Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,490
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

misoo' Alıntı:
sevgili arkadaşlarım güneş paneli baglayacaksanız baglayacagınız panele uygun olan bir şarz aleti baglamak zorundasınız vercegim linkteki gitti gidiyorda bulunan cihaz veya benzeri bir cihaz baglayacaksınız nedenmi 1 aküyü bozmadan şarz eder 2akünün tam boşalmasını önler (tam boşalırsa akü ömrü azalır ve bozulur) 3 paneliniz (güneş piliniz ) ister mono kristal olsun ister esnek panel (yani perde türü açılan sarılan /yanirulo haline gelen ) olsun önemli degil çünkü bu şarz cihazları aynı zamanda bir rülatör gibi hareket ederler yani pil ister 21v ister 18v ister16volt versin akü boşken 14.4 doluncada 13.8 de tutarlar bu arada şarz cihazınızın şarz gücü pilinizin verecegi ampere (wata) baglıdır yardımcı olabildimse nemutlu tlf da edebilirsiniz 0532 2867074 müslüm şahbudak

Müslüm bey,

Foruma hoşgeldiniz...

GG deki dükkanınızda solar panel sattığınızı da gördüm...

Orjini konusunda bilgi verebilir misiniz?

Siz mi üretiyorsunuz yada Türkiyede üreten bir firmadan mı alıyorsunuz?

Sanırım Bursadan İlhan abi geçende sizden D.I.Y. solar kit aldı... (Tekirdağdan aldım demişti)

Ölçülere göre panel yapma şansınız var mı?

Cevaplarınıza göre konuyu derinleştiririz...

Etiketler

Haldun kardeşim, verilen adresteki karavanın solar işlemini okudum, acaba ben, bu işi semt pazarına düşene kadar beklesem mi?
İyi tarafı bu çatı sistemiyle benim araca neredeyse 5 adet bağlayabilirim.

merhaba ;
Karavanda enerji ihtiyacını güneş paneliyle karşılamak konusunda aşağıda belirttiğim paketlerde 70 w veya 140 w solar panel kullanarak ihtiyacınız olan elektrik enerjisini üretebilirsiniz. Tavsiye ettiğim SUNECO güneş paneli 25 yıl %80 verim garantisine sahip olup 500 KG'lık basınca dayanıklıdır.

70 W güneş paneli ile
Cihaz adı Adedi Kullanım süresi
22" LCD TV 1 6 saat
11 W ampül 2 6 saat

140 W güneş paneli ile
Cihaz adı Adedi Kullanım süresi
Buzdobaı(büro tipi) 1 6 saat
LCD Tv 1 6 saat
Ampul 2 6 saat

güneş panellerinin ölçüleri ;
70 W 520x510x25mm

140 W 1480x990x35mm

70 W Güneş paneli 210 Euro+ KDV
İsteğiniz üzerine kapıdan ödeme koşuluyla kargo ile gönderilebilir.

berkcantp' Alıntı:
Arkadaşlar muhasebecim Gökhan beyle Tekirdağ'dan gittigidiyor aracılığıyla 236.00 Tl değerinde piller ve gümüş yapıştırma lehimi birlikte geldi. Bir türlü ekleyemedik sebep ise çok ince çıt diye kırılıyor, milimetrik kalınlıkta. 8,30V a kadar çıktık, gerisi kırıldı. Lehimle tutturamadık. Firmayı aradığımızda ''üretici firmadan gelen koliden bu lehim çıkıyor'' dedi ve başka bir yapıştırma şeklinin olduğunu, Lehimin fiyatından bahsettiysede bu bizim yapabileceğimiz el becerisi değil.
Merhaba bu tip ürünler hobi amaçlı satılmakta ve kullanılmaktadır. Güneş hücresinin mikronluk kalınlığı ile güneş paneli yapmak bir hayli zor . Ayrıca bitmesi durumunda belki birkaç yıl evinizin üstünde size yardımcı olabilir . Fakat karavanın hareket halindeki titreşimi yaptığınız güneş pilini kısa sürede kullanılmaz hale getirecektir. Size tavsiyem Tuv ve CE sertifikalı güneş panellerini kullanmanızdır. Bu panellerin belli testlerden geçmekte ve 25 yıl %80 verim garantisinde satılmaktadır.

Akünüzü şarj etmek için sürekli olarak bir şarj noktası bulmak zorunda olmak özgürlüğünüzü ciddi olarak kısıtlar. Doğada kalabileceğiniz tüm güzel yerleri hayal edin, akülerinizi şarj etmek için güneş pilinizi kullanarak, şarj noktalarından uzakta, dileğiniz yerde kalabileceksiniz.Karavanınızda kullanacağınız güneş pili ile;İstediğiniz yerde istediğiniz süre boyunca konaklayabileceksiniz,Yeterli akü kapasitesine sahip iyi tasarlanmış bir sistem ile elektriğin olmadığı yerlerde, kendi enerjinizi kullanarak dilediğiniz kadar kalabileceksiniz.Akünüzü şarj etmek için karavanınızın motorunu çalıştırmak zorunda kalmayacaksınız.Ulusal parklar artık sizin için bir rüya olmaktan çıkacak.Karavan parklarında yer bulmak veya daha öncesinden rezervasyon yaptırmak zorunda olmayacaksınız.Güneş pili ile elektriğin olmadığı daha ucuz kamp alanlarında kalmanız mümkün olacak.Karavanınız kullanmadığınız zamanlarda da akünüz her zaman dolu olacak.Bir karavanın enerji ihtiyacına önemli derecede katkı sağlayabilecek bir sistemin minimum 50 Watt'lık bir enerji çıkışı olmalıdır. Yaz aylarında, 50 Watt'lık bir panel size ışıklandırma, su pompası ve radyonuz için yeterli enerjiyi üretecektir. Yılın diğer aylarında,yani güneş ışığının daha az olduğu zamanlarda, daha büyük bir panele ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer buzdolabınız veya televizyonunuz varsa,birden çok panel almayı düşünebilirsiniz çünkü bu gereçlerin enerji ihtiyacı daha fazladır.

Kasalı güneş panelleri elde edeceğiniz enerjiyi en ekonomik yoldan elde etmenizi sağlar; bu panelleri aracınıza monte etmeden, sadece ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilirsiniz ya
da panelleri karavanınızın tepesine monte edebilirsiniz.Diğer bir alternatif ise, yapıştırılabilir esnek güneş panellerini alarak bunları aracınıza monte etmektir. Esnek güneş panelleri estetiktir ve monte etmesi çok kolaydır. Esnek panelleri aracınıza monte etmeden de kullanabilir, ihtiyacınız olduğunda çıkararak,kullanımınız bittiğinde kolayca yerine kaldırabilirsiniz.Karavanınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız, akünüzü dolu tutmak için küçük bir panel kullanabilirsiniz. Aküler zamanla kendi kendine boşalır ve boşalmış olan aküler kapasitelerini kaybederler.

Sayın
antalyasolarenerji
Sizin verdiğiniz değerli bilgiler teknik verilere dayalı olacağı için bizleri bilimsel verilere göre aydınlatacağından;Yeterli akü kapasitesine sahip(YETERLİ KAPASİTE NE?) iyi tasarlanmış bir sistem ile(BU SİSTEMDE NELER VAR?) elektriğin olmadığı yerlerde, kendi enerjinizi kullanarak dilediğiniz kadar kalabileceğimiz detayları da yazarsanız seviniriz.Saygılar.

Yusuf abi,

Güneş paneli konusunda geçen yılki düşüncelerimin zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak epeyce değiştiğini söyleyebilirim. Pratik tecrübelerimden yola çıkarak, eski sayfalarda Haldun'a yazdığım bir yazıyı alıntılıyorum. Belki bir fikir oluşturabilir. Hesaba kitaba dayalı çalışmalar özellikle de akü şarjı ile ilgili olanlar pratikte karşımıza farklı olarak çıkabiliyor.

orsaalabanda' Alıntı:
Haldun, yerin müsait... İlle de buzdolabını değiştirip kaliteli bir ürün alacaksan, naçizane kaliteli bir markanın 3 sistem buzdolabını tavsiye ederim. 120-150 Amp. arası AGM ya da Jel akü ile birlikte tüm enerji sorunun çözülür ve güneş paneline de ihtiyaç kalmaz. Hatta televizyon, laptop gibi araçlar kullanmayacaksan kısa vadede mevcut akülerin bile yetebilir.

Evet kısa sürede çok iyi soğutuyor ama karavanda en çok enerjiyi de kompresörlü buzdolabı çekiyor. Bu modeller tercih edilecekse, sorunsuz ve sürekli kullanım için güneş paneli (en azından takviye için) şart gibi... Tv-Laptop-DVD ıvır zıvır kullanmayacağım diye kendini kandırma, biz de halen kendimizi kandırmaya çalışıyoruz ama ileride lazım olacak gibi...

Buzdolabını sürekli kullandığımız yaz koşullarında 120 Amp. jel akü, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar dahil en fazla 2 gün gidiyor. 100 watt.'lık güneş paneli ile bu süre en fazla 3-3,5 güne çıkıyor. Yani buzdolabı sürekli çalışırken güneş paneli olsa bile Tv izlemek ve bilgisayar kullanmak bu süreyi yarı yarıya azaltır.

İşin sevindirici yönü, buzdolabının çalışmadığı soğuk günlerde webasto, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar için neredeyse sonsuz enerji döngümüz var. Ancak film izlemeye kalkarsak yine yaz koşullarında olduğu gibi 3 güne düşeriz.

Enerji ihtiyacınız her ne olursa olsun güneş paneli çok büyük bir güvence. Bu konuda tartışmaya girmem. Yola çıkarken akülerimin dolu olduğunu biliyorum ve (henüz öyle bir durumla karşılaşıp test etme şansımız olmadı ama) aküleri sonuna kadar bitirsem bile ertesi gün marşa basabilecek kadar enerji depolayabileceğimi sanıyorum. Bu güvencenin değeri parayla ölçülecek bir şey değil.

Bunları zaten biliyorsun ama belki başkalarına da faydalı olabilir diye yazdım. :smiley:

orsaalabanda' Alıntı:
Aküleri olabildiğince büyük tutmakta fayda var ama;

Biliyorsunuz aküler doğrusal zamanlı olarak dolmuyor. Yüksek amperajlı bir aküyü ne kadar sürede doldurabileceğiniz önemli. Neden önemli?.. Düşük amperajlı ama full şarjlı bir aküyü, yüksek amperajlı ama yarım şarjlı bir aküden çok daha randımanlı kullanabilirsiniz, o yüzden önemli. Bu durum akünüzün uzun ömürlü olabilmesi açısından da önemli.

Pratik tecrübelerimizden yola çıkarak;

120 Amp kaliteli bir akü + 100 watt + 80 watt güneş paneli + 12 volt 45-50 lt. civarı kaliteli bir kompresörlü buzdolabı + led aydınlatma + ufak tefek cep telefonu, fotoğraf makinası şarjı + dalgıç pompa (hidrofor değil) = sonsuz döngü diyebiliriz....

Buna günde 4-5 saat televizyon ya da lap top ilave edilecekse, aküyü 150 Ampere, güneş panellerini 3x80 watt.'a çıkarmak gereklidir.

En büyük sorun hem buzdolabı, hem de webastonun çalışması gereken içinde bulunduğumuz tarihlerde yaşanıyor. Bu durumda sonsuz döngü için 200 amp. akü ve 4x80 watt güneş paneli şart gibi...

Bence yüksek maliyetlere katlanarak, yüksek enerji tüketimi için "sonsuz döngü" peşinde koşmak gereksiz. Çünkü 2. ya da 3. günde zaten sıkılıp yol yapmak istiyorsunuz... 2., 3. günün sonunda alternatörden alınacak 50-60 Amperlik bir takviye ya da bir gece biryerlerden alınacak elektrik sizi çok rahat 3 gün daha idare eder. Bir yere kamp kurup elektrik almadan haftalarca konaklanacaksa ona bir şey diyemem...

Bu bağlamda 150-200 Amp akü ve 2x80 watt panel bu işin optimumu diyebilirim. Yalnızca buzdolabının ve kısıtlı elektriğin kullanılacağı durumda sonsuz döngü, istediğiniz her şeyi kullanacağınız durumda da 2-3 gün yetecek enerji sağlar. Siz de uzun süre kalacaksanız enerjinizi ona göre kısıtlı kullanırsınız.

Bütün bunlara rağmen full donanımlı ve 300 wattlık güneş panelleri, 200 amp. aküsü olan ama tüm aksesuarları sürekli kullanılan ve içinde yaz kış sürekli yaşanan bir karavanı da ne zaman görsem jeneratörü çalışmakta oluyor. Tatmin yine de büyük ölçüde ne kadar tasarruflu olacağınıza bağlı.

Merhaba,
Karavanlarla ilgili en büyük gereksinim enerji ve buna bağlı olan donanımlar olduğundan ilgili forumlarda da en çok tartışılan ve bitmeyen konularda bunun üzerine oluyor.

Enerji konusunda teorik ve kişisel gereksinimlere uygun edinilen deneyimler aktarılıyor. Kanımca enerji konusunda en büyük yanılgılardan biri de akü amper değerlerin de oluyor. MSB de kullanılan kimi araçlara enerji donanımları yapan Ankarada ki bir kuruluş'un iki sene önce yaptığı araştırmada piyasada kullanılan akülerin üzerinde yazan gerçek değerlerin yaklaşık %20 daha az amperde olduklarını saptadıklarını iletmiş ve yurt dışından farklı aküler ithal edeceklerini söylemişlerdi.Yaşam aküsü olarak kullandığım 105 amperlik marin akü nün değerini 80 amper olarak ölçtüklerini de öğrenmiştim. Ben 2X105 A akü kullanıyorum derken aslında 2X 80 A akü kullanıyormuşum 3 yılın sonunda değerleri herhalde 2X 65 A'edüşmüştür.
Akülerden 2,3 yıl sonra da aynı performansı beklemek hata. Yaşam aküleri bu anlamda araç aküsünden daha çabuk yıpranıyor.
Akü kullanımı ile ilgili bir yanlış anlaşılabilecek konuda 200 amperlik akü 2 gün yeter denilmekte. İki gün yeter ancak daha sonra yol yapmayacaksanız akülerin sağlıklı dolması gereken süre en az 20 saat yada yapılacak 500, 600 km.dir.

Karavana donanım yapılırken kişisel kullanımı düşünmek gerekir. Herkesin kişisel beklentisi ve optimal gereksinimi farklıdır. Sadece hafta sonları 2/3 günlük boşluklarda , yılda 20/30 gün tatilde kullanıyorsanız ve bir yerdede 2,3 günden fazla kalmaktan sıkılıyor ve Buz dolabından başka da fazla bir enerji tüketiminiz yoksa, çok büyük harcamalara gerek yok. Uygun kullanımla 200 amperlik bir akü ve ufak bir jeneratör bu tür kullanımlara yetebilir.
Çok büyük bir enerji tüketiminiz yoksa, güneş pilleri ne büyük paralar harcamak gereksiz olabilir. Bu tür donanımlarda teknoloji yıllar boyu hem daha çok gelişiyor hemde fiyatı çok daha ucuzluyor. İki yılda bir değiştirilip konforun sürdürüleceği bir akünün fiyatı aslında bir depo dizelden daha pahalı değil.

Ancak benim gibi yılda 5/6 ay karavan kullanıyor zaman zaman da aynı yerde 20-30 günde kalıyorsanız. Başka çareler düşünmek zorundasınız. Daha önceki yıllarda 4 zamanlı bir jenaratör kullanıyor ve her gün akülerin boşalmasını beklemeden günde 1-2 saat jenaratör kullanıyordum. Bu tür kullanımda da TV ve benzeri tüketimleri olduğunca tasarruflu yapmaya özen gösteriyordum.
Buna karşın günlük benzin tüketimi 1,5-2 lt ayda yaklaşık 200- 250 TL benzin harcaması yani bir yılda 1000 TL nin üzerinde bir tüketim ve çevredekileri rahatsız etmeyecek bir yerde konaklamak zorunluğu.

Geçtiğimiz kış Güneş panellerinin fiyatları daha önceki yıllara göre benim için en azından araştırılır düzeye gelmişti. Tesadüfen yapılan bir sohbetteki fırsatı değerlendirerek şu anda sizlere referans olmayacak bir ücretle 300 Watlık güneş panelini Ducato camper'in üzerine Ankara'da monte ettirdim. Günümüzdeki benzin fiyatlarına göre de 2 yılda ödediğim ücreti amorti edeceğim.

Güneş panelleri ile 5 ay yaptığım gezide 1200 W modifiye sinüs inverterle çalışan buzdolabı, vantilatörler, ışıklandrma,hidrofor, günde 6/7 saat tv ve receiver, gerektiğinde kullanılan blender gibi küçük ev aletleri, lap top ve telefon şarz ları vb. gibi günlük yaşamda evimde kullandığım her türlü aracı elektrikli fırın ve mikrodalga dışında kullandım. 750 W mikrodalgalarında rahatlıkla kullanabileceğimi düşünüyorum.
En önemlisi bu kullanımlarda aracımı 30 gün boyunca yerinden oynatmadım. Jenaratör ya da aracı çalıştırmaya gereksinim duymadım.

Aküler saat 14- 15.30 gibi doluyor yada dolmaya yakın olduğu için güneş panellerinden çektiği enerjiyi ,steca şarj regülatörüyle azaltılıyor du. Bu saatlerden, güneş den yararlanmanın azaldığı saatlere kadar kullanılmayınca boşa gidecek bir enerji söz konusu. Ekstra enerji tüketimlerinin şarj gibi, ya da buzdolabının termostatını artırmak gibi, gündüz yapmak daha akıllıca . Akşamları yapılan tüketimi tamamen akülere depoladığınız enerjiyle harcıyorsunuz. Buzdolabı (yatarken termostatı bir birim düşürüyordum), 1-2 saat vantilatör ve 5-6 saatlik tv için akşamları yapılan enerji tüketimini, depoladığım enerjiden sağlıyordum. (2,5 yıllık yaşam aküleri ile). Bu rahatlık için en az 300 W panel ve gece tüketiminizi sağlayacak amperde akü gerekli.
En büyük enerjiyi tüketen buzdolabı idi. Orjinal 12 V kompresörlü buzdoplarını bilmiyorum ancak Manisa da takılan 12 V kompresörlü buz dolablarından daha fazla tüketimi yoktu. Tabiki kullanımlar farklı olabilir.
300 W paneller haziran, temmuz ve ağustos güneşi için fazla gibi gözüksede güneşden daha az yararlanılacak yağmurlu, bulutlu günler ve güneşin daha az olduğu öteki aylar için gereklidir.

Güneş panellerinn en büyük avantajını konaklayacağım yer seçimin de gördüm. Daha önce jenaratör sesi nedeniyle çevreyi rahatsız etmemek için aradığım uygun yer sorunu, Büyük bir özgürlüğe dönüştü. 5 günümü geçirmak zorunda olduğum İzmir içinde dahi kimseyi rahatsız etmeden ve edilmeden şehir içinde istediğim gibi konaklayabildim.

Sevgi ve saygılarımla,

Aliço' Alıntı:
Aküler saat 14- 15.30 gibi doluyor yada dolmaya yakın olduğu için güneş panellerinden çektiği enerjiyi ,steca şarj regülatörüyle azaltılıyor du. Bu saatlerden, güneş den yararlanmanın azaldığı saatlere kadar kullanılmayınca boşa gidecek bir enerji söz konusu. Ekstra enerji tüketimlerinin şarj gibi, ya da buzdolabının termostatını artırmak gibi, gündüz yapmak daha akıllıca .

Bu konu önemli. Akünün dolmaya başladığı noktada regulatörün akımı azaltacağı ve henüz panellerin verimli kullanılabileceği saatlerde boşa giden bir enerjinin olacağını düşünmemiştim. Kamp düzeninde yaşam akümü araç aküsünden sürekli ayrı tutarım. Şarj gibi ekstra harcamaların gündüz yapılması haricinde enerji harcayacak başka şey bulamazsak en azından bu saatlerde araç aküsüyle birleştirmek ve araç aküsünü de alabildiği kadar şarj etmek faydalı olacaktır.

Hüseyin bey, akülerin gerçek amper değerinin üzerinde yazandan farklı olması konusu "akülerin sonuna kadar kullanılamaması" ile mi ilgili acaba? Bildiğim kadarıyla steca regulatör, aküler %40 ın altına düşünce alarm veriyor ve %20 lere geldiğinde boş olarak kabul ediyor. Akülerin sonuna kadar kullanılmasını sağlayan elektronik bir aparat var ama tabi akü ömrü açısından ne kadar sağlıklı, bilemeyeceğim?

Cem Bey Merhaba,
Akülerin, üzerinde yazılan değerden daha aşağıda olması, satışa kadar geçen sürede ki depolama ya da imalat özensizliğinden olabilir.Sonuçda biz tüketicilerin akülerin amper değerlerini ölçme şansı pek yok. Bu iddia MSB ye özel donanım yapan bir kuruluşun saptaması ve iddiası. Üreticilerin akülerin sonuna kadar kullanmasını önlemeleri için amper değerlerini farklı yazacaklarını pek sanmıyorum.

Steca regülatörde (ben 30 amperlik kullanıyorum) , zaman zaman sigorta panelinden kapatılıp açılmasında yani hafızasını yenilemede yarar var. Doluluk oranını her zamankinden daha önce % 100 gösterdiğinde , bu işlemi yaptım doluluk % 60 a düştü ve yeniden aküler şarj olmaya başladı. Önümüzde ki günlerde montajı yapan firmayla bu konu için randevulaştık.
Aküleri sonuna kadar kullanmamaya özen göstermek gerek. Ben de alarm bir kez buzdolabının demeraj anında inverterden geldi. Başkada bir sorunla karşılaşmadım.

Aliço' Alıntı:
Üreticilerin akülerin sonuna kadar kullanmasını önlemeleri için amper değerlerini farklı yazacaklarını pek sanmıyorum.

"Üreticilerin sonuna kadar kullanımı önlemeleri için" değil de "zaten kullanılamıyor olması" nedeniyle bu şekilde olabileceğini düşünmüştüm. Bu durum çekme karavanda akülerin şarjı ve buzdolabının değişik amperajlı akülerle çalışma süresi testlerinde dile getirilmişti diye hatırlıyorum.

Hüseyin abi panelleriniz hayırlı olsun,yazdıklarınız çok güzel bende heyecanlandım birden ;D ilerleyen tarihlerde olurda imkanım olursa yapacağım karavanda olmazsa olmazım mutlaka güneş panelleri olacaktır.verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Sonuçda , Akülerin üzerinde yazan değerin olması gerekenden daha az değerde olması bizleri yanıltabilir. İki üç yıl sonra akünün performansının daha da düşeceğini hesaplayarak , olanaklar içerisinde en yüksek amper değerinde akü almakta yarar var.

Yusuf, teşekkür ederim. Dilerim yeni evinin önünde yeni karavanında bir an önce olur. Bir kaç sene önce güneş panellerini fiyatlarından dolayı düşünemiyordum bile. Şimdi neredeyse 2 KW honda jenaratör fiyatına. Yakın gelecekde çok daha ucuzlayacaktır.

Ilginizi çekeceğini düşündüğüm ekim ayından itibaren almanyada 230 Euro civarında satılan 80 W lık portatif ve komple solar paneli ile ilgili link aşsağıda.

http://www.elektronik-star.de/Haushalt/Heimwerker/mobile_Solarzelle_LTC_ESP80_Monokristall_Panel_80W_i14_3895_0.htm?campaign=Affiliate/zanox/10003728&zanpid=1456523772134962176

Bilgilerinize sunarım.

Not. Monokristal / 62,5 x 6,5 x 56cm / 9,7 kg / 6 metre kablo / akü ve çakmak bağlantısı / çanta

Google `dan ( mobile Solarzelle LTC-ESP80 Monokristall-Panel 80W ) aranarak sıstemın satışını yapan başka yerlerde bulunabilir. ( e-bay , amazon v.s.)

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

a80w (1).jpg

b80w.jpg

c80w.jpg

d80w.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR