Karavanseverler merhaba , Norveç hakkında genel bilgilere devam ediyorum.
Norveç’te karayolları , trafik?
Norveç’te belli ana arterler dışında otoyol yok , genellikle kalitesi yüksek ama zaman zaman karşılılkı iki arabanın geçemeyeceği kadar bile dar yollar. Böyle yollarda cepler yapılmış araçlardan biri o cebe girerek diğerine yol veriyor.Trafik kurallara uyduğunuz ve dikkatli olduğunuz (özellikle bisikletliler ve yayalara) sürece çok çok emniyetli. Otoyollar dışında hız limitleri çok düşük genellikle 70-90 km/h arasında , hız limitlerine çok dikkat etmek gerekiyor , yiyeceğiniz ya da plakaya yazılacak bir trafik cezası , bırakın insanı ya da çocuğu bir köpeğe dahi zarar verseniz ödeyeceğiniz tazminatın yanında hiç kalır.(Döner kavşaklar ve yaya geçitlerindeki kuralların artık bizim ülkemizde de uygulanması dileklerimizle.)
Norveç’te otoyollar ücretli , ücret toplamak için gişe yok, yol üzerindeki kameralar vasıtası fotoğraf çekilip geçiş ücreti kesiliyor. Daha önce bir yerde “Norveç’te yabancılar otoyolları iki ay ücretsiz kullanabilir” diye bir yazı okumuştum , otoyol ücreti için (
http://www.autopass.no) sitesine kredi kartı ile kayıt yaptırmak gerekiyor. Biz bu sitede kayıt yaptırdık ama -iyi ki- kredi kartı vermedik , sanırım okuduklarım doğru değilmiş çünkü her ay mail adresime karavanın kameralardan geçerken çekilmiş fotoğrafları ve yaklaşık 150 Euro ödeme tebligatı geliyor –belki aynı tebligat her ay tekrar gönderliyor- , kredi kartı numarasını yazsaydım acımadan alacaklardı. Şimdi gelen ödeme tebligatlarının artık bitmesini bekliyor ve Norveç otoyollarının bizi istemeden de olsa misafir etmesine teşekkür ediyoruz.
Bence siz de kayıt yaptırmayın, bırakın sizi misafir etme zevkine varsınlar. Ama aynı plaka ile tekrar gidersek her halde yine o kadar misafirperver olmazlar.