Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,181

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Önder hocam kendi adıma yazıyorum,karavan gurubunun en önemli meselesi olan enerji işinde birçok çıkmazdan kurtardığınız birçok dostun işini gördüğünüz ve arada bir telefonla aradığımızda yardımcı olduğunuz için yaptığınız bu tanıtımın adı reklam bile olsa ;) hak ediyorsunuz :D
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sağolun gerçekten güzel düşüncelerinizi paylaşmanızdan büyük memnuniyet duyuyorum.

Sizlere ürün satmak benim için zaten hep ikinci planda olmuştur genellikle vaktim yanlış işler yapılmasını harcamaya geçiyor, çünkü herkes sonuçta ucuzun peşinde biraz daha ucuz diye ama niye ucuz olduğu araştırılmadan iş yapanlar arkadaşlar olabiliyor ve sonu hüsranla bitebiliyor bu alışverişlerin. Ama genelde takipçi olmaya çalışıyorum. Tabiki herkesin yani satışını yapan firmaların maliyetleri değişebilir, bu gayet normal bende pahalı olupta başka yerde ucuzu var ise (ama doğru mal mı?) hemen yönlendiriyorum yada bana soranı bilgilendiriyorum. Çünkü bizlerde aynen bu sitedekilerin birbirini tanıması gibi tüm ana tedarikçi firmaları tanırız ve birbirimizi takip ederiz ve yeri gelince bilgilendiririz. Ben bu sitenin sakinlerine değil genelde tüm müşterilerime bunu yaparım, bu rahatlığı vermeye çalışırım. Deli misin diyeceksiniz yoooo. Emin olun iyi ve dürüst iş yaptığınızda siz bir şekilde ödüllendiriliyorsunuz. (bilmeden yaptığınız hatalar varsa da telafi etmek zorundasınız)
Yoksa sürekli öyle yapsak biz ayakta kalamayız. Bu arada (bana sormadan iş yapan arkadaşlar) şeklinde bir tabir kullanmamı lütfen maruz görünüz kendimi büyük gördüğümden falan değil ben de bu siteden daha çooooook şeyler öğreniyorum....
Hep birlikte güzel paylaşımlara inşallah...
Hoşçakalın sağlıcakla kalın dikkatli ucuz ve kaliteli alışverişler....:smiley:
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

konderk' Alıntı:
Ben bu sitenin sakinlerine değil genelde tüm müşterilerime bunu yaparım, bu rahatlığı vermeye çalışırım. Deli misin diyeceksiniz yoooo. Emin olun iyi ve dürüst iş yaptığınızda siz bir şekilde ödüllendiriliyorsunuz. (bilmeden yaptığınız hatalar varsa da telafi etmek zorundasınız)

Bir aile büyüğümüzün, İzmir'de, Musevi cemaatinden bir briç öğrencisi vardı; benden de sanırım beş-altı yaş büyüktü. Geçimini, o yıllarda çeşitli kimyasal maddeleri, Türkiye'ye ithal ederek sağlıyordu. Birgün, sıcak bir söyleşi ortamında, çeşitli konulardan söz ediyorduk. Konu, döndü dolaştı, ticarete ve kazançta aşırıya kaçılmaması... noktasına geldi. Bir rastlantı sonucunda, ticarette çok yüksek karlar peşinde olmadığını gördüm ve "neden?" diye sordum. "Hocam, ben bir insanı bir kez kandırablirim. Sonrasında, adam bana bir daha gelmez; kendisi gelmediği gibi, akraba, eş, dost ve arkadaşlarını da engeller. Normal kazanırsam, sen bir kez daha gelirsin, sonra yine gelirsin, ben yine kazanırım; hatta akraba, eş, dost ve arkadaşlarını da getirirsin, daha çok kazanırım. Ben, ticareti günlük, haftalık, aylık, yılık düşünmem; kişinin yaşamı bile yetmez, kuşaklar boyu süreklilik önemlidir. Hiç süt veren inek kesilir mi?..." diye yanıtladı. Buna benzer bir yanıtı bekliyordum zaten; gülüştük...

Birden bunlar geldi usuma okuyunca sizin mesajınızı; kolaylıklar dilerim.

Cavid Sezen
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Doğrusözlere katılmamak eldemi? Kesinlikle haklısınız....
Saygılar
Rıza
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Dünyada ticaretin kurallarını koyan arkadaşlar onlar,hala da tek ve yegane söz de onların.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

mmmmm. bir de güneş şimdi bir arkadaşım bana Güneş izleme sistemi tasarlıyor karavan için ve 100W panel ancak kapasiteli. Bakalım düzgün birşey mi olacak bu 1-2 haftada çıkması lazım çıkınca resimlerini koyacağım. Alüminyum yani hafif olsun istiyoruz.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

erke dönengeci falan denmiş, zor arkadaşlar, bi zahmet enerji ile ilgili kanunları rahat bırakalım, onları da çiğnemeyelim:smiley:
şimdi ciddi cevap yazarsak metrekareden 50 watt civarında elde ederseniz çok iyi, gerçi ana alanım elektronik ama çizilen projeler mantıklı, yapılacak ve ekleyebileceğim tek şey belki güneşi daha iyi almak için panelleri sağdan ve soldan yükseltebilecek şekilde monte etmek lakin bu defa da kırılma riski, velhasıl zor iş ama akü ve tüpgazdan enerji alacağına güneşten elde etmek iyi fikir. hatta araba klimaları için tavanı böyle kaplayıp çekişten düşmemek de düşünülebilinir.

böyle insanlar görünce mutlu oluyorum güneşi pek görmediğim rusya dan sevgiler
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

dün gece sanki karavanım olmuşta tek derdim güneş panelinin güneşi her zaman dik bir açıyla alması kalmışcasına düşünürken aklıma bir fikir geldi. eski tepegözlerde vs. kullanılan FRESNEL LENSLER.
bu fresnel lensleri ilk defa kendi başıma projeksiyon cihazı yapma çalışmalarım sırasında tanışmıştım. bildiğim kadarı ile Fresnel adındaki bir bilim adamı tarafından icat edildiğinden adına fresnel lensi denilen bu lensler ışık kaynağından farklı açılarda gelen ışın demetlerini düz yüzünden dik açı ile yansıtan bir lens. aslında adının lens olduğuna bakmayın pleksiglas yada düz bir masanın yüzü gibi düz bir lens. sadece bir yüzü sarmal daireler gibi. özetle; fresnel lense ışık farklı açılardan gelirse düz yüzünden tüm ışınları dik açı ile yansıtır. ayrıca tam terside doğrudur. yani düz yüzüne dik açıyla ışın gelirse fresnel yüzünden farklı açılarda ışın yansımaları olur.

aklıma gelen icat: güneş panllerinin üzerine fresnel lens koyarak farklı açılardan gelecek olan güneş ışınlarını güneş paneli üzerine fresnel lens yardımı ile sürekli dik açı ile düşürebiliriz. elbetteki denemek lazım. yalnız benim ne güneş panelim var, ne bir karavanım, ne de bir fresenel lensim. ancak olsaydı kesin bir deneme yapardım. forumda bildiğim kadarı ile pek çok farklı disiplinde teknik konulara hakim arkadaşlarımız, abilerimiz var. acaba sizler ne dersiniz bu konuda?


fresnel lens 1.jpg
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Merhabalar, tabiki bu tip uygulamalar mümkündür, hatta sizlerle bizim denemesni yaptığımız bazı model resimlerini paylaşmak isterim.
Yalnız bu tip sistemlerde sorun asıl şudur, pahalı ve zahmetli maliyetlerinin yanısıra, kapalı ortam olduğu için ısınma sorunu, ve aşırı ısınma sonucu verimde kayıplar, ve birde direk güneşi izleme zorunluluğu. Öbür türlü fresnel lensinin odağının kaydığını gördük, hassas ve verimli bir sistem için izleme şart diye düşünüyorum.

1. sistem sizin mantığınıza en yakın olan, ama bunda hücrelerin tek bir hat üzerine dizilme sorunu var ve özel üretim gerektiriyor, henüz böyle paneller mevcut değil çünkü, 1. sistem tam fresnel olmasada model aynı bu sistemde paslanmaz çelikler ile yansıtarak yoğunlaştırma çalışması yapılmıştır. Son resimdeki ise normal paneller ile yapılmış ve düz plastik fresnel lensler kullanılmış bir modeldi, bu fresnellerin plastik ve flat olanları piyasada bulunabilmektedir. İşte tepegözlerde kullanılanlar siz biliyorsunuz bunları. Bunlarla bazı denemeler ve ufak prototipler geliştirebilirsiniz. Ama çok çok aman öyle bir verim elde edemeyeceksiniz. Çok çok uğraşmanız lazım.

Ama yinede denemesi bedava :smiley: demesemde denemeye değebilir en azından denemiş olursunuz ve ilginç bir uğraş olabilir. Edison'a çıraşı demiş ya bunlar ampulü bulmaya çalışırken :: usta biz şu an 10000 inci denememizi yapıyoruz hiçbirşey elde edemedik. Oda çırağına demiş: neden öyle düşünüyorsun olsun en azından bizden sonrakiler bunları denemeyecek. Ama tabiki hepimiz sonunda bulduğunu biliyoruz. :smiley: ;D

Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere
[attachment=1][attachment=2][attachment=3]

YoğunlaştırıcılÄÃ


YoğunlaştırıcılÄÃ


Capture_02 21-Oct-11.jpg
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Eger fresnel sisteminde biraz verim artisi saglanabiliyorsa fakat zamanla artan isi verimliligi dusunuyorsa fresnel lensler gunes panellerine biraz mesafeli olarak ve 4 cubuk uzerine monte edilebilir. Boylelikle aradan hava akisi saglanabilir. Hatta gerekirse fanlar yardimi ile hava akimi arttirilabilir. Yani isiyi arttirmadan gunes isinlarinin dik gelmesi saglanabilir fakat burada ortaya cikan soru sudur; Fresnel ile elde edilen verim, fanlar ile harcanan enerjiden fazlamidir? Yoksa kazandiginizdan fazlasini harciyacagimiz icin bir anlami olmayacaktir.

Normalde en enlamlisi gunesi izleyecek sistemler. Ya bunlarin ucuzlamasini bekleyecegiz yada ucuza maletmeye calisacagiz. Birde karavanda gunesi takip eden sistemlerde bir yerde yetersiz kalmakta cunku arac isinmasin diye agacin altina golgeye cektiginiz zaman gunesi takip etmenin hic bir anlami yok.

Sanirim su asamada bazi arkadaslarin yaptigi gibi bir tavanda sabit birde tasinabilir sistem kurmak mantikli geliyor bana. Gerci bunu kuracak bir karavanim bile yok ama neyse. :smiley:
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Arada bir panelleri su ve fırçayla silin...

Üstündeki toz, kuş pisliği vb. gittikten sonra verim ciddi artıyor... :D

Bu arada Önder bey, şu yeni MPPT şarj regülatörünü test etme şansınız oldu mu?

Düz steca PR lere göre verim artışı % kaçlarda?
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

melihbozkurt' Alıntı:
Gerci bunu kuracak bir karavanim bile yok ama neyse. :smiley:

Konu kayacak ama Melih'e de sormadan edemeyeceğim. Bir hafif ticari aracın vardı, hala onu mu kullanıyorsun bilmiyorum; onu kullanıyorsan, satıver gitsin onu, İngiltere'de kamper ederleri uygun olmalı, alırsın bir kamper (Örn. bir t3 Westfalia) ooooh!.. :D ;D

Cavid Sezen
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Evet benim de karavanım yok ama canım çekmiyor değil... :smiley: Çok hoş bir şey özgürlük resmen dilediğin yere git kalacak yer arama derdi de kalmıyor. Ama bayanlar bu işi benimseyebilir mi ondan emin olamıyorum,

bu arada Stecalara yani Standart PWM(Pulse Width Modulation)lere göre hava koşullarına bağlı olarak MPPT (%15-45) arası kazanç sağlar, Daha yeni bir karavancı müşterime yolladım ve tabiki testini yaparak yolladım, Eylül güneşinde Steca 4.76 Amper basar iken, MPPT 5.63 Amper basıyordu aynı aküye.
Ama bu MPPT'ye en fazla 200W panel bağlanabiliyor. 4 adet 100W için ya iki adet bağlanmalı yada 24 Volt sistem kurulması gerekiyor. Tabi modelde değişiyor bu durumda.,,,,

Bu test esnasında 100W bir panele bağlayarak yarıştırmıştım bu cihazları. Akşam üzeri saat 15:00 güneşinde Eylül ayında 100W bir panel 4.76 Amper akım verebiliyor demekki. Bu nedir, bu hava koşullarında panelin size sunduğu güç 4.76Amperx19.5Volt (Yük altında tepe gerilimi) = 92,82 Watt peki siz aslında bunun ne kadarını kullanıyorsunuz o anda ... ? 14.4 Volt(akünüzün şarj voltajı)x4.76=68.54 Watt gördünüz mü ?? Tabiki Eylül ayı olması testin yatay düzlemde yapılmış olması, ve yapıldığı saat de bunlar üzerinde etkili..
Peki MPPT aynı saatte ne yapmıştı. 5.63Amper akım sağlıyordu aynı aküye aynı panelden. 14.4 Volt(akünüzün şarj voltajı)x5.63=81.07Watt Yani %18 gibi bir artış söz konusu, bu kışın soğuk havalarda daha da artacaktır. Çünkü soğuk hava panelin hücrelerinin daha verimli çalışmasına, dolayısı ile de daha yüksek volt üretmelerine neden olur. Dolayısı ile bu durum PWM standart şarjırlar açısından çokta istenen bir durum değildir bulutlu veya az ışınım olan havalar hariç, ama günü bir bütün olarak düşünmek gerekir. Güneş doğar - yükselir - ve batar. Bütün bu süreç bir bütün olarak düşünülür ve MPPT nin katkısı her aşamada değişir fakat toplamda düşünüldüğünde %15-%45 arası verim artışı sağlarlar.
MPPT teknolojisine güvenim sonsuzdur, başka markada olsa 1.5 yıldır kendi evimde test ediyorum ve 500Wattlık bir panel ile koca evin elektrik faturasını 15-25 TL ler arasında (yaz kış olmak üzere) seyrettiriyor.

Durum bu kim ne derse desin ben MPPT'den vazgeçmem.... MPPT ve verimli enerji kullanımına sahip cihazlar ile çok düşük enerji yatırımları yaparak enerji derdinden kurtulmak mümkündür.
Ama zevkler ve renkler tartışılmaz tabiki... ;D
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

arkadaşlar panel konusunda sizlere bir deney yapıp açıklama borcum vardı :smiley:

biliyorsunuz ben panelimden memnun değildim, panelim 36volt 5amp 180w idi, ve harcadığım enerjiyi hafta içi yerine koymuyordu, şöyle örnek verirsem;
- Bülent ağbinin( 17v, 85w iki adet panel var -toplam 170w) sistemini tarabya buluşmasında ölçtüğümüz zaman 6amp güç üretiyordu
- benim paneli ölçtüğümüz zaman (180w,36v) 3amp güç üretiyordu,
yani şarz ediyordu ama büyüklüğüne göre az üretim yapıyordu, fakat bu panel ile 24v akü şarz etmek istediğimiz zaman değerler iki misline çıkıyordu, bu da şunu gösteriyordu 36v paneller 24v akü şarzı için ideal, 12v akü şarzı için ideal değiller

bu sıkıntımızdan nasıl kurtarırız diye çareler ararken Ferhat imdadımıza yetişti, geçen hafta 9 ekimde paneli ameliyata alarak ikiye böldük, riskli bir işlemdi en ufak hatada paneli çöpe atacaktık fakat şans bizden yana çıktı, operasyon başarılı geçti ve hasarsız-kusursuz panelimiz artık 12v akü şarz edecek duruma geldi, hava yağmurlu olduğu için atölyede yapay güneş yaparak yaptığımız ölçümlerde değerler iki misline çıktı, paneli yerine oturttuktan sonrada bugün dahada kesin ölçüm olması adına Bülent ağbinin aracı ile yan yana gelip ölçüm yaptık
hava 15,30 civarlarında kapalıydı
-Bülent ağbinin panel 0.88amp güç üretiyordu
-benim panel 0.97amp güç üretiyordu
buda şunu gösteriyordu değerler aynı ve operasyon tamam ;),
ÖNEMLİ NOT : bu operasyonu kimseye önermiyoruz, ÇOK RİSKLİ panelinizi bozabilirsiniz

sizlerin önünde bir kez daha Ferhat hocama çok teşekkür ederim, ellerine sağlık :smiley:
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Vallahi bravo yaptığınız gerçekten müthiş ve çok riskli bir şey. Ama başarmışsınız görünen. :smiley:)
Tebrik ederim ve sorununuzun çözülmüş olmasına da çok sevindik...

Birlikte doğruyu paylaşmaya çalışalım ve böyle riskli işlemlere gerek kalmasın diyorum ;D

Bu arada seri bağlı hücreleri kırmadan nasıl kestiniz ve eva tabakası ile camı nasıl birbirinden ayırdınız yada lehimlere ulaşmayı nasıl başardınız abi ... merak ettim. ::smiley: son halinin bir resmi var mı ? :eek:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst