Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,481
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Panel alırken dikkat edilecek hususlardan biride hücrelerdir, solar hücreler, 15x15 cm, 12.5x12.5 cm, tam kare veya sekizgen şekildedir, bunun haricinde ölçülerde hücrelerden üretilmiş paneller, dikkat ederseniz yukarıdaki ölçülerdeki hücrelerin kırılımış bir köşelerinin kesilerek yarım hücre şeklinde montajlandığını anlayabilirsiniz, bu ne demekdir, fabrikalar üretim sonrasında fiziksel olarak veye içinde tel kopuğu şeklinde hasarlanmış hücreleri, ihale ile satarlar, bunları alan bir takım panel üreticileri, kırık kısımları temizleyip yarım hücreli yeni formlar elde ederler, acaba aralarına elektronik defolu hücreleride serpiştirirlermi bilemiyorum, bizde kartonla yumurta alanlar bilirler, kenerlara büyükler yerleştirilir görünmeyen orta kısıma küçük yumurtalar saklanır...Kırık hücrelerin tesfiyesi ile üretilmiş paneller işin içine sahtekarlık katılmadı ise elektriksel veri olarak orjinal hücrelerden bir farkları yoktur, ama hurda muamelesi gördükleri için fiyatlarının uygun olaması gerekmekde....

Etiketler

ykamas' Alıntı:
Sayın
antalyasolarenerji
Sizin verdiğiniz değerli bilgiler teknik verilere dayalı olacağı için bizleri bilimsel verilere göre aydınlatacağından;Yeterli akü kapasitesine sahip(YETERLİ KAPASİTE NE?) iyi tasarlanmış bir sistem ile(BU SİSTEMDE NELER VAR?) elektriğin olmadığı yerlerde, kendi enerjinizi kullanarak dilediğiniz kadar kalabileceğimiz detayları da yazarsanız seviniriz.Saygılar.
Şehir dışında olduğum için cevap yazamadım kusura bakmayın;
Örnek sistemlere gelirsek
40 W GÜNEŞ PANELİ VE 40 Amper akü ile güneş battıktan sonra 8 saat aydınlatmanızı yakabilir,
70 W GÜNEŞ PANELİ VE 80 Amper akü ile güneş battıktan sonra 22" LCD TV + 2 Adet aydınlatma lambanızı 7 saat çalıştırabilir
2x70 W GÜNEŞ PANELİ VE 120 Amper akü ile güneş battıktan sonra Büro tipi buzdolabı +22" LCD TV + 2 Adet aydınlatma lambanızı çalıştırabilirsiniz.

40 W PANEL FİYATI : 120 EURO
70 W PANEL FİYATI : 210 EUYO'DUR.

Güneş panelini sadece alırken para verirsiniz herhangi bir bakım gerektirmez ve 25 yıl kullanım ömrü vardır. Bu bilgiler ışığında sistemin kendisini 2-3 yıl içinde amorti edecektir.

Sorularınıza cevap vermeye çalıştım . Kafanızda sorularınız için 0541 956 11 81 nolu telefon veya ozoran@suneco.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz

Güneş paneli alma hamlemi erteledim...

Çünkü aracın tavanında zaten çok sınırlı yerim var...

Artı şu anki karavan gezilerimiz genelde kısa süreli...

Onu da redresör + şarj dinamosu ile çözmeyi düşünüyorum...

TV seyretmiyoruz, kışın webasto yazın ise dolap tüketimim olacak...

Zorlanarakta olsa işi götüreceğimi sanıyorum...

Fotovoltaik teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak, emeklilik zamanı yaklaşınca tavanı donatacağım, hatta yanına dışarıdan takviye olarak monteli olmayan taşınanlardan da koyarım belki...

Zaten şimdi taktırsam koyabileceğim en büyük 130W lık bir model... Çünkü panellerin tamamına yakını dikdörtgen formda bana ise kareye yakın bir panel gerekmekte...

Umuyorum 3 yıl içinde aynı alana çok daha fazla verimi sığdırırlar... :D

Konyalı hemşerilerim işi bitirmiş de haberimiz yokmuş :smiley:
http://webtv.hurriyet.com.tr/1/12966/16785676/1/turk-mucidin-buyuk-icadi.aspx

bartek' Alıntı:
Konyalı hemşerilerim işi bitirmiş de haberimiz yokmuş :smiley:
http://webtv.hurriyet.com.tr/1/12966/16785676/1/turk-mucidin-buyuk-icadi.aspx

Hadi mucit kardeşim elini biraz çabuk tut.

Tavanda yer sorunum olduğu için ancak Lorentzin 130 luk panelini koyabiliyordum... (LA130-12S1)

Artık üretim dışı görünüyor... :-\

Diğer yandan eskiden 75W olan alana ise yeni modellerde 100W sığdırılmış...

Acaba diyorum benim 130W olanı da 160-170W a çıkartabilmişler midir?

Şu anda en yüksek 100W lık panel üretimi var, yeni modelleri merakla bekliyorum...

taiga' Alıntı:
Tavanda yer sorunum olduğu için ancak Lorentzin 130 luk panelini koyabiliyordum... (LA130-12S1)

Artık üretim dışı görünüyor... :-\

Diğer yandan eskiden 75W olan alana ise yeni modellerde 100W sığdırılmış...

Acaba diyorum benim 130W olanı da 160-170W a çıkartabilmişler midir?

Şu anda en yüksek 100W lık panel üretimi var, yeni modelleri merakla bekliyorum...
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=66734.0

antalyasolarenerji' Alıntı:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=66734.0

Bu linki neden verdiniz ?
Bu ürünleri sattığınızı biliyorum ancak benim tavandaki alanım az farklı olduğundan sizin elinizdeki paneller bana uymuyor... (150 cm boy benim işime yaramıyor, 105 cm max.)
Eğer Suneco ürünlerinizin tüm modellerinin özellik ve boyutlarını da yazarsanız memnun oluruz...

Not: Konuyla ilgili bir örnek vereyim.

Lorentz in 130W lık model ölçüleri 1082 x 796 mm den 0.862 m2 dir...

Sizin verdiğiniz ölçü ise 140W için 1480 x 990 mm den 1.465 m2 dir...

Alınan verim yaklaşık aynı ancak sizin önerdiğiniz panel %70 daha fazla yer kaplıyor...

Suneco markanın sanırım ana sayfası aşağıdaki link...

http://www.sunecochina.com/solar-pv-panel.html

70W lık ürün görünmese de sizin verdiğiniz ölçüler 70W için çok az görünüyor...

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=66734.msg796807#msg796807

Bu mesajınızda 70W için ölçüleri 520 x 510 mm vermişsiniz...

Cidden 70W için ölçüler doğruysa ben 3 adet almak istiyorum...

karavanda gunes enerji paneli solar sistem en az 500 vatlık panele gereksinim duyarsınız 130x3+100 şeklinde bir panel sistemi ve50 amperlik şarj regülatörüne ihtiyacınız olacaktır panellerinizi paralel olarak bağlayıp regülarörün üzerinden akülerinize direkt olarak bağlayabilirsiniz en az 250 amperlik jel yasam akusunu tavsiye ederim

Bende iscandere 'e tamamen katılıyorum.
Sanırım konu rakkamlarla şöyle açıklanabilir.

Teorik olarak haziranda izmir enleminde (atina) panellerin, yatay yerleşime göre, yönlendirilmesiyle kazanılan artı enerji yüzdesi:

YÖN (Dikeyle olan açı) ARTI ENERJI

Güney 30° % 4
Güney 45° % 11
Güney 60° % 23
GB/GD 30° % 3
GB/GD 45° % 10
GB/GD 60° % 22
B/D 30° % 4
B/D 45° % 8
B/D 60° % 16
Kaynak: http://www.esomatic.de/Auslegung.asp (Kolaylık olsun diye baz olarak haziranda 533 Wh/d alındı)

Peki pratikte durum nasıl ?
a) yolda giderken panele açı vermek,
b) park yada kamp yerinde her zaman güneşe göre park etmek,
c) araç üzeri motorsuz kurulumda günde 4-5 kere araç üzerinden yönlendirmek veya araç dışı paneli ekstra her gece içeri alıp depolamak,
bence gerçekçilik sınırını oldukca zorluyor. ???

Konuyu daha fazla doktora çalışmasına çevirmeden; ayrıca motorlu ve GPS destekli çözümlere yatırım yapmaktansa yer uygunsa gittikce ucuzlayan, daha uzun ömürlü panellerin kapasitesini arttırmak, bence daha uygun ve daha ucuz . ;)

Merhabalar,
Güneş paneli kullanmadım, ama pratikte en önemli sorunun sıcak günlerde olabildiğince gölgede park etme gereksinimi karşısında araç üstündeki güneş panellerinin verimli çalışabilmesi için doğrudan güneş görmesi gerekliliği arasındaki çelişkiden kaynaklanacağını düşünüyorum (uzun bir cümle oldu; umarım anlatabilmişimdir).

Bu sorunu çözmek için olasılıklar:
1. Güneşi görecek şekilde park edeceksiniz
2. Olması gerekenden daha güçlü (ve büyük) paneller kullanacak, maliyeti arttıracaksınız
3. Panelleri araçtan bağımsız ve portatif yapacaksınız (280W lık büyük paneller için pek pratik görünmüyor)

Hüseyin Bey, siz nasıl çözdünüz bu sorunu geçen seneki kullanımınızda?

Bu arada jeneratörlerde ses konusunda EU 10i (veya 1000i) 7m mesafeden sadece 52dBa ses yayıyor (dışarda konuşan insanların sesi ya da bulaşık hafif yağmur sesi kadar örneğin). Tabii ben bundan da rahatsız oluyorum diyen komşular çıkabilir :smiley:
Daha sessiz sadece bir model var (51dBa), ancak o ne yazık ki sadece 600W verebiliyor.

Şu iki zamanlı 100-150TL ye satılan jeneratörleden uzak durulmalı; en fazla 900W güç verebildikleri gibi benzinli çim biçme makinası kadar ses çıkartıyorlar, sürekli en üst devirde çalışmak zorundalar ve 25kg ağırlıkları var. Benzin sarfiyatlarını ise kullanan bilir :smiley:
Tüm bunları göze alacak bir durum yoksa alınmamalı bence.

Güneş paneli - karavan - gölgede konaklama denklemini çözebilmek için verileri doğru tanımlamalıyız öncelikle

1. Genel yaygın düşüncenin aksine "araç gölgede durursa ya da güneşi uygun açıyla alamazsa faydalı olmaz" şeklinde bir düşünce kesinlikle doğru değil. Güneş paneli denince evlerde sıcak su elde etmek için kullanılan paneller gibi sanılıyor. Biz bu panellerde güneşin ısısından değil ışığından faydalanıyoruz. Solar hücreler ışığı elektrik enerjisine çeviriyor. Bürolarınızda kullandığınız solar panelli hesap makinalarınızla aynı sistem. O hesap makinaları güneş ışığını kaç kez görmüştür acaba? :smiley: En fazla flouresan ampul ışığı ile şarj olurlar. Elbette yazın öğlen saatlerinde üzerine dik gelen güneş ışığı gibi olmaz ama ışık olan her yerde kayda değer bir performans sergiliyorlar.
Hatta hani güneş ışınlarının gökyüzünü kaplayan bulutlardan yeryüzüne geri yansıdığı "gözlerinizi kısarak bakmak zorunda kaldığınız" bazı günler vardır. İşte o bulutlu günlerde güneşli günlerden de iyi şarj ediyor.

2. Karavanın en önemli unsuru izolasyonudur. Aracın üzeri sac değilse ve izolasyonu sağlamsa en sıcak yerde çıplak yaz güneşinin altında bile dursanız sorun olmaz. İçeriye esinti aldıktan sonra karavanın içinin ağaç gölgesinden farkı olmuyor. Öğlen yaz güneşinin altında içeride eşim uyurken makarna haşladığımı biliyorum. Yeter ki esinti alsın.

Bol güneş alan panelin enerji üretimi artar. Güneş panellerinin sıcaklık artışıyla verimleri düşer. Güneş altında kalan panellerde de sıcaklık yükseldiği için verimi düşmektedir. Buna karşın bol ışık almasıyla da enerji üretimi artar. Karmaşık bir denge yani. ;) ;D

Cem Bey,
"araç gölgede durursa ya da güneşi uygun açıyla alamazsa faydalı olmaz" değil benim düşüncem de...

Bir güneş panelinin kaç watt lık olduğu (gücü) tanımlanırken kullanılan standart, yaz günü güneş ışığı şiddetindeki ışığın panele dik olarak geldiği durumda panelin verdiği voltaj ve amperin çarpımı olarak belirlenir. Ortam sıcaklığı ile tabii ki ilgisi yoktur, hatta Ferhat Bey in de söylediği gibi sıcaklıkla güç biraz düşer.

Bu durumda size örneğin 120W lık güç gerekliyse (teorik olarak 12V da 10A) gölgede dolaylı ışıkla tabii ki bir miktar güç üretecek yine paneliniz; ancak bu 10A olamayacaktır. Size 10A gerekliyse, daha büyük panel kullanmanız gerekecektir.
"Olması gerekenden daha güçlü (ve büyük) paneller kullanacak, maliyeti arttıracaksınız" derken kastettiğim buydu.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR