Karavanda Solar Ağırlıklı Enerji Sistemi Tasarlanırken Bilinmesi Gerekli Faktörler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 115
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,344

Etiketler

@Doğrucu Davut

Tespitleriniz tam isabet , sanki sizi bir yerlerden tanıyorum gibi , tekrardan hoşgeldiniz diyeyim mi ki , şahsım adına siz çok özledim
:yum:
Bazıları forumdan uzak kalamadı galiba

Vallahi geçen gün Sunny (benim karavan), ben ve bir de tanırsınız SARS-CoV-2 oturduk muhabbet ediyorduk, sonunda şimdilik beraber olmamızın pek doğru olmayacağına karar verdik. Mahsun mahsun oturduğumu görünce de bana “böyle günlerde millete kırılmanın bir anlamı yok, git muhabbet et açılırsın” falan dediler. Hani yalan da değil.
Eh sonunda ben de onları dinledim. Tabi bu arada dışarıya çıkmadan kılık kıyafeti de değiştirdim.
Aslında Sunny öyle hüzünlü bakıyordu ki arkamdan sormayın. Ben de laf aramızda duygularımı pek belli etmedim..
SARS’da bu arada “ben daha bir sene kadar etrafta dolaşacağım” falan dedi. Bekliyeceğiz artık, bakalım sonu n’olacak...

Belki o duymadan Sunny ile küçük de olsa bir kaçamak yapabiliriz ?
Bilmem sizler ne dersiniz ? :yum:

Son düzenleme:

Vallahi geçen gün Sunny (benim karavan), ben ve bir de tanırsınız SARS-CoV-2 oturduk muhabbet ediyorduk, sonunda şimdilik beraber olmamızın pek doğru olmayacağına karar verdik. Mahsun mahsun oturduğumu görünce de bana “böyle günlerde millete kırılmanın bir anlamı yok, git muhabbet et açılırsın” falan dediler. Hani yalan da değil.
Eh sonunda ben de onları dinledim. Tabi bu arada dışarıya çıkmadan kılık kıyafeti de değiştirdim.
Aslında Sunny öyle hüzünlü bakıyordu ki arkamdan sormayın. Ben de laf aramızda duygularımı pek belli etmedim..
SARS’da bu arada “ben daha bir sene kadar etrafta dolaşacağım” falan dedi. Bekliyeceğiz artık, bakalım sonu n’olacak...

Belki o duymadan Sunny ile küçük de olsa bir kaçamak yapabiliriz ?
Bilmem sizler ne dersiniz ? :yum:
Bize İstanbul dışı yasak , içine de efrat razı olmuyor , yaş da 2 ay sonra 65 zaten , e bakam inşaallah tez zamanda kurtuluruz , siz de 65 yaş kısıtlaması yok , ama @Akdeniz45 Hüseyin abi eve kapandık diye yazmış , bence aslında açık alan temiz hava gelir ama

Janberk bey, şahsınızda, ilgisini çekenler için de sorunuzu sahadan cevaplayayım..

Gezilerimizi devamlı olmasa da Nisan ortası - Eylül sonu arası yapmaktayız. 40 litre kompresör soğutucu ile size benzer tüketimimi, 90 Wp solar panel ve 9. senesindeki tek 140 Ah Exide jel akü karşılamakta . Yaşam aküsü ayrıca VSR ayırıcıyla şarj aküsünden destek alıyor. Şebeke desteğinin azaldığı durumlar için sadece panel değerini yükseltmek yeterli olmalı.

Bence sizin ihtiyacınıza 165 Wp panel ve ~150 Ah AGM veya Jel akü kolaylıkla cevap vermeli. (İki akü arasındaki teorik farka, mono veya polikristal panel farkında olduğu gibi takılmanın biz karavancılar için pratikte karşılığı yok)
Alternatör akımının boşa akmaması için gerekli VSR ayırıcının bağlantısını da diğerleri gibi kendiniz yapabilirsiniz.

2017 yılında Gezenbilir ile rastlantı sonucu tanıştım. İlk temas bir gezi planı araştırması yaparken oldu. O dönemde ucuz biletler kovalayıp kısa süreli geziler yapıyorduk. Biraz okuduk ve bir cesaret İspanya da araç kiralayarak ilk yol ve sürüş denememizi yaptık. Neden aracımız ile gitmiyoruz sorusunu kendimize sorduğumuzda artık Karavan Dünyasının kapılarını açmış olduk. İlk çekingen , nasıl öğrenebileceğimizi bilmediğimiz sorularımıza bir çok karavansever üyemiz cevap verdi . Bilgi torbamızı doldurmaya başladık. Artık gidebilirizi düşünmeye başladığımızda , konuyu detaylandırırken bir üyemiz bize farklı konularda çok destek verdi ve ilk seyahatimizi gerçekleştirdik. Sonrasında artık bizim yeni heyecanları olan hayatımızda başladı.
Uzun süredir bu dostumuz, abimiz yazılarına, bilgilendirmelerine ve kendine has tarzına ara vermiş di. Sosyal paylaşım kanalları zenginleştiği için bizlerde aynı takibi gösteremiyorduk esasında.
Bir süre önce biraz daha değişiklik ve kendi karavanımızı nasıl yaparız düşüncesi ile yine gezenbilir sayfalarını deşmeye başladım. Yine biraz bilgi topladıktan sonra ilk sorulara başladığımız gün, bu abimiz bize verdiği destekle aramızda . Onun keyifli yazılarını ve tecrübelerini öğrenmeye devam etmek keyifli olacak. Teşekkürler...

Janberk bey, şahsınızda, ilgisini çekenler için de sorunuzu sahadan cevaplayayım..

Gezilerimizi devamlı olmasa da Nisan ortası - Eylül sonu arası yapmaktayız. 40 litre kompresör soğutucu ile size benzer tüketimimi, 90 Wp solar panel ve 9. senesindeki tek 140 Ah Exide jel akü karşılamakta . Yaşam aküsü ayrıca VSR ayırıcıyla şarj aküsünden destek alıyor. Şebeke desteğinin azaldığı durumlar için sadece panel değerini yükseltmek yeterli olmalı.

Bence sizin ihtiyacınıza 165 Wp panel ve ~150 Ah AGM veya Jel akü kolaylıkla cevap vermeli. (İki akü arasındaki teorik farka, mono veya polikristal panel farkında olduğu gibi takılmanın biz karavancılar için pratikte karşılığı yok)
Alternatör akımının boşa akmaması için gerekli VSR ayırıcının bağlantısını da diğerleri gibi kendiniz yapabilirsiniz.

Mono ve Poli kristal paneller arasında fiyat farkı çok az , 2 adet alınacağı için bu tutar pek seçimi etkilemiyor. Fakat şu anda hiç aklımızda olmayan ara sıra kullanacağımız bazı cihazları düşünerek Akünün 200Ah olmasını düşünüp bunu besleyecek iki panel seçimi yapmak ve küçük de olsa ihtiyaç durumunda açılarak kullanılacak bir inverter eklemek nasıl olur? ( Evdeki birçok teknolojik alet de bu düşünce ile yaptığım bir tık yukarı alımlarda esasında genelde bir gereksizliği çoğu kez hissediyorum.) Mevcut aracımdan bir karavana geçiş isteğimde , bu tercihimin bir etkisi aslında yok.
Bu konuda bizim için esas bilinmezlik solar sistemi oluşturan ekipmanların çeşitliliği ve hangi marka ürünlerin fiyat/ performan oranı ile bizi üzmeyeceği. Akü, Panel, Şarz cihazı , İnverter, 220V dışarıdan aldığımız elektrik ile Akülerimizin şarj olmasını sağlayan...., cihazların seçimi?

Telefon ve tabletimiz varken esasında bir bilgisayara ihtiyacımız yok. Sadece önceleri çekimlerimizi aktarmak için yanımız da taşıyorduk. Ama bize anı olmak dışındaki paylaşma amaçlı foto ve video çekimlerimzin onun için gerekecek donanımların taşınmasının gezimizin önüne geçmesini ve gezi zamanımızdan çalmasını istemiyoruz. Bir bilgisayar yerine 2 SD card taşımak bile 3kg kazandırıyor.

Boiler çok pahallı, Türkiyede karavanlarda kullanılan şohbenler, hadi bir riski olmadığını düşünelim evde bile tahammül edemediğim görüntüleri ve bacaları ile zaten sevmediğim bir cihaz. Şu anda arkamda çalıştığı için de sinir bozucu. Arka teker davlumbazı üstüne yerleşecek şu anda bulabildiğim 105lt civarı varsa daha küçüğü hidroforlu tesisatı ile bir temiz su deposuna üst kapağından gerektiğinde ocakta ısıtılarak eklenmesi ile ya da solar olarak torba veya bidonda ısınmış su ile bir banyo sistemi oluşturmak sanki daha kullanışlı.

Türkiye de Aygazın çıkardığı yeni piknik tüpleri artık kapalı alanda kullanılabiliyor ve dedantörü ile ocaklara bağlanabiliyor. Bu seçim de yine hiçbir gaz tesisatına ihtiyacımızın olmayacağını gösteriyor. Mutfak altına yerleştirilen, bağlantısı standardı olan 1,5 m uzunluğundaki hortum ve yanımıza alınacak ilave ek mini tüpler ile hem ocakda hemde dış ortamda kullanma imkanından faydalanabileceğiz.
Tabletlerimiz ve gerektiğinde ufak bir perde ile kullanabileceğimiz mini kendinden şarjlı projektörümüz bluetooth telefon bağlantısı ile tv, çıkarılabilir disk ile de farklı multimedia görevini yeterince yerine getirecektir.
a3e6b38ae6c4d36906511f1751ea10bf.jpg 4abe7fb555c9dd655bb6f9f30c4f8584.jpg

Son düzenleme:

Janberk bey, Caravelle bence, karavanı kavramayı kolaylaştıran en uygun günlük taşıma aracı. Aracınızı sanırım karavan düşünceniz için almamış olsanız da zaman içinde karavana uygunluğunu fark edip, ufak değişikliklerle yollara çıktığınızı ve sonuçta da yaptığınız gezilerden gayet memnun kaldığınızı hatırlıyorum. Hem de 5 kişi olarak..

Eğer şimdi başka bir araca geçmeyi planlıyorsanız durumunuz, karavancılığa sizin gibi panelvanla başlamak isteyenlerden çok daha avantajlı. Çoğu kimsenin karavanını satın alırken veya kendi yaparken oryente olabileceği bir çıkış noktası yok. Onu ev düşüncesiyle kavramak da maalesef her zaman çalışmıyor.

Artık karavana koyacağınız her eşya veya donanımın getireceği faydayı, onların olmadıkları zamandaki durumuyla karşılaştırmakta, sizden daha isabetli sonuca varabilecek bir kimse olduğunu sanmıyorum.
Kısaca durumunuz sizi, anlamı şüpheli uğraş ve masraflardan korumalı.
Nedense forumda kendi yaptıklarına eleştiri gözüyle yaklaşanlara pek rastlanmıyor. Hatırladığım kadarıyla @makara60 ‘ın bu yönde samimi itirafları vardı..
Sanırım okumuşsunuzdur ? Web’de bu konuya yardımcı olabilecek şöyle bir sayfa var.

Dediğiniz üzere hele yeriniz varsa solar paneller artık üzerlerinde konuşulmaya değmeyecek kadar ucuzladı.
Ben hala 200Ah aküyü karavanda taşınabilecek en yüksek fonksiyonel akü olarak görüyorum.
Inverterin ise faydasının mı yoksa sorunlarının mı daha ağır bastığını isterseniz size bırakayım.
Aygaz mini’nin piknik tüpünün ocaklı versiyonuna göre depoda araç sarsıntılarına daha güvenli cevap verebildiğini sanıyorum ama yine de,
*alevin sönme durumunda gaz akımının hala devam etmesi,
*sabit olmayışının devrilebilme risikosu taşıdığı ve
*gaz haznesi ile ateşin yakınlığı açısından sonuçta sadece dışarıda kullanmayı anlamlı kıldığını düşünüyorum.
Almanya’daki karavan yönetmeliği de zaten bu anlayışta.

Son düzenleme:

Janberk bey, Caravelle, bence karavanı kavramayı kolaylaştıran en uygun günlük taşıma aracı. Aracınızı sanırım karavan düşünceniz için almamış olsanız da zaman içinde karavana uygunluğunu fark edip, ufak değişikliklerle yollara çıktığınızı ve sonuçta da yaptığınız gezilerden gayet memnun kaldığınızı hatırlıyorum. Hem de 5 kişi olarak..

Eğer şimdi başka bir araca geçmeyi planlıyorsanız durumunuz, karavancılığa sizin gibi panelvanla başlamak isteyenlerden çok daha avantajlı. Çoğu kimsenin karavanını satın alırken veya kendi yaparken oryente olabileceği bir çıkış noktası yok. Onu ev düşüncesiyle kavramak da maalesef her zaman çalışmıyor.

Artık karavana koyacağınız her eşya veya donanımın getireceği faydayı, onların olmadıkları zamandaki durumuyla karşılaştırmakta, sizden daha isabetli sonuca varabilecek bir kimse olduğunu sanmıyorum.
Kısaca durumunuz sizi, anlamı şüpheli uğraş ve masraflardan korumalı.
Nedense forumda kendi yaptıklarına eleştiri gözüyle yaklaşanlara pek rastlanmıyor. Hatırladığım kadarıyla @makara60 ‘ın bu yönde samimi itirafları vardı..
Sanırım okumuşsunuzdur ? Web’de bu konuya yardımcı olabilecek şöyle bir sayfa var.

Dediğiniz üzere hele yeriniz varsa solar paneller artık üzerlerinde konuşulmaya değmeyecek kadar ucuzladı.
Ben hala 200Ah aküyü karavanda taşınabilecek en yüksek fonksiyonel akü olarak görüyorum.
Inverterin ise faydasının mı yoksa sorunlarının mı daha ağır bastığını isterseniz size bırakayım.
Aygaz mini’nin piknik tüpünün ocaklı versiyonuna göre depoda araç sarsıntılarına daha güvenli cevap verebildiğini sanıyorum ama yine de,
*alevin sönme durumunda gaz akımının hala devam etmesi,
*sabit olmayışının devrilebilme risikosu taşıdığı ve
*gaz haznesi ile ateşin yakınlığı açısından sonuçta sadece dışarıda kullanmayı anlamlı kıldığını düşünüyorum.
Almanya’daki karavan yönetmeliği de zaten bu anlayışta.

Ne Kadar Karavan yazısının, birkaç farklı konu ile birlikte yazılı çıktısı özellikle bu Covid 19 Evde Kal günlerinde hep yanımda. Çalışma masma oturduğumda bu notları tekrardan bir okuyarak ısınma turları ile çalışmaya başlıyorum. @makara60 Düzce de bizim köyümüzün olduğu ikinci adresimizde yaşıyor. Eski aracını park ettiği yerde gördüm ama birkaç kere çevredekilere sorsam da kimseden bilgi alamadığım için tanışamadım. Kendisinin yazılarını takip ediyorum.
Aygaz piknik tüpü herhalde tam anlatamadım. Oyle üstünde ocak olan modelden bahsetmiyorum. Yeni çıkan modeller başlığı ile istersek dediğiniz şekli ilede kullanılıyor. Ama normal ev tipi ocaklara güvenle bağlanabilme özelliği olduğu için araçlarda şu an çok avantajlı. Yurtdışındaki 11lt uzun tüplerden farkı yok.
https://www.aygaz.com.tr/tupgaz/aygaz-mini-tup

Aygaz mini bende var 12 kg tüp gibi detantör takarak 2 li set üstü ocakta kullanabiliyorsunuz yani 12 Kg tüp muadili olarak kullanabiliyorsunuz , yalnız yeni ürün olduğundan her yerde bulunmuyor ben yedekli tutuyorum

Ne Kadar Karavan yazısının, birkaç farklı konu ile birlikte yazılı çıktısı özellikle bu Covid 19 Evde Kal günlerinde hep yanımda. Çalışma masma oturduğumda bu notları tekrardan bir okuyarak ısınma turları ile çalışmaya başlıyorum. @makara60 Düzce de bizim köyümüzün olduğu ikinci adresimizde yaşıyor. Eski aracını park ettiği yerde gördüm ama birkaç kere çevredekilere sorsam da kimseden bilgi alamadığım için tanışamadım. Kendisinin yazılarını takip ediyorum.
Aygaz piknik tüpü herhalde tam anlatamadım. Oyle üstünde ocak olan modelden bahsetmiyorum. Yeni çıkan modeller başlığı ile istersek dediğiniz şekli ilede kullanılıyor. Ama normal ev tipi ocaklara güvenle bağlanabilme özelliği olduğu için araçlarda şu an çok avantajlı. Yurtdışındaki 11lt uzun tüplerden farkı yok.
https://www.aygaz.com.tr/tupgaz/aygaz-mini-tup
Canberk bey uzun boylu , artık ihtiyar grubuna girmeye yakın , ona "hiç olmazsa" motoru temiz içinde ayakta durabileceği ve içi en az demonte olabilen bir korsan karavan türü araç ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve dua ediyorum inşallah

Ürünün inovatif yapısı için sözüm yok. Ben de piknik tüpümü onunla değiştireceğim. Yalnız karavan içi kullanımı için çekincelerim hala geçerli.

Son düzenleme:

Karavanda elektrik tesisatında sakınılması gereken bence, kaliteli aküleri șarj iҫin düșük kaliteli șarj cihazı kullanmak. Bu durum hem solar șarj regülatörü hemde 230 volt șarj cihazları iҫin geҫerli.

Bu durumu kavrayıncaya kadar ҫok akü eskittim.:sob:

LPG gaz alarmı bulundursak yeterlimidir

Bence tüp devrilince sesinden de duyarsınız..
Yangını da zaten fark edeceğinizi sanıyorum..:p
Tabi şaka. :yum:

Almanya’da hatırladığım kadar marka karavan üreticilerden alarm koyanını bilmiyorum. Fakat onlar yönetmeliklere kesinlikle uymaktalar.
Tabi konabilir bence. Çift dikiş pahalıya çıkmayacaksa neden olmasın ? Söz konusu yaşamımız.

Süleyman bey, daha evvel resmini gönderdiğiniz piknik tüpünü yüksek yapılı rüzgar koruyucu ile kullandığınızı gördüm diye hatırlıyorum. Geniş tabanlı tencerelerin meme bölümünde erimeye sebep olabileceği yüzünden ayni durum koruyucunuz için de söz konusu oluyor mu acaba ? Kullanım sonrası elinizle ısısını kontrol etmişliğiniz oldu mu ?

Son düzenleme:

Ürünün inovatif yapısı için sözüm yok. Ben de piknik tüpümü onunla değiştireceğim. Yalnız karavan içi kullanımı için çekincelerim hala geçerli.

Süleyman bey, daha evvel resmini gönderdiğiniz piknik tüpünü yüksek yapılı rüzgar koruyucuya kullandığınızı gördüm diye hatırlıyorum. Geniş tabanlı tencerelerin meme bölümünde erimeye sebep olabileceği yüzünden ayni durum koruyucumuz için söz konusu oluyor mu ? Kullanım sonrası elinizle ısısını kontrol etmişliğiniz oldu mu ?
Mesut Bey sizin ocak kullanımınız ne şekilde?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,767
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
shotgun

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.