için önemli çünkü cam karavana montajlanınca, iç izolasyon kontrası ile çerçeve arasında kalan boşluk, araçların yumurta gibi olmasından dolayı hemen her tarafında farklı ölçülerde iç cam çerçevesi gerektirir, banyo camı, üstte 6cm, altta 7,5cm çerçeve gerektiriyor, tabiki dikey çerçeve kenarlarıda farklı ölçülerde çıkar, bu camda çerçeve dikmeleri üstte 6cm, altta 7,5cm asimetrik bir çerçeve kenarına sahip...
Eskiden bu tip çerçeveleri lokal olarak yapıp geçerdim, bu sefer her cam için ölçülü çalışmam gerekiyor, çıkardığım ölçüleri itina ile not ediyorum, çünkü camların üretiminde her cama bu asimetrik ölçülerdeki çerçeveleride montajlayacağım, böylece herhangi birisi camı montajladığı zaman çerçeve eğimleride son şekli verilmiş şekilde işi bir seferde bitirecek..
Camların iç çerçeve sorunları böylece halledilmiş olacak, hatta orjinal cam bile kullanılsa cam ile iç perde parçası arasında bu ölçü ferkı herzaman çıkar, orjinal camlarada extra bir ara dolgu çerçevesi yapmak gerekir...Psa araçlarda büyük panoramik canım üst kısmı iç kaplamaya 7,5cm, alt kısmı ise 10,5cm dir 3cm verevlik vardır, zaten orjinal camlar 3 cm'lik paralel duvara montajlanacak şekilde üretilmişlerdir, dış ve iç çerçeve arasına arada kalan verevliği dolduracak asimetrik bir ara çerçeve yapmak gerekir, bu oldukça zordur, yani camın orjinal olması bile kolay montaj anlamına gelmez...
Bu gün banyo camının iç çerçevesinin imalat ve cam çerçevesine ön montaj işini bitirdim, banyo arka duvarının izolasyon sonrası iç kontrasını ölçeklendirip yerine alıştırdım, yarın hava yağışlı olmaz ise aracın sacını delip banyo camının montajını yapacağım, bu günden iç çerçevesini montajladığım için kolayca iç izolasyon kontrasınıda montajlayabilmiş olacağım, geriye sadece camın kol ve kilt karşılıklarını iç çerçeveye montajlamak işi kalacak...Tabiki bu aşamalarıda artık ölçeklendirip, diğer camlarda referans ölçüleri çıkartmış olacağım...

20150202_145138.jpg

20150202_145122.jpg

Bu gün, karavana nihayet, kendi imalatımız camları takmaya başladım, ilk olarak banyo camının montajı tamam, sorunsuzca takıldı ve işlevini yapmaya başladı..

20150203_152013.jpg

20150203_152018.jpg

20150203_152102.jpg

20150203_152108.jpg

Atilla bey topiği baştan sona okudum,elinize dilinize sağlık çok güzel faydalı bilgiler edindim devamını bekliyorum..

motorcuk' Alıntı:
Atilla bey topiği baştan sona okudum,elinize dilinize sağlık çok güzel faydalı bilgiler edindim devamını bekliyorum..

Melih bey, teşekkür ederim, istediğiniz zaman ziyarete gelip yapımı süren bir karavanı görebilirsiniz, elimizden geldiğince bilgi vermeye çalışırız...

eralpserper' Alıntı:
Kendi emeğinizle yaptığınız bir karavanın keyfi de farklı olacaktır mutlaka. Elinize sağlık.

Teşekkür ederim...Bizimki vakit geçirmek, emekli can sıkıntısı..

Bu gün, tamamlanan banyo camından sonra, banyo duvarının izolasyon ve kontra kaplaması yapıldı sonrada banyo duvar su izolasyonu yapıldı, duvarın pvc kaplaması bu aşamada yapılınca oldukca kolay oluyor, tabiki banyo duvar hesaplarının kesinleşmiş olması gerekli...

20150204_134654.jpg

20150204_154523.jpg

20150204_154546.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,790
Kayıtlı Üye Sayımız
166,604
Kaydolan Son Üyemiz
mehmedoah

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR