karavana yapmayı düşündüğüm eklemeler..
buzdolabı:
karavanda 220V bir buzdolabı var ve inverter yok. ancak 220V bulabilirseniz buzdolabını çalıştırabiliyorsunuz. elimde bulunan otobüs tipi 12V bir dolabın kompresörünü söktürüp karavandaki dolaba taktırmayı düşünüyorum. eğer yapılabilirse süper olur benim için. karavanın aküsü yetecek mi ya da ne kadar süre yetecek bu konuda soğutma bağlığı altında bir konu açmayı düşünüyorum.
ısıtıcı:
bu konuda çok kararsızım. benim istediğim lpg li ve elektriğe ihtiyaç duymayan bir ısıtıcı.
ancak karavan oldukça küçük ve soba koyabilecek pek bir yer yok gibi..
trumanın karavan sobaları 5000 TL civarından başlıyor, şu an alamam ve alabilsem bile karavanda mutfak tezgahının altındaki kapaklardan birini iptal edip oraya konulabilir. başka bir yer bulamadım.
hermetik doğalgaz sobasının karavana uyarlanmış hali olabilir mi diye bir araştırma yaptım.
bu sobaların en küçük ebatlısı en 48cm boy 50cm. mutfak kapağının birini iptal etmek bile yetmeyecek gibi.kapağın bağlı olduğu dolaptan biraz kesmek gerekir. tabi birde yandan baca deliği açmak gibi durumlar söz konusu.
dizel kabin ısıtıcılardan yerli dai marka var ve genelde memnun kalınmış anladığım kadarı ile. fiyat uygun ve ısıtıcılar içinde ebat olarak en mantıklısı dizel ısıtıcılar. yakıtını sürekli kontrol etmeli ve elektrik tüketimi konusu beni biraz düşündürüyor.
karavanda çocuklar ve eşim de olacağı için akümde enerji kalmasa bile ısıtıcı her daim çalışsın istiyorum.
karavanla 3 mevsim geziyoruz. ısıtıcı benim için buzdolabından daha öncelikli. buzdolabı çalışmasa da olur ancak ısıtıcı her zaman hazır olmalı. güneş paneli kışın şarj etti mi, jeneratör gürültü yaptı mı diye düşünmek ya da en azından ısıtıcı konusunda bu riskleri taşımak istemiyorum. zaten şu an ne güneş paneli ne de jeneratör alamam sanırım.
(biraz cimri miyim neyim. git koskoca karavan al sonra da 3ün 5in hesabını yap)
şofben:
ocakta su ısıtıp depoya ekleyebilirim bu nedenle çok acelesi yok.
çinli meşhur satış sitesine 6L lpg water heater yazdığınızda çok küçük ebatlı lpg li şofbenler çıkıyor.
bu şofben bacasız. atık gazı ortama veriyor. ateşlemeyi pil ile yapıyor.
çalıştırırken ortamı havalandırmayı, ısınan suyu depoya geri vermeyi (forumdan öğrendiğim harika bir fikir bu) ve sıcak suyu depodan doğrudan kullanmayı düşünüyorum.
yani duş sırasında şofben çalışmayacak ve baca için karavanda delik açmaya gerek olmayacak.
Video: https://youtu.be/hizgWlFGwg8
bu tür değişiklikleri düşünmek ve tasarlamaya çalışmak hem biraz zor hem heyecan verici..