Matematik hesabı karavanda pek tutmuyor
özellikle kışın hava 3-4 gün yağışlı giderse 600w değil 6000w olsa günü kurtarmaz. Ama bizim araçlara takılabilecek maksimum sistemde belli. Bende 2 adet 150w + 2 adet 165w panel var toplam 630w.
4 panelde 165 olsa bu gün geçerli teknolojilerde çatıya en fazla 660w lık panel takılabilir (17M3 camperlar için).
Sistemi ilk kurduğumda yarı esnek 120w lık 4 panel vardı. 30A lik şarj regülatörünü bu sisteme göre aldım. Ama paneller şimdi fazla güç üretiyor. Eğer 40A lik regülatörüm olsa 40A üretebileceğim. Bu üretim özellikle parçalı bulutların olduğu bahar aylarında önemli.
Mesut Bey umarım akü ömründe yanılıyorsunuzdur daç 2 yılda bir akü yenilemek zorunda kalmayız
Aküler de kışın en kötü zamanlarda bir kaç sefer 11,8 Voltu gördüm. Ama uzun zamandır 12,7 voltun altına düşmüyor. Güneyin güneşi sağolsun
Sistemde hemen herşey 12V ile çalıştığı için invertörü sadece şofben ve bulaşık makinesi kullanacağımız zaman açıyoruz. Bu da sistemde çok az enerji kaybına neden oluyor. Bu hesaplamalar ihtiyaçlarını sürekli invertör kullanarak karşılamak zorunda kalacaklar için daha farklı olacaktır.
2017 şubat ayından beri 2 buzdolabı hiç durmadı, kışın mazotlu ısıtıcı, aydınlatma, telefon şarjı vs. diye hesap yapınca günlük ihtiyaç 70-90 amper arası değişiyor. Yazın ısıtıcı çalışmadığı için daha az harcama olacağını düşünmek hata. özellikle buzdolabı daha yoğun olarak çalışıyor.
Dolabın havalandırmalarının yeterli olmadığını ve sistemin çok ısındığını düşündüğüm için dışarıdan 12v luk fan ile ekstra soğutma sistemi yaptım bu sayede dolap daha az çalışıyor. Fan 0,25 amper akım çekiyor. Fan otomatik devreye girsin diye NTC li bir devre kurdum ama devrenin çıkışında güç düşüşü oluyor ve fan devirli çalışmıyor bunu da çözersem tam otomatik sistemim olacak. Dolap ısınması genel bir sorun sanırım bu iş için tasarlanmış fanlar gördüm ama fiyatları çok pahalı
Mesut Beyin sorusuna dönersek kışın herşeyi minimize etsek, bazı lükslerden vaz geçsek sürekli yaşanan bir karavan 50-60 amper harcamanın altına düşmez bence.
Yaz kış yaşamak ,kamp dışı konaklamak, bağımsız olmak istiyorsak güneşsiz günlerde bizi 3-4 gün idare edecek bir akü sistemimizin olması gerekli. Özellikle kışın güneşli saatlerin az olduğu düşünülürse bu kaybı karşılayacak panel sistemi de bence 600 w altında olmamalıdır. kullandığımız sistem sayesinde 2017 şubat ayından beri Yurt içinde toplam 5-6 günlük kamping ziyaretleri dışında tam bağımsız olarak hayatımız sürdürmekteyiz.
Sevgiler..