Karavanım İçin Lastik Seçimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 94
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 55,941
Ynt: Karavanım İçin Lastik Seçimi

Kis lastigi de alinca Atilla beyin hesabıyla 2.5 yila 4 lastik düşüyor.
Kis lastigi verilen her kuruşa değiyor bu arada.

Ben şimdilik 60.000 km hesabı yapiyorum. Zaten 5 yildan once yaz lastiginin omrunu dolduruyorum.

Bizim nakliyeci kamyonetinde hep kış lastiği kullaniyor

Etiketler

Yaz lastiklerini kışın da kullanana Almanya´da ceza var (sanıyorum Türkiye´de de böyle). Kış lastiğini yazın kullanmanın bir cezası yok. Fakat bu nekadar doğru?
Alman Otomobilciler Kulübünün bu konudaki görüşleri:
-Kış lastikleri yazın daha çabuk aşınır.
-Kış lastiklerininin fren yolu 20 derecede yaz lastiklerinden bir kaç metre daha uzundur.
-Yazın kullanılan kış lastiği aracın yakıtını artırır.

Bizim için Almanya´da çözüm şekli kolay. Iklim nedeniyle senenin yaklaşık yarısında kış diğer aylarda da yaz lastiği kullanıyoruz.
Türkiye´de durum farklı. Kışı Akdeniz sahillerinde geçiren karavancılar için kış lastiğine ihtiyac olmayabilir. Ama Iç Anadolu´da durum değişiyor.
Benzer bir durum Italya´da var. Sicilya ile Kuzey Italya´nın iklim şartları çok farklı. Italya bu sorunu ilginç bir şekilde çözüyor. Yazın kış lastiği kullanan aracın, ruhsatındaki sürati, kış lastiğinin gidebileceği hızdan fazla ise, oldukça yüksek ceza var. Ama bu ceza bizi ilgilendirmez. Çünkü kış lastikleriyle gidilebilecek sürati karavanımızla yapmak genellikle mümkün değil.

Karlı ve buzlu yollarda yaz lastiği ile bir defa kaza yaptım bir defa da kıl payı kurtuldum. Frene bastığım halde karavan kayarak yoluna devam ediyordu. Bu tecrübelerden sonra Ekim ayında hava güzel de olsa kış lastiklerini takıyorum.

Kış lastiklerini yazın kullanmanın en önemli handikaplarından biride
aşırı ısınan lastik içten yanakları salıyor.

güngör' Alıntı:
Kış lastiklerini yazın kullanmanın en önemli handikaplarından biride
aşırı ısınan lastik içten yanakları salıyor.
Hava basıncını lastik üreticisinin önerdiği sınır değerine yakın basarsak ısınma sanırım daha az olacaktır. ::smiley:

fsirin' Alıntı:
Hava basıncını lastik üreticisinin önerdiği sınır değerine yakın basarsak ısınma sanırım daha az olacaktır. ::smiley:

Yazın lastiğin içinde ısınan hava genleşeceğinden basıncı iyi ayarlamak gerekir.

Lassa'nın kış lastiği Wintus, LC/T'den daha ucuz. ;D

Aşağıdaki Sitede LC/T'yi de kış lastiği katagorisine koymuşlar. ;)

http://www.lastikcim.com.tr/index.php?do=catalog/results&q=225/70R15&tp=2

Lassa_LCT1.jpg

Lassa_Wintus.jpg

Goodyear Bayii SAVA'yı önerdi. 245TL fiyat veriyor. Sökme takma balans dahil.

SAVA kullanan varmı? Ne dersiniz?

Aşağıdaki sitede de 220TL diyor. İnternetten alınca da ne gelir, nereye taktırılır kafam karıştı.
http://www.lastiksitesi.com/22570R15-112110R-SAVA-TRENTA-MS-KIS-LASTIGI,PR-1093.html

Lassa Bayisinde de Lassa LC/T:315TL, Wintus 290TL. :-\

Kis lastigini mumkunse cantla birlikte almanizi oneririm. Takip sokme parasi cant parasini iki yilda çıkarıyor . Bir de lastikler yaralanmiyor sokme sirasinda.

bartek' Alıntı:
Kis lastigini mumkunse cantla birlikte almanizi oneririm. Takip sokme parasi cant parasini iki yilda çıkarıyor . Bir de lastikler yaralanmiyor sokme sirasinda.

Ferhat niyeti bozmuş hiç çıkartmayacakki :D 4 mevsim kullanacak.

Sava kullanmadım ama lastik konusunda çok da ucuza kaçmayın derim. Unutmayın ki yıllarca ve binlerce km. sizi taşıyacak lastikten bahsediyoruz ve bir tanesi bir depo mazot parası bile değil. Maliyet şu anda önemli ise Sava yerine Petlas bakın. Lassa ve Petlas ülkemiz şartlarına uygun nitelikli ve uygun maliyetli lastik üretiyorlar, şimdiye dek kullanıp da pişman olan sürücü duymadım.

Lassa'ların her ikisini de gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz, minibüsümde kış lastiği olarak Lassa kullanıyorum hala. Ben karavan için asfalt dışı bozuk yol şartlarında kullanımına da uygun lastiği doğru bulduğum için LC/T'yi seçerdim. Eğer ki üzerinde M+S de yazıyorsa hem kış lastiği yükümlülüğünü de yerine getirir hem de çok kayak vb. merakınız yoksa ve karlı bölgelerde tatil yapmayacaksanız, kışın İstanbul'un arada bir yaşanan kriz dönemlerinde dahi rahatlıkla sorunsuz kullanırsınız.

Yıllarca otomobil ve hatta son yıllarda minibüs lastiği araştırma, alma ve kullanma tecrübem olmasına ve genel olarak lastik konusunu iyi bildiğimi düşünmeme rağmen karavan lastiği söz konusu olunca her türlü kaynaktan ayrıca ve uzun uzun araştırdım. Buna gezenbilir de dahildi tabii :smiley: Açıkçası aradığım tarzda (hem teorik hem de kullanım tecrübesi hakkında) bilgileri burada değil Amerika ve Avrupa karavan forumlarında buldum.

Karavan her zaman asfaltta kullanılmıyor. Gevşek toprak zeminli hatta kısmen kumlu deniz/göl/dere kenarına, ormanlık yollara, taşlı patikalara, mıcırlı, çamurlu vb. her türlü bozuk yollara kısa süreli de olsa girmek gerekebiliyor. Hava kuruyken bile toprak yolların belli kısımlarında 1-2 gün önce yağan yağmurun mirası büyük çamur birikintileri de olabiliyor. Kamplarda akşam herşey yolunda iken park edip, sabah gece boyunca yağan karla da, yağmurun her yeri balçık tarlasına çevirmesiyle de uyanabilirsiniz. Bunların hiçbiri olmasa dahi sabah çiğ düşmüş ıslak çimen bile asfalt lastikleri için yeterince kaygan bir zemin oluşturabiliyor bildiğiniz gibi.

Forumlarda okuduklarım ve kendi karavansız gezilerimde yaşadıklarımı da birleştirince, daha önce de yazdığım gibi A/T ve M+S bir lastik bakındım ve buldum. İlk karavanlı gezimde de aynen forumlarda okuduğum bir durumu bire bir yaşadım. Hırvatistan Plitvice yakınlarında kampta kalırken, gece yağan yağmurla ıslanan çimler ve yer yer toprak zemin derin olmasa da yumuşak çamurla kaplanmıştı. Tam önümde profilden izlediğim bir alkovenli Ducato "kaliteli yaz lastikleri" ile ön tekerlekleri 3-4 parmak çamurla kaplı vaziyette uzun süre debelendi ve zemindeki 1-2 metre uzunluğunda 15-20 cm. yüksekliğindeki minik eğimli bölgeyi aşamadı :smiley: Sonra adamcağız arabadan inerek bütün paspaslarını tekerlerin altına serdi ama bu da yeterli gelmedi. Neyse ki o sırada ona yardıma gelen yakınındaki karavancıların itme destekleri ve çeşitli açılardan tekrar tekrar denemeler ile çıkabildi. Tabii her tarafları çamura bulanarak ;D Ben ise durduğum biraz daha az çamurlu alandan A/T lastiklerimle patinaj bile çekmeden çıkıp gittim 8) Aynı yere girip aynı şartlarda lastiklerimi denemeyi düşünmedim de değil ama gören başka sürücüler ayıplar diye deneyemedim :D O çalışmanın videosunu kaydetmediğime üzüldüm, ders gibi izlenebilecek bir film olacaktı :smiley:

Hem C sınıfı, hem A/T hem de M+S her ölçüde bulunamıyor tabii ama 225/70R15C ölçüsü için güzel bir örnek :

Petlas Advente PT875 225/70R15C 112/110R 8PR 4 mevsim lastik

http://www.petlas.com.tr/lastik.php?id=12#

http://www.lastikcim.com.tr/Petlas-Advente-PT875-22570R15C-112110R-8PR-Kis-Lastigi,PR-11830.html

Teşekkürler Ufuk Bey.

Küheylan'da arka (çekiş) lastiklerini 2011 yılında Lassa LC/T yapmıştım. O tarihten sonra hiç batmadım. Belki de çok fazla risk almadığım için de olabilir, bilemiyorum. Bahsettiğiniz gibi ıslak çimen bile batmak için yeterli koşulu oluşturabiliyor. Lastiğin ilk dönüşünde tutunarak hareket ederse batmadan gidiliyor.

Lastikcinin gösterdiği SAVA lastiğin de dişleri oldukça iri. Fotoğrafını çekmiştim. Petlas lastiğin dişleri daha ufak gibi ama internet sayfasındaki gerçek fotoğraf değil sanırım. Yanaktaki M+S de görülmüyor. Lastiğin gerçeğini bir görmek lazım. Bugün bir araştırayım.

Lassa LC/T'nin diş yapısı gerçekten iyi. Wintus'tan bile daha iyi gibi.

Bu arada kış lastiği zorunluluğunda M+S ibaresi karavanlar için yeterli kabul ediliyormu "kar tanesi" sembolü de aranıyor mu bilen var mı?

Aşağıda Fotoğraftakilerden Sava ve Wintus kış lastiğidir.

Sava_Trenta.jpg

Petlas_Advante.jpg

Lassa_LCTa.jpg

Lassa_Wintus.jpg

güngör' Alıntı:
Ferhat niyeti bozmuş hiç çıkartmayacakki :D 4 mevsim kullanacak.
;D
Dün lastikçi de yazlık kışlık değiştiğimiz zaman ömrü uzuyor demişti.
Küheylan çok gezen bir karavan sayılıyor. 14 yıllık gezi hayatında 220.000km yol yaptı. Yani yıllık ortalama 15 bin km. Her sefer 2'şer tane olmak üzere 2004, 2006, 2011 ve 2012'de lastikleri yenilemişim. Yani bugüne kadar toplam 8 lastik almışım. Bu da ortalama 5-7 yılda bir değiştiğini gösteriyor ki lastik aşınmaktan ziyade lastik ömrü yüzünden değişiyor. ;)

Kışlıklar daha hızlı aşınırsa da 3-4 yılda bir değiştiririz olur biter. :smiley:

UfukU' Alıntı:
Arka lastikler zaten LC/T iken önlere neden farklı bakıyorsunuz ki o zaman? En iyisi dördünü de eşitlemek olur.
Ufuk Bey, LC/T lastikler benim 14 yıldır kullandığım emektar Küheylanda (Kia Pregio). Yeni lastik almayı düşündüğüm ise geçen sene aldığım İveco karavan için. Onda da arka lastikler için yeni almayı düşünüyorum. Karadeniz'e giderken üzerindeki Michelin'lerden birini parçaladım. Stepneyle döndük. ;D

fsirin' Alıntı:
Bu arada kış lastiği zorunluluğunda M+S ibaresi karavanlar için yeterli kabul ediliyormu "kar tanesi" sembolü de aranıyor mu bilen var mı?

Bugün trafikçi bir arkadaşa sordum. Sorun yok. Kabul ediliyormuş.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,825
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

SON KONULAR

Geri