Karayoluyla 15 Günde Avrupa Turu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theodor_malinovski Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 74
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 29,096
Ynt: Karayoluyla 15 Günde Avrupa Turu

keremcimen' Alıntı:
Bazı sitelerde tuz madenlerinin sadece rehber eşliğinde gezildiği yazılmış.
evet. tuz madenleri sadece rehber eşliğinde geziliyor. yılın 12 ayı açık. yerin 150-200 metre altında ve labirent gibi yarı karanlık dehlizlerde rehbersiz gezilemez zaten. hoş auschwitz müzesinde de rehberli geziliyor ama mesela orada gruptan ayrılabilirsiniz ve bireysel olarak gezebilirsiniz. eğer 2.dünya savaşının doğu avrupa cephesiyle ilgili tarihi bilgilere hakimseniz zaten rehberin anlattıklarından sıkılıp tek başınıza dolaşmaya başlıyorsunuz. maden içinde sadece son etapta rehberden bağımsız gezi imkanı var fakat saatlerce yerin altında bulunmaktan hoşlanmadıysanız bu son free etabı çıkış asansörüne yetişmek için koşturmakla geçirirsiniz. benden söylemesi. çünkü tuz madenindeki gezi toplam 3-4 saat kadar sürüyor.

Etiketler

şehri gezdikçe lviv'in krakow'a çok benzediğini farkediyoruz.

IMG_0813.JPG

IMG_0814.JPG

krakow gezisi hava kararınca C.K.Browar denen yerel bir brewery pub'da noktalanıyor.
tarihi bir binanın mahzen katında konumlanmış olan bu mekan birkaç bölümden oluşuyor. kendi ürettikleri biraları servis ettikleri mahzen katı, özellikle av hayvanlarından oluşan bir menüsü olan restoranı ve club tarzı gece klübü olan multiplex bir işletme. gidilesi bir mekan.
krakow şehir gezimde şunu farkettim ki bir çok gece klübü ve eğlence mekanı yerin altındaki mahzenlerde faaliyet gösteriyor. tuz madeni gezisinden sonra artık polonya'da yer altı'nın yerleşik bir kültür olduğu kanısına vardım. belki de 2.dünya savaşından kalan ve toplumun genetiğine işlemiş olan sığınak kültürü bunu oluşturmuş olabilir.

IMG_0823.JPG

ertesi gün erkenden otelden ayrılarak tuz madenlerine doğru yola çıkıyoruz.
maden sahasına yaklaştıkça bir çok otopark ve önlerinde aynı türkiye'dekine benzer avupai değnekçiler sizi otoparklarına çağırıyorlar. acemilik yapıp girmeyin. maden müzesi girişine kadar ilerleyin ve en yakınındaki otoparka girin. ben öyle yaptım. otopark ücreti hepsinde aynı. 5 euro.
maden girişinde öncelikle bilet kuyruğuna girmelisiniz. bilet yanlış hatırlamıyorsam kişi başı 15-20 euro civarındaydı. aile indirimi ve grup indirimi de uyguluyorlar. biletinizi alırken size hangi dilde rehberlik hizmeti alacağınız soruluyor. ingilizce'yi seçmenizi öneririm çünkü yarım saatte bir ingilizce rehber grubu madene iniyor. diğer diller için beklemeniz gerek.
bir diğer gireceğiniz kuyruk madene giriş kuyruğu. burada dillere göre insanlar kuyruğa giriyor. madene inmek yoğun saatlerde 2 saat kadar sürebilir. o nedenle yoğun sezonlarda buraya erken saatlerde gelmenizi öneririm.

IMG_0832.JPG

IMG_0824.JPG

madene rehberiniz ve grubunuzla birlikte giriş yaptıktan sonra 80-100 metre derinliğe kadar tahta merdivenlerle uzun bir iniş yapıyorsunuz. ben maden girişinde herhangi bir uyarı görmesem de kesinlikle ama kesinlikle "KLOSTROFOBİSİ" olanlar buraya girmemeli. çünkü maden gezisi bence haddinden fazla uzun sürüyor ve kapalı yer korkusu olanlar için hiç de uygun bir yer değil. zaten bizden bir önceki gruptan biri fenalık geçirmiş olacak ki kendisine görevliler eşlik ederek götürdüler.
bence kesinlikle görülmesi gereken bir yer. tarih öncesi dönemlerden beri insanların tuz ihtiyaçlarını karşıladıkları devasa bir havza ve kesinlikle muhteşem bir yer.
1996 yılına kadar aktif olarak kullanılmış ve daha sonra turizme açılmasına karra verilmiş. rehberin söylediğine göre şu an madenin sağladığı turizm geliri buranın gerçekten bir maden olduğunu kanıtlar nitelikte. :smiley:
yeraltında bir şehir değil bir dünya inşa edildiğini göreceksiniz. tarihin her dönemine ait izler madenin her tarafında.
hatta şu an konserler için de kullanılıyor çünkü devasa dehlizlerde akustik muhteşem.

IMG_0827.JPG

IMG_0826.JPG

auschwitz müzesi kesinlikle üstünkörü gezilecek bir yer değil. bence en az bir gününüzü ayırmalısınız.
2.dünya savaşıyla ilgili bilgileriniz hollywood filmleri ile sınırlıysa burada görecekleriniz bir film setinden farksız olacaktır. ben savaş tarihi üzerine yalayıp yutmuş olarak söylemeliyim ki maalesef auschwitz müzesi profesyonel bir sinema platformu olarak kurgulanmış. günümüzdeki bir propaganda kültürünün kabe'si diyebilirim. eğer ön yargılarınızdan arınmış bir gözlemci ve tarihi belgelere de hakim olarak ziyaret ederseniz bunu farkedeceksinizdir. bu yargıya auscwitz müzesini ve amsterdam'daki anna frank'ın evini gezdikten sonra vardım.

DSC_0669.JPG

DSC_0670.JPG

sergilenen kimyasal gaz kutuları.
bu kamp 2.dünya savaşı sonrası kızılordu tarafından ele geçirildi ve stalin tarafından rejim karşıtı insanların mahkum edildiği bir cezaevi olarak kullanıldı. bu kampın yıkılmamış olmasını bu nedenle anlayabilirim de bu gaz kutuları kesinlikle buraya sergilenmek maksadıyla sonradan getirilmiş.

DSC_0681.JPG

DSC_0682.JPG

sergilenen objelerdeki yığın metaforu katastrofik bir çağrışım amacı güdüyor. ister istemez siyah-beyaz ayarlara geçiyorum.

DSC_0688.JPG

DSC_0689.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR