Karavanda Solar Ağırlıklı Enerji Sistemi Tasarlanırken Bilinmesi Gerekli Faktörler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 115
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,339

Etiketler
Akü şarj etmek için yol yapmak pahalı bir yöntem zaten :smiley:
.

Tuhaf, işe “yol yaparken şarj etmek” tarafından bakınca nedense hemen ucuzluyor. :p

Tunç , yukarıda yazdıkların tam rapor gibi rapor !
Bir panelvanda ulaşılabilecek son duruma noktayı koyuyor. İlgisi olan herkez için artık kıymetli bir kaynak oldu. Aklına gelebilen diğer birkaç üretim verisiyle, yaz ve kış tüketimini de A/h olarak yazabilir miydin ? Karşılaştırması daha kolay oluyor çünkü..

Verlerinden çıkarabildiğim kadarıyla benim çetveller ufak bir yüzde ile kötümser bile kalıyor olmalı ? Onu da sistemin zaman içinde yaşlanması olarak alınca, hedef tuturuldu sayılır.

Edinilen bilgilere göre senin bu yoğun kullanma tarzın ile akülerininin ömrü olarak, 2 sene civarı ya da az üstü beklenmeli ? Tabii deşarj yüzdeni sen daha iyi bilirsin. Benim yollarda şebekeye de bağlandığım düşünülürse 6 yıl içindeki 600-700 kullanım günü sonucu, artık en geç bu sene onun helvasını dağıtacağımızı sanıyorum.
Aslında İzmir’li olarak, lokması demeliydim. :p

Muhabbet olsun babından;
Sizler gibi devamlı yollarda olanlar için Lityum aküler alternatif olsa da, parmak hesabıyla bire üç oranında yüksek çevirim sayısı, hafifliği fakat yine ayni oranda pahalılığı yüzünden de konuyu muhakkak titizlikle ele almak gerekiyor kanımca.
* Ayni ücret ve zaman aralığı için Lityum akülere tek sefer yerine jel akü sistemine 3 kere onun 1/3 ü ödeme yapmak, parayı gereksiz bağlamamak demek. Üstelik Lityum teknolojisinin ucuzlaması beklenmeli.
* Lityum sistemler daha hassas, arıza durumunda tümü tehlikede. Jelde ise yatırımın sadece üçte biri.
* 2-3 sene devamlı yollarda olmak, 6-8 seneye göre daha gerçekci .

Bu son noktanın hoşuna gitmediğini yüzünü buruşturmandan anlıyorum.
Ben ortaya söyledim canım. Alınmayın yani
. :yum:

Sevgiler

.
 
Son düzenleme:

Tunç bey çok değerli pratik bilgiler verdi. Rakamlarla oynayarak ortalama bir sonuç çıkarmaya çalışacağım.

Güneş paneli /akü kapasitesi oranı = 630/400 =1.5 Akü katsayımız

630 Watt panel, kışın, toplam üretim ortalaması =1000 WattSaat ( Izmir benzeri yerlerde)
630 Watt panel, yaz , toplam üretim ortalaması =3500 WattSaat ( Bodrum benzeri yerlerde)

1000/630 = 1.6 Kış katsayısı
3500/630= 5.5 Yaz katsayısı

Diğelim 200 Watt panelimiz var. Kışın günlük üretimimiz = 1.6*200= 320 WattSaat
Diğelim 200 Watt panelimiz var. Yazın günlük üretimimiz = 5.5*200= 1100 WattSaat
Yine Tunç Bey'in bir uyarısı, yazın bu enerjiyi harcarsak ancak toplayabiliyoruz, aksi takdirde akü doluyor ve güneş paneli çalışmıyor.

200 Watt panel için 200/1.5 =133 AH akü

Tabii bu hesaplamalar her durum için farklılık yaratacaktır. Buradan benim çıkardığım sonuç karavanı araç olarak görenler için 200 Watt-150 AH akü rahat yetecektir.
Yalnız karavanı araç değil, yaşam için kullananlar veya amaç görenler kısıtlı yaşamak koşulu ile 600 Watt/400 Ah akülere çıkmak zorundalar.
Daha fazlası ise bana hayal ve dert gibi gözüküyor.

Biraz verim hesabı da yaptım, ortalama yazın güneyde % 60, kışın ise % 20 gibi

İtirazı olan varsa hemen yapsın da bir sonuca varalım hep beraber :smiley:






.
 

.

Benim prensipte itirazım yok.
Değişik kapasitelere uygulanmasının da isabetli olduğuna eminim.
Sadece cevap için Tunç’un olası verilerini bekliyorum.
 

Matematik hesabı karavanda pek tutmuyor :smiley:
özellikle kışın hava 3-4 gün yağışlı giderse 600w değil 6000w olsa günü kurtarmaz. Ama bizim araçlara takılabilecek maksimum sistemde belli. Bende 2 adet 150w + 2 adet 165w panel var toplam 630w.
4 panelde 165 olsa bu gün geçerli teknolojilerde çatıya en fazla 660w lık panel takılabilir (17M3 camperlar için).
Sistemi ilk kurduğumda yarı esnek 120w lık 4 panel vardı. 30A lik şarj regülatörünü bu sisteme göre aldım. Ama paneller şimdi fazla güç üretiyor. Eğer 40A lik regülatörüm olsa 40A üretebileceğim. Bu üretim özellikle parçalı bulutların olduğu bahar aylarında önemli.

Mesut Bey umarım akü ömründe yanılıyorsunuzdur daç 2 yılda bir akü yenilemek zorunda kalmayız :smiley:
Aküler de kışın en kötü zamanlarda bir kaç sefer 11,8 Voltu gördüm. Ama uzun zamandır 12,7 voltun altına düşmüyor. Güneyin güneşi sağolsun :smiley:

Sistemde hemen herşey 12V ile çalıştığı için invertörü sadece şofben ve bulaşık makinesi kullanacağımız zaman açıyoruz. Bu da sistemde çok az enerji kaybına neden oluyor. Bu hesaplamalar ihtiyaçlarını sürekli invertör kullanarak karşılamak zorunda kalacaklar için daha farklı olacaktır.
2017 şubat ayından beri 2 buzdolabı hiç durmadı, kışın mazotlu ısıtıcı, aydınlatma, telefon şarjı vs. diye hesap yapınca günlük ihtiyaç 70-90 amper arası değişiyor. Yazın ısıtıcı çalışmadığı için daha az harcama olacağını düşünmek hata. özellikle buzdolabı daha yoğun olarak çalışıyor.
Dolabın havalandırmalarının yeterli olmadığını ve sistemin çok ısındığını düşündüğüm için dışarıdan 12v luk fan ile ekstra soğutma sistemi yaptım bu sayede dolap daha az çalışıyor. Fan 0,25 amper akım çekiyor. Fan otomatik devreye girsin diye NTC li bir devre kurdum ama devrenin çıkışında güç düşüşü oluyor ve fan devirli çalışmıyor bunu da çözersem tam otomatik sistemim olacak. Dolap ısınması genel bir sorun sanırım bu iş için tasarlanmış fanlar gördüm ama fiyatları çok pahalı :(

Mesut Beyin sorusuna dönersek kışın herşeyi minimize etsek, bazı lükslerden vaz geçsek sürekli yaşanan bir karavan 50-60 amper harcamanın altına düşmez bence.
Yaz kış yaşamak ,kamp dışı konaklamak, bağımsız olmak istiyorsak güneşsiz günlerde bizi 3-4 gün idare edecek bir akü sistemimizin olması gerekli. Özellikle kışın güneşli saatlerin az olduğu düşünülürse bu kaybı karşılayacak panel sistemi de bence 600 w altında olmamalıdır. kullandığımız sistem sayesinde 2017 şubat ayından beri Yurt içinde toplam 5-6 günlük kamping ziyaretleri dışında tam bağımsız olarak hayatımız sürdürmekteyiz.

Sevgiler..
 



Tunç bey çok kısa bir soru :smiley:

Aşağıdaki cümlelerinizde bahsettiğiniz amper değerlerini şöyle anlıyorum, umarım doğrudur.

Günlük ihtiyac 90 amper*12Volt* saat = 1080 Watt saat enerji.


kışın herşeyi minimize etsek, bazı lükslerden vaz geçsek sürekli yaşanan bir karavan 50-60 amper harcamanın altına düşmez bence.

2017 şubat ayından beri 2 buzdolabı hiç durmadı, kışın mazotlu ısıtıcı, aydınlatma, telefon şarjı vs. diye hesap yapınca günlük ihtiyaç 70-90 amper arası değişiyor.
 


Bu veriler 30A regülatörler ile sağlanıyorsa gerçek kapasite daha yüksek olmalı. Ancak regülatörün gereksiz ısınmasının yaşamını kısaltacağı düşüncesi ile en az bir panelin yeni bir regülatöre bağlanması yerinde olmalı. Eğer şimdiki mppt iflas ederse masraf daha fazla olabilir diye düşünüyorum.

Akü yaşı için sadece okuduklarımı baz aldım. Benimki umarım sadece şom ağızlı amatör bir tahmin olarak kalır. :yum:
 


.

Kıssadan hisse;
Konuya kompresörlü 40 litre soğutucusuyla yaz karavancısı olarak kendi tecrübelerimi de katarak söylersem, demek ki panelvanın kaderi 35-90 Amper/saat bandında oynuyor.

Yaz için en az 100W panel yanlış olmamalı.
Bana bakmayın benimkisi ise 90W...
Bahar ayları bazen aküden kredi çekiyoruz.
Vazifesi ne keratanın..
Sonra da şebekeyi verip gönlünü alıyoruz..:yum:
 
Son düzenleme:



Mppt regülatörün güzelliği akü ile paneller arasında dengeyi kurması. Tabi bu dengeyi sağlarken regülatöre ne oluyor göreceğiz.
Şom ağız demeyelim uzun araştırmı ve tecrübe diyelim :smiley:
 

Ntc devreyi hazır aldım. Çıkışını ölçtüğümde 12,4 v ölçüyorum. Ama iş amper ölçmeye gelince ölçüm aletini sisteme takınca fan bile çalışmıyor.
Aldığım devre bu
tmp_3838-IMG_0005e@2x472950415.jpg
 

.

Kıssadan hisse;
Konuya kompresörlü 40 litre soğutucusuyla yaz karavancısı olarak kendi tecrübelerimi de katarak söylersem, demek ki panelvanın kaderi 35-90 Amper/saat bandında oynuyor.

Yaz için en az 100W panel yanlış olmamalı.
Bana bakmayın benimkisi ise 90W...
Bahar ayları bazen aküden kredi çekiyoruz.
Vazifesi ne keratanın..:yum:

Her kredinin ödenmesi gereken bir gün var :smiley:
 

Bu başlık karavancılar için çok yol gösterici bilgilerle doldu.

Paylaşımlardan çıkardığım netice: Karavanda panel kapasitesi, akü kapasitesi ve elektrik sarfiyatının dengelenmesi gerekiyor. Bu dengeyi iyi kurduğumuz ölçüde az sorun yaşarız diyebiliriz. Bu denge olmadan aracı panel ve aküyle doldurmak iyi bir çözüm olmasa gerek.

Ben karavanımda şöyle bir çözüm buldum. Araçta iki yaşam aküsü var (90+90 amper). Son iki yıldır kullandığım solar sarj regülatörünün iki çıkışı var. Birinci güçlü çıkış yaşam akülerinden birisini, ikinci çıkış (1 amper civarında) ikinci yaşam aküsünü besliyor. Regülatörden fazla akım alan akü sadece solapanel tarafından şarj edilir ve sadece buzdolabını çalıştırır. Bu akü güneşli günlerde genellikle saat 14-15’e kadar dolar. Bu durumda gerekli görürsem şarj regülatöründe akülerin yerlerini değiştiriyorum. (sadece iki fişin yerini değirmek lazım) Bu değişiklikten sonra dolu aküye az amper, ikinci aküye de fazla amper gelmeye başlıyor. Böylece 100 wattlık solar panel iki aküyüde besliyor. Bu uygulama sayesinde aküler paralel bağlanmadan şarj oluyorlar. Solarpanelden az elektrik alan ikinci yaşam aküsü motor çalıştığında alternatörden de şarj oluyor.
 

Ntc devreyi hazır aldım. Çıkışını ölçtüğümde 12,4 v ölçüyorum. Ama iş amper ölçmeye gelince ölçüm aletini sisteme takınca fan bile çalışmıyor.
Aldığım devre buEkli dosyayı görüntüle 500868
bu devreyi direk fana mı bağladınız ? yoksa arada 12 v mini röle üzerinden mi fanı kontrol ediyorsunuz ?
eğer bu devreyi 12 v luk bir röleyi kumanda etmek için kullanırsanız ve röle kontaklarından da fanı beslerseniz sorun yaşamazsınız sanırım.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Mesajlar
1,523,511
Kayıtlı Üye Sayımız
166,586
Kaydolan Son Üyemiz
shotgun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst