Karavanda Solar Ağırlıklı Enerji Sistemi Tasarlanırken Bilinmesi Gerekli Faktörler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 115
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,339
Arz ve talep

- 600 watt solar panel
- 400 Amper gel akü dolu olarak, kamp yerine ulaşıldı.

15 günlük, bu mevsimde kamp (güneş günde ortalama 90 dakika) sonunda, harici elektrik arayışına başladım.
Bu süre zarfında, günde 16 saat webasto (5,5 kw) çalıştı, 180 lt. lik buzdolabı, günde 8 saat tv seyri, kamp süresince toplam 650 lt suyun kullanımı

Ayrıca geçen yıl ki 7 aylık gezimde çoğunlukla bu sistem ile günde çoğu zaman solar panelden ancak 32 amper yükleme yapa biliyordum.

Teşekkürler Emmi (Mesut)

Merhabalar.. ben karavan dünyasına yeni yeni girmeye çalışan biriyim. Yeni plduğum için, yanlış anladığım/sorduğum bir şey var ise bağışlayın lütfen.. müsaadenizle sisteminizle ilgili bir kaç soru sormak istiyorum..

1) Hiç motor çalıştırmadan, üstelik elektrikli webasto ve büyücek bir buzdolabı ile, hem de kasım ayında, 15 gün mü sürdü 400 amper akülerin boşalması ? Yoksa ben mi yanlıl anladım?

(Eğer doğru anladıysam süper.. çünkü ben okuduğum yazılardan, bu boyutta bir sistem ile, yazın güneş altında bile, 4-5 gün idare edebileceğim hesabı yapmıştım. Benim hesabımda, ekstra olarak günde 20 dakika mikrodalga vardı)

2) 600 watt panel ile, 32 amper dolum yapabilmenizin sebebi nedir acaba? Mevsim mi? Gölgede çok zaman geçirmek mi ? Yoksa normal bir durum mu bu ?

3) 32 amper/gün dolum yapmak demek, 400 amper akünün, 400/32= 12 günde dolması demek mi ?

4) son sorum klimalar ile ilgili.. araca entegre klimaların taktırılmasını/kullanılmasını kimse tavsiye etmiyor forumda.. Mobil, çirkin, büyük bazı klimaları öneriyorlar..

sizin sisteminizde, ısıtma için elektrikli webasto günde 16 saat çalışabiliyor anladığım kadarıyla. Hem de 15 gün !

Ama ben nerde klima yorumu okusam, sanki 8 saat çalıştırdığım anda 300-400 lük aküyü bitirecekmiş gibi bir algı var.

Klima gerçekten bu kadar yakıyor mu ? Ya da ben neyi atlıyorum ?:smiley:

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:

Etiketler
Birimlerde hata yapmazsak problemi dogru kavrar ve cozeriz.
Webasto dizel(veya benzin) yakarak isitir. Elektrige sadece kivilcim icin ihtiyaci vardir. Ortalama guc tuketimi 15 Watt uzeri degildir.Klima xxxx watt guc cektigi icin karsilastirma yapamayiz.
400 AH x12V=4800 Watt saat enerji demektir.
%50 sini kullandigimizi varsayiyorum yoksa cabuk ölür.
400 AH aku bize 2400 wattsaat enerji verebilir.
Gunes paneli verimi en iyi sartlarda %60 dersek;
2400/0.6= 4000 watt saat gunes panelinden enerji almamiz gerek.

600 watt lik panelimiz var.
4000wattsaat/600watt=6.7 saat eder.
Gunese dik 7 saat gerek 400 ah akumuzun kullandigimiz yarisini doldurabilmek icin.
Bundan sonraki hesabim teorik, tecrubeli arkadaslar rakamlarla oynayabilir;
( Muhendislikte biliyirsunuz emniyet katsayisi vardir. Gunes paneli kullanmadim ama ortalama 2 kabul edelim.
Yani gunes tam dik gelmedi, bulut geldi, soketim kotu , kablom uzun, akum isindi vs vs )
2×7= 14 saat dik gunese ihtiyacimiz var.
Bunuda iki gunde aldigimizi varsayiyorum.
Basta ne demistik 400 AH bize 2400 Watt saat enerji veriyor.
600 Watlik panel ile iki gunde dolduruyoruz.
Gunde size bu sistemle 2400/2=1200 watt saat enerji.

Katsayimi 2 almistim.. Gunde de 7 saat gunes demistim.

Fazla derseniz 1200 wattsaati abartim oraninda artirabilirsiniz.

Tepe tepe kullanin. ;)

Merhabalar.. ben karavan dünyasına yeni yeni girmeye çalışan biriyim. Yeni plduğum için, yanlış anladığım/sorduğum bir şey var ise bağışlayın lütfen.. müsaadenizle sisteminizle ilgili bir kaç soru sormak istiyorum..

1) Hiç motor çalıştırmadan, üstelik elektrikli webasto ve büyücek bir buzdolabı ile, hem de kasım ayında, 15 gün mü sürdü 400 amper bu akülerin boşalması ? Yoksa ben mi yanlıl anladım?

(Eğer doğru anladıysam süper.. çünkü ben okuduğum yazılardan, bu boyutta bir sistem ile, yazın güneş altında bile, 4-5 gün idare edebileceğim hesabı yapmıştım. Benim hesabımda, ekstra olarak günde 20 dakika mikrodalga vardı)

2) 600 watt panel ile, 32 amper dolum yapabilmenizin sebebi nedir acaba? Mevsim mi? Gölgede çok zaman geçirmek mi ? Yoksa normal bir durum mu bu ?

3) 32 amper/gün dolum yapmak demek, 400 amper akünün, 400/32= 12 günde dolması demek mi ?

4) son sorum klimalar ile ilgili.. araca entegre klimaların taktırılmasını/kullanılmasını kimse tavsiye etmiyor forumda.. Mobil, çirkin, büyük bazı klimaları öneriyorlar..

sizin sisteminizde, ısıtma için elektrikli webasto günde 16 saat çalışabiliyor anladığım kadarıyla. Hem de 15 gün !

Ama ben nerde klima yorumu okusam, sanki 8 saat çalıştırdığım anda 300-400 lük aküyü bitirecekmiş gibi bir algı var.

Klima gerçekten bu kadar yakıyor mu ? Ya da ben neyi atlıyorum ?:smiley:

Şimdiden teşekkürler.
Birimlerde hata yapmazsak problemi dogru kavrar ve cozeriz.
Webasto dizel(veya benzin) yakarak isitir. Elektrige sadece kivilcim icin ihtiyaci vardir. Ortalama guc tuketimi 15 Watt uzeri degildir.Klima xxxx watt guc cektigi icin karsilastirma yapamayiz.
400 AH x12V=4800 Watt saat enerji demektir.
%50 sini kullandigimizi varsayiyorum yoksa cabuk ölür.
400 AH aku bize 2400 wattsaat enerji verebilir.
Gunes paneli verimi en iyi sartlarda %60 dersek;
2400/0.6= 4000 watt saat gunes panelinden enerji almamiz gerek.

600 watt lik panelimiz var.
4000wattsaat/600watt=6.7 saat eder.
Gunese dik 7 saat gerek 400 ah akumuzun kullandigimiz yarisini doldurabilmek icin.
Bundan sonraki hesabim teorik, tecrubeli arkadaslar rakamlarla oynayabilir;
( Muhendislikte biliyirsunuz emniyet katsayisi vardir. Gunes paneli kullanmadim ama ortalama 2 kabul edelim.
Yani gunes tam dik gelmedi, bulut geldi, soketim kotu , kablom uzun, akum isindi vs vs )
2×7= 14 saat dik gunese ihtiyacimiz var.
Bunuda iki gunde aldigimizi varsayiyorum.
Basta ne demistik 400 AH bize 2400 Watt saat enerji veriyor.
600 Watlik panel ile iki gunde dolduruyoruz.
Gunde size bu sistemle 2400/2=1200 watt saat enerji.

Katsayimi 2 almistim.. Gunde de 7 saat gunes demistim.

Fazla derseniz 1200 wattsaati abartim oraninda artirabilirsiniz.

Tepe tepe kullanin. ;)

Bu cevap bana idi galiba :smiley: teşekkür ederim.

Dediklerinizin hepsini üç aşağı beş yukarı ben de biliyorum açıkçası. Beni yanıltan, webastonun yanındaki parantezde yazan (5.5 kw) ibaresi oldu :smiley: :smiley:

Şoka girdim resmen.. 5.500 lük webasto nasıl 15 gün çalışır diye. Emeğiniz için teşekkür ediyorum.

Hayırlı sabahlar.

Bu klima sorunu için, kondisyon bisikleti gibi bi çözüm bulmak lazım. :smiley:

600 panel + 500 li-ion batarya (100-120kg) bile bana mısım demiyor.. üstelik yakl. 5.000 euro ya mal oluyor anladığım kadarıyla..

@bartek aklıma takıldı tekrar okuyunca.

Panelin verimini önce %60 aldınız.

Sonra gölge, kablo uzunluğu vb sebeplerle bi daha ikiye böldünüz.

Yani panellerin randımanını %30 a düşürdünüz.

1) Çok güvenli olmadı mı bu katsayı ? :smiley:

2) akülerin %50 kullanılması gerekliliği tüm tip aküler için mi geçerli? Yoksa jel aküler için mi sadece ?

Örneğin telefonlarda kullanılan bataryalar için uyarılar tam aksi yönde.

Verim, katsayi konusunda arkadasimizin tecrubesi fikir veriyor esasinda.
Anladigim kadari ile 600 wattlik panelde 32 amper gormus.
Kayip olmasa 600/12=50 amper yapar.
32/50=0.64
%36 kayip var.
Ben %40 kayip demistim.
Eger bu 32 amper gordugu en yuksek amperse benim ek kullandigim 2 katsayisi dogruya yakin olabilir.
Yok 32 amper gunes varken gundeki ortalamasi ise benim 2 katsayim yuksek kaliyor.
(Amperi anlik gorursunuz. )

Gunes dik gelirken , iyi sarj paneli, isinmamis, canli aku, uzun olmayan yeterli kalinlikta kablo, duzgun soketlerle kullanildiginda %40 kayip kabul edebiliriz.(?)
Bu ideal sartlardan uzaklasma emniyet katsayisi ile ilgili esasinda.
Siz ancak sahada tecrube edebilirsiniz. Sizinki belki 2 degil de 1.3 olu r ortalamasi. Ama 1 olmaz .
Siz derken okuyan herkese diyorum esasinda.;)
Her akunun bosalma oranina gore doldur bosalt omru var.
% 80 bosalt, 100 kez,
%50 bosalt 500 kez gibi.
En azindan teorik bilgisi oluyor aku speklerinde.
Kursunlu , jel ya da agm aku ye gore bu oranlar degisiyor.

Son düzenleme:

Açıkcası İlhan emminin cevaplarını ben de merak ediyorum.
Teoman beyin #18 in ikinci paragrafındaki hesaplarına yer ve zaman faktörlerini de ilave ederek düşünürsek, en ketüm ay Aralığı İzmir-Antalya sahil bandında geçiren 600 Watt panelli bir karavanın şansa da bağlı olarak günde ancak 70-80 Ah üretimi olmalı. ( Bu değerler, Güney İspanya, İtalya ve Fas için de pek yanlış olmamalı ? )
Gerçi benim gibi fakire yarısı da yetiyor ama herkesin sistemi farklı tabii.
Üstelik ben, sadece yaz gezen tatlı su karavancısıyım. :yum:

Panelvanlar için yer açısından da uç değer olan 600 Watt solar panel + 400 Ah akü kombinasyonunu kış aylarında da bilfiil uygulayarak bir yıl üzeri devamlı yollarda olan Tunç’dan tecrübelerini öğrenmek yararlı olabilir.

Blog adresi: yolgezen.net • hadi bize eyvallah
Resimlerdeki esnek panelleri şimdi çerçeveli olanlarla değiştirmiş durumda !
O sayfanın adresi : Enerji • yolgezen.net

Forum rümuzu ise: @terdogan

Cin gibidir maaşallah. Muhakkak bizi dinliyordur.. :yum:

Son düzenleme:

12V kompresorlu buzdolabı ve kışın webasta türü ısıtıcı ve telefon /tablet şarj için forumlarda gördüğüm 200 Watt panel, 150 Ah jel/agm akü 1 gün yetiyor. Diğerleri (ocak, sıcak su ) için enerji kaynağı ise sadece gaz.

Üzeri tüketimleri düşünen arkaşadaşlara üzgünüm ama henüz en ideal çare jeneratör .

Param az derseniz alın bir Aksa jeneratör, biraz var derseniz Honda EU i sessiz jeneratörler, yok para mühim değil dükkan senin derseniz de Dometic TEC 40D :smiley:

Elekrikli arabalar yaygınlaşmak için akü teknolojisinin ilerlemesini bekliyor. Herhalda 4-5 yılda bir 5-10 bin euro arası akü yenilemek gerektiği için henüz yaygın değil. Ondan sonra jeneratör harici çözümler olabilecek.

Son düzenleme:

.

Karavancılar kış aylarında solar enerji üretimi dar boğaza girince tökezlenme yüzdesinin artacağını unutmamalı. Mesela benim solar cetvellerde yaptığım istatistik ortalama bazlı hesapların, kışın güneşin kendini sadece iki gün üst üste göstermemesi üzerine çöp tenekesine atılması maalesef kaçınılmaz oluyor.
O yüzden sadece masa başı hesaplara güvenmek riziko almak demek.

Peki o zaman ne yapılacak, hele üretim için artı olasılığınız da yoksa ?
Karavancılığın esneklik yani uyum kaidesine sığınmak galiba en doğrusu.
Böylelikle her durumda şebeke ceryanına bağlanılacak kampingleri veya yerleri bilmek, buz dolabının içindekileri uygun seçmek ya da hazır buzdan faydalanmak, medyayı tv yerine tabletten takip etmek, telefon ve tabletleri dışarda doldurtmak, belki gereksiz ısınmadan kaçınmak, varsa inverter, kahve makinası, bulaşık makinasi, mikro dalga fırın kullanmaya ara vermek anlam kazanıyor. (Kimi zaman da Teoman beyin dediği gibi komşu kaçırtan jeneratöre tevessül edenimiz bile oluyor)

Hiç merak etmeyin nereye giderseniz gidin, Murfy keratası sizi yine orada biryerlerde buluyor.
Ya da en azından nefesini hep ensenizde hissediyorsunuz... :yum:

Ehh karavancılıkta böyle birşey işte.
Kim dedi size evde uslu uslu oturmak varken, karavana bu kadar para yatırıp kendinizi yollara atın diye.:yum:

.

Son düzenleme:

Verim, katsayi konusunda arkadasimizin tecrubesi fikir veriyor esasinda.
Anladigim kadari ile 600 wattlik panelde 32 amper gormus.
Kayip olmasa 600/12=50 amper yapar.
32/50=0.64
%36 kayip var.
Ben %40 kayip demistim.
Eger bu 32 amper gordugu en yuksek amperse benim ek kullandigim 2 katsayisi dogruya yakin olabilir.
Yok 32 amper gunes varken gundeki ortalamasi ise benim 2 katsayim yuksek kaliyor.
(Amperi anlik gorursunuz. )

Sistemin sahibi beyefendi, “Günde en fazla 32 amper dolum yapmıştım” demiş..

Ben de, bu anlatımdan, 1günde 32ah enerji stoklayabildiğini çıkartmıştım. Bu rakam düşük geldiği için sormuştum zaten sebebini..

Ama dediğiniz gibi, anlık amper de olabilir. Bilemedim :smiley:

Merhaba,

Karavanda sürekli yaşamda 1 yılı geçtik.
Kullandığımız sistem
Giderler
Waeco 145 lt dolap 65 w en az 10 saat çalışıyor
İndel b 41 lt dolap 65 w duruma göre 4-8 saat
D2 ısıtıcı çalışırken 2-3,5 amper arası çekiyor. Fan ve pompa hava soğuksa 20 saate kadar çalışıyor
Led aydınlatmalar 3-7 watt arası adedi kaç tane açacağınıza karar verin
Tv var ama açmıyoruz :smiley:
Bulaşık makinesi 250-750 watt programa göre değişiyor 2 günde bir çalıştırdık

630 w panel
400 amper (200*2) akü var
Araçtan şarj yok sadece panelden şarj

Aralık ve ocakta Geliboluda günlük üretim 0,85-1,2 kw oldu.
İzmir e yaklaştıkça 1 kw üretimin altına düşmedik.
Güneyde yazın satacak kadar elektriğimiz var :smiley:

Özetle, kışın izmir in üstü veya karadeniz hayaliniz varsa. Dışardan takviye şart.
Yok ben dolap çalıştırmam, üşümem ısıtıcıda lazım değil, soğuk suyla yıkanırım, tuvaletede gerek yok, teknolojiye de karşıyım diyorsanız. 100 w panel 60 amper akü yeter :smiley:

Kimse üstüne alınmasın. Herkesin karavandan beklentisi ve imkanları farklı. Bizim hayalimiz sürekli olarak karavanda yaşamaktı. Bütün imkanlarımızı bu yaşamın konforlu ve uzun süreli olması için harcadık.

Sevgiler
Tunç

Tunc Bey sizi yakalamisken burda bir iki sorumuz var izninizle :smiley:
630 watt panel ile kis ortalamaniz gunde 1 kW saat enerji.
Yazin bu miktar ne oluyor? 2 kW saat enerji /gun oluyor mu?

Bir de neden aractan sarj etmiyorsunuz? Kisin faydali olmaz mi?

Ctek D250s dual bu isler icin uretilmis ve akulere zarar vermeden sarj ediyor.

D250S DUAL

Tesekkurler.

Yakalandık bir kere :smiley:
Kışın gördüğümüz değerler maksimum bu oldu. 1 gün güneş görmesek cepten yemeye başlıyoruz. Yazın saat 11-12 gibi şarj regülatörü üretimi durduruyor. Eğer tüketim olursa ( sanırım mayıs ayı antalya civarıydı) tamirat yaptım, bulaşık, çamaşır, bütün aletleri jarj ettim. O gün 4kw üretimi gördüm.
Bugün Bodrum için üretim 2,47 kw

Aracın yaşam alanı ile motor bölümünü bağlamak fikir olarak cazip gelmiyor. Arada bir sorun olursa iki tarafta gidiyor
Selamlar

.

Tunç bildiğim kadarıyla ayda ortalama bir depo bitirdiğinden alternatöre pek rol düşmüyor aslında. Ctek dual alternatöre, solara hatta rüzgara beraberce bağlansa da alet hem sadece 300 Ah aküye kadar tavsiye edildiği gibi zaten sisteminin halihazırda Mppt regülatörü var.

Fakat bence de akülerin sülfatlanmasını önlemek amacıyla ayda 48 saat şebeke ceryanına bağlanmak için çok fazlı bir elektronik şarj cihazı yine de yerinde olmalı.

Son düzenleme:

Mppt dün sabah 9'da aküye 16 amper gönderiyordu. 10 gibi 29 amperi yolluyor.

Birde kışın panel temizliğine dikkat etmek lazım. Kirli panel %10-15 enerji kaybı demek.

Ayda bir olmasa da 220 den şarj yapmaya çalışıyorum.Bu kadar çabaya aküler kaç yıl gidecek bakalım.

Selamlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Kayıtlı Üye Sayımız
166,586
Kaydolan Son Üyemiz
shotgun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR