Karavanım İçin Lastik Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 94
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 55,902

Etiketler
Ynt: Karavanım İçin Lastik Seçimi

sava markası goodyear markasının alt ürünüdür o yüzden uygun fiyatlı lastik bakınca goodyear bayileri o lastiği önerir şantiye ortamında ağır yük kamyonlarında sava kullanmıştık performans olarak fiyatının ucuzluğu haricinde fark göremedik ki çok firmanın lastiklerini alıp denemişizdir yıllarca problemsiz bir markadır bana göre

ama şuna değinmeden edemicem kış ve yaz lastiklerinin ayırıcı ufak farkları vardır ki bana göre en önemlisi ısı değeridir. hızlı aşınma bir noktaya kadar gözardı edilebilir fakat hava sıcaklıklarının çıkması ve inmesine doğru orantıda tutunma problemleri oluşmaya başlar örneğin yaz lastikleri hava sıcaklığı 5 dereceye düştüğü zaman %30 civarında tutunma kabiliyetleri düşer ki sıcaklık düştükçe bu daha da artar aynı sorun kış lastiklerinin hava sıcaklığının 20 derece ve üstüne çıktığı zaman ki tutunma problemleri gibi... bana göre karavanların girdiği çeşitli yol şartları altında en mantıklı seçim allterrain denilen A/T lastikleri tercih etmek olacaktır diye düşünüyorum

barb_alone' Alıntı:
sava markası goodyear markasının alt ürünüdür o yüzden uygun fiyatlı lastik bakınca goodyear bayileri o lastiği önerir şantiye ortamında ağır yük kamyonlarında sava kullanmıştık performans olarak fiyatının ucuzluğu haricinde fark göremedik ki çok firmanın lastiklerini alıp denemişizdir yıllarca problemsiz bir markadır bana göre

ama şuna değinmeden edemicem kış ve yaz lastiklerinin ayırıcı ufak farkları vardır ki bana göre en önemlisi ısı değeridir. hızlı aşınma bir noktaya kadar gözardı edilebilir fakat hava sıcaklıklarının çıkması ve inmesine doğru orantıda tutunma problemleri oluşmaya başlar örneğin yaz lastikleri hava sıcaklığı 5 dereceye düştüğü zaman %30 civarında tutunma kabiliyetleri düşer ki sıcaklık düştükçe bu daha da artar aynı sorun kış lastiklerinin hava sıcaklığının 20 derece ve üstüne çıktığı zaman ki tutunma problemleri gibi... bana göre karavanların girdiği çeşitli yol şartları altında en mantıklı seçim allterrain denilen A/T lastikleri tercih etmek olacaktır diye düşünüyorum
Ah şu A/T lastikleri bizim araçlara göre de üretseler. 225/70 15C gibi değerlerde yok rakamlar tutsada hani yük için anlamına gelen şu "C" de olsa tadından yenmeyecek. Lassa'nın LC/T si bu kritere en yakını gibiydi. Lassa'nın Wintus'u düşünmeye başladım. Sava trenta M+S de iri tırnaklara sahip güzel bir kış lastiği gibi duruyor. Yazın sıcaklarda ne hale gelecekler diye de endişelerim var.

fsirin' Alıntı:
Ah şu A/T lastikleri bizim araçlara göre de üretseler. 225/70 15C gibi değerlerde yok rakamlar tutsada hani yük için anlamına gelen şu "C" de olsa tadından yenmeyecek. Lassa'nın LC/T si bu kritere en yakını gibiydi. Lassa'nın Wintus'u düşünmeye başladım. Sava trenta M+S de iri tırnaklara sahip güzel bir kış lastiği gibi duruyor. Yazın sıcaklarda ne hale gelecekler diye de endişelerim var.

3500kg lık hatta daha yüksek ağırlıklarda kullanılıyor a/t lastikler veya m/t lastikler aşağıda vereceğim link bir ölçü olur belki

http://www.g560.com/iglhaut/

TA2RX' Alıntı:
Bugün trafikçi bir arkadaşa sordum. Sorun yok. Kabul ediliyormuş.
Mevzuatı da buldum. :smiley:
http://www.kugm.gov.tr/BLSM_WIYS/KUGM/tr/Belgelik/Mevzuat/y_genelgeler/20121210_173649_2769_1_64.pdf

...
“DENETİMLERDE UYGULANACAK USUL VE ESASLAR” başlıklı (2) nci bölümünün (a) bendinin;
“a) Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin
yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin
yanaklarında ise (M+S) işareti
veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake)
işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.” şeklinde değiştirilmesi, ...

fsirin' Alıntı:

Önceki sayfalarda belirttiğim gibi, aldığım Continental'ler hem A/T hem de C sınıfı ancak o lastiğin de her ebatta C'si olmuyor. Bütün markaların uygun modellerini tarayıp A/T+C lastik bulabilme olasılığınız var.

barb_alone' Alıntı:
3500kg lık hatta daha yüksek ağırlıklarda kullanılıyor a/t lastikler veya m/t lastikler aşağıda vereceğim link bir ölçü olur belki

http://www.g560.com/iglhaut/

Lastik boyutu arttıkça yük endeksi de otomatik artıyor. 3500 kg. bir aracı taşımak için güvenlik payıyla beraber 3500*1,10=3850 kg kapasiteli 4 lastik alınmalı. Ön ve arka aks yüklerinin denk olduğunu varsayarak 3850/4=962,5 kg taşıma kapasiteli lastik kullanmalısınız. Bu da aşağıdaki tablodan görülebileceği gibi 107 yük endeksi'ne denk geliyor. Lastiklerin üretiminde zaten güvenlik payı hesaplanıyor derseniz o zaman da 3500/4=875 kg = 103 endeks yeterli diye düşünebilirsiniz. Eğer arka akslara daha fazla yük biniyorsa otomatik olarak en büyük ihtiyacı dikkate almak gerekir. Aracın maksimum yükleme kapasitesinin yazıldığı plakette her iki aks için ayrı ayrı bu kapasite belirtilmiştir.

vinphoto.jpg

weight-plate-diagram-v2.jpg

Ekli dosyayı görüntüle 103

lastik_yuk_endeks.gif

Ekli dosyalar

• cross_contact_at_70psi.jpg
    cross_contact_at_70psi.jpg
    179.9 KB · Görüntüleme: 177

225/70R15C için yük endeksi 112 yani 1120kg. Ben de bu endeksin pek altına inmek istemiyorum. AT aynı ebat lastiklerde yük endeksi 100 görülüyor yani 800kg. İveco'da ön aks 1650kg, Arka aks 2240kg belirtilmiş. Tüv'de fren testinde tekerlekleri tartıyorlar. Arka tekerlekte 970kg'ı görmüştüm yani min endeks 107. AT lastikte epeyce geniş bir lastik kullanmak lazım. Bu da lastik maliyeti yanında jant maliyeti de demek olacak. Belki de çözülmesi gereken çok sayıda sorun daha demek olacak.

En son biraz daha pahalı olmasına rağmen, Lassa'nın LC/T sine doğru yöneleceğim galiba. Sava'da hoşuma gitti, hem de ucuz. Daha sonra önlere düşünebilirim. :smiley:

sava markasında isteklerinizi karşılayan model varsa fiyat performans oranı yüksek lastiktir

Yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. :smiley:

Hoşuma giden sava modeli Sava Trenta M+S idi. Güzel bir lastiğe benziyor.

Biraz önce Lassa LC/T'yi taktırdım. :smiley:

Hayırlı olsun :smiley: Sürekli maksimum taşıma kapasitesine yakın gezen (veya bekleyen) araçlar için C veya LT önemli bir kriter bence, doğru seçim yaptınız.

fsirin' Alıntı:
M+S var. Hem de kocaman yazıyor.

Bundan iyisi Şam'da kayısı :smiley:

Not : Anlamını hemen herkes bilir de kaynağı pek bilinmeyen bir deyimdir. Şam’ın uluslararası bilinen adı Damascus'tur. Damask veya Damascus Latince temelli bütün batı dillerinde "kayısı” demektir.

UfukU' Alıntı:

Not : Anlamını hemen herkes bilir de kaynağı pek bilinmeyen bir deyimdir. Şam’ın uluslararası bilinen adı Damascus'tur. Damask veya Damascus Latince temelli bütün batı dillerinde "kayısı” demektir.

şam da kayısı deyimini tam anlamını bilmiyordum teşekkür ederim

bilgi paylaştıkça büyür dedikleri bu olsa gerek

UfukU' Alıntı:

Af edersiniz ama ben çeviri programlarından "KAYISI" çevirilerine Latince de dahil baktım anlattığınız durum la yakından bile bağlantı yok,acaba ben nerede yanıldım bir rica etsem dogrusunu sizden örneği ile öğrensem.
Saygılar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri