Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,499

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Bu tür fuarlara gide gele, aynı filmin tekrarı olduğunu görüyorum...Bu tip fuarlarda bizi ilgilendiren şeyler;
Jel ve kuru aküler; fuarda bak bak dur, sonra internette ucuzunu ara.....
İnverterler ve akü şarj zihazları; bu konu zaten artık aşıldı 2000 watt ve üstü inverter, 20 amp şarz cihazı herşeye yetiyor, fiyatlarıda uygun olarak ikinci el veya sıfır internette kapıya teslim 12 ay taksitle geliyor....
Akü şarz göstergeleri; dijitalmi olsun anologmu, altı üstü 30-40 TL, bari dijital olsun, ışıklarıda yansın...
Güneş panelleri; fuarlarda bütün hayal bu, ama fuarlara katılan firmalar genelde güneş paneli tarlaları kurmayı düşünen işletmelere yönelik hayallerin peşinde, bizim gibi ucuza 2-3 panel bulabilirmiyim diye fuarda adamları meşgul etmemizdende rahatsız oluyorlar, bizi geçiştirmek için hep aynı muhabbeti yapıyorlar, "siz karavanınızdaki aletleri ölçün nekadar enerjiye ihtiyacınız olduğunu belirleyin, bize getirin, biz size nasıl bir sistem kurmanız gerektiğini hesaplayalım" diyorlar, sanki uzaya uydu atacaklar, sanki biz bilmiyoruz (bir karavana lazım panel 240-320 watt panel, 20 amp solar şarz, 2000 watt inverter)...Aslında fazla meşgul etmeyelim diye başlarından savmanın nazikcesi, tabi anlayanlarımıza, aslında stantların çoğundada sorularımıza cevap verebilecek mühendislik anlamında bir görevlide yok...
Vakit bolsa, yol yakınsa, ücretsiz fuar davetiyesi varsa gitmeye vakit geçirmeye değer....Ama mini etekli güzel kızlar var, bunlar için gitmeye değer diye düşünüyorum...

mrblar.bir camper yapmaya karar verdim,ruhsat sorun çıkaracak diyerekten bir van alıp karavana çevireceğim. biraz lüx seviyorum sanırım elektiriğim olsun istiyorum. bu konuyu araştırmaya giriştim. burdada pek çok doğru pek çok yanlış şey okudum herzamanki gibi...bari dedim bende bildiklerimi yazayım yararlanan yararlansın..hem belki bana faydası olanda dokunur kim bilir? hazır sistem paneller var birincisi çok pahalı geliyorlar bana...ayrıca bu konudan az buçuk anlar oldum bunlar onu aldım ona bağladım meselesinden biraz daha karışık; şöleki 200 watt lık güçte bir pv panelden o gücü almanız çok fazla koşullara bağlı ve panelin yapılışına onu bağladığınız sistemin çalışma voltajına, çekilen ampere...bu iş bir mühendislik işi...ozaman projelendirip yaptırmak lazım denebilir ama ben onlarında bu emeği ve düşünceyi vereceklerini sanmam, hazır paket uyar uymaz hesapladım çıktı bi sistemi size satarlar işlemezmi? işler tabiki...ama nasıl işler önemli olan bu...verdiğiniz paraya değermi bilmem. ben kendi adıma kendim yapmaya kaarar verdim...bu aralar biraz mühendisliğine çalışıp kafa patlatıyorum.
öncelikle ben kendim için 400 watt tan aşşağısını düşünmüyorum...insanlar hesap yapıyorlar watt hesabı ama pek çok konuyu atlıyorlar...şimdi hepsini nasıl anlatsam...o ölçülen wattajlar son performans o wattajı yakalamak çok zor....bi aracın üstüne ne kadar panel sığar?örneğin bir camperın..tavan penceresi klima vs yoksa 4-5 m2 yeriniz var demektir,buna 4 desek maksimum ucuz polikristalin hücrelerle 500 watt max güç eder...güneş dik gelirse...hiç gölge düşmezse..bulut yoksa..hava nemlideğilse...tavandaki bipanelede ayrıca güneş nerdeyse hiç dik gelmez ...benim tahminim öğlensaatinde 500 wattlık bi sistemden realistik bi tahminle 300 wattı geçmez birinin elde edeceği ortalama...sabah ve akşam gelen öğlen güneşleriniyse unutun resmen...onun için ben bana 400 wattlık bi sistemden aşşasının işe yaramayacağına kanaat getirdim....burda pek çok kişi tek bi akü ile işini hallediyor.. ama bu böle olmuyor böle bi sistemde aküye karar verecek olan asla sizin ihtiyaçlarınız değilmiş...ben bunu öğrendim..akünün şarj amperajı,voltajı.. karar veriyor buna... vede 100 amperlik bi akü aldınız diyelim 100 amper kullanamazsınız 50 amper bile kullansanız baya bi aküden zarar edersiniz ömrü biter.. yüzde ellilik bir deşarj oranı size 300-400 belkii....500 sanmam ama sistem düzgün kurulmuşsa 500 sefer yani günlük kullanım verir ..mesela diyelim aküyü yüzde 90 boşalttınız bikere unutup...yada çok harcadınız ozaman akünün ömrü 100 sefere kadar düşüyor...bundan ayrı bide sistem öğlen saati yoğun çalışacak...başka zamanlar uyuyacak ...çok üretince aküye malesef çok yüklenemiyor...eğer böle bişeyi istiyorsanız hesabını yapıp 2-3 (belkide 4?) akü koymak gerekiyorfln fln fln bu böle uzayıp gidiyor...ama ben karar verdim yapacağım bu işi gezip mahrumiyet yaşamak istemiyorum, amacım kafa karıştırmak değil yardımcı olmak..bu iş mümkünmü? evet bence mümkün...kolaymı? değil ciddi bir sistem hiiiiiç kolay görünmedi bana eğer bu işten anlamayı becerebildiysem...peki yapılamazmı? bilmem ben yapmayı deneyeceğim....hadi bahalım...sonumuz hayr ola hele önce arabamı satayım dukatomu alayım....görülmemiş bi kamper olur inşallah..(yada görülmemiş bi rezalet?:D:smiley:)

İnsanların karavanlarına kuracağı güneş panel sistenminden elde edeceği veya akülerini evde veya yolda şarz ederek akülerinde stoklayacağı enerjiyi harcama şekilleri karekteristik olarak çok farklıdır, sistemlerde insanların bu konudaki kişisel düşüncelerine göre kurulmalıdır...
Panel adedi seçimi, panel tipi seçimi, akü adedi, bunlar kişisel enerji sarfiyatı alışkanlıklarına göre şekillenmeli...
Mono kristal paneller yüksek verimlidir ama güneşi dik açı ile aldıkları saatlerde en yüksek verimi verirler..Ama paneller sabahleyin doğuya öğleden sonra batıya bakacak şekilde, manuel olarak bir menteşe ile kitap sayfası çevrilir gibi ayarlanabilen bir sistemle donatılırsa verimde o nisbette artıyor...Veya bunun otomatiğide var ama karavan çatısında kullanmak imkansız, paneller sabit biryerde kurulu ile bir servo motor ve güneşi algılama sistemi ile panellerin dakika dakika otomatik olarak güneşi 90 derece açı ile izlemesi sağlanarak devamlı yüksek enerji elde edilebiliyor..
Poli kristal paneller düşük verimlidir ama aynı düşük verimi sürekli olarak dar açılardanda vermeye devam ederler...Gökdelenleri cam kaplı zannedilen cephe giydirmelerinin bir kısmının aslında poli kristal şeffaf güneş panelleri olduğunu biliyormuydunuz, içerideki insanlar dışarıyı, sizin aracınızın arka camındaki buğu önleyici rezistans tellerinin arasından bakar gibi görüyorlar, ama dört tarafı panellerle kaplı bu cam kulelerin isadece iç aydınlatmaları bu şekilde sağlanıyor, güneşi değişik açılardan takip ettiği için düşük verimli, dar açıdan sabit düşük verimli polikristal paneller kullanılıyor...
Benim şahsi karekteristik tercihim, en başta fazla akü, 2x200=400 amp tam şarzlı aküler ile çıkacağım gezilerde normal şartlarda bana 4-5 gün yeteceğini düşünüyorum, bu arada tavandaki panellerde (240watt) şarza devam ediyor unutmayın, süre 6-7 güne çıktımı böylece...ben kendimi karekteristik olarak hiç bir yerde sabit olarak 5 günden fazla kalamayacağımı bildiğim için, 3-4 gün sonra başka bir mekana gideceğimi biliyorum, şimdi ne oldu, araç yola çıktı dahili araç şarzı başladı, bu döngüde bence en önenli parça akü adedi veya toplam amp...toplam akü amp'i nekadar yüksek olursa akülerin harcanma kapasite yüzdeleri düşük olacağı için akülerde komple boşalarak deşarj olmayacağı için ömürleride uzun olacak, herzaman aküde enerjinizde olacak.
Birinin araca 200 amp akü takıp tavanada 80watt panel takıp, karavanı deniz kenarına çekip 10 gün yerinden kımıldamadan tatil yapacağını düşünemiyorum bile, benim tatil anlayışım bu diyenler varsa, yanlarına bir jeneratörde alsınlar tavsiye ederim, 10-15 gün yerinden kımıldamayan bir sisteme enerji yetiştirmek için iyi paralar harcayıp çok sağlam bir sistem kurmak gerekir....
Enerji nasıl olsa bir şekilde üretilir, siz nasıl bir enerji harcama karekterindesiniz bunu önce belirleyinki, buna uygun enerji nasıl üretileceği bulunur...Fuarda stanttaki beyfendi panel ve enerji konusunda herşeyi hesaplayabilir, ama sizin nasıl harcadığınızı asla bilemez...

Atilla abinin mesajından sonra, bu adam panel görmeye değil de mankenler için gitti damgası yememek için fuara gelemiyorum... :D

Yaktın bizi abi, şimdi kim gitse adı çıkacak... ;D

Bu arada benim karavanın tavana yerleştirebileceğim max. paneli buldum...

Lorentzin 130Wp lik olanı...

Paneller genelde dikdörtgen ancak bu model kare olduğundan üste takabiliyorum...

Bana sağlayacağı anca aküye destek olabiliyor... Aracın yattığı 4-5 günde akünün yarısı yada %40 ı dolsa (bahar aylarında) yolda da 2-3 saatlik şarj dinamasu takviyesiyle gittiğim yere neredeyse tam dolu bir akü ile varabilirim düşüncesindeyim... O nedenle yatırım yapmaya karar verdim...

Aslında işin bir de psikolojik tarafı var, ilk hamlede ne yaparsam o kalır, sonra sonra karavana para harcamak sanırım zor gelecek...

Ancak panel için montaj aparatlarını sanırım aluminyumdan yaptırmam gerekiyor...

Bu konuda firma yada atölye önerecek arkadaşlar var mı?

Sen merak etme, ben cuma günü gidip, içinde kızlarında bulunduğu solarcell panel fotoğrafları çekip buraya yüklerim...

berkcantp' Alıntı:
Haldun bey Lorentzin 130Wp lik solar hakkında bilgi verebilirmisiniz. (fiyatı, ebatı, satıldığı şehir.)

Fiyat konusunda; daha el sıkışmadık ancak 400 euro civarı olacak diye düşünüyorum...(Başka ürünlerde şarj regülatörü-akü- kablo vb. alacağım için net fiyat veremiyorum)

130Wp lik Lorentz in ölçüleri bana uyuyor...

Aracın üstünde orta ve banyo havalandırmaları arasında L şeklinde bir uygun yerim var...

Ya aracın enlemesine 120 x60 cm artı arkada 80x40cm ölçülere uygun panel koyacaktım...

Ki ona da ancak 80-90 Wp likler uyuyor...

Yada araç boyunca arkadan orta havalandırmaya kadar uzanan bir panel arayacaktım...

Ki onu da Lorentz in 130Wp sinde buldum... Ölçüleri : 1082x796 mm.

http://www.lorentz.de/pdf/lorentz_sm_la130-12s-1_en.pdf

Normalde PSA 12 m3 lere yanlamasına 2 adet 80wp sığdırılır diye düşünüyorum...(Benim araç kısa şase)

Bu panel piyasasında Kyocera, Lorentz, Solara ve Sharp diğer uzakdoğulara göre daha verimli İMİŞ... (Okuduğum bilgiler o yönde ama dediğim gibi kişisel deneyimim elbette yok) Lakin sharp da sadece 24V panel mevcut, belki bayilerin elinde kalmış olabilir, kullananlar cidden sharp dan memnundu)

Teşekkür ederim. Haldun bey, bende Kayseri'den Kyocera ezinç solar dan Utku beyi aradım. Fakat 20 Aralık tan buyana fiyat cevabı veremedi. Bursa da solar panel işi yapan
var mı araştırıyorum, bende en kısa zamanda taktırmayı düşünüyorum.

Haldun, bugün fuara gittim, sözümüde tuttum..... Gitmeden önce yazdığım gibi, tamamen fabrikasının arka bahçesine güneş paneli tarlası kurmayı düşünenlere yönelik bir fuar, küçük işler onları pek ilgilendirmiyor, parekende sektör ise hiç biri için cazip deyil..Bu arada çok ilginç bir konuşmaya tanık oldum, aslında tesadüfen kulak misafiri oldum, panel fiyatları, Türkiye girişi watt başına 1.37$ (80 watt panel 180 TL), bu ilginç bir durum, önümüzdeki günlerde watt başına fiyatın 2-3 $'a ( 80 watt paneller 250-350 TL) parekendeye inebileceğini sanıyorum...Verimsiz bir fuar, vartiniz çok boş deyilse gitmeye değmez...

Görüntü003.jpg

Görüntü001.jpg

Görüntü002.jpg

http://www.solar-bazaar.com/gunes.asp?id=359

Solar PV panel üretimi 2010’da 15 GW’a ulaştı

GTM Research raporuna göre, solar PV panel üretimi 2010 yılında yüzde 92 oranında artış kaydederek 15 GW’a ulaştı.

Her ne kadar başlıca pazarlarda solar PV yatırımlarına yönelik teşviklerde azalma izlense de, GTM Research tarafından yayımlanan “’PV Teknolojisi, Üretimi ve Fiyat Görünümü 2010-2015” raporuna göre, solar PV panel üretimi 2010 yılında 15 GW’a ulaştı. Üretimin 2011 yılında yavaş bir seyir izleyeceği; 2013’te ise 25 GW’ı geçeceği tahmin ediliyor.

Solar PV panel üreticileri arasında artan rekabetin, 2012 yılına doğru panel fiyatlarını 1 dolar/watt seviyesine çekeceği de belirtiliyor.

GTM Research raporu yazarı Shyam Mehta, “Son 18 ay içinde küresel PV sanayinin çok daha gelişmiş ve dinamik bir yapı kazandığına şahit olduk. Sektör yeni, ucuz teknolojilere ve daha gelişmiş iş modellerine uyum sağladı. Küresel fiyatlandırma analizimiz doğrultusunda, PV’nin yaygınlaşması ve Çin pazarının da hızla büyümesi ile, yüksek fiyatlı panel üreticilerinin 2011 yılında daha fazla baskı altına gireceğini tahmin ediyoruz. Pahalı panel üreticileri pazarda kalabilmek için ürün çeşitliliği, teknolojik inovasyon, dikey entagrasyon gibi farklı iş modellerine yönelmek zorunda kalacaklar” yorumlarında bulunuyor.

GTM Research raporunda dünyanın en başarılı 15 solar panel üreticisi, üretim, üretim maliyeti, verimlilik açısından şöyle sıralanıyor.

First Solar (ABD), Trina Solar (Çin), Yingli Green Energy (Çin), Suntech Power (Çin), REC (Norveç), Astronergy (Çin), Solibro GmbH (Q-Cells’in bir bölümü, Almanya), LDK Solar (Çin), Solar Frontier (Japonya), SunPower (ABD), Sharp (Japonya), Canadian Solar (Çin), EGing Photovoltaic Technology (Çin), Abound Solar (ABD), Solarfun (Çin).

www.geleceginenerjisi.com / 28.10.2010

Sharp’tan Yüksek Verimli Güneş Pili

Sharp’ın gelişritdiği yeni teknoloji sayesinde güneş pillerinden elde edilen verim %35.8 gibi rekor bir değere ulaştı.

Sharp firması tarafından 2 bin yılından bu yana uzay araçlarında kullanılan güneş paneli sisteminin geliştirilmesiyle elde edilen teknoloji gelecek için ümit vaat ediyor.
Panelde germanyum tabaka yerine İndiyum-Galyum-Arsenikten oluşan yeni bir tabaka kullanılmış. Bu sayede geneşten dönüşüm oranı rekor sayılabilecek değerlere ulaşabilmiş.

Arkadaşlar muhasebecim Gökhan beyle Tekirdağ'dan gittigidiyor aracılığıyla 236.00 Tl değerinde piller ve gümüş yapıştırma lehimi birlikte geldi. Bir türlü ekleyemedik sebep ise çok ince çıt diye kırılıyor, milimetrik kalınlıkta. 8,30V a kadar çıktık, gerisi kırıldı. Lehimle tutturamadık. Firmayı aradığımızda ''üretici firmadan gelen koliden bu lehim çıkıyor'' dedi ve başka bir yapıştırma şeklinin olduğunu, Lehimin fiyatından bahsettiysede bu bizim yapabileceğimiz el becerisi değil.

Ülkemizdeki güneş paneli satan firmalar...

http://www.gunessistemleri.com/pvsirketleri.php

sevgili arkadaşlarım güneş paneli baglayacaksanız baglayacagınız panele uygun olan bir şarz aleti baglamak zorundasınız vercegim linkteki gitti gidiyorda bulunan cihaz veya benzeri bir cihaz baglayacaksınız nedenmi 1 aküyü bozmadan şarz eder 2akünün tam boşalmasını önler (tam boşalırsa akü ömrü azalır ve bozulur) 3 paneliniz (güneş piliniz ) ister mono kristal olsun ister esnek panel (yani perde türü açılan sarılan /yanirulo haline gelen ) olsun önemli degil çünkü bu şarz cihazları aynı zamanda bir rülatör gibi hareket ederler yani pil ister 21v ister 18v ister16volt versin akü boşken 14.4 doluncada 13.8 de tutarlar bu arada şarz cihazınızın şarz gücü pilinizin verecegi ampere (wata) baglıdır yardımcı olabildimse nemutlu tlf da edebilirsiniz 0532 2867074 müslüm şahbudak

Bir çekme karavana yapılan panel montajı aşağıdaki linkte...

http://www.rv.net/forum/index.cfm/fuseaction/thread/tid/23873134.cfm

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,603
Kaydolan Son Üyemiz
Enes Güllü

SON KONULAR

Geri