Adil05
Sevgiler sizinle olsun
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; 12m3 Ducato-Tatanka (Atiladi)
Melih teşekkürler.Selamlar.melihbozkurt' Alıntı:Atilla abi kusuruma bakmazsan bir tarifte ben veriyim. Bu tarifi internette buldugum unlu bozacilardan Vefa bozacisi ve Akman bozacisinin roportajlarindan almistim. Simdi oncelikle belirtmelitim ki dogup buyudugum ve 22 sene yasadigim Ankara'da Akman bozayi cok severim. Vefa bozasini o kadar sevmem bana tatli geliyor. Aralarindaki fark ise su ki; Vefa bozacisi ince cekilmis irmikten boza yaparken, Akman bozacisi dari ve misirdan boza yapiyor. Ben Ingiltere'de dari bulamadigim icin irmik ve gercek misir unundan yapiyorum. Tad olarak Akman ve Vefa bozasinin arasinda birsey oluyor. Bu iki bozayida daha onceden icmis olanlar ne demek istedigimi anlayacaklardir.
Simdi gelelim tarife. Benim yapim seklim Atilla abininkinden biraz farkli. Akman ve Vefa bozacisi ikiside bu tarifi vermisti.
* Oncelikle misir unu ve ince irmik tencereye alinir. Ben 2 ser su bardagi koydum. ( Yukarida anlattigim gibi eger vefa bozasinin tadini daha cok seviyorsaniz sadece irmikten yada cok irmik az misir koyabilirsiniz)
* Uzerini gecerek su koyulup irmik ve misirlar iyice eriyene kadar pisirilir. Gerekirse arada sicaksu eknebilir fakat bu akiskan ama koyu bir karisim olacak sivilastirmaya calismayin.
* Hazirladigimiz maise'yi bir tepsiye yayiyoruz ve bu sekilde ertesi gun sabaha kadar dinlendiriyoruz.
* Ertesi gun maise donmus bir hamur kivaminda olmasi gerekir. (Eger arapasini biliyorsaniz arapasi hamuru kivaminda yada biraz daha koyu olacak)
* Maiseyi tepsiden tekrar tencereye alip icerisine istenilen boza kivamina genele kadar su ekliyerek rondadan geciriyoruz. Burada kiyam kisisel tercih. Ben sahsen kasikla yenecek kadar koyu severim. Bir yandan karistirirken bir yandanda maiseyi isitiyoruz. Kesinlikle kaynatmiyoruz
* Boza karisimi hazir oldugunda Atilla abinin dedigi gibi 3 kasik seker ve 2 kasik maya karistirarak bekletiyoruz. Genelde 2 gunde mayalaniyor fakat bir onceki mesajimda belirttigim gibi aktif hizli maya kullanirsaniz aksama bozaniz hazir oluyor.
* Fermentasyon bittikten sonra icerisine zevkinize gore 2-3 su bardagi seker ilave ederek dolaba kaldiriyoruz. Ben burada biraz diyet boza olmasi icin tatlandirici ekledim. Seker hastasi olanlar yada kilo problemi olanlara kesinlikle tavsiye ederim. Tadi orjinalinin aynisi. Yalniz tatlandirici olarak aspartam bazli tatlandirici kullanmayin. Stevia diye bilinen bitkiden elde edilen 100% dogal ve seker tadindaki tatlandiricilari oneririm.
* Buz dolabina koyup sogutun. Soguk servis yapin.