Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
arkadaşlar panel konusunda sizlere bir deney yapıp açıklama borcum vardı
biliyorsunuz ben panelimden memnun değildim, panelim 36volt 5amp 180w idi, ve harcadığım enerjiyi hafta içi yerine koymuyordu, şöyle örnek verirsem;
- Bülent ağbinin( 17v, 85w iki adet panel var -toplam 170w) sistemini tarabya buluşmasında ölçtüğümüz zaman 6amp güç üretiyordu
- benim paneli ölçtüğümüz zaman (180w,36v) 3amp güç üretiyordu,
yani şarz ediyordu ama büyüklüğüne göre az üretim yapıyordu, fakat bu panel ile 24v akü şarz etmek istediğimiz zaman değerler iki misline çıkıyordu, bu da şunu gösteriyordu 36v paneller 24v akü şarzı için ideal, 12v akü şarzı için ideal değiller
bu sıkıntımızdan nasıl kurtarırız diye çareler ararken Ferhat imdadımıza yetişti, geçen hafta 9 ekimde paneli ameliyata alarak ikiye böldük, riskli bir işlemdi en ufak hatada paneli çöpe atacaktık fakat şans bizden yana çıktı, operasyon başarılı geçti ve hasarsız-kusursuz panelimiz artık 12v akü şarz edecek duruma geldi, hava yağmurlu olduğu için atölyede yapay güneş yaparak yaptığımız ölçümlerde değerler iki misline çıktı, paneli yerine oturttuktan sonrada bugün dahada kesin ölçüm olması adına Bülent ağbinin aracı ile yan yana gelip ölçüm yaptık
hava 15,30 civarlarında kapalıydı
-Bülent ağbinin panel 0.88amp güç üretiyordu
-benim panel 0.97amp güç üretiyordu
buda şunu gösteriyordu değerler aynı ve operasyon tamam
,
ÖNEMLİ NOT : bu operasyonu kimseye önermiyoruz, ÇOK RİSKLİ panelinizi bozabilirsiniz
sizlerin önünde bir kez daha Ferhat hocama çok teşekkür ederim, ellerine sağlık