Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; 2008 15m3 Jumper (atiladi)
Atık suyu "pompa ile tahliye etmek" kelimesi bazen yanlış kullanılıyor, amaç atık suyu hızlı bir şekilde basınçla boşaltmakmı kastediliyor, yoksa atık suyu boşaltmak için aracın altına eğilip küresel vanayı açarken pis suyun tehlike çemberinden kurtulmakmı amaç bunu kesinleştirmek lazım...
1 ***Amaç atık suyu basınçla boşaltmaksa, 200 TL'lik bir maceratör takılabilir, ama unutmamalıki maceratör bir vana deyildir, atık su deposunun en üst seviyesinden bile daha yukarı takılmalıdır, camperlerde atık depolar şase boşluklarına yerleştirildiği için bu konuda sorun çıkar, yoksa sürekli damlama yapar, maseratörün damlama yaptırmaması için karavan içine takılması gerekir veya maceratörün önüne extra küresel vana takılması gerekir, bu sistem bana pek gerekli gelmiyor, deponun 3 dakikada serbest olarak boşaltılmasıyla 1 dakikada boşaltılması arasındaki fark bana gerekli gelmiyor...
2***Amaç atık depoların araç altına eğilerek açılan küresel vanalarından kurtulmaksa, bunun çözümü için "elektrikli küresel vana" kullanılır, karavanın içinden inmeden atık depolar boşaltılabilir, bu elektrikli vanaları ben karavanlarda zaten kullanıyorum, çok memnunum...300 TL
3***Bir başka amaçta karavan tasarımının zaruretinden kaynaklanır, atık depoları karavanın orta kısmında olur, ama tasarım gereği mutfak karavanın en arkasında , banyo başka bir tarafında olduğu durumlarda, lavabolar ve duş teknesinden gelen atık tahliye boruları çok uzun kullanıldığı için atık deposuna atıkların iletilmesi ağırlaşmakta, buna çözüm olarak, tüm atık borularının çıkış merkezlerine ortalama yakın bir yere "atık merkez pompa istasyonu" takılır, küçük bir kutudur, bütün atık boruları bu kutuya boşaltılır, kutunun içinde otomatik bir sintine pompası vardır, seviye yükselince, kutuda biriken atık suyu otomatik olarak uzak köşedeki atıksu deposuna basınçla yollar, bu sistemi pop-up II'de kullandım...150 TL
Bu 3 atık su sisteminin hepsi birden bir arada kullanılabileceği gibi, 1 veya 2'si bir arada kullanılabilir...Tabiki önce ihtiyacın hangisi olduğuna karar vermek lazım...Ben pop-up II'de 2 ve 3'üncü seçenekleri birlikte uyguladım..