Karavanımı Aldım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tekelimustafa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 72
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,705

karavanımızın adı ne olsun?

  • uyurgezer

    Kullanılan: 4 22.2%
  • konargöçer

    Kullanılan: 2 11.1%
  • yörük

    Kullanılan: 12 66.7%

  • Kullanılan toplam oy
    18

Etiketler
Çok sağolun..
Fiyat 40bin + kdv idi ancak yeni yılda bazı değişiklikler yaparak fiyatı 48bin yapmışlar.

Araçla çekiş durumu nasıl? Yani bu karavan kaç kg? Araçla trafik içinde yol alması sırasında nelere dikkat edilmelidir? Yokuşlar inişler vs gibi konularda püf noktalar veya sizin yaşadığınız tecrübeler var mı?
 

hayırlı olsun , kazasız belasız geziler

teşekkür ederim

iyi fiyat,çok da uçuk bir fiyat değilmiş

biz baz halini aldık. ön cam ücretli idi. veya ısıtıcı vs. ekstra hiçbirşey almadık. bu nedenle uygun oldu.
imkan oldukça eksikleri tamamlamaya çalışıcaz.

Araçla çekiş durumu nasıl? Yani bu karavan kaç kg? Araçla trafik içinde yol alması sırasında nelere dikkat edilmelidir? Yokuşlar inişler vs gibi konularda püf noktalar veya sizin yaşadığınız tecrübeler var mı?

karavan 750 kg sınırında. araç 1.5 dci 105 bg 260nm tork ve 1500 kg. towcar sitesinde araç ve karavan uyumlu görünüyor. ancak yine de karavan çekmek ağır vasıta kullanmak gibi. karavan geniş ve dar yollarda dikkatli olunmalı. daha karavan benim için çok yeni. izmir ankara arası yolculuk dışında bu karavanla pek bir tecrübem yok.

aslında bu konuda pasolvon nickli üyenin güzel bir yazısı var. çok güzel özetlemiş kendisi...
Bir Aceminin Çekme Karavan Tecrübeleri
 

karavana yapmayı düşündüğüm eklemeler..

buzdolabı:
karavanda 220V bir buzdolabı var ve inverter yok. ancak 220V bulabilirseniz buzdolabını çalıştırabiliyorsunuz. elimde bulunan otobüs tipi 12V bir dolabın kompresörünü söktürüp karavandaki dolaba taktırmayı düşünüyorum. eğer yapılabilirse süper olur benim için. karavanın aküsü yetecek mi ya da ne kadar süre yetecek bu konuda soğutma bağlığı altında bir konu açmayı düşünüyorum.

ısıtıcı:
bu konuda çok kararsızım. benim istediğim lpg li ve elektriğe ihtiyaç duymayan bir ısıtıcı.
ancak karavan oldukça küçük ve soba koyabilecek pek bir yer yok gibi..
trumanın karavan sobaları 5000 TL civarından başlıyor, şu an alamam ve alabilsem bile karavanda mutfak tezgahının altındaki kapaklardan birini iptal edip oraya konulabilir. başka bir yer bulamadım.
hermetik doğalgaz sobasının karavana uyarlanmış hali olabilir mi diye bir araştırma yaptım.
bu sobaların en küçük ebatlısı en 48cm boy 50cm. mutfak kapağının birini iptal etmek bile yetmeyecek gibi.kapağın bağlı olduğu dolaptan biraz kesmek gerekir. tabi birde yandan baca deliği açmak gibi durumlar söz konusu.
dizel kabin ısıtıcılardan yerli dai marka var ve genelde memnun kalınmış anladığım kadarı ile. fiyat uygun ve ısıtıcılar içinde ebat olarak en mantıklısı dizel ısıtıcılar. yakıtını sürekli kontrol etmeli ve elektrik tüketimi konusu beni biraz düşündürüyor.
karavanda çocuklar ve eşim de olacağı için akümde enerji kalmasa bile ısıtıcı her daim çalışsın istiyorum.
karavanla 3 mevsim geziyoruz. ısıtıcı benim için buzdolabından daha öncelikli. buzdolabı çalışmasa da olur ancak ısıtıcı her zaman hazır olmalı. güneş paneli kışın şarj etti mi, jeneratör gürültü yaptı mı diye düşünmek ya da en azından ısıtıcı konusunda bu riskleri taşımak istemiyorum. zaten şu an ne güneş paneli ne de jeneratör alamam sanırım.
(biraz cimri miyim neyim. git koskoca karavan al sonra da 3ün 5in hesabını yap)

şofben:
ocakta su ısıtıp depoya ekleyebilirim bu nedenle çok acelesi yok.
çinli meşhur satış sitesine 6L lpg water heater yazdığınızda çok küçük ebatlı lpg li şofbenler çıkıyor.
6L water heater.JPG


bu şofben bacasız. atık gazı ortama veriyor. ateşlemeyi pil ile yapıyor.
çalıştırırken ortamı havalandırmayı, ısınan suyu depoya geri vermeyi (forumdan öğrendiğim harika bir fikir bu) ve sıcak suyu depodan doğrudan kullanmayı düşünüyorum.
yani duş sırasında şofben çalışmayacak ve baca için karavanda delik açmaya gerek olmayacak.

Video: https://youtu.be/hizgWlFGwg8


bu tür değişiklikleri düşünmek ve tasarlamaya çalışmak hem biraz zor hem heyecan verici..
 

Hayırlı uğurlu olsun, güzel günlerde güle güle kullanmanızı dilerim.
 




@tekelimustafa

Hayırlısı olsun. Başlığı yeni gördüm, kusura bakma.

Allah kaza bela vermesin...

Seninle bu konuları yazışmıştık. Buzdolabı ve ısıtıcı ile ilgili zaten aynı şeyleri yazışmıştık. Eğer Şofben konusunda gösterdiğin gibi yan çözümler arıyorsan bana göre hiç bunlara girmeden, şu şekilde portafite halledebilirsin.

12 V araç şarjı ile bile Bidonda ısıtırsın, depoya boşlatırsın. Yeterli olmaz mı?
img_MTE4NQ==.jpg
 

@tekelimustafa

Hayırlısı olsun. Başlığı yeni gördüm, kusura bakma.

Allah kaza bela vermesin...

Seninle bu konuları yazışmıştık. Buzdolabı ve ısıtıcı ile ilgili zaten aynı şeyleri yazışmıştık. Eğer Şofben konusunda gösterdiğin gibi yan çözümler arıyorsan bana göre hiç bunlara girmeden, şu şekilde portafite halledebilirsin.

12 V araç şarjı ile bile Bidonda ısıtırsın, depoya boşlatırsın. Yeterli olmaz mı?
img_MTE4NQ==.jpg
çok teşekkür ederim. yeni yılda senden de artık bir karavan haberi bekliyoruz.
12V çakmak girişleri pek o kadar güçlü değiller bildiğim kadarıyla.
enerji yetmeyecektir veya aracı baya bir uzun çalıştırmak gerekir ki su ısınsın.
12V bardak tipi su ısıtıcılar bile suyu pek ısıtamıyorlar sanırım.
su ısıtma işi eğer şebekeye bağlı değilseniz karavan veya araç elektriğiyle olacak iş değil.
aslında portatif bir güneş paneli tasarlamayı düşünüyorum (elektrik için olan panel değilde su ısıtmak için olanlardan)
ama tabi zihni sinir projesi gibi bişey bu. mat siyah sprey boya ile boyanmış 20 lt su bidonu yazın baya iş görmüştü:cool:
 

@tekelimustafa

Bende 12 V su ısıtıcısı var. Kampta kahve falan yapıyoruz. Uzun sürmesine katılıyorum ama 15 dk da el değmeyecek sıcaklıkta oluyor. (2 litre)

Ya da tamam al sana daha farklı bir çözüm...

-1-kva-sessiz-benzinli-jenerator__0906681396035577.jpg

Hyundai G1000i İnvertörlü 1 Kva Sessiz Benzinli Çanta Jeneratör - n11.com

2.500 TL ye 220 V su ısıtıcısı ile istediğin gibi suyunu ısıt, 50-60 amp akünü al, şarj et, çalıştırmadığın zaman(Akşam özellikle) ışığını da yaksın. Hatta Buzdolabını da 12 V komp yap, onuda akü ile çalıştırsın. Şofben alma, güneş paneli alma, ağırlığını taşıma...

Hemen negatif yönlerini görmeyerek okumaya devam etmeni öneririm :smiley:

1- 4 zamanlı - invertörlü
2- 15 kg çok rahat arabada/elde taşınabilir.
3- 0.85 kWa sürekli çalışma gücü
4- 7 metrede 62 dB sesi var. Yani bir konuşma sesi... Öğleden sonra kimsenin rahatsız olmayacağı bir saatte 1-2 saat çalıştırsan hem akünü tazeler hemde sıcak su gibi 220 V ihtiyacını karşılar. (Ürün 4 saate kadar çalışabiliyor.)
5- Kaliteli marka, Honda'dan sonra en az sorunlu jeneratörlerden.
 




@tekelimustafa

Teknik hesabı yapılır elbette. Sonuçta verdiği güç belli, akünün gücü belli. Kaç amper akü sececeksin onuda netleştirmen lazım. Sadece ışık ve telefon şarjı için 60 amper kullanan arkadaşlar var ve yettiğini söylüyorlar. Ama 12 V buzdolabı ve senin kullanımına göre ekstralar girince 60 amper yetmeyebilir. Bu sefer bu jenaratör de yetersiz oluyor.

Aşağıda şöyle bir hesap aracı buldum. Buna göre 12 V için 60 amper aküde 0.72 KW(Buda 1 KWa'nın altında bir güç ihtiyacı demek.) güç hesabı çıkartıyor. Bu durumda linkini verdiği jenaratör yeterli gibi gözüküyor. Ama ben elektrik uzmanı değilim. Bunu en iyi işini bilen bir elektrikçi ile konuşursun. (Ayrıca 220 V kullanımlarında elbette akü şarjı yapmazsın.)

1 FAZ => 12 V => 60 Amper => 1.0 Güç Faktörü =>0.72 kW gerekli güç

Bu arada yeterli değilse 3.500 TL ye 1.8 KWa devamlı güç veren G2000i modelini de tercih edebilirsin. 7 metre ses db 64 olarak verilmiş, yani bundan çok fazla bir ses farkı da yok. (22.5 kg)

Jenaratör konusunda kamp yaptığımızda çalıştırmıştık. Evet, böyle saatlerce çalıştırılabilecek birşey değil. Hele yanınızda başka insanlarda varsa hiç değil. Ama Karavanın en uzak köşesine koyup (Karavan bagajına havalandırma yapıp, içine koyanlar bile biliyorum) 1-2 saat çalıştırabilirsiniz. Limit olarak verilen 7 metre mesafeden sonra dediğim gibi sadece konuşma sesi gibi bir ses duyuyorsunuz. Hele karavanın arkasına ve dediğim gibi havalandırmalı dolap içine konumlandırdığınızda ses çok azalıyor.
 

ayrıntılı cevabın için teşekkür ederim.
anladığım kadarıyla, başlangıç olarak elektrikli cihazlarımın teknik değerlerini bir araya toplayıp gerekli enerji miktarımı belirlemem gerekiyor. bunları belirledikten sonra gerekli akü miktarı ve buna uygun şarj alternatifleri şekillenecektir.
enerji başlığı altında buna ilişkin bir başlık açıp yardım talep edicem. ama öncesinde buzdolabım ne kadar enerji talep edecek ve ısıtma işinde elektrik kullanacak mıyım (webasto) bunları belirlemem lazım.
 

@tekelimustafa

Aynen. Konu ısıtmadan buraya geldi ama aldığın karavana güneş paneli yüklemek hem çok ağırlık yapar hem de kaçındığın maliyeti arttırır diye düşünüyorum.
Böyle tam sana yetecek küçük akü ve takviye şarj ile daha az maliyet ve ağırlık ile çıkabilirsin. Araç şarj önerende var ama onun içinde ayrı bir masrafa girmen gerekecek. (sigorta paneli vb) Birde işin içine araç girince onun aküsünü zora sokmamak için kaliteli/emniyetli bir sistem yapmak gerekiyor. Kaldı ki birçok eski karavancı o sistemi yeni nesil araçlara mutlaka zarar verir söylemi ile önermiyor.

Birde şunu soracaktım, O2 olarak mı aldın? Yani ruhsat çıkardın mı? Camsız ve donanımsız aldığını biliyorum. Böyle ise 740 kg olması lazım? Bu ağırlığa 40 amper civarı tercih edersen 750 kg sınırında kalırsın. Sadece kişisel yükün 750 kg'ı aştırır ki bunlarda 30-40 kg ı geçmez. Ama çok ağır şeyleri karavanda taşımamaya özen göstermeni öneririm...
 

@tekelimustafa

Aynen. Konu ısıtmadan buraya geldi ama aldığın karavana güneş paneli yüklemek hem çok ağırlık yapar hem de kaçındığın maliyeti arttırır diye düşünüyorum.
Böyle tam sana yetecek küçük akü ve takviye şarj ile daha az maliyet ve ağırlık ile çıkabilirsin. Araç şarj önerende var ama onun içinde ayrı bir masrafa girmen gerekecek. (sigorta paneli vb) Birde işin içine araç girince onun aküsünü zora sokmamak için kaliteli/emniyetli bir sistem yapmak gerekiyor. Kaldı ki birçok eski karavancı o sistemi yeni nesil araçlara mutlaka zarar verir söylemi ile önermiyor.

Birde şunu soracaktım, O2 olarak mı aldın? Yani ruhsat çıkardın mı? Camsız ve donanımsız aldığını biliyorum. Böyle ise 740 kg olması lazım? Bu ağırlığa 40 amper civarı tercih edersen 750 kg sınırında kalırsın. Sadece kişisel yükün 750 kg'ı aştırır ki bunlarda 30-40 kg ı geçmez. Ama çok ağır şeyleri karavanda taşımamaya özen göstermeni öneririm...

akü şarjı için çeki demiri taktırırken elektrikçiye bir hat çektirdim. bu hat karavan fişi içerisinde geri vites hattında. (ilerde belki lazım olur diye çektirdim)bu türden şarj işini de araştırıcam veya açacağım konuda buna da değinicem.

karavanı O2 olarak alacaktım ancak son anda O1 de karar kıldım. ruhsatlı karavanların muaynesi(karavn muayenesi pek yaygın olmadığı için) muayne istasyonlarında sıkıntılı oluyormuş. birkaç defa gidip gelmeler yaşanıyormuş. karavana geri geri giderken fren testi falan gibi testler yapmaya çalışıyorlarmış. çeki demiri takan yer bir römork üreticisi. o bahsetti. çok başın ağrır dedi. ben de O1 e karar verdim.
ama şu da var bu karavanda 750 yi geçmemek mümkün değil. zaten sınırda ağırlığı. benim amacım 825 kg :confused:ı geçmemek. ağır şeyler zaten bagajda olmalı dediğin gibi..
 

200 amperlik akü bence şart(60kg),iki adet esnek güneş paneli lazım ki onlar o kadar ağır değil.Diğer bir çözüm aküyü aracın bagajında taşıyıp arabadan şarj etmek,esnek güneş panelleri ile kamp yaptığınız yerde desteklemek.Ya da güneş panellerini de portatif taşıyıp gittiğiniz yerde güneşin durumuna göre yerleştirmek.Bu şekilde panelleri çok daha verimli kullanırsınız.
 



Jeneratör sürekli elektrik kaynağı olarak düşünülmemeli. Çok fazla tüketim olur. Aküleri şarj etmek için birkaç saat kullanılabilir.
Kışın kapalı günlerde güneş enerjisi yetmediği zaman jenaratörle şarj yapılır.
Vebasto en az 1 Amper yani 12w en çok da 3 amper yani 36w elektrik çeker. Bir gün için en az 30A civarı harcama yapacağı düşünülebilir. 7 amperlik akü birkaç saat idare edebilir.
Selamlar.

SM-J710FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,065
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst